Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gyimesi Emese

57 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Noha egyre inkább rögzül a köztudatban, hogy Szendrey Júlia nem csupán Petőfi Sándor felesége, hanem önálló alkotó is volt, irodalmi munkásságának egy jelentős része mindezidáig nem jelent meg nyomtatásban. Ez a kötet a jelenleg fellelhető összes elbeszélését és meséjét tartalmazza. Az írások egy…..
Az ego-dokumentumokat (például leveleket, naplókat, önéletírásokat) elemző történészek módszertana sokat változott az utóbbi évtizedekben. Nem meglepő, hogy ez szoros összefüggésben van a különböző periódusokban uralkodó történelemszemlélettel. A társadalomtörténet-írás módszereit forradalmasító…..
129 éve, 1892. május 30-án hunyt el Lebstück Mária, akit a legtöbben Huszka Jenő operettjéből, "Mária főhadnagyként" ismernek.  Szeleczky Zita Mária főhadnagyként  A tizenhárom éves korában árvaságra jutott lány nagybátyja, a császári brigadéros Simunich Boldizsár bécsi házában nevelkedett, ahol a…..
Szendrey Júlia és Horvát Árpád gyermekei gyakran írtak verseket ikonikus történelmi személyiségekről. Ezeket bemutató sorozatom második darabjában egy olyan költemény következik, amelyet kifejezetten humoros látásmód és nyelvezet jellemzett. A házaspár legidősebb gyermeke, az 1851-ben született…..
Szendrey Júlia és Horvát Árpád gyermekei gyakran írtak verseket ikonikus történelmi személyiségekről. A családtagok ilyen jellegű írásainak témaválasztását és nyelvezetét általában nem a kultikus tisztelet jellemezte, főszereplőiket többnyire esendő pillanataikban ábrázolták, nem hősies erejüket,…..
Noha Magyarországon május első vasárnapján ünnepeljük az anyák napját, a világ legtöbb országában (például az ünnep modernkori "születésének" helyszínén, Amerikában is) május második vasárnapjára esik. Kezdetben Bostonban, elsősorban háborúellenes mozgalomként szervezték meg az "anyák napját". Julia…..
Szendrey Júlia életművét saját imázsa takarja el: írásainak jelentős része kiadatlan maradt, miközben személyéről nemzedékek sora formált markáns véleményt. Pályafutása során olyan társadalmi közegben kellett alkotnia, amelyben rendkívül ellentmondásos volt azoknak a nőknek a megítélése, akik írtak,…..
A reformkori Pest-Budán a húsvét megünneplésének hagyományos helyszíne a Gellérthegy volt. Húsvéthétfőn igazi népünnepek zajlottak itt: „bábos és seressátorok, kés-pipa-kép-gyümölcs-árosok, szerencse-játékosok, muzsikusok, s állatsereglet mutatók” lepték el a hegytetőt. Nem véletlen, hogy Carl…..
Mi a közös Kölcsey Ferencben és Szendrey Júliában? A mai olvasóknak talán már nem jut eszébe, de a kortársak nagyon is számontartották azt a tényt, hogy mindketten Szatmár megyeiek voltak. Amikor Szendrey Júlia naplórészletei 1847-ben megjelentek, az Életképek nagykárolyi tudósítója „nagy Kölcseynk…..
"Száznyi más sátorban száz deresszakállú, pipás, csizmás, birkabőrsüveges vén kofabácsi árulta a mikulásnapja kedves, felejthe­tetlen téli örömét. Úgymint: szentjános­kenyeret, diót, mogyorót, aszalt körtvélyt, börzöncei szilvát, görög mazsolaszőlőt, tökmagot,…..
A kulturális emlékezetben Petőfi Zoltánnal kapcsolatban főként hányattatott életvitele és tragikusan fiatalon bekövetkező halála rögzült. Ennek következtében számos toposz kötődik alakjához: tékozló fiúként, méltatlan örökösként, magyar Sasfiókként is szokás emlegetni. Féltestvéreivel folytatott…..
Milyen verseket írt Szendrey Júlia Petőfi Sándor halála után? Hogyan gondolkodott a szenvedélyről? Milyen világkép rajzolódik ki költeményeiben? Hogyan inspirálták a gyermekei?Ilyen kérdésekről beszélgettünk a Magyar Krónika műsorában, amely Szendrey Júliát mint a 19. század egyik legfontosabb,…..
Koltóról mindenkinek az a kultikussá váló nászút jut elsőként eszébe, amelyet a magyar irodalom legismertebb szerelmespárja Teleki Sándor kastélyában töltött. Szendrey Júlia és Petőfi Sándor másfél hónapon keresztül élt az idilli helyszínen. Koltó azonban nem kizárólag a mézeshetek helyszíne volt,…..
Szendrey Júlia 1849 őszén, feltehetően az aradi kivégzések után vetette papírra az alábbi sorokat Kolozsváron: Rémesen üvölt és zúg az őszi szél az épületeken végig s az óriás nyárfák között, s ezek a szél minden fújására meghajtják magas fejöket, miként az ember a sors csapásai alatt; sárga…..
Szendrey Júlia 1868. szeptember 6-án este nyolc órakor hunyt el a józsefvárosi Zerge (ma Horánszky) utcában. Egy másik évforduló is kötődik ehhez a naphoz: 1851. szeptember 6-án adott életet Horvát Árpádtól született első gyermekének, Attilának. A kisfiú édesanyjához hasonlóan művelt, tájékozott…..
