Regisztráció Blogot indítok
Adatok
10czi

201 bejegyzést írt és 185 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Még nem igazán kezdődött el a túraszezon, múlt héten is inkább estünk-keltünk az ónos esővel súlyosbított, jeges Pilisben. A napokban véletlenül belebotlottam viszont az egyik korábbi vízeséses fotómba, és eszembe jutott, mennyi szép helyen jártam, ahol zubogtak a szebbnél szebb vízesések. A…..
10czi 2020.01.24 21:53:28
@Burgermeister: sajnos még nem jártam arra, így nincs fotóm se róla. de ami késik, nem múlik!
10czi 2020.02.15 16:54:43
@korxi: hú, ez tökjó, emlékszem is rá. kösz, hogy szóltál :)
Szakadó hó, tomboló szél, támadó mínuszok – ezek a téli magashegyi túrák veszélyes velejárói. A szlovákiai Nagy-Fátra 1500-as csúcsain mindebbe bele lehet kóstolni az átlag túrázónak is, viszonylag veszélytelenül.  A téli magashegyi túrázás kemény kockázatokat rejt magában: nem elég a hó és a…..
10czi 2020.01.05 16:43:35
@Krisz B: köszi, hajrá!
10czi 2020.01.19 21:47:04
@Zoltán Závori: ahogy elnézem nem lesz hó a héten, és úgy tudom, az elmúlt hetekben sem esett sok. mindazonáltal, nehogy ezen múljon, egy hótalp nem árt a biztonság kedvéért, legfeljebb nem használod. Csúszásgátló amúgy is kéne, a hótalp pedig jó arra is. Viszont jó hideg lesz -10 fokra, erős szélre kell számítani. www.mountain-forecast.com/peaks/Velky-Krivan/forecasts/1709
Szóban valamelyik tureckai szálláson lehet érdeklődni, ők biztos tudják, de nem tudom beszélnek-e a szlovákon kívül más nyelvet. Jó túrázást!
10czi 2020.01.26 16:42:54
@Zoltán Závori: Örülök, hogy bejött a túra, én meg igyekszem még jó ötleteket adni :)
Télen, ködben-felhőben még extrémebb kilátást nyújtanak a sziklagyepes ormok, mint máskor. Úgy alakult, hogy Felsőtárkányban töltöttünk a hétvégén két éjszakát Gabival, és ha már ott voltunk a Bükk lábánál, szerveztem is rá két könnyedebb túrát. Az egyik egy bemelegítő kör volt a falu fölött a…..
Kevesen ismerik ezt az utat, pedig van itt minden: panorámák, orom, barlang, szakadék, sőt bunker és labirintus is. A Széchenyi-hegyről induló, az Ördög-orom panorámagerincén és a Sas-hegy rezervátumán át a BAH-csomópontig tartó útvonal az egyik leglátványosabb fővárosi sétaút, ideális egy őszi…..
A Magas-Tátra legmagasabban fekvő menedékházának vécéje messze van az épülettől. Valahogy mégis oda kell vonzani az embereket, ezért felejthetetlen kilátást varázsoltak neki. A 2504 méter magas Rysy, magyar nevén a Tengerszem-csúcs a Magas-Tátra egyik legnépszerűbb csúcsa. Két országból is…..
Felfedeztük a magyarok osztrák hegyének nyugati, kevéssé ismert oldalát és fellegvárát. Két nagyobb fiammal bejártuk, megmásztuk az összes magyarországi via ferrátát, tovább kellett lépni egy olyan komolyabb mászóútra, ahol már van tér, nagy magasság, egyszóval irány az Alpok...
Ismét egy Szépkilátás-poszt az Index.hu-n, ezúttal a pilisi Halál-túra bemutatója: A Pilis és a Visegrádi-hegység tele van a fák árnyékában magányosan megbúvó keresztekkel és emlékhelyekkel, ahol véres gyilkosságok vagy tragikus balesetek történtek a múltban. A legtöbb helyszín már földrajzi…..
A napnyugta 12 árnyalata Magyarországon, avagy válogatás az elmúlt három év túrázásának terméséből. 1. Börzsöny, Csóványos Többször jártam már a Csóványoson, az egyik kedvenc magyarországi hegycsúcsom, de ilyen színes alkonyatot csak óriási szerencsével tudtam megcsípni, 2016 szeptemberben…..
Bár a júniusi kánikulában teljesített vértesi Vérkör után megfogadtam, hogy hőségben soha többet nem teljesítménytúrázok, pláne nem 75 km hosszút, a hétvégén megint belevágtam a fejszém, ezúttal a pilisi (nagy) Szénáskörbe. A kis Szénáskör (31 km) már tavaly megvolt, tetszett, a tanulságokat…..
Szabadstrandok, mediterrán hangulat, eldugott kerékpárutak: a Duna mögé bújt pihenőparadicsom bringás felfedezése. Nem vagyok egy kezdő sofőr, 30 éve van hivatásos B-C jogsim, de feláll a hátamon a szőr attól, ami az M7-esen megy lefelé hétvégente. Most péntek este csak kettő ütközés volt,…..
