Regisztráció Blogot indítok
Adatok
smud

113 bejegyzést írt és 53 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A pontycentrikus horgásztársadalmunk nagy részének kardinális kérdés a pontytelepítés. Ehhez időzítik szabadságukat, szabadidejüket úgy tervezik, hogy ha megkezdődik a telepítés azonnal rohammal foglalják el a megfelelő horgászhelyeket. Laikusok számára írom le, hogy ilyenkor 10-20 perc alatt meg…..
A mai Románia területén a Bihar hegység nyugati szélén, annak nyúlványaként, a Fekete  és a Fehér-Körösök által közrefogva helyezkedik el egy kisebb hegyvonulat. A Béli-hegység. A kisebb jelző csak a Bihar-hegység méreteihez képest jelent  valamit, mert a Béli-hegység önmagában nagyobb mint a mi…..
Körösök Vidéke A mocsár titkai 2023.01.09 07:37:44
  Simon Ferenc  amatőr státuszú , de kétség kívül minőségben   profi természetfotós barátommal  hosszú évek  óta működök  együtt.  Feri profizmusa  ,nem  csak  a képeiben nyilvánul meg hanem a képek elkészítés körülményeinek  előkészítésében is. Évekig dolgozott egy helyszín megtalálásán,és a lese…..
 A Hármas-Körös felvízén (a Békésszentandrási Duzzasztó feletti rész), Minden  évben ,késő ősszel, vagy tél elején eleresztik a vizet. Ezt egyszerűen úgy oldják meg, hogy a duzzasztó lemezeket melyek a vizet visszatartják, szép fokozatosan, heteken  keresztül kiemelik a vízből, így szabaddá válik a…..
A Körösök hullámterén a vegetációs időszak színkavalkádját télen  az egyhangú színtelenség váltja fel. A tavasz harsányzöld árnyalatai után, a fülledt nyári zöldet és az őszi aranyló színeket felváltja  a szürkésbarna összes árnyalatát mutató tél. Hótalan teleken a hullámtér színtelensége lehangoló.…..
 Akik nem ismerik akár csak felületesen is, a Hármas-Köröst , azoknak nem jelent semmit ez a cím. Sokszor még azok is rácsodálkoznak erre a jelenségre akik a partját övező településeken élnek. Pedig akár hiszik akár nem ez a hamarosan beálló kisvizes állapot a természetes állapota a folyónak. Az…..
tripolar A csiphiány valódi okai. 2021.12.02 08:06:18
A  világban óriási csiphiány jelentkezik aminek hatásai mára már egész Európát elérte. Sétáljunk csak be egy elektronikai cikkeket értékesítő multihoz és egyből feltűnnek a hiányos polcok. A szegényes mobiltelefon választék, a laptopok tablettek lecsökkent szortimentje. Ez a hiány nagyjából 2 éve…..
  Pár éve jelent meg közép Európában egy betolakodó invazív rovar faj, az ázsiai márvány poloska. A Kárpát medencében mindig is éltek különböző poloska fajok, de kevésbé jelentettek  problémát. Viszonylag ritkán kerültek szem elé. Hébe-hóba  találkozott velük az ember . Egyik raktárhelyiségemben, …..
2020 volt az az év amire sokáig emlékezni fogunk. Helyet szorított magának a történelemben. A vírus okozta bonyodalmak rávetítették tragédiájukat az év minden napjára , és minden szegmensére . Nem is szeretnék a vírussal foglalkozni ebben a posztban. Pár fényképen keresztül szeretném azonban…..
smud 2021.01.02 07:33:56
@laci_52: A H. Berettyó kérdése nem egyszerű... egy lefolyástalan, kis vízhozamú, csatornává silányított folyó 40 település szennyvizét fogadja be.... Köztük Debrecenét is.
A másik felvetésed pedig nem helytálló. "nincs mit tenni, majd alkalmazkodik, ez természetes stb". Nem. Ez nem természetes . ilyen mértékű változások az ember nélkül százezer év, vagy annál nagyobb időintervallumban zajlanak le. Nem pár évtized alatt. HA esetleg erre jársz (gyomaendrőd) és van kedved a saját szemeddel látni az én kalauzolásomban mi is történik a vadonban, szívesen állok rendelkezésedre (komolyan gondolom, szívesen megmutatom)
.. El fogsz keseredni..
A szemét kérdés a vízpartokon mindig indulatokat vált ki. Az elmúlt pár évben sokat foglalkoztak vele több fórumon, és publikációban. Úgy gondolom a téma mai szóhasználattal élve, kicsit túl van tolva. Azonban annak, hogy most mégis előveszem ezt a témát , nyomós oka van. Rengeteg elborzasztó…..
Megérkeztek az igazi őszi esős napok a Körösök vidékére. A hosszan tartó őszi nyár és szárazság már aggodalommal töltött el. De a természet igyekszik helyrehozni hibáit. Az elmúlt napokban 100mm körüli eső mennyiség hullott a vidékünkre, és a hőmérséklet is lecsökkent az ilyenkor szokásos mértékre.…..
