Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Platonica

0 bejegyzést írt és 1385 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
December van, márpedig minden évben ez az az időszak, amikor talán még azok a határátkelők is hazalátogatnak Magyarországra, akik egyébként a nyarat máshol töltik. Nagy kérdés, hogy idén mi lesz, hiszen a járvány és a vele járó korlátozások alaposan felborították mindannyiunk életét. Te…..
Platonica 2020.12.07 12:23:36
@svajcineger: Mert mi tortent?
@Arthamyr: Miert? Lopni-csalni-masokat bantalmazni sem azert nem szoktam, mert a torvenyek 'erosen korlatoznak'.
@droid_: :
Platonica 2020.12.07 23:08:55
Maszk-tema uncsi ugyan, de azert me'g egyszer: ha a vilag egyik elvonalbeli epidemiologus professzora (es par, szinte'n jeles kollegaja) ugy nyilatkozik, hogy 'discretionary' kellene legyen a viseles, vagyis onkentes, akkor kisse nevetsegesse valik a feltetelezes, hogy aki megkerdojelezi a jogosultsagat ezeknek a diktatorikus szabalyzatoknak (maszk, karanten, egyebek), onzesbol teszi, meg 'masok le vannak ejtve' mentalitasbol, vagy hulye.

@droid_: Pont azt irtam, hogy a sajat eletemben nem szeretne'm az ertelmetlen es folosleges restrikciokat. Nem tudom, mit ertettel felre. Azt mindenkepp, hogy ki hozong hehe (csak olvasd vissza magad;-)

@Nagy kámpics: kicsit sokmindent idekavartal, bar lehet en fogalmazok rosszul:) Hogy jon ide munkavedelem, azbesztosz, hulladeklerakas, es ki tudja me'g mi? A mogottunk levo idoszak logikatlan es sokszor ertelmetlen korlatozo intezkedeseit nehezmenyeztem, amelyek egyre inkabb beszukitik mindannyiunk korabban meglevo viszonylagos szabadsagat, szerintem ertelmetlenul, sot nagy karokat okozva, plane mert eselyes, hogy hosszabbtavon, es pandemiatol fuggetlenul is igy lesz.
(A lopas-csalas dolog mindossze arra volt valasz, hogy Arthamyr 'eleg bajnak' kommentalta a nezetemet, hogy nincs szuksegem eros korlatozasokra esszeru rizikovallalassal kapcsolatban, mukodik a moralis iranytum. Szvsz egyebkent az emberek joreszenel igy van ez. A deviancia a kisebbsegre jellemzo, ahogy a nevebol is adodik.)
Amugy amit a vegen irtal, szerintem is irritalo.
Az idei év különösen kedvez az összeesküvés-elméletek híveinek, legyen szó koronavírus-járványról, maszkviselésről, 5G-ről, a laposföldet meg talán már el is felejtettük. (Fotó: pixabay.com/terrianneallen)..
Sok minden lehet hatással arra, melyik országot választjuk határátkeléskor. Jellemzően a megkereshető pénz dönt, esetleg a nyelvtudás, a munkalehetőség, az otthontól való távolság, a szerelem vagy esetleg csak a szerencse – a mai poszt egyfajta beszélgetés kezdete is lehet arról, ki miért éppen oda…..
Platonica 2020.11.29 09:59:06
@Szamiz67: Es hogyan kepzed? Hova keszulsz?
Platonica 2020.11.30 09:28:04
@Szamiz67: Kepalkotas, marmint orvosi diagnosztikaban? Csak mert irtad, h eu-ben dolgozol. Mindenesetre sok sikert!
Platonica 2020.11.30 09:31:11
@AlexAston: Ezt most vegigfuttottam, de csak a kave/asvanyviz igaz ram, a tippmixrol mondjuk nem tudom, micsoda:-D
A különböző listák kapcsán az ember már hajlamos élni a gyanúperrel, őszintén szólva nincs ez másként a MoverDB tanulmánya esetében sem, melyben a legjobb (és legrosszabb) városokat szedték össze expatoknak. Vajon Budapest hol található?..
Platonica 2020.11.26 15:46:28
@takineni: Korrupt sogor koma es egyeb cimszavakrol ugrott be vmi, amit nemreg olvastam egy forumon:

"Looking at the contracts awarded during this ... pandemic, it’s clear to me there is no government in Westminster, only a monstrous parasite leaching the financial blood of the country and syphoning it into its own pockets and those of spouses, friends and lovers, while keeping its unfortunate subjects cowed with a venomous mixture of coercion and propaganda."

(Csak egy pongyola forditas nem angolosoknak: A pandemia alatti tenderek nyertesein vegigpillantva vilagos szamomra, hogy a Westminster nem a kormany szekhelye, hanem egy szornyeteg parazitae, ami az orszag financialis veret szivja, atpumpalva azt a sajat es rokonsaga, barati kore zsebebe, mikozben a szerencsetlen alattvalokat mergezo propagandaval es megszoritasokkal tartja elnyomasban.)

Es erre egy mai focim a Yahoo-rol: Hancock's former neighbour won Covid test kit work after WhatsApp message
uk.news.yahoo.com/hancocks-former-neighbour-won-covid-060051714.html
Platonica 2020.11.26 17:38:12
@SzZoole: A numbeo engem is elgondolkodtatott, nemhogy nem szoktam 'numbeozni', de eletemben nem hallottam me'g ezt a szot... Tudom, le vagyok maradva:-x
Platonica 2020.11.27 09:20:17
@Nagy kámpics: Lehet, h azert nem ismertem, hasznaltam, mert 15 eve koltoztem utoljara, es nem is tervezgetek?:-D Erdekessegkent meg valoszinuleg azert nem, mert szamomra nem az:)

Oszinte leszek, a google street view-t es a trip advisor-t ismerem, de szinten ritkan alkalmazom. Elobbire nincs szuksegem, utobbi formatuma meg elegge taszito szamomra, celzatosan sose keresem fol.
Folytatódik Nikiék nem mindennapi kalandozása Amerikában, melynek során egy travel trailer segítségével próbálnak meg minél több helyre eljutni. A mai posztban Alabama mellé egy időutazás és egy nem szívesen látott vendég, Zéta is befért...
A „normál” törvények egyszerűek: ne lopj, ne ölj. Ezekkel nincs is gond. De mi van a különlegesekkel? Ha minden törvényt be akarsz tartani akkor ezeket is ismerned kell – ezeket szedte össze Hollandiából Vera...
Platonica 2020.11.10 10:00:47
@nyuszigonosz: Magyarban van ilyen jelentes is. Unokahugom=nalam fiatalabb nonemu unokatestverem.
Két év Szingapúr, hét év USA – ezen idő alatt lett gimnazistából doktorjelölt Hanna. Történetéről először 2013-ban olvashattatok a blogon, aztán 2018-ban ismét találkozhattunk vele, amikor éppen az Egyesült Államokban diplomázott. Mindkét alkalommal édesanyja számolt be sorsáról, miként most is...
Platonica 2020.11.05 12:41:28
@London2009: Egy anya labnyoma a gyerekeben bennem sajnos teljesen mas kepeket hoz fel, lehet tul vizualis vagyok hehe.

Bar mi nem Mo-on elunk, fel vagyok ra keszulve, hogy a fiokam nem feltetlenul itt a UK-ben fogja megvalositani az almait.