10czi 2019.08.26 18:55:11
@balango most van időm válaszolni a kérdéseidre, bocs a késésért. menjünk sorban.
1. nem érzem, hogy hozzájárultam a sziget tönkretételéhez.
2. félreértettél, nem a balatoni helyzet miatt "nyavalygok", mert kurvára szeretem a balatont, hanem amiatt, mert nem lehet lejutni. se kocsival, se vonattal, se biciklivel. az első kettő igaz a szentendrei-szigetre is, de ide bringával le lehet jutni. ezt ajánlottam. mivel a jetski meg a motorcsónak nem fér fel a csomagtartóra, nem tudom, hogy jön ide. A vízmű védterületére pedig igen, menjen el aki tud, bringával, engedéllyel, nézze meg, honnan kapja az ivóvizet, lássa meg, milyen sérülékeny a szisztéma. ne félj, nem fog odaszarni. De elsősorban nem is a védterületről szól a poszt.
3. de olvastam. a cikk címe: Az Instagram, de leginkább a tudatlan emberek teszik tönkre a természetet. ettől függetlenül van felelősség, de ha te is olvastad, akkor az konkrét (szelfi)pontokra vonatkozik, és a természetvédők azt kérik, hogy ha arra mész, a pontos helyszínt ne add meg, hagyd meg a felfedezést másnak. tehát az arányok: milliós követésű celeb instaposztja egy pontról kontra ezres követésű blog túraajánlója egy 60 kilométeres útvonalról.
4. számos helyről írtam már, senki se kérte, nagyon sokan köszönték viszont. nem hiszem, hogy buldózerrel mentek tönkretenni a helyszíneket. a célom az, hogy sokan ismerjék meg a jó túrahelyeket, szeressék meg, tanulják meg, hogy a természettel együtt kell élni, amit a városban nem lehet megtanulni. a szentendrei-sziget pihenőparadicsom marad szerintem még nagyon sokáig, amíg a tömegeket nagy hajók, vagy nagy kapacitású hidak-utak kocsival oda nem szállítják. és igen, viszont jó dolognak tartanám, ha sok, akár sokkal több bringás tekerne el arra.
10czi 2019.08.27 15:42:48
@invalid user name: elvétve találkoztunk szúnyoggal, állítólag volt valami nagyobb irtás nemrég
Mindegy, hogy remeték koptatták vagy nagy hadvezérek, egy a közös bennük: mai szemmel irtó kényelmetlennek tűnnek. A Kéktúrát járva számos magyar várba vetődik el a túrázó. Nem mondom, hogy a részben rekonstruált várak legérdekesebb részét a budik teszik ki, de árulkodnak az adott kor…..
Vér, verejték, könnyek: nyári okos-teljesítménytúra mazochistáknak a Vértesben. Ha számokban kellene kifejeznem, milyen volt a pénteki Vérkör teljesítménytúra, így írnám le: 1132, avagy 77 km, 16 óra, 35 fok, 4 vízhólyag, 1000 szúnyog...
A főváros legnagyobb hegyi tavához Budaörsről indultunk a piros turistaúton, ami a Vörös-pocsolyás-hátnál kígyózik majd ki a városból. A fővárosba (Budára) négy nagy, hosszú túraút jön be. Ezek a túrautak túlnyomórészt felfűzik mindazt a látnivalót, amit a Budai-hegyek mutatni tudnak. Ha ezeket,…..
A magashegyi túráknak általában a legmagasabb ponton van a csúcspontjuk, nemcsak földrajzi, hanem hangulati értelemben is: az ember felér, körülnéz az óriási térben, átéli a hullámszerűen érkező eksztázist és a végtelen nyugalmat. Nem véletlen a kifejezés: a fellegekben érzi magát. Nos, ez az a…..
10czi 2019.05.27 10:16:16
@Majmász Gedeon: ja, bocs, az kimaradt, tehát ahogy lebukott a nap, 10-15 fokot esett egyből a hőmérséklet (a hőérzet még többet), éjszaka kint mínusz 5-10, bent a szálláson 0-5 fok lehetett, ablakszigeteléstől függően. Tengbochében pl kisujjnyi rés volt az ablakszárnyak között, amin behordta a szél a havat a szobába.
10czi 2019.05.28 10:06:44
@Aureliano Buendía: egy elég bika powerbank volt nálam (BlitzWolf BW-P8 20000mAh), egyszer kellett rátölteni, pedig használtam rendesen (mobil, gopro töltés), kölcsön is adtam, szerintem kell ide. A napelemes töltő (Blitzwolf 15W) leginkább biztonsági okokból jó ha van, a tűző napon, amiben nem volt hiány, egy délután alatt feltölt mindent. Egyébként minden harmadik túrázónak lógott egy napelem a hátizsákján. Én még megfejeltem az egészet azzal, hogy a telefont, goprót és a powerbankot minden este betettem a lábamhoz a hálózsákba, mert a szobai hideg reggelre nagyon lerántotta őket.
