Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Túl sok felhasználó

0 bejegyzést írt és 219 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 A tejet én gyerekkorom óta nagyon szeretem az UHT tejet viszont mindig is utáltam. (Azt hiszem gyerekkoromban nem is volt UHT tej, hanem ez is valahogy a rendszerváltozás után jelent meg). Ideje rendet tenni tej témábanForrás: https://blog.aurumlight.com/2013/05/28/milk-pinup/..
Tudom, igencsak furcsán hangzik ez a cím, de az utóbbi időben volt némi tanulságos tapasztalatom, így gondoltam, megírom, hogy azok a vezetők és HR-esek okuljanak belőle, akiket érint. Mert talán ők is olvassák a blogomat. :) Cikkem lényege, hogy elkerüljük azt, hogy felveszünk valakit,…..
Túl sok felhasználó 2021.07.23 09:49:05
Svájc, téli szezonra beugrót kerestek január eleji belépéssel, a két ünnep közt kezdtek el hirdetni. Épp ráértem, jelentkeztem, fel is hívtak, letárgyaltunk majdnem mindent. A tulajdonossal beszéltem, kis szálloda volt ez, nem volt HR.
Igazából nem volt ez egy álommunkahely, de mint írtam, arra az időre pont ráértem, nem akartam otthon unatkozni, meg hát jobb a fizetés mint a pénz nélküliség. De úgy vállalható volt a hely a tárgyalások alapján.
Aztán az első munkanapom előtt átküldte a szerződést, akkor jött a durva meglepetés olyan témában, amiben nem is gondoltam volna, hogy gond lehet. Ugye az ilyen szerződéseket ilyen téli szállodában úgy szokták írni, hogy a szerződés vége a szezon vége, de dátum nélkül. Mert hiába van betervezve egy konkrét dátum utolsó napnak, ha előtte már két héttel nem alkalmas a hó síelésre, akkor előbb zárnak, ha viszont utána még bejelentkeznek csoportok, akkor tovább vannak nyitva. Nincs is ezzel semmi probléma, érthető a szitu a munkavállalóknak, bár kicsit kellemetlen.

A dolog ott vált gonddá, hogy azt írta a tulaj, hogy 3 hónap próbaidő, na ilyen helyeken általában 2 hét vagy max. 1 hónap szokott lenni, mert ugye az idő elég kevéske. Igazából még ez sem lett volna akkora baj, mert ez nekem is jó volt, akkor lépek le szezon közben, amikor akarok, minden következmény nélkül.

Na de a következő pont kiverte nálam a biztosítékot: szállodában Svájcban a kollektív szerződés alapján kötelező a 13. havi fizu. Kivéve, ha benne van a szerződésben, hogy ha próbaidő alatt szűnik meg a szerződés, akkor a delikvens nem kap 13. pénzt. Na és ezt beleírta a szerződésbe.

Szóltam neki, hogy itt tévedés van, elfelejtette átírni a sablont, legyen szíves javítsa. Mondta, hogy ez direkt van így. Nem voltam biztos benne, hogy direkt akar-e szopatni vagy csak nem gondolta át a dolgot, ezért rákérdeztem: tisztában van-e azzal, hogy ha rossz idő miatt március 30-án bezárjuk a szállodát, akkot sokkal kevesebb pénzt kapok, mint ha március 31-én zárjuk be? Persze, válaszolta, szerinte így volt normális a dolog.