Hiszteriatol fuggetlenul, az a sanda gyanum, hogy a rendszeres utazgatasnak igy is ugy is lottek.
Platonica 2020.11.05 13:13:18
@London2009: Ja, nincs konkretum, csak benne van szamunkra a kepben, hogy kirepulhet teljesen. Onallo, bevallalos emberke:)

Es igen, ne legyen igazam!
Mennyi idő kell ahhoz, hogy az ember otthonának tekintsen egy országot? Dia hét éve írt először Hollandiából, azóta persze rengeteg dolog történt vele. Például családja lett, szép karrierje és mostanában a járvány miatt kiköltözött a nagyvárosok vonzáskörzetéből egy csodás fríz…..
Platonica 2020.11.05 12:25:50
@Hari Seldon 2: Mindenki? En tuti nem. Me'g focimekben sem igazan erdekel, de azokat nem tudom kikerulni.

A poszt viszont tenyleg jo, gratula a szerzonek, es tovabbi sok sikert! A kreativ reszehez is, szuperek az esszek.
Forradalmi helyzetbe keveredni nem feltétlenül szívderítő helyzet, pláne nem az külföldön és különösen nem, ha az ember másfél éves gyerekével van. Tegyük hozzá, hogy mindez ráadásul Chilében történt...
Platonica 2020.11.01 20:37:54
@SzZoole: Hat bizzunk benne, h egyik se igaz...
Platonica 2020.11.01 20:55:22
@SzZoole: En is olvastam, h az eszement teaching union bezarasert hoborog, no comment.
Platonica 2020.11.01 21:11:20
@SzZoole: Tudom, mindenutt ez van, kiveve a 2-3 fős tute-okat:-((
Sokáig olvashattuk, hallhattuk, hogy a magyar elvándorlás eltér a többi régiós országétól, legalábbis kezdetben eltért. Vajon igaz ez ma is? Erre próbál meg választ találni egy friss tanulmány...
Platonica 2020.10.31 10:05:57
@nincs1itt: A nyelvtudas hianya mint legfobb ok szamomra kerdeses. Tapasztalatom szerint a tobbi K-E bevandorlot egyaltalan nem akadalyozza, tenyleg tomegesen jonnek el nagyon minimalis nyelvismerettel, ami sokszor meg is ragad egy igen gyenge szinten.
Platonica 2020.10.31 18:45:54
@nincs1itt: Nem tudom, ertelek-e. Arra reagaltam, h szerinted a magyarok viszonylagos immobilitasanak a nyelvtudas hianya a fo oka. No de hasonloan hianyos nyelvtudas nem tart vissza mas naciokat, es en nem ingazokkal kapcsolatos tapasztalatot emlitettem, olyanokat nem is ismerek, hanem huzamosabban itt eloket. Pont par honapja "csevegtem" egy litvan fiuval, es megkerdeztem, te miota vagy itt. Bevallom, az igen gyatra angolja miatt meg voltam gyozodve, nemreg jott. Es kiderult, 13 eve.
Lassan 7 éve jelent meg Eszter írása a blogon. Akkor költözött Coimbrából egy kis vidéki településre Alentejo régióba. Az elmúlt hét évben természetesen sok minden történt vele, de van, ami változatlan: a környék, a férfi az életében – és persze Portugália...
Platonica 2020.10.31 09:26:58
@Arthamyr: Egyetertek, ez igy tok normalis.

@tildy[UK]: Lehet, azert mert messzirol nezed?;-))
Sok sikert a valtashoz, meg a csaladi valtozasokhoz is minden jot! [Ha jon a lockdown jovo hettol, nem lesz konnyu megint!:(]
Platonica 2020.10.31 11:04:10
@tildy[UK]: Juj remelem, csak eliras!:-)
Tuti nem fognak megbuntetni!
Az ember azt gondolná, közel negyedszázad után külföldön élve nincs már az embernek honvágya. Mint Csilla története is mutatja, ez nincs így. Egy sztori, ami 1996-ban kezdődött és még ma is tart. A kép illusztráció..
Platonica 2020.10.26 18:11:34
@Szaktanár: Hu de szuk gondolkodasi kor;-)

En boldogult ifjukoromban busszal erkeztem eletemben eloszor Angliaba. Majdnem akkor, mint OP.
Platonica 2020.10.26 20:20:59
@Szaktanár: En is ezt mondanam:-x
Most komolyan, viccnek olyan gyenge volt, h ez fel se merult bennem.