10czi 2019.05.30 13:47:49
@Szabolcs Hajdu: köszi! Akkor az ellátás keményen milliós tétel, az súlyos. Biztosítás nélkül meg kész csőd.
Mit csinál az ember Ausztráliában, ha nem tud szörfözni? Vagy megtanul, vagy ha erre nincs ideje, akkor elmegy Queensland tanúhegyeihez és a Sunshine Coast hajómorzsolójához. Túrák a világ másik végén. Hol volt, hol nem volt, az Indiai-óceánon is túl, még az Üvegház-hegyeken is túl, volt egyszer…..
Kétféle hétvégi fáradtság van. Az egyik a punnyadt fáradtság. Ezt fotelben üldögélve lehet elérni. A másik a kellemes fáradtság. Ezt pedig ezzel a túraúttal kaphatjuk meg, ami ki se megy a városból, mégis tele van kilátókkal, meredek sziklákkal, barlangokkal. Sőt, egy élő remetével is…..
Hatalmas zöld kanyon, vízesésekkel tarkított meredek sziklafallal, alján buja dzsungellel – ez a Blue Mountains. Rögtön az elején adódik a kérdés: miért éppen Ausztrália? Van sok szép túraút a világon Magyarországhoz közelebb is. A válasz: barátnőmmel évek óta halogattuk, hogy eleget tegyünk régi…..
Több mint háromezren indultak neki hétvégén az év első teljesítménytúrájának a Mátrában. Hó, jég, verejték 40,5 km-en: végigmentünk mi is. Ha lesz pillanat, ami mindig eszembe fog jutni a most hétvégi Téli Mátra teljesítménytúráról – bár sosem akarok így emlékezni rá –, az az lesz, amikor…..
Havas, téli éjszakán, új magyar túrázós mobilapplikációval jártuk be a 300 méterrel a város felett végigfutó Guckler-utat a Hármashatár-hegy oldalában. Csendben, minden hűhó nélkül adtak át nemrégen egy új hegyi tanösvényt a fővárosban, ami a panorámájának köszönhetően várhatóan hamarosan a…..
10czi 2019.01.20 21:51:53
@conchita: hóban nem voltak :)
@Sörnyelő: a tanösvényen alig van szint, a kéktúrás visszakanyarodón azért van, ez nem változott a szövegben. ami változott, hogy az app szerkesztője küldött nekem egy kis kiegészítést, hogy a természetjáró alkalmazás tudatosan nem olyan közösségi, mint anyja, az outdooractive.com, ezt beleraktam
Alul-felül bejártuk Szlovákia egyik legnépszerűbb hegyszorosát Szádelőnél, rögtön a magyar határ mellett. Már nem is tudom, hol találkoztam először azzal a kifejezéssel, hogy szádelői völgyszoros, de az, hogy hatalmas, meg sziklás, meg szurdokszerű, ráadásul közel van a magyar határhoz, rögtön…..
Az egyik legmagasabb presztízsű hazai teljesítménytúrán, a Piros 85-ön jártunk, hogy ellenőrizzük, igaz-e a legenda. A legenda pedig úgy szól, hogy van egy teljesítménytúra, ami 88 km hosszú, 3200 méternyi összmagasságot kell felfelé kapaszkodni rajta, mindezt 22 óra alatt legyalogolni, és mégis…..
10czi 2018.12.02 15:58:34
@dr utcai arcos: benne van a szövegben: "A poszt korábban megjelent az Indexen." Pontosan nov 11-én. Szeptember óta az van, hogy posztok egy része az Indexen jön először, aztán beteszem a blogba is rá 2-3 hétre, hogy meglegyen az összes egy helyen. Az Index2 pedig így is igényt tart rájuk.
Jó hangulatú ötven kilométeres teljesítménytúra a Börzsönyben, igazi, tízpontos bénázásokkal. Két hét múlva Piros85, ezért Péterrel egy jó bemelegítő ötvenes teljesítménytúrát kerestünk a hétvégére. A Nagymarosi Hátizsákosok által rendezett NaHát 50 lett a győztes, péntek este már Zebegényben…..
10czi 2018.10.23 17:32:30
@hoborg: mi tagadás, tehetségem van hozzá :)
10czi 2018.10.23 17:33:25
@élhetetlen: ez a célba érés jó lehetett :)
A kékestetői TV-torony 1124 méter magasan levő 18. emeletéről pont átlátni az ország legmagasabban fekvő szállására, a galyatetői toronybivakra. Keletről nyugatra járjuk végig az Országos Kéktúrát. Először a Zemplénen keltünk át, majd a Cserehát lankás dombvidéke következett. Tettünk egy kisebb…..
Ha valaki aránylag könnyen akar jó magas, nagyon látványos csúcsot mászni, a szlovén-olasz határhoz kell menni. A látványos szurdokok, vízesések csak a körítés. A szlovákiai Kriván megmászása után egy következő lépcsőfokot kerestem középső fiamnak, ami 2500 méternél magasabb, látványos, és nincs…..