"A gyümölcs saison már itt van, a kerepesi, üllői s egyéb boulevardjaink párolganak a sok dinyehéj, kukoricza csutka s egyébb ily gyümölcs maradványoktól." - írta Szendrey Júlia és Horvát Árpád legidősebb gyermeke, Attila 1868. augusztus 10-én. Levelének címzettje féltestvére, Petőfi Zoltán volt,…..
A tordai lelkész családjának otthonába 1849. július 19-én váratlan vendégek érkeztek: Petőfi Sándor és Szendrey Júlia, héthónapos kisfiukkal együtt. A költő négy hónappal korábban, 1849 márciusában három napot töltött Miklós Miklós házában. Júliusban arra kérte meg nem is oly régen megismert…..
1859. július 26-án született Horvát Ilona, Szendrey Júlia és Horvát Árpád leánya. Mivel ő volt a legkisebb gyermek a családban, idősebb testvérei óvó szeretettel becézgették. Leggyakrabban Iluskának, angyalnak, kedves babának nevezték. Féltestvére, Petőfi Zoltán is mindig kedvesen, játékosan írt…..
Amikor Petőfi 1847 májusában eljegyezte Szendrey Júliát, úgy gondolta, hogy a szeptemberi esküvő előtt külföldre fog utazni. Hatodik úti levelében még ezt írta: "Nőtlenségem utósó hónapjait utazással töltöm. Megnézem a tengert, melyet annyira óhajtok már látni, mert hisz az rokona szívemnek: mély…..
Szendrey Júlia 1849. július 21-én látta utoljára Petőfi Sándort, amikor kisfiával a tordai lelkész családjánál maradt, miközben a költő Bemhez utazott. Pontosan egy évvel később, 1850. július 21-én kötött házasságot második férjével, Horvát Árpáddal a pesti lipótvárosi plébánia kápolnájában.…..
"Épen a mai napon, ugymint július 14-kén, ötvenkilenc esztendeje, hogy a párizsi nép ostromolta és elfoglalta a Bastille-t. Minthogy ez ily nevezetes nap, föltevém magamban, hogy én is teszek valami nevezeteset. És tettem. Kölcsön vettem Arany Jánostól 108 pengő forintot. Ha nem hiszed, nem tehetek…..
216 éve, 1804. július elsején született meg Amantine Lucile Aurore Dupin, aki George Sand néven vált a 19. század egyik legismertebb írójává. Miért lett ez a név a korabeli Magyarországon az "írónő" szinonimája? Miért nevezték Szendrey Júliát a "magyar George Sand"-nak? Ebből adok ma egy kis…..
Gyimesi Emese 2020.07.11 21:02:59
@Promenade: Szerintem sem feltétlenül a Sand által megtestesített író(nő)szerep "ment ki a divatból", de tény, hogy már a 20. században is nagyon más bemérési pontok voltak az emberek fejében, mint Gyulai Pál idejében. Szabó Magda jól érzékelteti ezt az eltérő világirodalmi tájékozottságot:
"Jane Austen Arany születési évében már halott, de 1816-ig elkészül egész, napjainkban világszerte tanulmánysorozatokkal ünnepelt életműve, és a Brontëk nevétől 1858-ban már hangos a világ. Charlotte Lowoodi Árvá-ja, egy évvel a magyar forradalom kitörése előtt, istenkísértő módon, már beleszeretett a férfihősök formálásában szinte e század első negyedéig iskolát teremtett Rochester-figurába, mikor mi Világosnál letettük a fegyvert, megírta a Shirley-t, ötvenkettőre a Villette-et is. Kit ismert közülük, mit olvasott, hogyan mert tételt felállítani a kritikus, mikor nyilvánvaló, hogy nem volt a kezében a viharból, hangamezőkből, csonttá súrolt, szikkadt szenvedélyű tájból, élő és holttestekből építkező remekmű, az Üvöltő szelek, és fogalma sincs arról, hogy egy szikkadt angol vénkisasszony új fejezetet kezdett a világpróza történetében."

Az 1930-as Katolikus Szemle valóban nagyon érzékletes (és gyökeresen más, mint pl. Mikes Lajos Szendrey Júlia-képe, pedig ez ugyanabban az évben jelent meg.) Köszönöm!
"Uralkodtak koronként az emberalak minden részei és tartozmányai, uralkodott a' kar, többször a' sziv, legtöbbször' a zseb, sőt még a' papucs is. Ideje már: hogy a' főre is kerüljön a sor."Jókai Mór 22 évesen lett a reformkor egyik legjelentősebb lapjának, az Életképeknek a főszerkesztője. 173 éve,…..
Szendrey Júlia gyermekei sokszor büszkélkedtek azzal, hogy édesanyjuk egyszerre kiemelkedő költő és kiváló "gazdasszony." Az utóbbit azzal bizonyították, hogy olyan pompás kiflikochot tud csinálni, hogy annál "Eszterházy sem evett jobbat." Ez a megjegyzésük adott inspirációt Mándi-Fekete Fanni…..
Május elseje a 19. század közepén még nem a munka ünnepeként, hanem tavaszünnepként élt az emberek fejében. Már a 18. század végén divat volt főúri körökben a nap megünneplése, különösen József nádornak a „palatinális erdőcskében”, azaz a Nádor-kertben 1795 és 1817 között rendezett május elsejei…..