Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Természetellenes ásványvíz

0 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A haditengerészeteknél a nagy leépítések valójában nem a washingtoni konferenciát követően kezdődtek, hanem jóval korábban. A háború lezárását követően azonnal nagy selejtezési hullám kezdődött szinte minden nagyobb haditengerészetnél. Elsősorban a régebbi építésű, elavult egységektől igyekeztek…..
Természetellenes ásványvíz 2020.03.19 09:11:16
@molnibalage: Köszi! :) Ezzel mélységesen egyetértek veled.
Ma 26 éve jelent meg a DEVOTIONAL videókazetta, amelynek dalait tavaly alaposan körbejártunk, így most csak egyszerűen kiválasztottunk egy olyan dalt, ami nem szerepelt a tegnapelőtti Spirits In The Forest filmben. Legyen mondjuk ez a BEHIND THE WHEEL! :)  ..
Természetellenes ásványvíz 2019.11.23 13:41:00
Tavaly összeütöttem egy sorozatot az első világháborút megelőző flottaversenyekről – mert több is volt –, melynek végén kissé meggondolatlanul azt az ígéretet tettem, a teljes kép kedvéért folytatni fogom az írást az első világháborút követő flottaépítési versennyel is. Hogy erre szükség van, abban…..
Any Second Now (altered), If You Want, The Sun And The Rainfall, The Great Outdoors!, Shouldn't Have Done That, Tora! Tora! Tora!, Shake The Disease (Edit The Shake), Pipeline, Blasphemous Rumours, aztán még néhány Kraftwerk-dal, valamiért mindegyik a Radioaktivät lemezről (Radioaktivät, Uran,…..
Az első világháborút követően a legtöbb kis és közepes haditengerészethez hasonlóan az olasz flotta sem engedhette meg magának nagy hadihajók építését. A súlyos gazdasági nehézségek közepette nem jutott pénz nagy flottafejlesztésekre, s az olaszok, a többiekhez hasonlóan, már csak kényszerből is…..
System error / rendszerhiba – ez a számítástechnikai kifejezés jutott először eszembe, amikor megnéztem az HBO csernobili balesetről szóló minisorozatát. A film fő üzenetei a véleményem szerint valójában nem is elsősorban a csernobili balesetről és nem is az atomenergiáról, hanem arról a hibás…..
A lázadó hajók elfogott tengerészei elleni tömegperek július végén kezdődtek el. A hatóságoknak egy ideig problémát okozott, hogy pontosan miként is kezeljék a történteket, hadbíróság elé való katonai lázadásként, vagy a polgári törvénykezés hatálya alá tartozó politikai bűncselekményként. A kormány…..
Természetellenes ásványvíz 2019.06.05 09:59:53
Természetellenes ásványvíz 2019.06.16 12:46:13
@Kallard: egyetértek!
A Constanta felé tartó Patyomkinon az éjszaka során sikerült helyreállítani a rendet, s valamennyire lelket verni az elcsüggedt és megriadt legénységbe, aztán ismét elkezdődött az ülésezés. A hajóbizottság megint vége-hossza nincs tanácskozásba kezdett a további teendőkről. Az eredeti elképzelést,…..
Természetellenes ásványvíz 2019.05.21 10:16:33
@Flankerr: teljes mértékben egyetértek veled.

Köszia a cikket, élvezettel olvastam. Remélem, hamatosan itt a folytatás is. Azt lehet tudni, mi lesz a következő példa?
Természetellenes ásványvíz 2019.05.21 10:18:27
@Természetellenes ásványvíz: hülye! Példa = téma
A munka ünnepének napján kiderül, milyen, a különféle érzékelési módszerek elől rejtve maradó repülőeszközökön dolgozott az USA, mielőtt eljutott az első, sorozatban is gyártható ilyen típusáig. A kétrészes bemutatóban az alacsony észlelhetőség szinonimájaként, angol rövidítésekkel való dobálózás…..
Természetellenes ásványvíz 2019.05.12 08:23:51
@molnibalage: Dobj légyszi egy linket erről a dologról, mert nagyon kíváncsi vagyok. Ugyanis, nem tartom valószínűnek, hogy egy szupertitkos műholdat amatőrcsillagászok fedeznek fel. Profi, a tudományt művelő, megfelelő technikai feltételekkel rendelkező csillagásztég nagy nehezen el tudok képzelni, de amatőrt nehezen - bár ki sem zárom teljesen. Az ok, amiért hihetetlen számomra, az pont a technikai háttér lenne.
Ha az amatőrcsillagász optikai műszereket használ, azoknak eléggé kicsi a felbontása egyrészt, másrészt az összes műhold, levált rakétafokozat, űrszemét pozícióját tökéletesen kellene ismernie. Másrészt, olyan gyorsan áthalad a látómezőn, hogy ideje sincs megfigyelni azt.

Ha fotografikus módszerekkel végzi a megfigyeléseit, akkor a lágezőn hagyott fénycsík alapján semmit sem fog tudni róla, csak azt, hogy volt ott valami. Ha meg geostacionárius pályán kering, akkor esetleg egy pöttyet fotózik a sok másik pötty mellett.

Rádiócsillagászati szempontból pedig olyan kis méretű műszereket használnak, hogy eléggé kicsi a valószínűsége, hogy ezzel "fedeznék fel". Másrészt pedig a profi csillagászoknak és a hadseregeknek is sokkal profibb műszerei vannak, szóval, miért nem pl. az oroszok fedezték fel, vagy az izraeliek?