Így történt, hogy nem mentem oda dolgozni.
Túl sok felhasználó 2021.07.24 00:07:57
@CoolKoon: Simán belefutsz ilyenbe Svájcban is, főleg a turizmusban/vendéglátásban fordulhat elő, mert ott sok a külföldi munkavállaló, akik annyira nem beszélik a nyelvet, hogy az ilyen jogi csavarást kiszűrjék.
Csak azt nem értem azóta sem, hogy miért gondolta a tulaj, hogy beleugrok a dologba. Benne van az önéletrajzomban, hogy anyanyelvi szinten beszélek németül, hülye sem vagyok, hiszen gazdasági főiskolát végeztem (ma már egyetemnek mondják), plusz nem egy szobalány pozícióról beszélünk, hanem igazgatóhelyettes lettem volna ott (igen, van megfelelő tapasztalatom az állás betöltéséhez).
Túl sok felhasználó 2021.07.24 00:10:56
@Túl sok felhasználó: Mondjuk azt még hozzá kell tennem, hogy a fizu, amit átveréssel kaptam volna, azért annyi lett volna, amiből három hónap alatt tudtam volna venni egy új autót, mondjuk egy Skoda kategóriájút, de Svájcban ebben a pozícióban ugye még jobban keres az ember.
A svájci Genf egyike a világ leggazdagabb városainak. Bankközpont, nemzetközi szervezetek és a legnevesebb aukciósházak egyik székhelye – és nemrégiben itt szavazták meg a világ legmagasabb minimálbérét. A hétköznapok azonban nem mindenkinek csillogók...
Idegen nyelven élni nem is olyan egyszerű, de egy második (többedik) nyelv ismerete rengeteg lehetőséget rejt – no és persze jó sok kihívást is. Peti posztjából kiderül, hol tart 9 év angliai élet után és mi az, amivel kénytelen megbékélni...
Vendéglátósként idegeskedik, alig van ideje enni-inni vagy mosdóba menni? Akkor érdemes tudnia, hogy számos munkahelyi, pontosabban szakmabeli ártalomnak van kitéve, melyek hosszú távon testi és lelki egészségére egyaránt negatív hatással lehetnek...
Túl sok felhasználó 2020.09.08 00:13:05
@élhetetlen: Pont erről szól a cikk, hogy a pincérek nem kapnak elismerést, köszönjük, hogy bebizonyítottad.

Amúgy hány orvosi műhibaperről hallottál az elmúlt 10 évben?
Ugyan minden népben lehet találni nemszeretem dolgokat, melyek megosztják a külföldieket, de mintha a franciák az átlagosnál is szélsőségesebb véleményeket generálnának. Akadnak, akik rajonganak értük, mások ki nem állhatják őket. Az alábbiakban következzen hét pont, amit utóbbi csoport tagjai…..
Túl sok felhasználó 2020.08.21 13:22:08
@Vincent: Svájcban volt pár éve nagy felháborodás, hogy a buszokon lecserélték a hangosbemondós szövegeket svájci németről német németre. Az nem jutott eszükbe, hogy ennek a szövegnek a célja, hogy az értse, aki nem odavalósi.
    "Bántani valakit sokféleképpen lehet, de legnagyobbat ütni a szavakkal lehet..." - Az ilyen életbölcsesség-versikékből általában elég is két sor, hogy fintorogva továbblapozzon az ember. Már a rímképzés mérhetetlen igénytelensége is harsányan figyelmeztet: valami bődületes ostobaságba…..
Túl sok felhasználó 2020.07.25 09:11:18
@G. Nagy László: Kezdem érteni. A te szemszögedből nézve tehát minden felnőtt ember a te társadalmi és gazdasági helyzetedben elsétálhat a szóbeli erőszak elől, a többiek meg pont le vannak szarva.
Túl sok felhasználó 2020.07.25 10:21:46
@G. Nagy László: Nem, nem kell semmit tenned, ugyse tudsz. Csak gondolkodj.

És felejtsd el a gyerekeket. Attól, hogy egy többszörösen hátrányos helyzetű valaki úgy dönt, hogy nem lesz gyereke, még nem old meg minden problémát. Lehet valaki bármennyire felelősségteljes, simán kerülhet olyan helyzetbe (vagy már eleve oda született), hogy nem tud elsétálni a verbális bántalmazás elől. Tűrnie kell, vagy még rosszabb helyzetbe hozza magát.

