Regisztráció Blogot indítok
Adatok
merulo_szaturnusz

0 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A dűlőpáros sorozat keretében visszatérünk a Tokaji borvidékre, de a termőhely ellenére formabontó módon vörösborok lesznek a mai poszt főszereplői. Csak néhány pincészet foglalkozik kék szőlővel a borvidéken, még kevesebben hoznak ténylegesen forgalomba vörösbort - természetesen azokat sem tokaji…..
A szokásos év végi toplistákkal ezúttal az új év első napjaiban jelentkezünk. Ketten állítottunk össze toplistáinkat és a kedvenc magyar borainkkal kezdünk. Minden kedves olvasónak boldog új évet kívánunk és természetesen várjuk a saját toplistákat is komment formában. (A képet innen…..
Másfél éve írtam a Kreinbacher Syrah - akkor is és azóta is - aktuális évjáratáról, a 2015-ösről. Nagyon tetszett a bor akkor, és arra gondoltam, hogy érdemes lenne megnézni, mit tud egy nemzetközi sorban. Ahogy azonban az eredeti posztban is említettem, a bor meglehetősen drága (én is akkor vettem,…..
A Borrajongó Online borkarácsony 2020.12.29 06:00:00
A baráti társasággal azt találtuk ki, hogy ha már idén elmarad a karácsony előtti közös ivászat és a nagy családi lakomák helyett az ünnep nagy részét szűk körben, otthon töltjük, egy online borozással dobjuk fel egy kicsit a hangulatot, ahol a társaság vakon kapja a borokat és lehet találgatni,…..
merulo_szaturnusz 2020.12.29 18:02:41
@ungert: A 2018-as kékfrankost én is kóstoltam és kellemes átlagos volt.

Balassa 2018-as birtok furmintja viszont jobban tetszett a 2019-esnél.
merulo_szaturnusz 2020.12.29 18:35:08
@furmintfan: igen, rémlik a differencia mindkét téren, de magam a jövőben egy 2018-as jellegű alap furmintnak jobban tudnék örülni.
Borbély Gyula és Gabriella 1981-ben telepítették el első közös ültetvényüket egy nászajándékba kapott régi családi területen, Badacsonytomajon. Ma már 23 hektár tartozik a családi birtokhoz, szőlőik a Badacsony, a Gulács, a Csobánc, a Bács és a Tóti hegyek lankáin terülnek el. Évek óta fiuk, Borbély…..
merulo_szaturnusz 2020.12.23 20:44:19
@csorsza: Évekkel ezelőtt a kéknyelűjük, a Tomaj cuvée és az olaszrizling is egészen kellemesek voltak.
Az első csalódás illós juhfarkkal és savszegény szürkebaráttal jött még 2016-ban.
Figula Mihály boraihoz közel tízéves borfogyasztói pályafutásom több fontos, emlékezetes pillanata fűződik. Kezdjük egyből az olaszrizlinggel, a fajta komolyabb, sűrűbb arcát ugyanis az Arácsi név alatt futó boruk 2009-es évjárata ismertette meg velem. Jobbat itthonról talán azóta sem ittam, de…..
merulo_szaturnusz 2020.04.17 22:05:28
@drbarta: A 2015-ös Sóskút nekem is nagy élmény volt
Csopak a hazai olaszrizling-termelők és abból bort készítő borászok talán legfontosabb műhelyévé nőtte ki magát az utóbbi évek során, köszönhetően néhány helyi pincészet szoros összefogásának és a Csopaki Kódex névre keresztelt szigorú eredetvédelmi rendszer életre hívásának. A csopaki Szitahegyen…..
merulo_szaturnusz 2020.03.28 09:58:44
@Hepci:
Osztom a cikkíró véleményét az olaszrizlingről, magam is kóstoltam.
Neked azonban egy mondatoddal sem értek egyet.
merulo_szaturnusz 2020.03.28 21:27:42
@Hepci: Sajnálom hogy nem ízlenek Neked a csopaki borok. Nem tudom hogy meg kell-e egy borvidéken határozni kívánatos stílust/irányt amit mindenkinek követnie kell, de évről-évre találkoznak a kódexes arcok és beszélnek egymással - felteszem nem arról, hogy hol mennyibe kerül a rózsa burgonya.
Szerinted kik mutatják a jó és értelmes árképzést?
Ha nem akarsz nevet mondani, hadd írjak valakit én, aki talán méltó arra hogy foglalkozz vele (bár sajnos ő is olaszrizlinggel foglalkozik): Fekete Zsolt, elérhető a demijohn.hu-n keresztül.

