Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mormogi Papa

48 bejegyzést írt és 11562 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Ez a piktogram a stockholmi japán fürdő férfi öltözőjében az egyik mosdó ajtaján díszeleg. Amíg ott voltam, senki sem mert bekilincselni. Azóta a klotyóhelyzet fokozódott: két héttel ezelőtt még csak egy budiajtón volt „ülve pisilős” piktogram, ma már mindegyiken az van...
Mormogi Papa 2022.06.26 17:29:10
Mormogi Papa 2022.06.26 19:54:10
Tegnap zuhogott az eső, holnap esni fog. De ma süt a nap!..
A stockholmi Műszaki Múzeum „Zero City” kiállítása keretében történelmi járműveket állítanak ki, köztük az első svéd gyártású, saját motorja által hajtott gépjárművet, az 1897-ben tervezett Vabis-t, amelynek 1903-ban fejezték be a fejlesztését. (Sorozatgyártásra nem került sor.) Lelkes szakik…..
Mormogi Papa 2022.06.05 11:16:01
@Hobbiszakács: Köszönöm, ez igen fontos a járműveknél, bár a motorkerékpárok kőzött csak az oldalkocsisokra jellemző. Pedig néha a kerékpároknál sem ártana - ezt akkor érezni igazán, mikor egy "kontrafékest" próbálna megfordítani, de a fék beáll.
Tegnap, május 17-én a stockholmi norvégok felvonulással és zenés műsorral emlékeztek a syttende mai-ra keresztelt nemzeti ünnepükre...
Mormogi Papa 2022.05.18 10:24:43
No, ó "gondolta A fene!" - hogy a heringsalátának köze lehet a NEMZETI ÖNÉRZETHEZ...
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/15/Sildesalat_2.jpg
(norvégul sildesalaten , svédül sillsalladen )

hÁTTÉR: XIII. Károly (Svéd uralkodó) 1818. február 5-én halt meg, és fogadott fia, Karl Johan (az egykori napóleoni marsall, Jean-Baptiste Bernadotte) követte XIV. Károly svéd János és III. Károly norvég János néven.

(A Svédek) megpróbálták népszerűsíteni a november 4-i „Union Day”-t, mint a hazafias érzés alternatív fókuszpontját. A május 17-i ünnepségek azonban folytatódtak. 1828 májusában János Károly király óvatosan bírálta az ilyen eseményeket a Storting (norvég parlament) előtt mondott beszédében, amely május 13-án megszavazta, hogy abban az évben semmilyen hivatalos ünnepséget nem tartanak. (A Tér Csata: wikipredia.net/hu/Battle_of_the_Square)
(Amit a magyar nyelvű lap ír, azt a gugli fordíthatta - néhpl meglehetősen mulatságosan :-P)

"A „csata” nyomán hat férfit – Frederik Christian Blehrst, Ole Eilertsent, Andreas Hansent, Hans Myhre-t, Christian Mortensent és Andreas Høyert – letartóztattak nyilvános részegség F!!!G és/vagy rendbontás miatt, bár hamarosan mindannyiukat szabadon engedték."

"A feszültség oldására XIV. János Károly király beleegyezett, hogy május 17-én feloldja az alkotmányos ünnepségek tilalmát. Azóta Norvégia nemzeti ünnepeként ünneplik ."
Mormogi Papa 2022.05.18 12:32:23
A Pueblai ícsatában győztek ugyan, de a franciákat nem tudták feltartóztatni, ám:

"Történészek szerint azonban azért is volt nagy a jelentősége a pueblai csatának, mert ha itt nem állították volna meg egy időre III. Napóleont, aki így gyorsan el tudta volna foglalni az országot, akkor valószínűleg a déliek oldalán beavatkozott volna az éppen ekkor zajló amerikai polgárháborúba is, aminek így akár az eredményét is megfordíthatta volna."
"Az ünnep elterjedése leginkább a Mexikóból az USA irányába történő bevándorlásnak köszönhető: a 19. század végén a kaliforniai mexikóiak kezdték egyre szélesebb körben megünnepelni, hogy nemzeti büszkeségüket kifejezzék, átéljék összetartozásukat, valamint felhívják az amerikaiak figyelmét arra, hogy többek között a pueblai eseményeknek köszönhető, hogy az Amerikai Egyesült Államok ma olyan formában létezik, amilyenben. "

Nyelvi vonatkozások:

"1989-ben a többek között a Corona sört importáló Gabrinus Group azzal vett részt a Cinco de Mayo népszerűsítésében, hogy kampányt indított azért, hogy ezen a napon a Mexikóból származó amerikaiak vásároljanak mexikói söröket. Mára az USA-ban május 5-e azok közé a napok közé tartozik, amikor a lakosság a legtöbb alkoholt fogyasztja, ezért a napot gúnyosan „Drinko de Mayónak” is nevezik.