Azzal, hogy ezt tagadod (hiszen tagadod, erről szól az egész poszt), csak muníciót adsz azoknak, akik amúgy is bántják őket. Vagy tényleg úgy gondolod, hogy akkor bárkit mobbingolhatok, mert az úgyse jelent senkinek semmit? Verbális erőszak nem létezik, tehát nyugodtan beszólhatok bárkiknek bármit, akár többször is, hosszú időn keresztül.
Túl sok felhasználó 2020.07.26 10:25:56
@G. Nagy László: Akkor most visszautalnék az első hozzászólásomra, amelyben azt írtam, hogy alapvetően egyetértek veled, csak azzal nem, hogy nincs szóbeli erőszak, mert felnőtt emberek bármikor elsétálhatnak.

Szóval szerintem káros ez a törvény. De túlzásokat ne írj már légy szíves, mert az is káros.
Tegyük fel, hogy sikeres volt a CV-írás, megbeszéltük az állásinterjúra híváskor, hogy milyen céghez megyünk, milyen munkabér-nagyságrendben gondolkodunk, és egyezik minden. De mégsem tudunk eleget a cégről... és meg is történhet, hogy jól melléválasztunk, mert minden szépnek, jónak tűnik, de pár…..
Túl sok felhasználó 2020.07.14 08:09:59
Itt Svajcban (meg igazából az egész német nyelvterületen) elég jól működik a kununu.com, ahol a munkavállalók értékelik a munkahelyet. Én is szoktam ott értékelni, meg persze tájékozódni is.

Na most az egyik volt munkahelyem (egész Svájcban jelenlevo szalloda- és étteremlánc) értékelései egész érdekes mintázatot mutatnak. 3 feletti pontszámnál biztos menedzsmentben vagy a központi irodában dolgozik vagy dolgozott az illető, 4 felett biztos az központi irodában, 4,5 felett pedig jelenlegi HR dolgozó.

Na de ez az az összefüggés, amire senki nem jön rá, ha még nem dolgozott a cégnél. Munkát keresve annyit lát az illető, hogy van egy átlagos átlagpontszám, azon belül vegyesen helyezkednek el a vélemények. A pozitív értékeléshez mindig van szöveges rész, a negatívhoz sokkal kevesebb, az is néha szörnyű helyesírással. Ennek ugye az az oka, hogy a takarítók, konyhai mosogatók általában külföldiek, a pincérek/szakácsok nagyrésze szintén. A középvezetők már beszélnek annyira németül, hogy szépen leírják, mi a gond, csak ők vagy pont szerencsések és bekerültek a "főnök kedvencei" kategóriába, vagy 3 hónapon belül otthagyják a helyet (kivételek persze mindig vannak).

Na ezt nem látja senki kívülről, ahhoz tényleg minimum excelbe kéne felvinni a véleményeket (kb 300), hogy ezek az összefüggések kibukjanak.

De amúgy pozitív a véleményem a kununu.com-ról, pontosan azokkal a fenntartásokkal, amik a posztban is vannak. (Pl. 1-2 extrémrossz vélemény inkább sértődöttség, mint valódi értékelés...)
Van, aki elképzelni se tudja az életet nélküle, mások már rég pálcát törtek felette. Kinek jutott eszébe egyáltalán, mi szól ellene és mi mellette? Neked mi a véleményed?..
Túl sok felhasználó 2020.05.05 19:25:20
@odamondó: Azért ha te órákat készültél minden délután, akkor biztos kitűnő tanuló voltál. Vagy ha nem, akkor nagyon nehezen tanulsz.

Ne túlozzunk már, senki nem tanul minden délután órákat.
Vannak olyan népszerű könyvek, amelyek történetét szinte mindenki ismeri. Vagy mert olvasta, vagy mert látta a belőle készült adaptációt, vagy mert egyszerűen annyira benne van a köztudatban, hogy akarva akaratlanul is kibontakozik a cselekmény lelki szemeink előtt. Egy dolog azonban nehezen fér a…..
Túl sok felhasználó 2020.05.01 17:13:31
@Túl sok felhasználó: a szürke ötven árnyalata is érdekelt volna, de nem jutottam túl az első ötven oldalon. Annyira nem tud írni az a nő, hogy rendesen fájt olvasni a mondatait.
A vírushelyzet meghozta a kedvezőtlen változást, van már magyarországi nagyváros, ahol naponta 60-70 új álláskereső jelenik meg a munkaügyi központban. Lehetséges, hogy ők olyan álláskeresők, akiknek még sosem kellett válságban állást keresni, így a bizonytalanságuk még nagyobb. Ez most másfajta…..
Túl sok felhasználó 2020.04.01 16:50:13
Nem egészen ide kapcsolódik, de leírom, hogy itt Svájcban mi van most: Március 16-án elrendelték az egész országra szóló lockdown-ot (pár kanton saját hatáskörben már korábban bevezette), vagyis az élelmiszerboltokon kívül más bolt nem lehet nyitva, bezártak az éttermek, meg minden olyan hely, ahol nem lehet megoldani a működést úgy, hogy legyen két méter távolság az emberek között (fodrászat, kozmetikusok...).