@SzZoole: Ja, hogy menetrendszeru jarattal? En nem, turistabuszon egy csapat mas zsengekoruval:)
Platonica 2020.10.27 08:28:11
@Szaktanár: Eleg, ha valoban vicces lesz;-)
Idegen nyelven élni nem is olyan egyszerű, de egy második (többedik) nyelv ismerete rengeteg lehetőséget rejt – no és persze jó sok kihívást is. Peti posztjából kiderül, hol tart 9 év angliai élet után és mi az, amivel kénytelen megbékélni...
Platonica 2020.10.22 15:24:40
@Platonica: Helyesen: ne jonne at...
Platonica 2020.10.23 10:24:26
@LajaJakab: "ergo mi jön le belőle: az átlag brit igénytelen a beszédjére :-)"
Vagy az, hogy szubjektiv elmeny alapjan ne hozzunk altalanos konkluziokat, mert ritkan igazak hehe. Amugy azzal egyetertek, az 'educated' angolt sokkal egyszerubb erteni egy atlagos vagy annal gyengebb angoltudassal, mig a dialektusok kozul par huzos tud lenni. Kedvencem a Geordie, plane telefonon.
@SzZoole: Sajnos mi is sokszor keverjuk itthon a ket nyelvet, de ezt sztem nehez elkerulni ennyi ev utan.
@puhacica: a vegehez-> Na ilyen tipus nalunk is van a csaladban:-D
A Határátkelő rendszeres olvasói talán emlékeznek még rá, hogy október elején jelent meg az Egyesült Államokban élőn Niki posztja, melynek végén elmesélte, úgy döntöttek, kihozzák a maximumot ebből a fura évből. Álmodtak egy hatalmasat, vettek egy travel trailert. hogy azzal nekivágjanak az…..
Platonica 2020.10.21 11:07:57
@Golf2: Az mire volt valasz egyebkent?
Platonica 2020.10.22 13:37:29
@SzZoole: Hm, erdekes. Vajon mi lehetett a gond?
Az észak-amerikai országban azt tanítják, hogy a szerelem az szerelem, nemtől függetlenül, a gyerekekben pedig nem merül fel, hogy a bőrszín miatt ne lehetne barátkozni egymással. Legalábbis ez a Juharszirup szerzőjének tapasztalata...
Platonica 2020.10.21 14:01:04
@Herr Géza: "Amellett, hogy Ford bácsi szakmai érdemeit az autógyártás területén mindig is elismerem."

Jo kis magyar team-je volt:-D
Az embernek az étkezési szokásaival, a gyerekként megszokott ízekkel nehéz szakítani – sokszor keressük azokat az ételeket, hangulatokat, melyek meghatározták fiatalkorunkat. Ez talán még fokozottabban érvényes külföldön, ahol az ízek az otthonra is emlékeztetnek minket...
Platonica 2020.10.15 18:42:31
@Nagy kámpics: Oszinten szolva nem tudom, regen ettem trappistat. Allagra jobban emlekszem, a port salut lagyabb, kremesebb, mint a trappista, es nincsenek benne lyukak.