Angol nyelvterületen mára helyenként a majonéz is nélkülözhetetlen „kellékévé” vált a rendezvényeknek, ugyanis a Cinco de Mayo nevéhez igen hasonló angol „sink of the mayo” kifejezés jelentése „nyomd bele a majonézbe”."
Forrás: WIkipédia.
Az egyetemi laborban békésen hörpölgettem az ebéd utáni kávémat, amikor a titkárnőnk megállt a hátam mögött, és halk torokköszörüléssel jelezte: mondana valamit. Elnézést kért, hogy munka közben zavart meg – az iparból került hozzánk, idestova tíz éve dolgozik nálunk, de még mindig tisztelettel…..
Először jártunk újdonsült svéd barátainknál, Magnusnál és Gunillánál, ami azt jelentette, hogy rám hárul az a megtiszteltető feladat, hogy ”díszvendégként” asztalhoz vezessem a háziasszonyt, és a vendégkoszorú nevében megköszönjem a vacsorát. ”Kedves barátaim! Eljött az ideje, hogy köszönetet…..
Mormogi Papa 2022.04.13 21:12:51
@Mormogi Papa:
Megint elugrott #@^%!!!

Cyak úgy feszül a pockunkon a bőr - köszönjük, Kisjézus!
Mormogi Papa 2022.04.14 11:14:23
@Hobbiszakács:

Én, ellenkezőleg, ezt hallottam jókívánság gyanánt:

"Egészségedre, ne maradjon benned - és ne ott jöjjön ki, ahol bément."
Mormogi Papa 2022.04.14 16:52:24
@Hobbiszakács:
Egy apró jó tanács:

Ha a szomszéd/tulajdonostárs/bérlő éppen a gépkocsitok közelében sétáltatná az ebét, netán az a korcs "megtisztelte" lett volna a kocsidat, akkor...

Közöld vele kíméletesen, hogy az esetről videófelvételt készítettél és elküldted egy megbízható barátodnak.
Így, ha utóbb hasonló baleset érne az úton, a barátod tanúsítani fogja, hogy a szomszéd (stb. nem kívánt törlendő) viselkedése (t.i. h nem rángatta el onnét a kutyáját) kimeríti a "Gondatlan veszélyeztetés" - esetleg emberölési kísérlet - tényállását. Ugyanis köztudott, hogy az ebek (nem harmincadja, hanem ) húgya kikészíti a gumiabroncsokat - különösképpen az acél radiálokat - márpedig a tiéd éppen ilyen...

