Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bor és joghurt

9 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bor és joghurt Sydney-i mozaikok 2024.03.05 06:11:33
Gyerekként imádtam a Tesz-Vesz várost. Szerettem, hogy kedvemre elidőzhetek a színes, izgalmas, részletgazdag világban, melyhez foghatót semmelyik másik mesekönyv sem kínált. Szerettem belemélyedni az alaposan kidolgozott részletekbe, vagy egyben ránézni a könyv lapjain megjelenített vibráló, de…..
Az ausztrál közlekedésnek számos furcsa sajátossága van. A legszembetűnőbb, hogy bal oldalon vezetnek, kormány a jobb oldalon. Érkezésünk után sógorom a vasútállomásról kocsival vitt haza minket: persze nekem sikerült rögtön a vezető helyére beszállnom, jobb oldalra. A szokás hatalma. Miután…..
A mostani egy rendhagyó bejegyzés lesz. Ausztráliában rengeteg érdekes alakzatra, mintára bukkanhat az ember a természetet járva. Az alábbiakban ezekből láthattok egy képválogatást:  ..
Bor és joghurt A kincskereső 2024.02.03 02:29:49
A kincskereső már távolról feltűnést keltett a kevés számú strandoló között. Mikor először megpillantottam, még nem volt kincskereső, csak egy 40 év körüli fura fickó. Halászsapka, napszemüveg, fekete póló, fekete rövidnadrág, papucs. Egyik kezében fémdetektor, másikban szűrőlapát. Igazi…..
Kezdetben sok kisebb-nagyobb dolog feltűnt, ami más Sydneyben, mint otthon. A fákról már volt szó, de ami talán még ennél is meghatározóbb, az az állatok.  Kezdjük a madarakkal. Az álmos európai utazó itt nem madárcsicsergésre és rigófüttyre kel reggel, hanem kakaduk és papagájok rikácsolására,…..
Úgy alakult, hogy 2024 első hónapjait Ausztráliában, pontosabban Sydneyben tölthetem a nővéreméknél. Ez egyben jó alkalom is arra, hogy írjak egy kicsit az itteni élményeimről, benyomásaimról, ez remélem, segít majd az emlékek megőrzésében és talán tudok pár érdekes dolgot mondani, mutatni az…..
Római tartózkodásunk igazoltatással kezdődött. Ahogy kiértünk a reptérről, kezemben a telefonommal a jó előre kinézett buszmegálló irányába indultunk. Természetesen nem volt buszmegálló, de buszok időnként jöttek és mentek, bármiféle felirat vagy tájékozódást segítő információ nélkül. A buszvezetők…..
Bor és joghurt Felsővezetők 2023.06.23 00:56:31
Kötelező éves látogatás: az üzletág vezetői jönnek el Budapestre. Nem a legfelső vezetés, akik miatt annak idején vasalt ingben kellett megjelenni és a C szárny liftjét nem volt szabad használni. Nehogy "összefussunk" a Nagy Emberrel, gondolom. Most közepesen nagy emberek jöttek, viszont annál…..
Bor és joghurt A blueson túl 2023.06.09 20:30:21
A los angelesi bluesgitáros és producer Josh Smith neve talán sokaknak ismeretlenül cseng, hiszen nem a zenei fősodor tagja, különösen nem idehaza. Európában csak ritkán lép fel, de az USA-ban dolgozott többek között Eric Gales és Joe Bonamassa lemezein is. Én is csak egy véletlennek, mégpedig ennek…..
Korábban amellett érveltem, hogy az emberiség történelmének új, poszt-indusztriális szakaszába lépett, s megpróbáltam körülírni ezt a társadalmi formációt (némi kitekintéssel Magyarország helyzetére és szerepére). Most elsősorban a jövővel kapcsolatos kilátásokat…..
bor és joghurt 2018.10.27 21:46:55
Minden alapot nélkülöz az a felvetés, hogy ha a munkanélküliek ingyen kezdenének dolgozni, az hosszú távon megoldaná a munkanélküliség problémáját. Minden munka/termék/szolgáltatás értéket teremt. Minél több ember dolgozik rajta, annál nagyobb értéket teremt. Ebbe az értékláncba nem tudok a rendszeren kívülről, ingyenmunkával bekapcsolódni, legalábbis az ipari és szolgálató szektor nagy részére, a közép és nagyvállalatok, multik világára ez igaz. Az értékteremtésen keresztül a munka termel bevételt és van költsége is (a kettő különbsége ugye a profit). Még ha a bevétel 0 is, hiszen ingyen dolgozom, költségeim akkor is keletkeznek, azt mi fedezi? És az egyéb kiadásaimról (rezsi, étel, stb.) még nem is esett szó…

De tegyük fel, hogy sok pénzem van, viszont nincs munkám és asztalos vagyok. Elkezdek ingyen dolgozni, elfogadható minőségen. Mi történik a többi asztalossal (akik ugye jellemzően kisvállalkozók)? Alávágtam az áraknak,az ő termékeik iránt ezért csökkent a kereslet. Kénytelenek árat emelni, hogy a kevesebb eladott termékből fedezzék a kiadásaikat, az olló pedig kinyílik, és rövid úton tönkremennek, esetleg az egész piaci szegmens becsődöl a régióban. A verseny és a piaci mechanizmus logikájával nem fér össze a cikkben vázolt ingyenmunka, mint a munkanélküliség megoldása.
A nagyobb probléma szerintem inkább az, hogy a pénz a mai gazdaságban már elsődlegesen nem cserealapként funkcionál, hanem önmagában teremt és sokszoroz értéket, tulajdonképpen korlátlanul. Ezáltal elsődlegesen nem a többség érdekeit szolgálja, hanem egy szűk gazdasági elitét.

A munkanélküliségre, munkára visszatérve egy jobb megoldásnak tartanám, ha a pénz mellett/helyett egyéb módon is el lenne ismerve az emberi munkavégzés. Pl. az időbankok/szívességbankok szimpatikus kezdeményezésnek tűnnek, bár a gyakorlati megvalósulásuk és kiterjeszthetőségük kérdéses. Elvileg úgy működik, hogy egységnyi munkát adsz be (segítesz valakinek valamiben, pl. megtanítod zongorázni, csinálsz neki egy honlapot) és más típusú segítséget kapsz cserébe, amire szükséged van (pl. valaki kifesti a lakásodat, főz rád, vigyáz a gyerekedre, stb.). Lényegében egy közösségi jellegű, kaláka szerű dolog, de számomra mindenképpen jobb alternatívának tűnik, mint ingyen dolgozni és szimpatikus is, hiszen el van ismerve és meg van becsülve a munkád.