Regisztráció Blogot indítok
Adatok
C172Peti

66 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Eljutnak mostmár az adatok a szimulátortól a kijelzőig. A szerver oldal már korábban elkészült, az arduino oldalon volt szükség még egy kis fejlesztésre, hogy a három MAX7221-es IC megjelenítse a szükséges  rádiós/navigációs frekvenciákat. Az öröm mégsem teljes. Az első gyors arduino progi…..
C172Peti 2020.06.24 22:20:47
@kpetya: köszi az észrevételt és a kérdéseket. Valójában nem tudok technológiai indokot felhozni miért 7221-et választottam 7219 helyett. Mindkettő tudja, amire szükségem van, 7221-et gyorsabb volt kerítenem :) Végül kiderült, hogy az arduino mega bizonyos lábainál jelentkezett csak ez a hiba. Jó eséllyel egyszerű kontakt probléma okozott ekkora összevisszaságot.
Az előző postban leírtam egy komoly  Kaptam pár tippet Ágostontól a youtube videó alatt, aminek alapján sikerült megoldani ezt a gondot. Szerinte bizonyosan valamilyen zaj okozza ezt a problémát. Felhívta a figyelmem, hogy a MAX7221 adatlapja erősen javasolja a zajszűrő kondenzátorok használatát,…..
C172Peti 2020.02.19 20:19:25
@Könyveslány: igen, pont az első digit lábakat használom mindig, ha csak gyorsan ki akarok próbálni valamit és meglepő módon pont csak azokkal volt gond.
Folyamatos tanulás ez nekem... felkerül a hibakereső listámra a tüskés csatlakozás ellenőrzése :)
C172Peti 2020.02.24 11:00:49
@kkm.furdancs: néhány arduinóm van csak, ami dugaszokkal van ellátva, ezeket rendszerint breadboardokkal használom. Egyszerű, gyors, sosem volt vele gondom (vagy egyértelműen kontakt gond :)))
A legtöbb arduinóm panelként van meg, tüskesorral, ezek közvetlenül forrasztva vannak/lesznek panelra.

3D nyomtatás: 10x10x10cm a rendelkezésemre álló 3D nyomtató kapacitása. Ez egy reknforce rf100-as gép, ez fért bele anyagilag (ami kompakt, összeszerelt, garanciás). A 3D nyomtató építése egy külön szakma, rengeteget olvastam a témában és az lett az eredmény, hogy nem akarom azt elsajátítani. Ez a gép évek óta működik remekül, tárgylap kalibrálásán kívül mást nem kellett vele csinálnom. Cserébe vannak erős kompromisszumok a nyomtatott méretben és anyagban :)
Az alkatrészek végre elhelyezésre kerültek a panelon. A kétdigites kijelzők fényereje eltér a háromdigitesekétől, ez nem túl jó. Meglátjuk mennyire lesz zavaró. Egyetlen megoldás az lehet, ha az összes 3 digites kijelzőt kettesre cserélem, ez viszont a panel újratervezésével jár. A kétdigites…..
C172Peti 2020.02.15 15:24:29
@kkm.furdancs: köszi! :)
A 3D tervezés folyamán gyorsan kiderült, hogy a kijelző panelt nem árt előre megtervezni, mert meglehetősen szűkös hely áll rendelkezésre. Ha csak a kijelzőket szeretném a panelon, akkor minden gond nélkül megoldható lenne, de feleslegesnek látom annyi kábelt elvezetni róla, jó lenne, ha a…..
Belekezdtem a rádió/navigáció műszer paneljának tervezésébe, egyelőre még csak nagyon alap szinten. Beledobáltam a 3D tervbe mindent, amire első körben gondoltam.  A felső kijelző sor képes megjeleníteni a rádiós és navigációs készenléti és aktív frekvenciákat, A második sorba egyelőre csak a…..
Egy kissé összekapkodott videó arról, ahogy az FSX-től FSUIPC Java API hívásokkal, Arduino soros kommunikációval, eljutnak a COM1 frekvenciák a LED kijelzőkig...