Mindezt persze "Kóhn Fliktus kerülő üzemmódban teendő, ha már svédek vagyunk... Pardon, én aztán nem :-P
Tegnap még: hagymakupolával iilusztrált "Orosz kefírkultúra"..
Mormogi Papa 2022.04.10 13:17:16
@Vidor Komor:
Aladár hazaérve azt látja,hogy a neje meg a főnöke igencsak vígan vannak a hitvesi franciaágyban.
Nem szeretne konfiktust, így a kávéházába megy és - kivételesen - ott tölti az éjszakát is.
Másnap reggel gondolkodóba esik.
- Mihez kezdjek? A főnököt nem rúghatom ki, de még csak szóvá sem tehetem a dolgot, mert kidobnak az állásomból, amire pedig igen nagy szükségem van. Az asszonyt se dobatom ki, túl jól föz, a lakást is rendben tartja... Mit tegyek ???
Végül hazamegy és kidobja - az ágyat.
Mormogi Papa 2022.04.10 23:00:06
@Hobbiszakács:
Az fontosab, hogy jó kefír-e vagy rosszul?
Itt eleve "Kaukázusi" míg a franciák a Bulgár-ra szavaznak - meg ma akire jól esik, bár ott is 12 egy tucat...
Nagyon kreatívak vagyunk egyebekben: kitaláltuk a Gyros-t, amit a görög nem ismer; a Brassóit, amiről Kronstadtban nem is hallottak...
Az IKEA ankétjára 28 országból érkezett 14 000 válaszból a következő derült ki: Svédországban, Olaszországban, Norvégiában, Kanadában és Finnországban a konyha a lakás legfontosabb helyisége. Máshol legtöbben a nappalira szavaztak, Tajvanon és Kínában pedig a hálószoba a legfontosabb Svédországban…..
Mormogi Papa 2022.04.07 11:26:06
Mormogi Papa 2022.04.10 04:53:04
@Hobbiszakács: Nekem Dali Gálaszervírozott (eredetileg Елена Ивановна Дьяконова) Halvacsorája se jött be...
Jókora tarisznyarák trónolt a "Fő helyen" - ami nem a fő környéke volt. Persze csk a Spiegel - ha jól rémlik - f&f fotóin láttam...
Mormogi Papa 2022.04.09 11:33:10
@Hobbiszakács: Hááát...
Még ember sem élt a Földön, de már egymást váltották a jég- és hőkorszakok.
Minek mindent a Zemberekre fogni? Főként Kalacsnyikovot nem kéne...
Nem mondom, hogy az előírt "gyógymód" teljesen hatástalan lenne, viszont kétlem,hogy ez lenne az egyedüli oka a felmelegedésnek.
Viszont a ruházkodási divatok (A "Divat") nem szokták követni az időjárás szeszélyeit. Csak, ha muszály.
Mormogi Papa 2022.04.09 14:42:55
Mormogi Papa 2022.04.09 19:59:16
@Hobbiszakács:
Kár...
Apolló(n) - mert ő a modell - a teknőc hátpáncéljából készített lírát Hermésztől kapta. "Hermész, melőtt még újszülöttként ellopta Apollón barmait, egy teknőst talált, amelyből megalkotta az első lírát. Mikor Apollón meglelte a tolvajt, Hermészt, az lírajátékával engesztelte őt ki, majd neki adta…..
Mormogi Papa 2022.04.03 06:31:46
johnirons.blogspot.com/2011/11/translation-of-poem-by-swedish-poet.html?m=1

Nem olvastam még végig, majd nap közben. A teknősbéka nekem egyébként Achilleszhez kötődik inkább.
" Utoléri-e a gyorslábú Achillesz a teknősbékát, ha az induláskor kap egy kis előnyt??"
Zénón szerint nem, mivel a kettőjük közti ( induláskori) távolság ugyan egyre csökken, ám soha nem éri el még a nullát sem.
Ami nyilvánvaló tévedés - ám elméletileg megcáfolni nem is olyan könnyű...
Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren túl, még a Baktérítőn is túl, volt egyszer egy szegény asszony, s annak meg három gyereke. Az asszonyt Pandémiának, a gyerekeit Ebolának, Maláriának és Omikronnak hívták. A legkisebbet, a viharos szerelmi kalandból származó Omikront jó génekkel áldotta…..
Mormogi Papa 2022.03.30 13:47:06
@Hobbiszakács: Az "El" kezdetű szavakat hanyagoljuk, kéremszépen. Mermég beugrik ElQur....

A szerencsétlen misszionáriusok meg úgy kerültek ebbe a témába, mint Pilátus a Credo-ba - hogy stílszerű legyek.

Ennekoka pedig avvót, hogy régente egyedül ezt a testhelyzetet találták üdvözítőnek - a szó minden értelmében :-P
Ius murmurandi Risi Necesse est 2022.03.16 18:21:23
Béke idején, ha nagyobb nyugalom uralkodik, valahogy kevesebb vicc születik. Talán másmilyen múzsák veszik át a szerepét. Ám rögvest változik a helyzet, ha a nyugalom megzavarására alkalmas lelkiállapot áll be. Nincsen ez másképpen ma sem, csak a szóban mesélt tréfák helyébe az elektronikus…..
Polaris A kicsi Omikron 2022.03.27 15:15:01
Egyszer volt, hol nem volt, hetedhét országon túl, a latin és a cirill birodalmon is túl, az Óperenciás tenger partján állt Alfabétia országa, ahol a görög betűk viszonylagos békességben éltek egymással. Az országot a bölcs és határozott Alfahím irányította – legalábbis névleg, ugyanis sokak…..
A „Főzzünk meztelenül!” című szakácskönyv-sorozatot Debbie Cornwell és Stephen Cornwell újdonsült házasoknak írta. Murgatroyd Ebenezer és Herb Roth humoros de „mérges” szakácskönyve, a „Főzz, hogy ölj!” gyilkos hajlamú háziasszonyoknak, boszorkányoknak, kísérteteknek és kannibáloknak szól...
A széndioxid-kibocsátást jelentősen csökkentő, fosszilmentes, ”zöld" acélt propagáló, minden szempontból politikailag korrekt reklámot a legnagyobb svéd energiaszolgáltató, a Vattenfall szereltette fel Stockholm falaira. ..
Mormogi Papa 2022.03.15 15:38:53
@Enchantée:
Emlékeztet egy régi Bond mozi szinte elpusztíthatatlan gonoszára... Az is fogához verte az - acélt ;-p
Mormogi Papa 2022.03.18 01:34:37
Mormogi Papa 2022.03.18 08:42:33
@Enchantée:
"Ez nem ünő, van elébe egy M." :-P
Ezt találtam a minap:
ritkanlathatotortenelem.blog.hu/2019/07/31/_rlt_best_of_hitler_guminoje