Mi (közepes méretű étterem egy közepes városkában) már napok óta vártunk erre, mert van az étteremnek biztosítása ilyen esetekre, de ha magunktól zártunk volna be, akkor nem fizettek volna semmit (pedig nagyon lecsökkent az utolsó két hétben a forgalom, és mindenki mondta le a banketteket is).

Létezett már korábban is olyan, hogy "Kurzarbeit", ez azt jelenti, hogy ha a munkahely ideiglenesen nem tud munkát biztosítani a dolgozóknak, akkor ezt bejelenti a munkaugynel, azok meg fizetik a bér 80%-át. Ha mondjuk valaki korábban teljes munkaidőben dolgozott, de hirtelen leáll a cég, és ezért semmit nem dolgozik most, akkor a fizu 80%-át kapja. Ha viszont mondjuk nem a szalag mellett dolgozik, hanem ő az irodista, aki megválaszolja az emaileket, eddig heti öt napot dolgozott, most heti egyet, akkor ugye 80%-ban nem dolgozik. Szóval a fizu 80%-ának a 80%-át fizeti a munkaügyi központ, a 100%-ának meg a 20%-át (vagyis amennyit tényleg dolgozik) meg a cég.

Eddig ehhez voltak ilyen kikötések, hogy pl. nem lehet a dolgozót "Kurzarbeit"-ra küldeni, amíg nincs az összes túlórája kompenzálva, vagy a tulajdonos így járt, neki nem jár pénz, ha leáll a termelés, vagy ha amúgy határozott idejű szerződése van a dolgozónak, akkor sincs ez az opció. De most hirtelen nagyot könnyítettek a feltételeken.

Aztán bevezették azt is, hogy ingyen hitel jár gyakorlatilag az összes bezárt munkahelynek az éves nyereség 10% értékben. Ez azért jó, mert az általunk kiküldött számlákat senki nem fizette be március első három hetében. És ugye ha nekünk nem fizettek, akkor mi sem tudtunk fizetni. A munkabéremért ugye nem fájt a fejem, írtam már a biztosítást meg a Kurzarbeitot. De regionális kis beszállítókkal dolgozunk (helyi pék a sarkon, a három utcával arrébb dolgozó hentes...), ezeknek szinte a léte függ attól, hogy időben fizetunk-e.
Az ingyen hitellel egyidőben nekünk is elkezdtek fizetni, így mi is rendesen tudunk fizetni a péknek. Vagyis alig valaki fél attól, hogy most aztán becsődöl a munkahelye.

Én meg két hete itthon vagyok, és unatkozom. Tegnap már a főnököt is felhívtam (miután az összes barátommal órákig beszelgettem), hogy ő hogy van. Azt mondta, ha annyira unatkozom, akkor találkozzunk fel óra múlva az étteremben, és takarítsuk ki az irodát. Kitakarítottuk, aztán lementünk az italraktárba, de oda már nem takarítani...

Szóval lesz itt Svájcban is gazdasági válság, de szerintem nem akkora, mint máshol. Máshol ugye nincs annyi pénz tartalekban, amiből az állam ilyen intézkedéseket hozhatna.

Mondjuk a KKV-k és az egyeni vallalkozók nagyrésze itt is megszívja, minél tovább tart a dolog, annál inkább, de szerintem itt gazdaságilag értelmes intézkedések történtek.