Egyebkent erdekes, most talaltam ezt, Mo-ot is emliti:
Trappist cheese, also known as monastic or monk cheese, can be found in cultures where monks live or did live at one time.
Trappist cheese is said to have originated in 18th-century France with the Roman Catholic monks of the Notre Dame de Port du Salut abbey. The recipe found its way to Hungary through the Bosnian monastery of Mariastern, and then to other parts of Europe and the United States. The original French recipe is still manufactured in France under the names of Port Salut or Saint-Paulin.
Platonica 2020.10.15 19:35:32
@SzZoole: Tenyleg nyikorog! Total elfelejtettem, pedig ezt pont szerettem benne hehe.
Platonica 2020.10.15 20:17:10
@SzZoole: Meghagyom a macskanknak, o szokta:-p
Az ember mindig azt hiszi, már semmin nem lepődik meg, aztán… Könyvet politikai célból széttépni, ledarálni gusztustalan barbárság, Magyarországon mégis megtörtént. Vera megírta, hogyan néz ki mindez Hollandiából...
Platonica 2020.10.13 21:06:17
@Billy Hill: Es Grimmék nem is irták, csak osszegyujtottek a generaciokon at hagyomanyozodo torteneteket, tegyuk hozza:-)
Platonica 2020.10.14 13:04:04
@Rayovac: A szimbolikan keresztul hat inkabb azt jelenti, hogy nem tudatosan. Tehat nem arrol van szo, hogyan es mennyire fogja fol a gyerek, hanem hogy a tudattalanban mukodo folyamatok megtamogatast nyernek a mesek altalt nyujtott lelki mintak, tortenesek reven, amik viszont kortol fuggetlenek. A 21. szazadban ugyanugy, mint korabban, mert az orok emberirol szolnak.
Masik pedig, hogy minel kisebb a gyerek, annal kevesbe tudjuk v erdemes racionalitason keresztul megkozeliteni, mert ok me'g nem igy tanulnak, az igazi uzenet nem esszerusegen keresztul megy at nekik a legjobban. Egy jo mese tudja ezt:-) Ezert is jo eszkoze az onfejlesztesnek.
Vajon igaza van annak, aki szerint a saját személyes érdekek előtérbe helyezése nélkül határátkelőként kibírhatatlan lenne a családtól elválasztó távolság?..
Platonica 2020.10.12 18:58:18
@Hari Seldon 2: Igen, sajnos nagyon beragadt ez a 'maszk mindenaron' mantra, hiaba apokaliptikus, nevetseges v inkabb siralmas:-( Legfokepp azert, mert ezidaig sose jutott eszunkbe ebben bohockodni, komolyabb jarvanyok eseten sem.
---------------------------------------------------------------------------
Hm, Verka, ezert ez az Allampolgari ismeretek tanfolyam mint szellemi tevekenyseg:) Persze ertem en mire gondolsz, de ne sajnald, hogy inkabb a babi mellol csinalod:)
Szamárral kóborolni Európában legalább annyira romantikus, mint őrült ötlet. Végigmenni vele az El Caminón egy viccelődésből nyert elhatározás kapcsán meg pláne. Márpedig Banka Roland (vagy ahogyan már itt, a blogon is találkozhattatok vele: Rolandante) éppen ezt csinálta. Meg még sok minden mást…..
Platonica 2020.10.08 13:44:27
@csulla: Ezt hányan elmondhatnák szerte a világon:-x
Platonica 2020.10.09 09:40:37
@desw: "Eléggé optimalizált és lusta jószág vagyok, így semmilyen erőfeszítést nem teszek egy olyan cél érdekében, amit elérhetetlennek tartok."

Akkor jol illeszkedsz a tobbsegbe, amit korabban jellemeztel;-)

