Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jarokelo kata

65 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A belvárosi homlokzatokat csúfító reklámhálók jelensége nem új keletű probléma. Az egyik városi blog, az Urbanista többször is foglalkozott már a kérdéssel. Sőt, pár évvel ezelőtt az egyik olvasójuk önkéntes nyomozásba fogott és arra jutott: minden valószínűség szerint "fantom-építkezésekről" lehet…..
Fővárosunk budai oldala természeti adottságainak köszönhetően bővelkedik zöldterületekben, ám az ezzel járó előnyök nincsenek kellőképpen kihasználva. Az egyik legutolsó kirándulás-kompatibilis őszi napon jártam utána több, tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető terület aktuális állapotának és…..
Készül a jelenlegi KRESZ módosítása. Az erről szóló szakmai egyeztetésre pedig a Járókelő is meghívást kapott, mert a döntéshozók végre úgy érezték: az autóval és biciklivel közlekedők csoportja mellett ideje meghallgatni a járókelők szempontjait is. Az egyeztetésen Sebők Máté humánökológus…..
A kérdést sem érted? Nem csoda. A felvetés Párizs főpolgármesterétől származik, aki kijelentette: eljött a 15 perces városok kora. Anne Hidalgo 6 éve tartó főpolgármestersége alatt alapjaiban változtatta meg a francia főváros autós kultúráját és a közösségi közlekedést. Most azt mondja, hogy az…..
A dél-alföldi városban 5 éve működik a Járókelő. Összeszedtük a legfontosabb tapasztalatokat. A Járókelőre befutott panaszokból és azok megoldásaiból egyebek mellett kiderül, hogy mennyire jó biciklisnek lenni Szegeden vagy hogy fontos-e a városnak a zöldfelületek fejlesztése és karbantartása...
Graffiti, rossz fényviszonyok és életveszélyes útburkolat. Csak néhány dolog, amivel azok találkozhatnak, akik megpróbálnak átkelni a Bajza és a Bulcsú utcát összekötő gyalogos aluljáróban, vagy ahogy sokan hívják, a Halál alagútban. A helyzet számtalan közegészségügyi és közbiztonsági kérdést…..
Emlékeztek a VIII. kerületi roncsra a Szerdahelyi utcában, aminek az elszállítására csaknem három évet vártunk? A jó hír, hogy végül sikerült eltakarítani a közterületről. A rossz, hogy valamilyen rejtélyes módon újra előkerült. Ezúttal valahol Budaörs és a XI. kerület közigazgatási határán...
Mert ha igen, akkor nagyon úgy tűnik, hogy a tűzoltóautóknak nem lesz hol megállniuk az épület mellett. Hogy miért? Hát persze, hogy a tilosban parkoló autók miatt. (Keresd a képen a tiltó táblát!)..
Ritkán látott népszerűsége van Kool Kasko városi képeinek a Járókelő felületein. Ez a tény leginkább azért lehet érdekes, mert kivételesen nem egy street art művészről és nem is egy régimódi urbanistáról beszélünk. Kool Kasko DJ és zenei producer. A hiphop mellett még egy szenvedélye van: Budapestet…..
Kórházi kezeléssel végződött egy átlagos hétköznap a blogunknak nyilatkozó Dunakeszin élő lány hozzátartozója számára. Riportalanyunk névtelenséget kért, de röviden elmesélte, hogy közeli családtagját elgázolták egy olyan helyen, amiről évek óta lehet tudni, hogy zebráért kiált. Mégsem történik…..
Járókelő.hu Egyesületi hírek 2020.01.06 14:43:36
Alapítónk kicsit hátrébb lép a Járókelő életében. A miértekről és a hogyan továbbról lentebb olvashattok...
2019-ben belevágtunk és csináltunk egy videókampányt azért, hogy bemutassunk három olyan fővárosi helyszínt, ahová régóta nagyon kellene kijelölt gyalogátkelő. Jártunk a Corvinus Egyetem mellett a Sóház utcában, a Rákóczi úton a Kazinczy és a Szentkirályi utca vonalában és az Örs vezér téren is. Az…..
