Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gyerefutni

60 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Érződik, hogy jön a tavasz és hogy az emberek egyre kevésbé bírják a bezártságot, egyre többen keresnek meg, hogy segítsem a futó céljaink elérését. Egyre többen vannak, akik maguktól kezdtek el futni, eljutottak egy pontig, ott azonban megállt a fejlődés, illetve vannak, akik bizonyos…..
  Hallottál már a pulzuskontroll edzésmódszerről?   Ha igen, az baj…   …mert a pulzuskontroll nem edzésmódszer, hanem egy eszköz az edzés hatásának monitorozására.   Az utóbbi időben több olyan bejegyzéssel találkoztam kezdő futó csoportokban, ahol azt kérdezi valaki, hogy a bejegyzésében…..
Az utóbbi időben megint megjelent a kérdés több futó csoportban, még egy zárt (futóedzőket) tartalmazó csoportban is elkerült a téma: minek kell edző? minek kell futóedző? Ugyanakkor ezekben a csoportokban egymást érik a kezdő futók által közzétett, sérülésekkel kapcsolatos bejegyzések. Ha te is…..
Az utóbbi időben az időjárás többször megtréfált minket és kihívás elé állítja a sportolókat. Kivétel nélkül minden sportolót kihívás elé állít, de minket hobbi futókat, akik jellemzően a család és munka mellett, a pihenőidőből lecsippentve sportolunk, pláne kihívás elé állít.   Hétvége, reggel…..
Az utóbbi időben több alkalommal az edzéseimen a sportolók arról számoltak be, hogy edzés után már nincs izomlázuk. Érthető a kérdés: "miért nincs izomlázam edzés után?" ha klasszikusan az izomláz kialakulását még mindig összekötjük az edzés hatékonyságával...  Mindenesetre láttam az arcokon, hogy…..
Egyre gyakrabban találkozni közösségi média felületek futócsoportjaiban, általában komoly referenciával és tekintélyt parancsoló szakmai múlttal rendelkező edzőktől ezzel a kifejezéssel "Ma már mindenki lehet edző"   A szövegkörnyezet más és más, de legtöbb esetben azért kiérződik belőle a…..
Lehetne ez egy Coelho idézet is, de nem az. Szerintem, ez a kijelentés több egy hangzatos szlogennél, mert tömör összefoglalója, mégis sok minden kifejezője, egyszerűen minden benne van. Egy olyan megállapítás, amelyben minden benne van, ami sokak számra a futás esszenciája:     A futás…..
  Gyakran felmerül a kérdés, hogyan kell frissíteni futás közben? Milyen tápanyagokat és ásványi anyagokat kell pótolni és miből mennyit! Nem olyan rég azzal a kéréssel fordultak hozzám, hogy adjak tanácsot egy ultrafutás során a frissítési terv összeállításához. Nem futottam még ultratávot,…..
Már több alkalommal írtam arról, hogy a futómozgás fejlesztése alapvető fontosságú a futók számára. Sokszor hangoztatom, hogy a futás sport és nem játék, ezért ha egyszerű szabadidős tevékenységen túl komolyabb célja is van valakinek, akkor sportként kell tekinteni rá.   Mit jelent ez?    Ez azt…..
Nem rég kaptam egy érdekes kérdést, ami arról szólt, hogy lehet-e maratont futni, úgy hogy közben nem pótoljuk a szénhidrátot. A kérdező elmondta, hogy kísérletező kedvében kipróbálta és egyszer 37, másodszor 39  kilométerig jutott. Az volt a kérdése, hogy vajon, ha tovább gyakorolja, akkor…..
Az utóbbi években elterjedt a pulzusalapú edzéstervezés az amatőr sportolók, elsősorban a hobbi futók között. A valójában tudományos alapokkal rendelkező módszer elbutított változatát az hívta életre, hogy egyre népszerűbbé vált a futás, mint sport és amatőr szinten is egyre többen szeretnének…..
Gyerefutni 2020.04.23 22:17:28
@Zabalint: mindig érdekes kommenteket írsz, köszönöm!
A folyadék pótlás nem csak sportolás közben fontos, ezt mindenki tudja. Nem kell tudósnak tenni ahhoz sem, hogy megértsük, sportolás közben sokkal fontosabb ez, mint egyébként. Alapvetően ösztönösen működik a dolog: ha szomjas vagyok, iszok! Na, de sportolás közben valóban jó-e az, ha csak akkor…..
Még kezdő futók is hamar találkozni fognak ezekkel a kifejezésekkel, hogy fokozó meg repülő futás. Akik edzésterv alapján készülnek azok pláne, nem is beszélve azokról akik futóedzésekre járnak. A pályán gyakran hallani, hogy "fuss ötször száz repülőt", vagy pl hogy a "következő X résztáv menjen…..