Valamikor a tavasz elején Boltizár Ottó halbiológussal akit régóta ismerek, hosszú évek után egy konferencián futottam össze.  Az ebéd utáni beszélgetés közepette merült fel, hogy Ő több magyarországi vizén is halászati szakértő. Többek közt a Gyomaendrőd közelében található Kecsegés-zugi holtág…..
Gyomaendrőd környéke elsősorban a horgászati lehetőségeiről híres. A környéken található 19 holtág és maga a Hármas-Körös erre ideális lehetőségeket biztosít.  Ezen vizek halbőségéről és horgászati potenciáljairól már sokat írtam blogomban, és egyéb helyeken. Az utóbbi években azonban megjelent a…..
A Körös menti világ egyik frekventált helye a félhalmi holtágrendszer. Bátran mondhatom,hogy a vidék egyik ékköve.Magáról a holtágrendszerről már részletesen írtam (ide kattintva olvasható) A Félhalmi holtág meghatározó , és elválaszthatatlan része a két végén található horgásztanya. Mivel…..
Az elmúlt napokban a Körösök mentén egy új fajta aranylázhoz hasonlítható láz vette kezdetét a horgászok körében. Én csak busa láznak hívnám. Az történt , hogy augusztus utolsó hetében, illetve szeptember elején az addig alig jelentkező busa állomány nagy mennyiségbe kezdett horogra kerülni…..
Arra gondoltam , hogy  a címet kiemelve pirossal, vagy minimum végig nagybetűvel írom.. Megérdemelné. Különöse tőlem. Hogy miért? Mert ez a víz jelenti  nekem azt amit egy kedvenc víz jelző jelenthet . 30 éve ismerjük egymást. A duzzasztótól a Sebes-Kettős Körös összefolyásáig nincs olyan méterre,…..
A Forgotten Waters ( elfeledett vizek) lelkes kis csapata pár éve kezdte meg munkáját a Körösök mentén. Céljuk olyan helyek, vizek bemutatása a kamerán keresztül ahol nem nagyon jár ember . Szemléletmódjuk egyedi perspektíván keresztül láttatja azt a világot ami valójában sokszor ott van előttünk…..
A szúnyog helyzet nem csak  a mai kor emberének a problémája hanem végig kíséri az itt élő emberek lététét a Kárpát medencében. Sematikusan levezetve  a tájegységünk nevében is benne van, hogy  ez egy medence. És mi van a medencében elsősorban? Hát víz! A környező hegységek, magaslatok vizei ide…..
A Körös menti tájkép jellegzetes kísérő elemei a csatornák. Bármerre is megy az ember az Alföld ezen részén , akár műúton akár földúton közlekedik, pár kilométer elteltével bizonyosan valamilyen csatorna keresztezni fogja  útját. Sokszor észrevétlenül halad át rajta az ember a rajtuk átívelő kisebb…..
Körösök Vidéke Epres peca 2020.06.13 09:31:43
A június eleje mindig tele van eredményes horgászatok reményével. Ilyenkor olyan változások zajlanak a Körösökön amik egyenként is meghatározóak lennének a halak táplálkozása szempontjából. Így egyben azonban kiemelkedően befolyásolják. Ez pedig  három dolog . A tiszavirágzás, a kapitális süllőket…..
A mai magyar horgásztársadalomban végbemenő lassú, de folyamatos szemléletváltozás kezdi háttérbe szorítani az évtizedes dogmákat. Nagyon sok örvendetes változás történt a szabályozásokban az elmúlt években amelyek jobban figyelembe vették a vizek ökológiai igényeit. Sok halfaj kapott…..
Gyerekkoromban , talán 10 évesen  egy csatorna partján járva figyeltem fel egy különös építményre. Tisztán emlékszem egy fűzfa ágán lógott a puha anyagból szőtt kancsó szerű valami. Nem tudtam mi az , de sejtettem , hogy valaminek a lakhelye. Másnap az iskolában az egyik tanárnak elmesélve tudtam…..
Azt mondják indulatból tollat, vagy az én esetemben billentyűzetet ragadni nem túl szerencsés. Vártam is vagy fél napot, de nem csökkent közlési vágyam. Az indukációt egy cikk váltotta ki amit az Indexen olvastam (Ide kattintva  olvasható). Bejegyzésem címe is az idézett cikk címéből eredeztethető.…..
smud 2020.05.15 09:18:24
@Janos Vegetary: Ezen teljesen kiakadtam. Tavaly konkrétan ez egy vadász szájából így hangzott el felénk! (saját , épített Lesből madarakat fotóztunk) Mikor a k.va anyátokba takarodtok már el a vadászterületről ?
smud 2020.05.15 09:54:11
@Janos Vegetary: Őzbak , duvad lőhető, és lövik is
smud 2020.05.15 11:04:12
@Boar.: Ugy látom vadász vagy. Nem moderálom ki. Lássák mások is miről beszélek mikor a vadászokról és azok hozzáállásáról írok
Kényes téma következik kedves olvasó. Kényes mert ez az a témakör amiről nem nagyon szeretünk illetve nem nagyon illik beszélni. Amolyan társadalmi tabu egy bizonyos kulturáltsági szint felett. Nehéz is úgy fogalmazni , hogy ne lépjem át  azt a szintet ami már megütné az igényesebb olvasói…..