Derűs kóstolást, jobb élményeket kívánok.
merulo_szaturnusz 2020.03.29 13:17:49
@Hepci: Azért még a Söptei pincét is ajánlom (Nagykút 2015)
Jubilált a Badacsony New Yorkban: az idei volt a tizedi alkalom, hogy a badacsonyi borászok, turisztikai és gasztronómiai kiállítók eljöttek a budapesti New York Palotába, hogy a fővárosban találkozzanak a nagyközönséggel. Egy évvel ezelőtt egészen lelkesen írtunk a tavalyi eseményről, idén…..
merulo_szaturnusz 2020.03.07 13:49:12
@Hepci:
Az Ujvári 2015-ös OR szerintem is jól sikerült.

Bakó Ambrusnak kijárna már egy hangos sikerű (mondjuk 2013-at idéző) évjárat.

A Németh Pincére viszont tapasztalatom szerint évről évre stabilan lehet számítani.
A tavaly májusi nagy 2015-ös mustra után ismét magyar kékfrankosokat kóstoltunk, ezúttal megduplázva a sort, ugyanis 2016-os és 2015-ös évjáratú borból is összejött nagyjából egy-egy tucat. A borokat évjárat szerint külön-külön csokorba szedve kóstoltuk meg vakon (a sort előzetesen ismertük), a sok…..
merulo_szaturnusz 2020.02.25 22:36:51
@Hepci:

Weninger 2016-os Balf Kékfrankosából két palackkal pusztítottam az elmúlt fél évben, arra a tételre rosszat nem mondhatok.
Vagy ezek szerint nagy szerencsém volt.
A bejglikómából felébredve elérkeztünk az év utolsó napjához is, ami szokás szerint helyet ad a visszatekintésnek, számvetésnek. Toplistánk idén is kétrészes, de ezúttal történelmi okokból úgy alakult, hogy külföldi kedvenceink publikálása január elsejére marad. Ezúton kívánunk szebb és boldogabb…..
A Németh Pince amolyan "underground szupersztár" a badacsonyi pincészetek között, kicsi, de erős. Ritkán vesznek részt kóstolókon, boraikat nem látjuk viszont borkereskedések, pláne hipermarketek polcain, szinte minden palackot a pincénél értékesítenek, így aki meg akar ismerkedni a borokkal és…..
merulo_szaturnusz 2019.09.02 16:49:52
@furmintfan:

Bakó Ambrus készített még 2006-ban Budai Zöldet, ami a mai napig remekül tartja magát. Sajnos már a pincénél sem elérhető.
A Somló Kincse pedig a korábbi Kéknyelű-házasítások után önálló tételként palackozta 2017-ben, az még biztosan kapható.
Bott Frigyesről már régóta tudjuk, hogy remek fajtaborokat szokott palackba zárni, ám a széles fajtaválasztékkal dolgozó felvidéki borász újabban több kísérleti jellegű bort is készít, amelyek egy része házasítás (a már hagyományos Granum és a Super Granum mellett). Ezek a tételek a többi Bott…..
Kis Tamás, azaz a Somlói Vándor borairól már többször írtam, de a narancsbora még nem került terítékre. Most ez történt.Három hétig erjedt a bor héjon, és visszafogott kénezés mellett érlelődött 6 hónapot hordóban. 400 palack volt az összmennyiség. Tamás azóta sem készített narancsbort...