Infravörös meg ultraibolya hullámhosszon végzett megfigyelésekkel is ugyanaz a probléma, mint az összes többivel: ugyanezt nagyban tudják a profik is.

Szóval, nem kötözködöm, csak érdekel a téma, főleg, hogy 30 éve amatőrcsillagászkodom.
Természetellenes ásványvíz 2019.05.12 08:26:23
@Természetellenes ásványvíz: Bocsánat, elég sok elgépelés van a szövegben. Mentségemre legyen, hogy mobilról vagyok és nagyok az ujjaim.
Szevasztopolba csak a Patyomkin Odesszába való megérkezését követő reggelen, június 28-án érkezett meg a csatahajón történt lázadás híre. A flottaparancsnok, Csuhnyin altengernagy, éppen a fővárosban, Szentpéterváron volt, helyettesének, Alekszander Krisztianovics Krieger ellentengernagynak kellett…..
A Nagy Katalin által a XVIII. század végén alapított Odessza városa 1905-ben a cári birodalom negyedik legnagyobb települése volt. A város kikötője hatalmas forgalmat bonyolított le, a Fekete-tengerről induló, és ide érkező szállítmányok nagyobbik részének ez volt az induló, illetve a célkikötője.…..
Természetellenes ásványvíz 2019.04.21 11:47:52
Az újabb kori kutatások a Patyomkinon történt események lefolyását illetően nagyjából elfogadják az előző posztban ismertetett történetet, a részleteket azonban számos ponton módosították. Apró kis momentum, hogy nem a hajó teljes személyzetét sorakoztatták fel a tatfedélzeten, hiszen el sem fértek…..
Természetellenes ásványvíz 2019.04.06 16:25:51
Természetellenes ásványvíz 2019.04.08 07:31:39
Természetellenes ásványvíz 2019.04.08 09:47:38
@savanyújóska: nincs gondom az ilyennel, csak hát ez egy hadtörténeti blog, nem polidili. :) Sokszor a hszek is rengeteg hasznos dolgot tartalmaznak. Kár lenne a napi politikával elrontani.
A tengerészélet újkori ábrázolása általában előtérbe helyezi a romantikus elemeket, és nem nagyon foglalkozik a ténnyel, miszerint a tengerészmesterség valójában nagyon kemény fizikai munka. Amit ráadásul tovább nehezítenek a speciális körülmények, melyek között a tengerészek ezt a munkát végzik,…..
Bár a közvélekedés, és egy időben a haditengerészeti stratégák is, hajlamos úgy gondolni, hogy a hadiflották szinte kizárólagos feladata az, hogy nagy tengeri csatákban döntsék el a háborúk kimenetelét, a hadihajók repertoárja valójában ennél sokkal összetettebb. A hajók feladata nem pusztán az,…..
A német hajók olyan hatékonyan zavarták az ellenség rádiózását, hogy Warrender és Beatty csak nyolc óra felé szereztek tudomást arról, hogy előreküldött rombolóik ellenséges hajókba ütköztek. Az első jelentések eléggé homályosak voltak, s az angolok úgy gondolták, legokosabb, ha változatlanul…..
Természetellenes ásványvíz 2018.12.25 07:37:16
@Batkaa: persze, hogy vettem. A lényeg mindig az utolsó bekezdésekben van. :) Nem tudhatjuk, mi lett volna akkor, ha megverik a britteket a tengeren. Talán a háború hamarabb befejeződött volna és nem eszkalálódik, ahogy történt. De ez feltételezéseken alapul.
A történelmi tanulmányaim azt mondatják velem, hogy a történelem folyamán nem a legjobb, nem a legrosszabb dolgok történnek, hanem a legundorítóbbak. :(
A tengerek feletti uralom, és a tengeri kereskedelem ellenőrzése mindenkor döntő jelentőségű volt a nagyhatalmak közti háborús konfliktusok végkimenetele szempontjából. Az elmúlt évezredek története azt mutatja, hogy végül mindig az az ország kerül ki győztesen a háborúkból, amelyik uralni tudja a…..
Természetellenes ásványvíz 2018.12.19 11:06:41
Természetellenes ásványvíz 2018.12.19 11:10:45
@Pájer Csaba: én nem ismerem az acélmonstrumokat, így örülök neki, hogy Zoli leporolja és itt is megjelenteti az írásait. Az epilógusok pedig külön fűszer, így lesz igazán értékes.
Hét tenger Amerikai anziksz 2. 2018.11.28 10:28:42
Ha már az ember Los Angelesben jár, és érdeklődése a hajókra van kihegyezve, az Iowa mellett a másik kihagyhatatlan célpont alighanem a tengerek hajdani királynője, a Queen Mary lesz. Ha ezt a két hajót választjuk, célszerű combo jegyet váltani, mely mindkét hajóra érvényes. (Persze a két hajóra…..
Természetellenes ásványvíz 2018.11.28 19:32:44
Hét tenger Még egy E-book 2018.10.23 16:10:14
A Port Arthurtól Csuzimáig megjelenésekor már megemlítettem, hogy kis szerencsével lehet még további könyvek kiadására is számítani. Ekkor még arra gondoltam, majd a mediterrán térség tengeri csatáival foglalkozó könyv lesz a második, aminek az anyagát nagyrészt össze is szedtem a volt…..
Természetellenes ásványvíz 2018.11.05 08:36:55