Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Doktor Toekfey

0 bejegyzést írt és 164 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Teljes erővel, de egyelőre sikertelenül tombol a kultúrharc a Magyar Nemzeti Filmalap és Andy Vajna ellen. Szomorúan kell látnunk, hogy milyen lagymatag kísérletekkel találkozni a nemzeti-igazmagyar sajtóorgánumok hasábjain - ugyanakkor egyértelmű, hogy mindez azért van így, mert még nem látják a…..
Doktor Toekfey 2018.12.04 19:29:53
@danialves:

Már látom, neked nem vitapartnerre volna szükséged, hanem egy jó terapeutára. Jobbulást!
Doktor Toekfey 2018.12.07 20:47:24
@danialves:

Én nem vagyok csalódott. Igazolódott, amit már nagyjából a második válaszod után sejtettem: te valami pszichés/mentális betegségtől szenvedsz.
Doktor Toekfey 2018.12.18 03:47:42
@danialves:

Reménytelen eset vagy.
Régóta terveztem, hogy végignézem Claude Lanzmann legendás Soá című dokumentumfilmjét. A francia rendező 11 éven keresztül készítette a több mint kilenc órás filmet. A hatása minden várakozásomat felülmúlta. Pedig abban az 556 percben nem történik semmi különös, nem hangzik el semmi olyasmi, amit…..
A liberális, mint alapfogalom az izmus tag hozzácsatolását kizárja. A liberális ember szabadgondolkodó és véleményszabad. Véleményét maga formálja, ám szüntelenül mások véleményének figyelembevételével, próbára állításával. A liberális ember a messzirőljött embert arról kérdezi, honnan jött, s…..
Doktor Toekfey 2018.11.07 12:36:12
@Frick László Intézet:

Ez a tervezett elavulás kezd nagyon abszurd mértéket ölteni. Tíz év alatt a harmadik mosógépünk áll közel ahhoz, hogy megfircanjon. Miután két gépet kidobtunk és újat vettünk, mivel a javítása kb. annyiba került volna, mint egy új gép, a harmadikat garanciaidőn belül szerettük volna megjavíttatni. Kijött a szerelő, kicserélte benne a két teleszkópot és a szivattyút (khmmm, khmmm, csak lestem, akkora szivattyú van egy ilyen "korszerű" mosógépben, mint a mobiltelefonom, csak keskenyebb!), ezután még hangosabban csörög-csattog, még látványosabban szét akar esni. Újra hívtuk a garanciaszervízt, kiküldtek egy másik szerelőt, aki ismét szétszedte a gépet és közölte, hogy sajnos nem lehet javítani, mivel ezeket a készülékeket úgy rakják össze a gyárban, hogy ha megbontják az alaplemez és az oldallemez közötti kötést, utána az nem állítható maradéktalanul helyre, ezért, a két lemez egymáshoz verődése miatt, a csattogás, rázkodás. Talán, ha a teleszkópok kikopnak egy kicsit, csöndesedik némiképp a cséplőgépzaj. Nem is tiltakozott, amikor visszakérdeztem, hogy: szóval, ezek a mosógépek, ha javítani próbálják őket, öngyilkosságot követnek el, szétverik magukat?

Tévét is kb. öt év alatt háromszor cseréltünk, majd meguntam a hülyeséget és amikor az egyik sógorom megkérdezte, hogy nem-e tudok valakit, aki a régi tévéjének hasznát veszi, mert ő szép új HD ledtévét vesz, tudtam. Évek óta használjuk ezt a most tizenkilenc éves Philips színestévét és képileg-hangilag máig tökéletes. A távkapcsolója ugyan elég leharcolt, így bizonyos funkciókat nem tudunk elérni vele, de amire nekünk kell, arra jó.

Nem ragozom, az elmúlt bő húsz évben gyakorlatilag egyetlen tartós háztartási vagy elektronikai készüléket sem tudtam venni, amivel ne fürödtem volna be. És egyre durvábba helyzet.