Ezt csak érdekességképpen írtam le, hátha valakit érdekel.
Tisztelt Hölgyem, Tisztelt Uram! Ez a levél, vagy "határozott kérés", Önöknek, Önökhöz szól, és hát tulajdonképpen ... Önöktől. Megannyi fórumon hallhatjuk mennyire fontos ebben a mai helyzetben, hogy Önök minél nagyon számban és minél több ideig maradjanak otthon. Az egészségügyi kockázat elemeit…..
Túl sok felhasználó 2020.03.24 11:20:10
@Sancho12: És ha tisztelem, akkor otthon marad? Vagy mi az összefüggés?
A home office hirtelen felértékelődése mellett megjelent egy olyan probléma, ami már volt néhányszor a történelemben (a gépek miatt kevesebb munkája lesz embereknek), de most igazán felemássá vált a helyzet. A home office nem működhet rengeteg munkakörben, de sok munkát, amit home officeban nem…..
Túl sok felhasználó 2020.03.20 16:43:13
@jobangel: Pedig a feltétel nélküli alapjovedelem nem akkora hülyeség, mint amilyennek elsőre hangzik. Egy időben nagyon érdekelt, ezért sokat olvastam róla. Az benne a poén, hogy nagyon sokat spórolhat vele az állam. Ugyanis az a lényege, hogy mindenkinek jár és semmi feltétele nincs, Viszont kiváltja pl. a munkanélküli segélyt, a gyest, gyedet vagy hogy hívják ezeket mostanában, mindenféle segélyt, amiknek viszont van feltétele, és ezeket a feltételeket nagyon komoly apparátus vizsgálja, amely apparátusok sokba kerülnek.

Nagyon sok tanulmány kiszámolta, hogy ha rendesen belövik az alapjovedelem mértékét, az mindenkinek jobb, mint a mostani rendszerek. (Ugye ha túl magas, akkor sokan abbahagyják a munkát, ha meg túl alacsony, akkor az nem jó semmire.)
Túl sok felhasználó 2020.03.20 17:38:49
@jobangel: De ha belegondolsz, a családi pótlék ezen az elven működik. Ha van gyerek, jár pénz, ha nincs, akkor nem. Mindegy, hogy egyébként a családnak mennyire van szüksége rá. Vagyis tehát a gyerekeknek feltétel nélküli jövedelmük van.

Mégsem állítja senki, hogy a CsP rossz.
Mindenki nehéz helyzetbe került, ez nem kérdés, de az egész biztos, hogy a turizmusból élők most rendesen és joggal pánikolnak. Nem könnyű jól dönteni és jól kezelni az olyan helyzeteket sem, amivel H. és családja szembesült. A debreceni apartman tulajdonosa (így március 17-én, amikor a helyzet már…..
Túl sok felhasználó 2020.03.18 15:20:20
@a fekete krindusz: a non ref. az non ref., nincs semmi vis major ilyen foglalásnál. Sokat vitatkoztam már spórolós vendégekkel erről, de tíz percnél többet nem vagyok hajlandó rájuk szánni, mindig javaslom nekik, hogy vitatkozzanak a bookinggal, ha már arra hivatkoznak, hogy a bookingnak kötelessége, és én majd megkapom a magamét... Olyankor mindig jön fél órán belül egy hívás a bookingtól, hogy kivételesen nem lennénk-e hajlandóak, én még közlöm, hogy nem. Ennyiben szoktunk maradni.
Túl sok felhasználó 2020.03.18 20:54:01
@Comandante en Jefe: Ebben teljesen igazad van, viszont ha mégis jön a lepra (corona, akármi), akkor ne nehezítsd meg az életemet- illetve más szolgáltató életét- azzal, hogy felhívsz, és órákig próbálkozol a "Nem lehetne mégis?" kérdéssel.
Svájc a legfertőzöttebb országok között van, én pedig itt ragadtam Zürichben...
Túl sok felhasználó 2020.03.15 21:30:52
@Willkommenskultur: Mi nem fogunk kipurcanni. De a likviditasunk alacsony, ez azt jelenti, hogy kevés pénzt tudunk mozgósítani. A fizetésemért nem aggódok, de a szállítói számláknál már matekoznunk kell, ha most 3 hónapra leállunk. Vagyis nem mi szívjuk meg, hanem a pék, a hentes...