Futók körében mindig is nagy dilemma és örök vita téma volt az, hogy hol jobb futni: padon, vagy a szabadban. Mindkét opció mellett vannak érvek és ellenérvek. Megpróbálom ezeket csokorba szedni ebben a bejegyzésben.   Elmesélem az én történetemet és közben megpróbálom összeszedni melyiknek mi…..
  Egy beteg részegen jelenik meg a kontroll vizsgálaton az orvosnál, aki számon kérően néz rá és azt kérdezi: Uram, nem azt ígérte, hogy új ember lesz? Mire a beteg azt feleli: Az is lettem, de sajnos ez is iszik!    A történetemet egy kicsit messzebbről kezdem, mert hát aki követi a…..
Vannak futók, akik a verseny előtti napokban, sőt talán még az utolsó napon is teljes erőbedobással edzenek, azt remélve, hogy a derby napján ettől lesz majd csúcsformában.  Ezt a gondolkodást vagy az iskolából hozzuk magukkal, amikor vizsga előtti éjszaka is még lázasan magoltunk, remélve, hogy az…..
Ebben a cikk sorozatban azokat az edzési módszereket fogjuk kitárgyalni, amelyek egy megfelelő edzésterv, egy alapos felkészülés nélkülözhetetlen elemei. Sok hobbi futó van, aki ismeri ezeket a kifejezéseket, hogy fartlek, résztáv, intervall, de nem sokan vannak, akik pontosan tisztában vannak…..
Van az úgy, hogy reggel felkelsz, megnézed a naptárad. Látod, hogy edzésnap van, ráadásul egy erős résztávos edzés jön. Tudod, hogy nem fog menni, mert nem jól aludtál és egyébként is kiemerítő napok vannak a hátad mögött. Azt is tudod, hogy két hónap múlva itt a verseny, amire készülsz és most úgy…..
Az ember néha vissza nézi az évekkel ezelőtti futóversenyeken készült képeket. Gondolom sok futó társam van ezzel így. Na, de vajon hányan vagyunk olyanok, akik ilyenkor azzal is szembesülnek, hogy ma már sokkal gyorsabban futunk mint egykor? Aki tudatosan edz, az szinte biztos, hogy ezt…..
Gyakran olvasok a különböző futócsoportokban olyan hangzatos, motivációnak szánt, de valójában semmitmondó szlogeneket, amitől égnek áll a hajam. Pedig alig van... Ilyen az is, amikor azt írják, hogy MINDEN EDZÉS BEÉPÜL!!! Aktív sportolóként és atlétika edzőként sem tudok szó nélkül elmenni az…..
Aki egy kicsit érdeklődik a futással kapcsolatos érdekességek, megdöbbentő, felháborító, vagy épp vicces történetek iránt, bizonyára hallotta már Rosie Ruiz nevét. A kubai származású futónő azzal vált híressé, vagy épp hírhedté, hogy úgy nyerte meg a bostoni maratont, hogy tulajdonképpen le sem…..
Sokan azt gondolják hogy a futás a világ legegyszerűbb sportja, mert nem kell hozzá semmi, csak egy pár cipő meg az utca. Aki egy kicsit komolyabban veszi a futást, az hamar rájön, hogy nem ennyire egyszerű a dolog, mert ha hosszú távon sérülésmentesen akar edzeni, ráadásul fejlődni is akar, akkor…..
Az előző cikkben szó volt a fejben való felkészülésről, arról hogy mentálisan hogyan lehet összeszedni magunkat úgy, hogy a verseny napján jól tudjunk teljesíteni. Ehhez adtam pár gyakorlati tanácsot, de már ott is szóba került a hosszútáv futók egyik legnagyobb ellensége a…..
Ezzel a cikkel a trilógia utolsó fejezetéhez értünk. Az első részben szó volt azokról a Jackass-akről, akik bemelegítés nélkül futnak, a második epizódban megbeszéltük, hogy márpedig ez miért fontos. Ezzel elérkeztünk a fináléhoz, a legfontosabb dolgokhoz: hogyan kell sportolás előtt…..
Kell-e nyújtani minden edzés után?     A kérdésre a válasz az, hogy igen, de a dolog nem ilyen egyszerű. Mindjárt azzal kezdeném, hogy nyújtani nem csak edzés után kell, hanem előtte is. Tehát a kérdés úgy lenne pontos, hogy mikor és hogyan kell nyújtani. Mielőtt el kezd valaki sportolni, a…..