Azon gondolkodom egy ideje, hogy, vajon, hol a határ? meddig lehet elmenni a vásárlók átbaszásával, kihasználásával?
Doktor Toekfey 2018.11.13 14:14:07
@nagyjoco:

Öt év? Szép is volna! Az elmúlt kb. tíz-tizenöt évben egyetlen olyan tartós(nak titulált) fogyasztási cikket sem vettem, ami öt évig tartott volna. A fő probléma nem is az, hogy szarból építenek várat (silány minőségű agyagokat, alkatrészeket használnak), hanem az, hogy beletervezik a készülékekbe, az idő előtti használhatatlanná válást és a javíthatatlanságot. Fricknek igaza van, ez nem csak a vásárlók aljas átverése és kirablása, de elképesztő méretű pazarlás is. Többszörösen is fertelmes bűn.
Doktor Toekfey 2018.11.15 13:39:52
@nagyjoco:

Nekem is. De az egy 1986-ban gyártott magyar Hajdu automata mosógép volt, ami 2005-ig szolgált. Pedig sok-sok éven keresztül naponta forrázta a pelenkát, mosta a gyerekruhákat. :-)
Egy biztos: már nem kezdődhet rosszul a jövő év. Megalakul Kásler Tízparancsolat Miklós nagy álma, a Magyarságkutató Intézet. Apró öröm, hogy egy másik, orbánista gittegyletet, a nyelvstratégiait megszüntetik...
Doktor Toekfey 2018.11.12 07:37:56
@LebensraumamOsten:

Látod, erről beszélek! A hatodik mondatig nem voltál képes eljutni a szövegben, különben tudnád, hogy az MTA keretein belül 2012 óta működő Magyar Őstörténeti Témacsoport legújabb régészeti eredményeiről számol be a cikk. Helyette csak hörögsz, fröcsögsz és őrjöngsz itt, mint akinek teljesen elmentek otthonról.
Doktor Toekfey 2018.11.12 07:51:39
@felucca02:

Felőlem úgy csinálsz magadból hülyét, ahogy jól esik, de, láthatod, mennyire kontraproduktív! Úgy látszik, a szavazók egyre nagyobb többségének vonzóbbak a fidesz baromságai, mint az ellenzék baromságai. És ezen az sem változtat, hogy feketelovagos fenyegetőzéssel még ki is röhögteted magad.
Sunyi módon gáncsolná el Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az ellenzéki tüntetéseket állami ünnepeken. Bár feleslegesen...
Doktor Toekfey 2018.11.10 11:27:25
@axolotl77:

Ez nem kettős mérce, épp az ellenkezője, egyenesség és politikai bátorság. A jelenlegi kormány be meri vállalni, hogy törvényt módosít és ezzel önmagára nézve is kötelezővé teszi az állami és nemzeti ünnepek megzavarásának tilalmát --- ez a törvény, ha a jelenlegi kormányzópártok ellenzékbe kerülnek, rájuk nézve is kötelező érvényű lesz.
Doktor Toekfey 2018.11.10 12:01:55
@math0:

Amennyiben? :-)
Doktor Toekfey 2018.11.11 01:22:04
@axolotl77:

Nos, ha találnál nekem egy olyan kormányt --- térben és időben szabad a pálya ---, amely törvényalkotása céljául kormányzása megnehezítését vagy ellehetetlenítését tűzte ki célul, azt nagy érdeklődéssel olvasnám! Jó keresgélést!
Az európai konzervatívoknak dinamikus, tetterős, okos ötleteket felsorakoztató jelöltet kell találniuk a Bizottság élére, ha az EU vezető ereje akarnak maradni, de még Weberrel is szerencséjük lehet, ha az képes megálljt parancsolni Orbán Viktornak. A Néppárt aligha tudja lerázni magáról a…..
Doktor Toekfey 2018.11.09 11:18:39
@Womb Raider:

„»We are not aware of any official definition [of anti-Semitism],« Blanca Tapia of the EU’s Fundamental Rights Agency told JTA on Tuesday. Tapia was answering a query on the recent removal from the agency’s website of a »working definition« of anti-Semitism that was adopted in 2005 by the European Monitoring Centre on Racism and Xenophobia — the EU entity that her organization has replaced.” www.jta.org/2013/12/04/news-opinion/world/eu-anti-racism-agency-unable-to-define-anti-semitism-official-says
Karakter Őrült gyermekek ketrece 2018.11.09 10:00:00
Október 23-án az Írószövetség két fontos díjat adott át; Kontra Ferencnek az Arany János-díjat, Dezső Katának pedig a Gérecz Attila-díjat. A díjak azért fontosak, mert irodalompolitikai törekvésekhez illeszkednek. Amikor kipattant idén tavasszal az úgynevezett…..
Doktor Toekfey 2018.11.09 11:09:11
Bűncselekemény hiányában megszüntették a nyomozást a Elios ügyében – ez az a cég, amelyik igen sok szálon kötődik egy bizonyos Tiborcz Istvánhoz, akiről köztudomású, hogy a saját lábán áll. Ez a saját láb persze jelentős részben Orbán Viktoré – hiszen a Tiborcznak juttatott százalékok, sápok,…..
Doktor Toekfey 2018.11.08 15:33:07
@ami szabad:

Te írtad a blogposztot? :-)
Doktor Toekfey 2018.11.08 15:35:08
@LebensraumamOsten:

Hogy én mi vagyok és mi nem vagyok, azt te nem tudhatod, ellenben, hogy te mi vagy, a kommented alapján, elég nyilvánvaló. :-)
Doktor Toekfey 2018.11.08 16:01:47
@ami szabad:

Mondj egy esetet a az elmúlt harminc évből, amikor számon lett kérve egy korrupt politikus! (Lehetőleg ne Pittyi Palkó nekeresdfalvai önkormi képviselő legyen az illető, hanem annál azért magasabb státusú.)
Olyan provokátorokból, mint Puzsér Róbert, negyven évvel ezelőtt még  ismeretlenebb nevű, de azért a közepesnél valamivel jobb vidéki gimnáziumok fiúbudijaiban termett évfolyamonként 3-4 gecó. A kép NEM ILLUSZTRÁCIÓ! A rencervátás után maxxx a Trefort gyakorlógimi fiúvécéiből kerülhettek piacra…..
Doktor Toekfey 2018.11.07 13:30:01
@nagyjoco:

Puzsér kurva gáz! Nála már csak az a gázabb, hogy vannak, akiket meg tud etetni az agresszív handabandájával. Ha olyan témáról halandzsázik, amiről van némi fogalmad, nyomban szembetűnő, hogy neki mennyire nincs.
Avagy: miért ne osszon meg többet Mindegybenblogot?..
Doktor Toekfey 2018.11.06 23:37:02
Nem kellene ám sem a hülyét adnia, sem az olvasóit teljesen hülyének néznie b1-blognak! Információs háború van. (Ha valakik, akkor a b1-bog szerzői ezt pontosan tudják, mivel ennek a háborúnak, ha nem is a fő vonalában, de a sűrűjében küzdenek.) Amivel a magyar kormányt megvádolják a világ minden kormányának sajátja, legfeljebb nagyobban és profibban űzik. Egyszerűen nem teheti meg egyetlen állam sem, hogy ne monitorozza a világhálót, mert felmérhetetlen veszélyeknek tenné ki polgárait. Régebben, az internet hajnalán, amikor az emberek behálózása, a virtuális kommunikációs térbe való beterelése, felszoktatása volt a cél, a szólásszabadság, a gondolatok szabad áramlása egy teljesen logikus szlogen volt, amivel meg lehetett győzni a népeket a világháló előnyeiről. Miután ezen túl vagyunk (ma már fingani sem tud senki egy egészségeset a hálózat nélkül, gyakorlatilag minden hivatalos és magántevékenység legalább részben vagy egészében az interneten zajlik), a fő csapásirány a világháló feletti ellenőrzés, kommunikációs és tematizációs monopólium megszerzése lett. Úgyhogy a szólásszabadság és a gondolatok szabad áramlása ma már fake news-gyártás, pánikkeltés, gondolatbűnözés, terrorizmus, globális veszély, amitől minden módon és eszközzel meg kell védeni a világfalu tisztességes polgárait. Mindennek semmi köze az összeesküvés-elméletekhez, ez a dolgok logikus menete. Megváltozott a világtrend, akik néhány éve még abban vélték érdekeltnek magukat, hogy minél többen elmondhassák a mondókájukat, ma már abban vélik érdekeltnek, hogy rajtuk kívül lehetőleg senki. Igaz ez a legnagyobb játékosokra ugyanúgy, mint a legkisebbekre. Aki érti az idők szavát, az a virtuális fórumokban is a homogenizáció, a gondolati egyneműsítés eszközét látja és ennek szellemében is működteti, fejleszti. (Se szeri, se száma ma már a különféle, e célt szolgáló kommunikációs és pszichológiai technikáknak-technológiáknak.) Ezzel szembemenni nem csak felesleges, de lehetetlen is — a személy feladata ugyanaz maradt, mint eddig is, mindig is volt, védeni integritását.
Doktor Toekfey 2018.11.07 00:22:31
@Ms.Cunnesburry:

Persze, hogy harcolnak --- az Orbán-kormány a Soros-propaganda ellen, a Soros-szervezetek az Orbán-propaganda ellen ---, mert ellenérdekeltek. Te, én, az olvasó pedig használja az agyát, azért van agya, hogy használja és próbál ebben a dezinformációs örvényben józan maradni.
Doktor Toekfey 2018.11.07 13:16:26
@morph on deer:

Nem egészen. Ez a reklámfilm arról szól, mint minden ilyen film, hogy akkor leszel modern, trendi, ha a Telekom szolgáltatásait veszed igénybe. Vágyat próbál ébreszteni egy cég szolgáltatásai iránt. Hogy nem túl sikeresen, azt a marketingosztályon is sejthették, azért is rakták ki a facebook-oldalra tesztelni. Mint kiderült, jól sejtették.
A Karakter blog egyik korábbi írásában vitaindító jelleggel már foglalkoztunk a kérdéssel, hogy érdemes-e magyarórán olyan népszerű ifjúsági irodalmat olvastatni, aminek esztétikai értéke megkérdőjelezhető. Ezúttal megkérdeztünk egy, a kérdésben igazán autentikusnak számító embert, Arató Lászlót,…..
Doktor Toekfey 2018.11.05 07:00:01
@Csöncsön:

"Én azt gondolom, hogy az iskolai magyarórák célja olvasók kinevelése kell hogy legyen. Vagyis olyan embereké, akik bármilyen szöveget értelmezni és élvezni tudnak, mihelyt kikerülnek a középiskolából. Ez sokkal fontosabb cél, mint az adott műveltségelemek átadása."

Hogy a cél olvasó emberek kinevelése, gondolom, senki számára nem kérdés. A probléma csak az, hogy hogyan? Úgy is kérdezhetném, hogy hogyan másként, mint adott műveltségelemek átadásával?

"Az igaz, hogy az irodalomtörténet-írás egy romantikus felfogásban gyökerezik (valóban mintegy kétszáz éve jött létre), ám ez a felfogás sok tekintetben elavult. Ma nem lehet elmenni amellett, hogy globális kultúrában élünk, és az egész világot (de legalábbis a nyugati civilizációt) értenünk kell, ha élni akarunk."

No, de mi ennek globális kultúrának az értelme és mi a tartalma? Én nem tudnám megmondani. Arról, hogy globális kultúra nekem a Római Birodalom hellenisztikus standardja jut eszembe, ahol Mezopotámiától Britanniáig ugyanolyanok voltak a városok, ugyanolyan fórummal, amphiteátrummal, vízvezetékkel, járt a posta, tetszés szerinti kultusz szentélyét vehetted igénybe, a bordélyban igény szerinti bőrszínű, fajtájú rabszolganővel paráználkodhattál és ennek a full extrás civilizációnak nemhogy annyi kreativitása nem volt, hogy kiemelkedő művészetet vagy filozófiát hagyjon hátra, de olyan szinten leépült, hogy amikor a vandál flotta megjelent Róma előtt, akkor a polgároknak nem jutott jobb eszébe, minthogy a császárt meglincseljék, széttépjék és a Tiberisbe dobják, majd magatehetetlenül alávessék magukat a vandálok gyilkos tombolásának. Szóval, nekem volna kedvem megérteni a globális kultúrát, de talán ahhoz elengedhetetlen volna, hogy az értse magát.
Doktor Toekfey 2018.11.05 07:09:33
@Gandosz:

"Miért lenne vagylagosság? (vagy műveltség, vagy hazafias nevelés - és még más funkciók is lehetnek)?"

Hol beszéltem én vagylagosságról? Prioritásokról igen, de vagylagosságról szó sem volt.

"Az irodalomtörténeti-kronológiai alapú irodalomoktatás elhibázott koncepció."

Mivel az ember időben él, a számára természetes, magától értetődő logika az időrendiség. Egy adott tudás különböző logika szerinti rendszerezése csak akkor lehetséges, ha azt a tudást már birtokoljuk. De valahogyan el kell sajátítani!

"A művelődéstörténettel, történelemmel való kapcsolat is csak sokadlagos szempont; a kontextualitás fontos egy irodalomtörténésznek, de nem az irodalomoktatásban."

Hanem mi a fontos az irodalomoktatásban?
Doktor Toekfey 2018.11.05 07:17:18
@MTA rendes tagja:

"Az irodalomoktatást a hagyomány alapozza meg, abból a korból származik, amikor még a könyv sokkal fontosabb volt, és sok más eszköz nem létezett. Csökkenteni kellene szerepét, túl sok órát vesz el más fontosabb dolgoktól."

