Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kóstoló

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Albert gazda Hogy mondod? 2011.05.31 06:00:00
Bármelyik blogról kerül ki konkrétan borleíró bejegyzés az Index-címlapi ketrecbe, mindig vannak-lesznek, akik villámgyorsan kiakadnak ezeknek a szövegeknek a szóhasználatán. "Ti amúgy komplett hülyének nézitek az olvasót, ugye? Közben röhögtök, hogy van, aki ezt a sok…..
Kóstoló 2011.05.31 22:22:17
@mbv2: Talán érdemes volna kicsit visszatekinteni a közelmúltba. 8-10 évvel ezelőtt megszülettek a borújságírók. Ők voltak azok akik lehet, hogy azelőtt ívhegesztőként tevékenykedtek vagy másban voltak sikeresek vagy sikertelenek, mindenesetre meglátták ezt a piaci illetve megélhetési rést. Hirtelen sok-sok borrovat és ezeknek írói született meg. Ez önmagában nem baj! Az már baj ha ezek a "profik" jól hangzó szlenggel és frázistömeggel helyettesítették a dilettantizmust és a hozzánemértést. Persze mindezt azonnal támadó hangnemben és sok arroganciával, mert hát az erőteljes támadás fél siker. Gál Tibor mondta egyszer, hogy a jó borról nem kell sokat dumálni azt meg kell inni és kész. Mert a bort azért készítik, hogy megigyák. Voltak divatok. Divat volt Gere és Bock borokért odalenni. Persze nagy kockázatot ezzel nem kellett bevállalni. Ma ha egy termelő 500 palacknál több bort készít az már bűnözőnek számít. Csak a kézműves az igazi. Mondják egyesek és ez nyilvánvalóan hülyeség, de van aki erre vevő. Aztán meg a csúcshülyeség a Terroir borok kategória. Hogyan is lehetne jó borokat csinálni ott ahol nincs jó Terroir? Ügyesen már megint sikerült feltalálni a homokot! A marketing nagy úr és a fogyasztó hagyja magát hülyíteni, mert hogy is nézne ki, ha egy bor csak úgy egyszerűen filozófiától mentesen finom volna és még nem is volna drága. Kell ilyen nekünk egyáltalán???????
Hát, kedves emberek, elég sokat iszom szakmailag és emberileg egyaránt, ezzel együtt rég rúgtam be olyan egyértelműen és megfellebbezhetetlenül, mint pénteken a Pannon Bországgyűlésen. Előtte azt gondoltam, ebben az embertelen melegben nem is lehet rendesen bort fogyasztani, de…..
Kóstoló 2010.06.14 19:24:14
@muskotály küvé: A Bországgyűlésen 450 Ft-ért lehetett hagyományos OIV kóstoló poharat venni és a Riedelt 950-ért. Ez a pohár durván 1400-1500 Ft-ba kerül normál áron.
Sauska Krisztián mindhárom napon a területen volt Rakaczki Gáborral együtt aki a Tokaji részlegük borásza. Ez biztos több fröccsöt is megittam náluk. Takler András Sebestyén Csabával non-stop kinnt volt Duzsival és a többi borásszal együtt persze néha átmentek a kollégákhoz kóstolni. 600-ért vennék én is Riedel poharat ha még áll az ajánlat
A sokak által kedvelt, és a magyar borászat utolsó húsz évében rendkívül fontos szerepet játszott Gál Tibor Pincészet - egészen pontosan a Gál család - az alábbi nyílt levelet jutatta el az Alkoholistának: A Gál Tibor Pincészet Nyílt levele Kedves Barátaink! Nagyböjt van. Ez…..
Kóstoló 2010.04.01 14:10:40
@ungarisse robertparker: Mi is a gond azzal, hogy a Gálék reformátusok? Kedves "robertparker" Ön legkevésbé sem nevezhető szerénynek, de sajnos a műveltségével alapvető problémák vannak. Javaslom, hogy a borospoháron kívül vegyen kezébe néhány könyvet is!
Kató András (Terroirclub) levelet írt az Alkoholistának, szerinte helyesbíteni kell három, a Tokaj ma című posztban megjelent állítást, mivel azok nem felelnek meg a valóságnak. Levelének releváns részét az alábbiakban olvashatják. Zárójelben jegyezzük meg, hogy az első…..
Idén is megrendezésre került a Pannon Bormustra, ez volt a kilencedik alkalom, hogy megválasztották az ítészek hazánk csúcsborait. A megmérettetésnek immár hetedszer adott otthont a pannonhalmi apátság. A nemzetközi zsűriben két Master of Wine is helyet kapott: Caroline Gilby és…..
Kóstoló 2008.06.18 16:50:31
A Bormustra szabályzata szerint a benevezett borok 25%-a lehet csúcsbor maximum.Ennél lehet kevesebb, de több nem. A zsűrikben 4 külföldi és 3 magyar bíráló bírál. 4-5 évvel ezelőtt jelentős különbség volt a külföldi zsűritagok és a magyarok pontszámainak az átlaga között, de mára ez gyakorlatilag minimálisra csökkent. A legmagasabb és a legalacsonyabb adott pontszám kiesik. Persze vannak a zsűritagok között olyanok akiknek az ízlésvilága teljesen eltér az átlagostól és sajátosan pontoznak. A külföldi zsűritagok mindegyike bírál a világ nagy borversenyein a magyaroknak sajnos ez nem adatik meg kevés alkalomtól eltekintve. A Bormustrának az egyik alapvető célja, hogy nemzetközi mércével mérettessenek meg a boraink még ha ez néha kockázatos is.
A MW-ok véleménye egyébként nagyon pozitív volt. Ők csak felhívták a figyelmet arra a tényre, hogy a nemzetközi bor piac száguld, mint egy gyorsvonat és nem szabad ráülni az eredményre, hanem folyamatos tanulásra fejlődésre van szükség és a tanulást nem szabad szégyelni.
A Mustrán 94 pincészet nevezett 310 bormintával és a borok kereskedelmi forgalomban kapható palackos tételek. Nem rejtett kincsek amiből van 200 palack és jól lehet szerepelni vele versenyeken, hanem nyílvánosan vállalt tételek. A középmezőnyt és az élmezőnyt egyébként mindössze néhány pont választja el egymástól.
A Mustra másik erénye szerintem, hogy nem azokra a borokra vagy termelőkre helyezi a hangsúlyt, akik nem kerültek a Csúcsborok közé, hanem a győzteseket ünnepli.
Mi magyarok egyébként hajlamosak vagyunk megsértődni, ha az általunk istenített bor nem az elvárásainknak megfelelően szerepel egy borbírálaton és ilyenkor a zsűri vagy nem ért hozzá vagy nem tisztességes. Ha jól szerepel akkor kiváló a zsűri. Egyébként pedig Gál Tibor barátom fogalmazta meg az igazságot:"az a jó bor, ami ízlik". Tehát senki ne essen kétségbe, ha egy számára kedves bor nem lett idén csúcsbor. Azért még fogyassza szeretettel Ha csúcsbor lett akkor pedig büszkén dőljön hátra és ugyancsak fogyassza.
Ehhez kívánok jó egészséget!!