LED kijelző koncepciója már megvan, következő lépésként a navigációs blokkhoz szükséges adatokat igyekszem kinyerni a szimulátorból. Az FSUIPC doksija szerint (FSUIPC4 Offsets Status.pdf) a 034E címen található a COM1 frekvencia. Itt a frekvenciából 4 számjegyet tárol BCD formátumban, ami annyit…..
Az épülő szimulátornál jópár számjegyet kell megjeleníteni 7 szegmenses LED kijelzővel. Próbálkoztam korábban arduinóval vezérelni őket, majd kaptam a tippet, hogy miért is nem használok MAX7221 IC-ket hozzá? Gyorsan kiderült, hogy közös anódos kijelzőim vannak, ami a MAX7221-el nem, vagy csak…..
A dupla tekerőgombos-kapcsolós megoldás végéhez értem, szerelhető, működőképes és már néz is ki valahogy. A működéséről és szerelhetőségéről egy rövid videó: Most pedig megyek tovább a rádió/navigációs panel kijelzőjével, immár MX7221 IC-vel vezérelve a 7 szegmenses kijelzőket.    ..
Kissé bosszantott, hogy a dupla enkóder tokozása ragasztva volt. Egyrészt azért, mert ott van benne két encoder, amihez nem férek hozzá, pedig lenne még mit kísérletezni vele, másrészt azért, mert nem szép megoldás. Mindig jó, ha valamit szét lehet szedni szükség esetén. Így hát elmenten egy…..
Vegyünk két olcsó enkódert, ami nem rendelkezik nyomógombbal és nincs fémtokozás az alján. Középpontosan átfúrva bele tudunk rakni egy tengelyt és már kész is a dupla enkóderünk. Egy korábbi videóban megmutattam nagyjából hogyan is csináltam, de akkor még a tokozással nem foglalkoztam. Az épülő…..
A szimulátorunk műszerfalán néhány visszajelzőt nem tudunk a monitoron megoldani (nincs rá hely), így azokat megépítjük külön. Ezek konkrétan a hibajelzők (annunciator) és a navigációs forrás választója (NAV/GPS). Ezek megjelenítéséhez 9 darab ledet kell az állapotoknak megfelelően külön-külön…..
C172Peti 2019.06.05 21:48:09
@kpetya: örülök, ha beleszólnak, főleg, ha kapok javaslatot is mellé hogyan lehetne jobb/egyszerűbb :) ránézek a kapcsoló IC-kre, még nem használtam őket. Köszi!
C172Peti 2019.06.06 12:03:47
@kpetya: ez így remekül hangzik, az optocsatolókra így nem lesz szükségem. Mindenképp összerakok egy ilyen vezérlőt is.
C172Peti 2019.06.08 19:33:28
@kpetya: megnéztem az uml2803 -at, mégsem lesz jó nekem.Ezzel sajnos nem tudok az arduino lábakkal spórolni, annyi lábra van szükségem, ahány ledet külön akarok vezérelni.
A szimulátorunk műszerfalán számos kapcsoló helyezkedik el. Egy arduino micrót asználunk arra, hogy ezek állapotát ellenőrizzük és továbbítsuk a szimulátort futtató számítógépre. Az arduinóval egy joystickot emulálunk, amivel 32 nyomógomb állapotot tudunk küldeni. Ez a része nem gond. A probléma az,…..
C172Peti 2019.06.05 17:39:53
@Karfiol: köszi a tippet! Tudsz erre nekem egy mintát küldeni? Mindenre vevő vagyok, amivel tovább tudom csökkenteni az elhasznált lábak számát. Köszi!
C172Peti 2019.06.05 21:37:22
@Karfiol: pazar lesz, próbálkozok vele!
Az épülő szimulátorban több helyen is szükség lesz 7 szegmenses LED kijelzők használatára. Amíg csak egy számjegyünk van, addig elég egyszerű a vezérlése, minden szegmenst külön ledként kezelve megjelenítjük a kívánt értéket. Amikor már több számjegy megjelenítésére alkalmas a kijelzőnk, akkor…..