Mi, akik itt vitatkozunk, valamennyien könyv-emberek vagyunk, abban a világban nőttünk fel, amikor a tudás elsajátításnak eszköze a könyv, a nyomtatott betű volt. Nem blöff vagy felelőtlenség leírni a könyvet akkor, amikor fogalmunk sincs, mert tapasztalat híján nem is lehet arról, hogy milyen egy nem könyv-ember?
Középre...
Doktor Toekfey 2018.11.04 16:17:06
@látjátok feleim szümtükkel:

És te nem látod Vecseiben?
Doktor Toekfey 2018.11.05 00:23:58
@látjátok feleim szümtükkel:

Vagy úgy van, ahogy írod vagy nem és a hiba a te készülékedben van. Én ezt tartom valószínűbbnek és Vecseit egy olyan lekötelezett embernek látom, akinek a tiédnél (és, ha kell, kimondom, az enyémnél is) magasabb erkölcsiségét nemhogy elérni, de megérteni sem vagy képes. Vecsei 2003 és 2007 között miniszteri biztos volt az MSZP-SZDSZ-kormányok idején, katolikusként, politikai előítéletek nélkül hajlandó volt együttműködni a szoclib-bandával, amíg így látta, azzal a hajléktalanok ügyét szolgálja. Ma ugyanazt teszi. Nyíltan beszél, világosan elmondja, hogy megítélése szerint a hajléktalanok bekényszerítése az ellátó rendszerbe az utcán élők javát szolgálja. Miért is kellene másként beszélnie és cselekednie, mint amit tapasztalata és józan belátása diktál?
Doktor Toekfey 2018.11.05 06:09:07
@Doktor Toekfey:

Helyesen: Vecseit egy olyan elkötelezett embernek látom
A Néppárt alighanem továbbra is megalkuszik a Fidesz kizárása ügyében, Stubb azonban újabb hadüzenetet küldött Orbánnak. A magyar miniszterelnök Trumptól kapott menlevelet, hogy a sorosozás örve alatt elvegye a magyarok javait és szabadságát. A volt osztrák államfő szerint nem jó az Ausztriának,…..
Doktor Toekfey 2018.11.04 10:34:11
@LKerekes:

No, látod, ő például tényleg az! :-)
Ironikus posztban tiltakoztak a korlátolt butasága ellen. Pedig amit mond, az inkább félelmetes, mint nevetséges. ..
Doktor Toekfey 2018.11.03 22:55:41
@Sir Bates dö Hól:

Mi a kérdés?
Doktor Toekfey 2018.11.03 22:56:31
@Sir Bates dö Hól:

Mi a kérdés?
Doktor Toekfey 2018.11.03 23:44:19
@Sir Bates dö Hól:

Az Utopia egy irodalmi mű, az utópia pedig egy szellemtörténeti fogalom.

A judaizmus valóban egy törzsi hiedelem- és szokásrend, ám a kereszténység nem az, Jézus mondja: "az én országom nem e világból való".
• Merkel politikája kudarcot vallott, viszont tisztességben sok mai vezető a kancellár lába nyomába sem ér - mondja Jan-Werner Müller  • Lehet, hogy az emberek nem értik, mert már elfelejtették: a pusztulásnak nyitnak utat, amikor szélsőségeseket juttatna hatalomra?  • Trump ne cirógassa tovább…..
Doktor Toekfey 2018.11.01 17:43:56
@taga20:

Miért érdekel? Veled egy szinten lévő vitapartnert keresel? :-)
Doktor Toekfey 2018.11.01 17:44:25
@taga20:

Hát hogyne! :-)
Doktor Toekfey 2018.11.01 17:45:00
@dr. Irén Cunnesburry:

Hát hogyne! :-)
Életveszélyes fenyegetés nagy nyilvánosság előtt, közveszéllyel fenyegetés - ezeket a vádpontok messziről is egyértelműek a fideszes képviselő Molotov-koktélos fenyegetőzéséből. Ennek ellenére az ügyészségnek csak akkor tűnt fel, amikor már Polt Pétertől kérdeztek róla...
Doktor Toekfey 2018.11.01 17:14:51
Itt a teljes mondat felvétele: www.atv.hu/belfold/20180928-video-molotov-koktellal-fenyegetozott-egy-ozdi-fideszes-kepviselo

Tóth nem azt mondja, hogy ha nem kap választ, akkor moltovkoktél dob az irodára, hanem megkérdezte, hogy mit tegyen, hogy választ kapjon, szerenádot adjon vagy molotovkoktélt dobjon az irodára? Bunkó módon fölényeskedett, de nyilvánvalóan nem fenyegetőzött.
Nyomokban még léteznek ellensúlyok a NER minden maga alá gyűrő nyomulásával szemben. ..
Doktor Toekfey 2018.11.01 11:28:20
@Sir Bates dö Hól:

Ha látnád magad (ha rendelkeznél az önreflexió képességével), szégyellnéd. :-)
Doktor Toekfey 2018.11.01 12:47:29
@chrisred:

Ennyit a hajléktalanokról? :-)
Doktor Toekfey 2018.11.01 13:18:11
@Sir Bates dö Hól:

Ennyit a hajléktalanokról? :-)
Botrányok és szaftos sztorik a 140 évvel ezelőtt született Krúdy Gyuláról, Szindbád megálmodójáról. Egy nagyhangú és nagyerejű, vérbő, óriási szexepillel rendelkező művész, aki a XX. század első felében Budapest egyik botrányhőse volt.   Forrás: Wikipedia..
Doktor Toekfey 2018.10.19 06:27:24
Szerintem a Krúdy-jelenségben az égegyadta világon semmi romantikus nincs. Meg is indokolom, miért:

Krúdy nem pusztán egy nagy magyar író volt, hanem egy egészen elképesztő irodalmi tehetség, Gimnazista korában már fővárosi lapok közölték tudósításait és mire leérettségizett harminc novellája és számtalan cikke jelent meg a legkülönbözőbb lapokban. Húszévesen író-újságíró sztár Budapesten, bármit leír, nyomban közlik, évente több könyve jelenik meg (volt év, amikor öt), ennek megfelelően is keres és ha mindez még nem volna elég, műveinek színvonala egyre csak nő, a remektől a zseniálisig (jóformán minden művét tudta überelni a következővel). És ez az ember, aki mindemellett nagyon előnyös fizikai tulajdonságokkal, különleges erőnléttel és rendkívüli egészséggel is rendelkezett fiatal korában, negyven éves korára úgy szétlumpolta magát, hogy egy testi, erkölcsi és egzisztenciális roncs lett, ötven évesen átesett első agyvérzésén, ötvenöt évesen pedig (úgy, hogy alkotói tehetsége nemhogy elapadt volna, hanem élete utolsó időszakáig egyre magasabban szárnyalt) végletesen eladósodva, elhagyatottan és nyomorban tengődve éhen halt.

Erről nekem nem a romantika jut eszembe, hanem az, amiről Adytól Szabó Dezsőn át Németh Lászlóig számos nagy magyar beszél: a pazarlás, ahogyan a magyarság, elsősorban is a keresztény magyar úri középosztály minden szellemi, erkölcsi értékét és életerejét nagyvonalúan és felelőtlenül hagyta ebek harmincadjára jutni.
Doktor Toekfey 2018.10.23 06:31:25
@Tuschinger elvtárs vagyok:

Krúdy negyven évesen már szív, tüdő, máj és vesebeteg volt (és még ki tudja mi minden, amit nem szokás életrajzokban közölni). A módszeres züllés és a megfeszített munka megtette a hatását. Miközben szakmányban éjszakázott, mulatott, kártyázott, ivott, nőzött, a hivatalos bibliográfiája szerint, 1896 és 1933 között több mint 4100 első közlést produkált (publicisztikákat, elbeszéléseket és több mint 40(!!!) regényt). No de mikor aludt?
Doktor Toekfey 2018.10.31 06:20:44
@kék madár:

A romantika fogalmának sem eszmetörténeti, sem köznyelvi vonatkozásban nem része az öncélú önpusztítás. A romantika érzelmes, heroikus, elvágyódó, szélsőségekben megnyilvánuló, de mindig idealisztikus. (Még délelőtt olvastam a kommentedet és szöget ütött a fejemben a kérdés. A nap folyamán volt módom megbeszélni a témát egy művészettörténet tanárral --- talákoztunk és mivel tudom, hogy mivel foglalkozik, rákérdeztem nála erre a "romantika-ügyre" ---, ő megerősítette álláspontomat. :-)
magyar-magyar szótár cenzúra 2018.10.23 07:32:33
Kis Szines -kategória: Újabb nikkemet "bannol"-ta a 444 szerkesztősége. Törölve ezzel a provokatív és szemtelen korábbi hozzászólásaimat. Sajnos megint nem naplóztam print-screen. Így a tanulságok megint inkább csak magamnak maradhatnak meg.  Legközelebb azonban, ha sikerül olyan címről…..
Doktor Toekfey 2018.10.25 08:12:19
@Frick László Intézet:

Én az efféle "harcokat" elpazarolt időnek és energiának gondolom. Hogy egy drogos csíragyerek keressen azon --- hiszen ő ezért pénzt kap! ---, hogy engem hecceljen, majd elvegye a revans lehetőségét, szerintem ez nem pálya. Ez nem szólásszabadság, hanem hazugságszabadság, nem a vélemény-nyilvánítás szabadsága, hanem a visszaélések és manipulációk parttalanná tétele. Ha rajtam múlna, köteleznék minden fórumot, a legnagyobb portáltól a legkisebb blogig, hogy előzetes moderációt alkalmazzon és teljes büntetőjogi felelősséggel álljon jót az felületén megjelenő valamennyi tartalomért.
Doktor Toekfey 2018.10.29 03:25:09
@Frick László Intézet:

Hát, ha téged szórakoztat, hogy ezt művelik veled, akkor váljék egészségedre!

