Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kaleidoscope

845 bejegyzést írt és 1915 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Több, mint négy éve hitegetik a fővárosi embereket azzal, hogy az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében új és korszerű eszközökkel felszerelve létrejönnek a szuperkórházak, valamint felújítják a többi kórház épületeit és gépparkját is. Azóta volt kormányváltás, miniszterváltás (igaz az EBP…..
kaleidoscope 2019.04.01 20:47:26
@teéjesenmindegy: @röf: Ne a tükröt átkozd, ha nem tetszik, amit benne látsz!
Veled is biztosan előfordul néha, hogy az Index-címlapi vitrinünkben vagy az i2-n találkozol egy valahonnét nagyon ismerős ajánlóval, ami mögött a címe és rövid leírása alapján akár a te frissen élesített posztod is lehetne. Aztán kiderül, hogy valóban az van, csak nem rémlik, hogy a címlapi ajánlót…..
  Franz-Josef Overbeck, esseni püspök szerint le kell győzni az előítéleteket, és a Katolikus Egyháznak meg kell változtatnia a homoszexualitással kapcsolatos álláspontját Robert Shine, a New Ways Ministry blog egyik szerkesztője számolt be pár nappal ezelőtt Franz-Josef Overbeck, esseni püspöknek…..
kaleidoscope 2019.02.27 06:06:08
@entrpnr: A katolikus tanítás lényege nem a megváltoztathatatlanság, hanem Isten akaratának minél pontosabb megértése és beteljesítése ebben a világban, Jézus Krisztus, a mi Urunk és Megváltónk által. Ez pedig szükségszerűen azzal jár, hogy a katolikus tanítás is folyamatos korrekcióra szorul, ahogy Isten örök és változatlan akaratát egyre jobban megismeri és megérti az emberiség. Erre bizonyíték a KEK legutóbbi megváltoztatása (ld. kaleidoscope.blog.hu/2018/08/12/amikor_a_megvaltoztathatatlan_valtozik ). Ilyen korrekcióra van szükség a homoszexualitásra vonatkozó tanítással kapcsolatban is, ahogy ezt most már egy püspök, az apostolok mai utódja is kimondta. Persze tudom, hogy vannak, akik annyira ragaszkodnak saját álláspontjukhoz, hogy a pápát is képesek Antikrisztusnak nevezni (ld. jezsuita.blog.hu/2019/02/24/krisztus_es_antikrisztus_avagy_biborosok_vitaja_ferenc_papa_tevekenysegerol), így aztán nem csodálkozom azokon a kirohanásokon sem, amiket a Kaleidoscope blogon publikált gondolataim kiváltanak egyesekben, mert egyedül Istenben bízok.
kaleidoscope 2019.02.28 22:57:30
@entrpnr: az "erkölcsi törvények" (már ahogy ezt értelmezni szoktuk) természetesen nem változhatnak, hiszen azokat Isten alkotta, Aki örök és változatlan. A lopás mindig bűn marad, mint ahogy a házasságtörés is.
A konkrét cselekedetek erkölcsi megítélése azonban nyilvánvaló módon mindig változott és változik az idők folyamán. A XIX. századig pl. bűnös dolognak tartották, ha egy nő olyan ledéren öltözik, hogy a bokája kivillan, később már csak azt, ha a térde kilátszik a szoknya alól. Olyan bűnnek tartották, amit meg kellett gyónni, mert ha nem tette ezt a bűnösen kacérkodó leányzó, akkor máris meglengették a feje fölött a kárhozat lehetőségét. Ma már ez talán hihetetlen, de akinek megadatott, hogy a nagyszüleivel erkölcsi kérdésekről beszélgethessen, és már saját maga is inkább kifele megy az életből, mint befele, az pontosan tudja, hogy miről beszélek. A homoszexualitás megítélése is változott még az ószövetség idején is. Dávid és Jonathan szerelme vitathatatlanul Istennek kedves kapcsolatként jelenik meg Sámuel I. könyvében. Biztos nem véletlen, hogy Jézus soha, egy szót sem szólt a homoszexualitásról. További adalékok a témához: www.otkenyer.hu
kaleidoscope 2019.03.02 21:39:29
@entrpnr: "Ami közöttük lehetett sokkal inkább hasonló lehet ahhoz, ami háborúban alakul ki bajtársak között" - konkrétan a bajtársi érzésről sem ír az Ige, ez is csak egy értelmezés, ha úgy vesszük, egy belemagyarázás. A fordítások különbözőek, de Jonatán halálakor lényegében minden fordítás egyértelműen fogalmaz: "Sámuel 2. könyve 1:26 Elszorul a szívem, testvérem, Jónátán, oly kedves voltál nekem! Csodásabb volt a szereteted a nők szerelménél."
