Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Techmoan

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
30 éve már annak, hogy bemutatták Magyarországon az Oscar című filmet. Az alkotás a tengerentúlon nem lett túl népszerű, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a megszokottal ellentétben alig írt róla az internet népe érdekességeket. Addig-addig ástunk, hogy pár meglepő információt be tudjunk…..
Techmoan 2021.07.26 11:02:01
@vn83: Igeeeeen! Szerintem is ez a legjobb jelenet!
Jó pár éve ez a rendezvény még arról szólt, hogy a vinyl lemez, mint egy igazi huszadik századi formátum, még él – és néha virul is – a digitalizálásról szóló huszonegyedikben is...
Techmoan 2020.03.13 18:45:57
A napokban én is böngésztem az RSD 2020 kínálatát, és valahogy számítottam rá, hogy ez a cikk hamarosan megszületik, és így is lett. Azon tűnődtem, hogy hogyan illik az RSD-ről az általam formált képbe, hogy a The Cure egyik korai albumát kiadják szines műanyagba préselve? Hát sehogy.

Mostanában ismerkedek Allen Toussaint zenéjével, és tavaly találtam rá a "Live In Philadelphia 1975" kiadványra, amit az RSD 2016 keretében adtak ki annak apropóján, hogy a művész 2015-ben elhunyt. Valójában mikor a lemez megérekezett, és megláttam az RSD címkét, akkor tudtam meg, hogy létezik Record Store Day. Hogy ez egy "fiókból kikapart koncertfelvétel" vagy sem, azt nem tudom. Hallottam már jobb felvételt is, de egyáltalán nem szól rosszul, a lemez gyártási minőségét pedig jól jellemzi, hogy ahol csöndnek kell lenni rajta, ott valóban csönd van rajta.

Az RSD-vel és Discogs-szal kapcsolatban is szerintem érvényes az az általános elv, hogy olvasni kell a sorok között, kutakodni, utánanézni. Lehet találni kincset a szemétdombon is.

Az idei kínálatból én sem fogok semmit venni. Megakadt a szemem egy Jimi Hendrix kislemezen, A és B oldalán 1-1 élő felvétellel. Aztán felmentem
www.jimihendrix.com-ra és láss csodát: 2 hét múlva megjelenik a komplett koncert egy kiadvány sorozat újabb darabjaként, melyeken a "direct analogue transfer" (vagy valami hasonló) címke diszeleg, és hihetőnek hangzik. A sorozat egyik kiadványa meg is van nekem, és hát elég jól szól!
Nehéz úgy kiemelni egy hosszú és tartalmas életműből néhány lemezt, hogy legalább ne vázoljuk fel röviden az alkotó diszkográfiáját. Főként, ha egy lassan negyven éves pályafutásról van szó...
Szerintem tök érdekes dolog, hogy a zenei fősodor mellett milyen megjelenések azok, amelyek valamit visszaadnak a korunkból, egy olyan világból, ahol a kereső algoritmusok irányítják az életet...
Techmoan 2019.11.14 12:50:04
@Audiolife: Apropó! Mikor megveszel egy hanglemezt, honnan tudod, hogy nem a CD-mix alapján készült? Merthogy 16-bit lemezbe karcolva nem sokat ér, egyesíti a két formátum hátrányos tulajdonságait.

Én kisebb nyomozást tartok, mielőtt vásárolok, mert mióta divatba jött a vinyl, csinálnak ilyesmit is. Anno a The Beatles sorozat remastered újrakiadására rá is volt ragasztva egy kis cimke, hogy az 1986-os CD-mix alapján készült.
Audiolife Hétvégén hifi show 2019.10.25 11:52:25
Idén a szokásos november első hétvégéje helyett a későn jött nyárt idéző október végén lesz a hifisó. Ráadásul a jubeliumi, egészen pontosan a huszadik.  Az utóbbi időben szokás lett szidni a rendezvényt, többnyire azért, mert a szervező nem kötődik szorosan a hifihez, és mert láthatóan nem szívből…..
Megbeszéltük, hogy ki veszi meg a jegyeket, mert én éppen a fél hetes előadás kezdésre fogok odaérni. Először ezt túlóvatoskodásnak éreztem. Arra gondoltam, hogy ki néz ma zenei dokumentumfilmeket - főleg moziban? Leszünk vagy öten a nézőtéren, na jó tizen, de semmi extra. ..
Nyilván minden jelentős zenészről és zenekarról készül majd valamilyen film, vagy ún. játékfilm, ami ugye a szokásos holliwood-i közhelyekkel operálva "dolgozza fel" a "legendák" életét, vagy dokumentum film, amiben sohasem látott képeket, és soha nem hallott felvételeket láthatunk, hallhatunk. ..
  A 45-60 év körüli olvasóinknak talán megdobban a szíve a mai téma hallatán, hiszen a "legendás" magnókazettáról szól a mai mese. Ezen korosztály tagjainak szinte kivétel nélkül van valamilyen sztorija ami összefügg a kazettával azaz hivatalos nevén a compact-cassette-tel. Ki ne tekerte volna…..
Techmoan 2019.02.22 15:32:21
@citrix: Ha a Dolby-B csak lejátszásnál volt bekapcsolva, felvételnél pedig nem, akkor valóban likvidálta a műsort is. A lényeg dijóhéjban annyi volt, hogy felvételnél kiemelte magas tartományt, lejátszáskor pedig visszavette. A műsor magastartománya lejátszáskor visszatért az eredeti szintre, a sistergés viszont eltűnt. A Dolby B 10 decibelt tompított, a Dolby-C 20 decibelt.