Egyébként a témához egy érdekes adalék: Mit gondolsz, a pestisracok.hu moderál vagy nem? Én eddig úgy tudtam, mert úgy tapasztaltam, hogy ott szabad a szólás, mígnem ma visszakerestem egy régebbi kommentvitára és még hűlt helyét sem találtam. Abban a tudatban tartják a hozzászólókat, hogy szabadon véleményt nyilváníthatnak, majd utólagosan, alattomban, takarítanak. Ha valami nem tetszik a moderátornak egy-egy hozzászólásban, hogy a törlés ne tűnjék fel, akár az egész vitát vagy annak hosszú részleteit törlik. Nem százszor tisztességesebb volna ennél az előmoderáció?
Karakter Magyar az arénában 2018.10.19 10:00:00
  A Harry Potter elképesztő sikere kinevelt egy nagyon széles olvasóközönséget, akik megkamaszodva kiköveteltek maguknak egy nekik szóló regénytípust, és világszerte milliók kezdték el olvasni az olyan könyveket, mint Az éhezők viadala, Az útvesztő, A beavatott vagy újabban A…..
Doktor Toekfey 2018.10.27 07:16:59
@Mohácsi Árpád:

1. Teller Ede mondta, hogy ő Aranytól és Adytól tanult meg gondolkodni, nekik köszönheti, hogy atomfizikus lett. És ebben a kijelentésben benne van az olvasástanítás (értsd: irodalmi műveltség-elsajátítás) lényege. Olvasni nem az tud, akik ismeri a betűket és össze is tudja olvasni azokat, hanem az, aki be tud lépni egy szöveg autonóm világába, fel tudja venni annak ritmusát, követni tudja nyelvi logikáját, asszociációs szerkezetét, együtt lélegzik azzal. Erre tanítják meg a gyerekeket a jól kiválasztott klasszikusok és ez az, amit a kortárs lektűrök soha nem fognak nekik megadni.

2. A gyereket az érdekli, amit a kezébe adnak vagy amihez hozzáfér. Ha folyton azt hallja, hogy „harripotter-harripotter”, akkor arra lesz kíváncsi. Emlékszem, amikor 7-10 éves voltam én is elolvastam mindent, ami a kortárs gyermek- és ifjúsági irodalomból és a gyerekeknek szánt tudományos ismeretterjesztő irodalomból elérhető volt számomra. Olvasós gyerek voltam, szerettem is olvasni, de igazából nem tudtam olvasni. Aztán egy nyáron, nagyszüleim tanyáján, mivel más olvasnivaló épp nem került a kezem ügyébe, elolvastam egy Somerset Maugham-novelláskötetet. Mi köze egy tízéves-forma magyar parasztgyereknek Maughamhoz, mit ért belőle? Olyan szellemi élvezetet jelentett annak a számomra minden szempontból teljesen idegen szövegnek az olvasása, olyan intellektuális izgalmat nyújtott, hogy akkor-ott megtanultam olvasni, a szöveg megtanított. Azóta is, közel negyven éve folyamatosan olvasok, gyakorlatilag bármit képes vagyok elolvasni, megérteni és élvezni. Valami ilyesmi az olvasni-tudás. Ehhez kellenek az iskolába a klasszikusok.

3. Az irodalom évezredeken keresztül (már az írott irodalom előtti időktől egészen a huszadik század utolsó harmadáig) beavató funkcióval is bírt. Az irodalom befogadása a hagyományozott tudás elsajátítása és megérteni tanulás is volt.

A kortárs lektűrrel semmi baj nincs, de a lektűr úgy készül, hogy kiszolgáljon, hogy a lehető legdirektebb módon szórakoztasson, nem állít szellemi kihívás elé, így alkalmatlan a befogadás elsajátíttatására. (Egyébként a maga korában például Jókai is lektűrnek számított, de mivel az ő világa számunkra már egy idegen univerzum, ezért mi már nem tudjuk lektűrként olvasni.)

Chestertonnak van egy nagyon szemléletes magyarázata: fölteszi a kérdést, hogy mi tette a brit gyarmatbirodalom vezetőt alkalmassá arra, hogy a birodalmat elvezessék és arra jut, hogy az angol elitiskolákban olvastatott görög és latin szerzők művei. Ezekből a művekből tanultak (meg)érteni, gondolkozni és dönteni.
Az alárendelődő ember nem bánja, sőt sóvárogva várja, hogy a hatalom szigorú, vagy akár szadista legyen azzal, aki nem áll be a sorba… A megalázott, megtört ember sokszor nem érzi magát biztonságban egy megengedő, liberális közegben, ahol nem tisztázottak a szabályok és az alá/fölérendeltségi…..
Doktor Toekfey 2018.10.25 20:36:45
@Magyaur:

Tudjuk, tudjuk, ti mindannyian egyéniségek vagytok!