C172Peti 2019.06.05 17:48:03
@kpetya: köszi! Megnéztem őket, azt hiszem egyszerűbb lesz nekem common cathode-ra cserélni a kijelzőket első körben :) Olvastam egy másik cikket amúgy még a common anode megoldásra, ott a led mátrixot fordították át és program logikával oldották meg. Az is egész ügyes megoldás volt (a közös lábakra kötötték a szegmenseket, a szegmenslábakra meg a digiteket).
C172Peti 2019.06.05 17:48:37
@kpetya: maple minit nem próbáltam még, ha jól látom ez is egy arduinohoz hasonló board?
C172Peti 2019.06.05 21:35:36
@csúti csüngőhasú tolvaj: a tárolós kijelzőket nem ismertem/ismerem sajnos. Viszont ha az nem villogtatja, hanem folyamatosan világít, akkor 30 digitnél 210 led világít egyszerre. Az több, mint 1A (1k ellenállásokkal). Ehelyett viszont néhány 10 miliamperrel megoldható az egész.
Egy kis videó arról, hogy mekkora különbség van 10 - 20 - 30 digit megjelenítése között. 10 fölött már szabad szemmel nézve is vibrál...
Elkezdődött a munka a rádió/navigáció panelen. Az első dolog, amire nagy szükség van, egy dupla encoder, mellyel a frekvenciákat lehet állítani. Itt a belső körrel általában 8.33/25/50kHZ -et lehet léptetni, a külső körrel pedig a megákat. Dupla jeladót találni nem egyszerű és amit találtam, azok…..
A breadboardon nem maradhatott az annunciator elektronikája, ezért rászántam (nem) kevés időt arra, hogy legalább egy próbapanelon összedobjam, hogy egyben legyen. Végül beláttam, hogy ez nem való próbapanelra, minősíthetetlen lett az eredmény. Így JLCPCB-ről rendeltem PCB-t hozzá, remélhetőleg 30…..
Elérkezett a pillanat, amikor kimondható végre, hogy a hibajelző panel 1.0-ás verziója elkészült. Hosszú út vezetett idáig. Végülis lett egy cellákra osztott keret nyomtatva fehér PLA anyaggal, amit egy rétegben átfújtam fekete matt szórófestékkel némi zsírtalanítás után. Mivel mindenféle…..
Jobb ötletem nem volt hirtelen, házilag hogyan lehetne megoldani a hibajelző panel feliratait, gondoltam kinyomtatom, aztán meglátjuk. Remélhetőleg festés után nem fognak a betűk összefolyni és olvasható lesz az eredmény...
Elkészült az arduino kód is a hibajelző panelhez és sikeresen összekapcsolódott a Java progival. Így már a szimulátortól kapott adatok alapján jelennek meg a fények. A már meglevő dolgokon módosítottam egy picit. Az ebben a postban leírt arduino kódot butítottam le, hogy ne 16 ledet vezéreljen,…..
Megvannak a hibajelző panel világításához szükséges infók a szimulátorból. Az videó elején megmutatom milyen remekül néz ki és mi lesz az az egyetlen byte, amivel átküldöm majd az arduinonak. A videó további részében pedig elmesélem hogy is működik a kód. Következő lépés az arduino kód megírása a…..
Bekötésre kerültek a kapcsolók, majd beállításra az FSX-ben az A2A C172 géphez. A cél a szimulátorban valami ilyesmi elérése: Ettől kinézetben még messze vagyunk, működésben viszont végre teljes a funkcionalitás. Tapasztalatok   Arduino micro csatlakoztatása A műszerfalhoz és a kapcsolókhoz…..
Kapcsolók vannak most már a vezetékek végén. Az USB-arduino-joystick végzi a dolgát, windows USB-játékvezérlőjével egy élmény látni. Már csak a szimulátorban kell összerendelni és lehet tesztelni...
A 20 eres szalagkábel végére a kapcsolók vezetékei oldható kötéssel páronként... kezdek elgondolkozni azon, megéri-e ennyi munkát belefektetni, hogy minden forrasztás nélkül cserélhető, szerelhető legyen..