@Mormogi Papa: Éjszaka a telefonom megviccelt - semmiképpen sem hozta fel az eltüntetett tapizós billentyűzetet, ellenben elküldött egy szövegrészt, amit nem kellett volna. Nem sikerült előbányásztatnom a Klávi a Túrá"-t, így végül feladtam. A beírni szánt megjegyzésem meg huss... Nem tudok rá visszaemlékezni :-(
Stockholmban Swedish Grace – Art and Design in 1920s Sweden néven kiállítás nyílt az 1920-as évekről. Az isteni Garbo (Ruth Harriet Louise, 1927)..
Mormogi Papa 2022.02.28 11:50:14
@Enchantée: @Hobbiszakács:
Én is észrevettem, csak mit is mondhattam volna :-P
Ráadásul az előző hozzászólást hajnalban írtam a telefonomon... Szóval igyekeztem rövidebbre venni, mivel állandóan "mellément" a gépelés...
(Mint a célzás egy "Vespasienne"-ben :-P)

Magyarázat:fr.wikipedia.org/wiki/Vespasienne
A magyarázat magyarázata: Vespasianus császár mondotta volt, mikor kifogásolták, hogy adót vetett ki a nyilvános megkönnyebbülészeti körguggoldákra:
"Pecunia non olet!"

Az adót mellesleg az indokolta, hogy különböző felhasználási célokra (pl. a bőráruk kikészítése, hajszőkítés, stb.) a tulajdono9sok összegyűjtötték és eladták a folyékonyabb végterméket... Tehát voltaképpen egy addig adómentes "terméket" adóztatott meg...
Mormogi Papa 2022.02.28 12:15:48
@Enchantée: A zsákruhát - meg a többit - nagyobb méretben is megtekintheted a másik blogon, aminek a linkje itt is megtalálható.

Röviden: akár filmekben, akár korabeli fényképeken láttam ezt a fajta ruhát, az általad említett kecsességet sohasem sikerült tettenérnem - inkább egy uniformizált nőiesség-tagadó hatását éreztem.
A test vonalait nem hogy követte volna, de elfedte - ha mégsem, annak oka csakis a viselőjének (hogy is mondjam?) hangsúlyosan kerekded formája volt az oka.
Mormogi Papa 2022.03.08 08:30:23
@Enchantée: A legjobb formádat :-)))
Evés közben valóságos zenebonát keltünk a szánkban, melynek erőssége és frekvenciája (hangmagassága) a termék ropogósságával függ össze. Ismerős hangok, fel vagyunk készülve rájuk, ezért nem ugrunk fel rémülten, amikor kemény kekszbe, nápolyiba harapunk...
Mormogi Papa 2022.02.28 12:02:57
Igen érdekes észrevételek. Ez magyarázza, miért értékelik néhányan az "al dente" főzött tésztát és zöldségeket - bár a magyar Wiki szerint zöldségek esetében a kifejezés nem helytálló:
hu.wikipedia.org/wiki/Al_dente

Számomra nincsen visszataszítóbb, mint amikor az idegenforgalmi vendéglátó helyeken a prímás az asztalhoz jön és ott hangoskodik...
A régi vicc:
- Mit húzzak el, naccságos úr?
- A beledet, de nagyon gyorsan!

A visszaverődések csökkentésére használt legolcsóbb eszköz a nagy tojástartó rekesz, amibe (nem is tudom, 8x8-as vagy talán 10x10-es) sok tojás fér.
De a túlcsökkentés sem hasznos - kivéve a mérésre szolgáló "süketszobák" esetében: a hang túl steril lesz... Illetve térbeli felvétel lehallgatásakor az eredeti helyszín akusztikáját reprodukálhatja. Volt alkalmam ilyen körülmények között meghallgatni két quadrofon felvételt, az egyik egy szívsebészeti műtét során készült... A nagy szalagsebesség miatt a zajszint nem volt érzékelhető, pedig a csend volt a meghatározó a felvételben.