Ez azért van, mert két hete nem fizet nekünk se senki. (Mert a Jolika a főiskola titkárságáról is épp Home Officeban nyomja, és ez elég ürügy arra, hogy ne vegyék át a fizetési felszólítást.)
Túl sok felhasználó 2020.03.15 21:36:57
@samot: Ne nevettesd már ki magad. Persze, hogy a kávén lehet keresni. De az emberek többsége felhaborodik, ha egy étterem a kétfogásos déli menükért 25 Franknál többet elkér, szóval azon alig van nyereség, és sok vele a munka. Mit gondolsz, miert kerdezi a pincér rögtön az asztal letárolásánál, hogy hozhat-e egy kávét?
Túl sok felhasználó 2020.03.16 08:56:58
@ajax1976: Ne nyekereg már az árak miatt, még így is jobban jösz ki Svájcban mint Magyarországon.
Ismerjük a kérdést, és persze tudjuk: azt akarják a munkáltatók hallani, hogy meg tudod oldani, van nagymama, van apja is a gyerekeknek, stb. Aztán ez vagy elég a győzelemhez, vagy nem. Tulajdonképpen lehetsz te akármilyen felkészült szakmailag, akármilyen kedves-rendes személyiség, akivel jól…..
A cégen belüli állásváltás első ránézésre egyszerűbbnek tűnik, valójában „csak” másfajta csapdái vannak, mint klasszikusan vett új munkahely keresésének. A különbségek megértése segíthet abban, hogy itt is sikeres és magabiztos légy. A belső álláskeresés olyannyira divat lett, hogy már közepes…..
Túl sok felhasználó 2020.02.14 11:29:20
@Melki: Persze, de Svajcban 50 óra az alap, csak afelett túlóra. Magyarországon legalább papiron 40 óra a munkaidő.
Túl sok felhasználó 2020.02.14 12:14:11
@Túl sok felhasználó: Egyébként érdekes tudni, hogy ez miért van így szabályozva Svajcban: amikor a mostani ötvenen felüliek pályakezdők voltak, akkor dübörgött a gazdaság, nagyon nagy munkaerőhiány volt. Nem az, ami most otthon van, hanem tényleg, erezhetően. Ha a főnök nem köszönt előre, akkor a jómunkásember megsértődött, felmondott, és fél órán belül volt nyolc másik allasajanlata.

Ilyen gazdasági helyzetben egyértelműen a munkáltatót kell védeni. Az a munkáltató, aki jó munkaerőt akart, az meg úgyis kedvezményeket adott minden téren. Gyönyörűen működött a gazdaság önszabályozása.

Csak változnak az idők, ma már a munkavállalót kéne védeni, de a svájci politika nem reagál. Az emberek meg birkák, bár minden nagykorú svájci állampolgárnak joga van változást kezdeményezni (ugye közvetlen demokrácia van), senkinek nem jut eszébe pl. a 50+osok járulékainak csökkentéséről kiíratni egy választást. Ha meg eszükbe jutna, a birkák vannak többségben, az 5 hét alapszabadsagot is leszavazták.
Túl sok felhasználó 2020.02.16 03:42:37
@kocog: A heti munkaidő nem törvényileg van szabályozva mindenkinek, hanem egyes szakmáknak van GAV-ja, amit talán kollektív munkaszerzodesnek lehet fordítani. Ezekből ugye egyedül az L-GAV-t ismerem részletesen, mert az vonatkozik a szállodákra, éttermekre, abban 42 a normál üzemelésű helyekben a munkaidő, 43,5 a szezonális helyeken, de ennél még van durvább is: 45 a kis helyeken. De legalább konkrétan meg van határozva, hogy 10 fő alatti dolgozókkal és max. nemtudommenyi frank évi bevétel.