Utak, járdák, növények, takaros házak és ami a legfontosabb, az emberek. Akik éppen ülnek a parkban és beszélgetnek, virágot ültetnek vagy éppen munkába sietnek. Minden, ami a Járókelő csapatnak fontos. Erről rajzolt színes városi látképet Thury Lili...
Találkoztál már E.T.-vel a pesti belvárosban? És a Pom Pom fejű Csubakkát láttad már egy ütött-kopott kirakatüvegen? Keresd 0036mark egyedi alkotásait Budapest utcáin...
Örömmel jelentjük: nem volt hiábavaló a XV. kerülettel történt egyeztetésünk. Ahogyan azt egy korábbi beszámolónk végén ígértük, most hírt adunk nektek arról, hogy várható-e válasz a továbbiakban a XV. kerületből érkező panaszokra...
„Az első szívet álmos, másnapos január elsején láttam meg egy Ó utcai ablakból, persze halálosan szerelmesen” – kezdi a Járókelőnek küldött bemutatkozását a //Budapest szívét keresem// oldal gazdája. Nem nehéz kitalálni: egy olyan felület ez, ahová szívekről kerülnek ki fotók. ..
Képzeljünk el egy prémium vasútállomást, amihez kapcsolódik egyebek mellett szabadidőközpont, szálloda és közpark is. Ráadásul könnyedén megközelíthető villamossal, metróval vagy akár biciklivel is. Hát persze, hogy senki nem a Keleti pályaudvarra gondol. Pedig létezik egy fiatal tervezők által…..
Milyen fajtái vannak a globális szennyezésnek és hogy hat mindez a városok életére? Mire figyelnek a tudósok és mit tud tenni a civil lakosság? Miért került eper egy csomó barcelonai háztartásba és létezik-e olyan fénytechnika, ami a rovaroknak és az embereknek egyaránt megfelel? Egyebek mellett…..
A Járókelőnél gyakran panaszkodunk egymásnak ellenmondó szabályokra vagy tisztázatlan illetékességi körökre egy-egy problémás jelzés apropóján. Egyszerűbben mondva arra, amikor egymásnak passzolgatják a forró krumplit a főváros cégei és a kerületek, így végül bárki, aki tehetne valamit a…..
Úgy esett, hogy a sokak által sokat kárhoztatott Ferihegy vasúti megállóhely nem működő felvonóiról éppen hat éve kaptuk az első panaszt a Járókelő oldalán. Ehatároztuk tehát, hogy mivel a mi számításaink szerint éppen elérte az iskolaérett kort, első osztályba küldjük a működésképtelen felvonót...
Véget ért az #autómentesaugusztus nevű kezdeményezés. A látszólag teljesen eredménytelen kezdeményezést sokkoló gyűjteménnyel zárjuk. A képeket elnézve nehéz lenne azt mondani, hogy Budapest olyan hely, ahol egyformán kellemes és biztonságos a közlekedés bármilyen járművel, vagy akár gyalog. Mindent…..
A sok városjárós, közterületi problémával foglalkozó poszt után itt egy habkönnyű élmény minden kedves rajongónknak. Az év legcukibb városi témájú tartalma minden bizonnyal Emil Chalhoub sorozata, a gazdájukkal közlekedő vagy éppen a gazdikra várakozó városi kutyákról...
Lesz-e gesztenyefa a jövő Budapestjén? Mi az a villámárvíz és kell-e félni egy esetleges tűzvésztől Magyarországon? Mit tehet egy város vezetése a klímavédelemért és mit tehet a lakosság? Egyáltalán hogyan változik az élet a világ városaiban az éghajlatváltozás hatására? Túlélő városok, városi…..
Aki tudja, hogyan működött korábban a városligeti strandröplabda-pálya, annak ez minden magyarázat nélkül is éppen elég jó hír. Aki nem, annak most elmondjuk az előzményeket és azt, hogy miért is örülünk mi ennek annyira...
Hogy mi a közös a londoni Olimpiai parkban és Veszprémben? Hát persze hogy az extenzív és intenzív gyepfelületek megkülönböztetése. De mit is jelent ez pontosan? És mire jó mindez a gyakorlatban? A XXI. századi város parkfenntartási kihívásairól beszélgettünk Pernesz Kata tájépítészmérnökkel, a…..