Vagy annyirs azért mégsem?

"Két probléma is felmerül ezzel az elképzeléssel. Az első fogalmi eredetű. Az ilyen rendszer valójában egalitárius, nem libertárius: a megkülönböztetés nélküli világ a tökéletes egyenlőség világa. Illúzió azt hinni, hogy az egalitárius logika egészében nem befolyásolja, amit az emberek a közösségeken belül gondolnak. Az egész rendszer vagy magában hordozza a valamennyi etikai hitvallás eredendő egyenlőségét elfogadó feltevést, vagy azt, hogy egy felsőbb hatalom állapítja meg az egyenlőség kötelezettségét minden egyes csoportra. Mindkét esetben a multikulturalizmus valamely fajtája bukkan fel, amely – ahogy sokan hiszik – lehet önmagában jó dolog, de leszámol az igazi kulturális sokszínűség álmával. A multikulturalizmus mindig vagy egy magas szinten szabályozott rendszer, vagy egy homogenizáló elképzelés, mely néhány divatos kisebbségi kultúra (homoszexuálisok, afrikaiak, feministák stb.) kiválasztása mögé rejti a homogenizációt, melyek előtt meg kell hunyászkodni, és ettől a meghunyászkodástól lesz a „nyitottságból” pluralizmus.

A második probléma gyakorlati. A követeléseikkel fellépő s liberális ösztönzésre cselekvő toleranciát (supportive toleration) igénylő egyének és csoportok növekvő száma szociális és politikai zűrzavart okoz. Ugyan a liberálisok igyekeznek rendet tenni, ám a gyakorlatban új és új csoportokat bátorítanak arra, hogy egyre több igénnyel álljanak elő, s járuljanak hozzá a káoszhoz. A liberálisok olyan forgalomirányítóhoz hasonlítanak, aki egyre több kocsi balesetmentes, hatékony közlekedését elősegítő szabályokat igyekszik bevezetni, miközben autógyáros is egy személyben, aki abban érdekelt, hogy annyi járművet adjon el, amenynyit csak lehetséges. Ez a feladat keresztülvihetetlen. Minél engedékenyebbek a szabályok, annál távolabb esnek a realitásoktól. Az eredmény az arányosság elvének feladása."

epa.oszk.hu/01300/01343/00096/pdf/hitel_EPA01343_2010_01_20100201-77553.pdf
Több ijesztő elemzés is napvilágot látott az elmúlt napokban arról, hogy Orbán esetleg orosz támogatással, háborút provokál Ukrajnával és megpróbálja megszerezni Kárpátalja egy részét. Az, hogy ez mennyire reális, nehezen megmondható -talán azért mégse -, de már pusztán a provokáció is…..
Doktor Toekfey 2018.10.25 12:22:59
@chrisred:

Adzsubej nem csak szerette volna magát fontos embernek láttatni, hanem az is volt. A 60-as években ő volt az Izvesztyija, a szovjet hivatalos kormánylap főszerkesztője, "a szovjet sajtó királya". ha valaki rendelkezett bizalmas információkkal, ő az volt.

www.independent.co.uk/news/people/obituary-alexei-adzhubei-1499406.html

Tényleg nem tudom eldönteni, hogy ennyire hülye vagy-e vagy ennyire jellemtelen! :-(
Doktor Toekfey 2018.10.25 12:59:09
@chrisred:

Most már tudom, mi vagy! :-D
Doktor Toekfey 2018.10.25 18:37:46
@Sir Bates dö Hól:

Valóban, linkelhettem volna akár prereneszánsz zeneművek kottaképeit is, de ésszerűbbnek láttam, mivel egy konkrét történész konkrét állításáról volt szó, ahhoz kapcsolódó anyagokat linkelni. Rosszul ítéltem volna meg a helyzetet? :-)
Soros fia szerint az apjának szánt csőbomba az egész amerikai demokráciát veszélyezteti  Joschka Fischer is azon a véleményen van, hogy Orbán Viktor csak abból ért, ha megvonják Magyarországtól az eddigi uniós támogatások egy részét  Magyarország nyugodtan lehet szomorú, mert a gender tanulmányok…..
Doktor Toekfey 2018.10.25 09:56:03
@Womb Raider:

Ó, csak egy elsőgenerációs belpesti értelmiségi! :-)