Minimálbér sincs központilag, hanem ugyan úgy a GAV-kban. A szállodai L-GAV régebben tök korrekt volt, leírták benne szépen táblázatba szedve, hogy ha ilyen végzettséged van meg ennyi beosztottad, akkor minimum ennyit kell keresned. De egy pár éve eltűnt a táblázat, azóta úgy megkavarták, hogy nem is értem. (Mondjuk már nincs is rá szükségem, még viszonyításképpen sem.)

Amit a svájci HR-ről írsz, azzal egyet kell, hogy értsek. Annyi kiegészítéssel, hogy a Hr-esek nem csak hogy a HR-hez nem értenek, hanem kifejezetten buták. De tényleg, annyira sötétek, hogy fáj velük beszélni. Nekem már szóba se jön olyan hely munkahelyként, ahol HR van, csak oda jelentkezek, ahol túl kevés a létszám a HR-hez. Ez mondjuk azzal jár, hogy a HR-es munkák nagyrészét rám tukmálják, de így is megéri, csak hülye HR-esekkel ne kelljen kommunikálni.

Ha professzionális segítségen gondolkodsz, akkor vannak Svájcban is cégek, akik ilyenre szakosodtak. Ha Zurich közeli vagy, akkor tudok is egyet ajánlani, akikről eddig csak jót hallottam. Mondjuk hátrányuk, hogy mivel ebből élnek, durva áraik vannak. Viszont igény szerint (mármint a te igényeid szerint) átírják az önéletrajzod, gyakorolják veled a Bewerbungsgesprächet, vagy akár segítenek kitalálni, hogy milyen állás is kell neked, vagy egyáltalán milyenre van esélyed. Ha érdekel, megírhatom az elérhetőségüket privátban.
Az egyik kábeltévén nagy erőkkel reklámozza magát egy utazási iroda, csupa Kanári-szigeteki utakkal - a neve nem fontos, mellesleg egy spanyolországi székhelyű cég magyarországi leányvállalat nélkül. Megnéztük, mit tud, és igencsak meglepődtünk. Ekkora haszonkulcsot felszámolni a gyakorlatilag…..
Dunát lehetne rekeszteni a különféle generációkkal foglalkozó írásokkal, könyvekkel, betéve tudja is mindenki, hogy Baby Boomer, X, Y, Z generáció, stb. Addig nem is mond sokat ez az egész kutatási terület, amíg marad leíró: ettől eddig X, onnantól Y, egyik ilyen, másik olyan. Dolák-Saly Róbert…..
Túl sok felhasználó 2020.02.06 09:46:19
@a nagy hohohorgász: Én szeretnék értelmesen beszélni veled, de te csak sértegetsz. Miért? Nem tudnánk megpróbálni a kulturált társalgást?

Én pontosan értettem, mit írt Hacs, csak épp nem teljesen értek egyet vele. Én pl. tisztelem a tudást. De az nem tudás, hogy valaki abban hisz, hogy a Föld geoid alakú, ez csak annak a visszaadása, amit a gyerekek az iskolában tanulnak. Ha nincs mögötte gondolkodás, akkor az ilyen "tananyagotvisszaböfögöm,denemértem" tudás semmit nem ér. (Ez most egy sarkított példa, mert azért a Föld laposságát aránylag kis erőfeszítéssel bizonyíthatja vagy cáfolhatja valaki, akit annyira érdekel.)
Túl sok felhasználó 2020.02.06 17:34:41
@cog3981: Hagyd, sima troll. Sajnálom, hogy nekem is ilyen későn esett le.
Túl sok felhasználó 2020.02.07 19:07:59
@Orltran: Látod, te TUDOD, hogy a Föld nem lapos, már ezért szimpatikus vagy nekem. Az emberek nagyrésze csak HISZI, hogy a Föld lapos, egy kis része meg azt hiszi, hogy lapos. Én nem látok köztük különbséget.