"Nagygyűlésen a szónok:
- Emberek! Ki akar változást??
Mindenki felteszi a kezét és éljenez!
- És ki akar változni??
Mindenki kussol!"
Vagy még inkább: mi nem? Az olaszoknál tavasszal nagyon durva helyzetet teremtett a járvány, most viszont nagy a csönd, egész jól teljesítenek. Vajon miért?..
Platonica 2020.10.04 13:53:17
@arncht: Amig a hatosagoknak nincsen semmifele skrupulusa folyamatosan felrevezetni az embereket, nem kell csodalkozni, ha viszonzasul is ezt kapjak.
Platonica 2020.10.04 15:17:22
@Hari Seldon 2: 'The response to Covid-19 in the UK, the US and other countries was shaped by the dramatic headlines in mid-March, suggesting _550,000 deaths_ in the UK and _2.2 million_ in the US. Faced with widely publicised, alarming figures, as demonstrated by Imperial College’s Professor Neil Ferguson, governments were forced to react with the unprecedented lockdown to suppress Covid-19. No one looked at his ten years of predictions that were wrong.'
Sunday Times
(www.thetimes.co.uk/article/professors-model-for-coronavirus-predictions-should-not-have-been-used-z7dqrkzzd)
A japánoknak akadnak furcsaságai (kinek nem, persze), ami elég jól megmutatkozott most a járvány idején is. Az esetleges hasonlóságok más országokkal (…) aligha a véletlen művei...
Platonica 2020.10.03 16:49:05
@szódabár: Hozzatennem, hogy kifele az ausztral allampolgarok ill. rezidensek sem mehetnek, csak ha valamilyen okbol felmentessel rendelkeznek a rendelet alol. Legalabbis 1 hete me'g igy volt. (Akkor csodalkoztam ra, amikor hallottam, h az egyetemi tanulmanyok megkezdesere UK-be erkezo 18 evest egyik szuloje sem kiserhette el emiatt.)
Némi túlzással akár „ellen-Brexitnek” is nevezhetjük azt, hogy a svájciak nagy többséggel elutasították az uniós állampolgárok letelepedésének és munkavállalásának korlátozásáról szóló kezdeményezést. Mi mindent jelent a döntés?..
Platonica 2020.09.30 17:12:35
@kardio1: En nem a konyvre reagalva irtam, csak a fedosztori kifejezesre, mert ezzel azert lepten-nyomon talalkozni lehet. Nem hiszem, hogy Nemetorszagra korlatozodik egyebkent a nemet kutatok, ill. orvos velemenye, o az egyik kepviseloje a "medical doctors and lawyers allied against global malfeasance" csoportnak.
Pont a megtevesztessel es bizonyos definiciokkal szemben probalnak fellepni;-)
Külföldön élve sokan panaszkodnak arra, milyen nehéz a helyiekkel komolyabb barátságot kötni. Ami egyrészt igaz, másrészt számtalan példa bizonyítja, hogy egyáltalán nem lehetetlen. Az alábbiakban következzen négy történet Dániából, melyek azt bizonyítják, igenis lehetséges mély barátságokat kötni...
Platonica 2020.09.30 11:22:37
@sörm: Ez erdekes, en pont fogalmaztam a valaszt, hogy maga a kulfoldiseg mint kuriozum szerintem max feluletesebb ismerkedesre eleg, ahhoz, hogy baratsag szulessen ezekbol, azert tobb osszetevo kell. Szamomra pont ugyanugy mukodik ez, mint a magyarokkal valo viszonyom kf-on. Pusztan az, hogy magyar valaki, mint en, csak egy feluletesebb kapcsolodashoz eleg (en azok koze tartozom, akik nem zarkoznak elole el), de hogy tartos ismeretseg, netalan baratsag jojjon letre, ahhoz maga a nemzeti kozosseg nem eleg, tobb dolognak is stimmelnie kell.

Irtad regebben, hogy valtani fogsz majd valoszinuleg, akkor ez most lett esedekes? Es miert sajnos?
Platonica 2020.10.01 10:06:52
@sörm: Ja ertem! Emlekszem a sulira (a jo kis filozofiai vitak;-).
Amit leirtal, abban azert sok a pozitivum is:) Gratula a babahoz es a varhato haztulajdonossaghoz! Tenyleg izgi.
1 evig vagy otthon?
A hazatérés nehezített vállfaja, amikor az ember azt érzi, hogy a segítség és jószándék helyett gáncsokat és folyamatosan újabb akadályokat kap. Ez történt anno Mária gyermekeivel is – egy család két tanulságos története következik. Hazaköltöztél Magyarországra? Neked is nehézségeid vannak vagy épp…..