Ugyanez igaz szinte mindenre: Az emberek egy része elhiszi, egy másik része meg nem. Igazi tudás kevés van.
Különösebben nem borzolta fel a kedélyeket a hír, hogy a Digi új szerződési feltételei közé került, hogy az ügyfélszolgálati munkatársaikkal tiszteletlenül, sértőn viselkedő ügyfeleknek felmondhatják a szerződését. Ez a kitétel merőben éles váltásnak számít a "vevőnek/ügyfélnek mindig igaza van"…..
Túl sok felhasználó 2020.02.06 20:48:58
@Pepibubó: Persze, sok tahó hiszi azt itt Svájcban is, hogy "der Gast ist König". Aztán meglepődnek, amikor kitiltják őket az étteremből. Én mondjuk meg szoktam kérdezni azoktól, akik részegen a szerencsétlen tanuló lánynak tesznek nagyon durva ajánlatot, hogy taxit hívjak-e vagy rendőrt.
A munkák egy jó részénél az értékesítési teljesítmény pontosan mérhető és ösztönözhető, jutalmazható, eredetileg erre lett kitalálva a jutalék. Ami persze az idők során és a kis magyar valóságunkban úgy torzult, hogy kevés munkavállaló érzi úgy, hogy jól jár vele – és minden munkáltató jóljár, aki…..
Túl sok felhasználó 2020.01.31 12:04:15
Voltam nemrég egy okosításon revenue management témakörben éttermeken belül (ez nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy hogyan lehet az árral játszani úgy, hogy a nyereség a legnagyobb legyen). Ott is téma volt ez, persze specifikusan az volt a kérdés, hogy adjunk-e jutalékot a pincérnek. A tanító bácsi azt mondta, hogy persze, ez nem is kérdés, de nagyon át kell gondolni, hogy melyik pincérnek, hogyan és mennyit, mert csak annak a jutaléknak van értelme, ami eladásra ösztönöz. (A helyszín Svájc, ahol bár a gasztronómia a helyi viszonyokhoz kepest kegyetlenül alulfizetett egy terület, de meg lehet belőle élni, és olyanra senki nem gondol, hogy tisztán jutalékért vagy borravalóért dolgozik egy pincér.)

Mert ugyan igazságosabb lenne, hogy mindenki kapjon a jutalékból, de bevételt csak az generál, aki felveszi a rendelést, nem pedig az, aki csak az asztalt rámolja le, bár ez utóbbinak is több lesz a munkája, ha nagyobb a forgalom. Aztán jutalmazzuk-e egyszerűen a bevételnövelő pincért, vagy próbálkozzunk azzal, hogy csak a magas árrésű eladásokért jár jutalék? Adjunk-e jutalékot és ha igen, mennyit a bankettszervezőnek, aki előzetesen lefixálta a menüt és az italokat az esküvőre, vagy inkább a pincérnek, aki kiszolgálja a násznépet, és rábeszéli őket még egy üveg borra?

Ezek nagyon bonyolult kérdések, nem is mindig van rájuk jó válasz, de érdemes ismerni őket más jutalekos területen is, mert átvihetők más eladási kategóriákra is. Ha más nem, akkor rá lehet kérdezni, hogy miért ennyi a jutalék, hogyan épül fel a rendszer, és ha kellően rugalmas a munkáltató, akkor lehet javaslatot is tenni, hogy hogyan lehetne jobb feltételeket biztosítani az eladásra, és minket hogyan, milyen rendszerrel lehetne jobban motiválni.

Persze ha egy alig gondolkodó gyökér a főnök, vagy pl. egy multinál esélye nincs változtatni az egyszeri munkavállalónak, de némely esetben lehet próbálkozni.
Túl sok felhasználó 2020.01.31 12:07:00
@Túl sok felhasználó: Esküszöm, hogy csak egyszer küldtem el az előbbit. :)
Túl sok felhasználó 2020.02.04 23:50:41
@Bela Voltam: De, valószínűleg kétszer annyi bevétel. Viszont a költségeket is ki kell számolni, szóval nem biztos, hogy a cég annyira jól jár. (Nagyon valószínű, de nem biztos.)

Ettől függetlenül ez egy lepra szöveg, nem tisztességes, de ha előre le van fixálva a szerződésben a dolog, akkor nem kell kétszer annyit eladni, és rögtön nincs ilyen probléma.