A mózesi törvényekkel kapcsolatban továbbra is javaslom az előző válaszomban is javasolt Öt kenyér honlapot. Itt most csak röviden. A mózesi törvények között vannak olyanok, amelyeket az ígéret földjére készülő népnek adott Isten azért, hogy szigorúan elkülönüljenek az ott élőktől, de ezek nagy részét ma már nem tartjuk érvényesnek. Maga Jézus határozta meg, hogy melyek azok a törvények, amelyekhez ragaszkodni kell (lényegében a szeretet parancsa és 10 parancsolat). Szent Pál is egyértelművé teszi, hogy az ószövetségi törvények hatályukat vesztették (ld. pl. a körülmetélés körüli viták az ősegyházban). A tőle (Szent Páltól) gyakran idézett sorok, amelyeket szintén fel szoktak hozni a homoszexualitás elfogadhatósága ellen érvelők, valójában nem általában a homoszexuális kapcsolatokról, hanem pl. a pedofiliáról, a promiszkuitásról, vagy a férfi prostitucióról szólnak. De ezeket nálam sokkal autentikusabban kifejtették már sokan mások.
Mostanában nagyon sok minden történik az egyházban – s ez alól nem kivétel az egyházi „politika” sem. A szokatlan gyorsasággal zajló változások sokakat elbizonytalanítanak. Pedig csak a világ változásaira való válaszadásról van szó: a globalizáció korában változik maga az élet (a társadalom, a…..
Tisztelt volt Betegem, vagy betegem Hozzátartozója!  Személyes találkozásunk során Ön elégedetlenségének adott hangot (vagy éppen nem adott hangot, csak magában fortyogott) az ellátás színvonala, eredményessége, körülményei, vagy valami más miatt. Tekintettel arra, hogy abban a helyzetben sem…..
Sokan hatalmas áldozatokat vállalnak, pénzt, időt és fáradságot nem kímélve messzi utazásokra vállalkoznak, hogy méltó pályamunkával, kiváló fotókkal jelentkezhessenek a National Geographic fotópályázatain. A nagy presztízsű folyóiratba valóban csak a legjobb felvételek…..
Az állami feladatellátás szinte minden területén egyre több okot lehet találni a szégyenkezésre. Az oktatásban (ld, PISA-felmérés katasztrofális eredményei), az egészségügyben (ld. pl. előző írásunk), a tudományos kutatásokban (ld. pl. MTA függetlenségének felszámolását), és sajnos még hosszan…..
Az egészségügyi ellátás helyzete Magyarországon egyre szürreálisabb. Miközben a gazdaság „dübörög”, az államháztartás helyzete évekig példamutatóan javult, az egészségügyi ellátórendszert a politika hagyta egyre mélyebbre süllyedni abban a mocsárban, melybe a korábbi kormányok és rendszerek…..
kaleidoscope 2018.10.02 21:49:31
@protézisesh: nem töröltem semmit. A komment egyszerűen nem jelent meg a moderálásra váró tételek között, mielőtt kikapcsoltam volna az előmoderálást. Utána is csak az e-mail értesítések között jelent meg, amit csak most vettem észre. Elnézést a megkésett megjelentetésért.
kaleidoscope 2018.10.02 22:20:18
@protézisesh: "Az egészségügyre soha nem költöttek annyit, mint most. Igen, a mindenféle béremelések (kezdve a minimálbér emelésével, ami tolta maga előtt felfelé az orvosi béreket is) ez a kormány emelte a legnagyobb mértékben." - lehet, nem ellenőriztem, de sajnos irreleváns. Most az a pénz az ország gazdasági fejlettségéhez és az állampolgárok jogos elvárásaihoz képest nagyon kevés, amit a kormány az EÜ-re fordít. Ez tarthatatlan, etikátlan, felháborító és katasztrofális következményei vannak.
"A kórházi infrastruktura felújítása nagyjából 1948 óta nem érte el a kívánatos mértéket, mégis csak az utóbbi 5-8 évben lett ez beszédtéma. Egy 30 év alatt leamortizálódott kórházat nem kellett volna már a balos kormányok idején felújítani?!" De, igen, a baloldali kormányokat is súlyos felelősség terheli. Szerintem ez kiderült a posztból.
"Az illusztráció egy épp felújítás alatt álló, külső díszburkolatától ideiglenesen megszabadított épületet ábrázol. Aminek max az épület fűtésszámlájára van kihatása, nem a benne folyó gyógyító tevékenységre. Nem csúsztatás ez?" Nem, mert ez így áll évek óta. Siralmas!
"A valódi problémákról miért nem esik szó? 4 millió adóbevallás készül évente, vagyis MAXIMUM ennyien fizetjük azt a járulékot, ami ellát 10millió embert. " Ez valóban probléma, bár ez a kormány egymillió új munkahelyet ígért, vagyis min. 5 millió munkavállót. Hol vagyunk ettől?! Mindazonáltal a fő problémát továbbra is abban látom, hogy a kormány a GDP arányában keveset fordít az egészségügyre, és ebből a szempontból közömbös, hogy 4, vagy 5 millió ember termeli meg azt a GDP-t.
"Rögtön melléteszem a fordított arányosságot is: a jól keresők egészségesebbek, a minimálbéresek betegesebbek (valóban is, meg hamarabb is elmennek táppénzre), tehát kevesebbel járulnak hozzá, de sokkal jobban terhelik a kasszát." Ez nem mindig van így. Sokszor a legnagyobb jövedelmekkel rendelkezők adóznak minimálbér után, de az elvárásaik persze magasak. Az is kormány felelőssége, hogy ezt engedi, sőt támogatja (ld. KATA).
"Vagy beszéljünk a magánpraxisokról, ahol a teljes kórházi infrastruktúrát (laborral, vizsgálóval, műtővel, személyzettel!) ingyen, vagy szinte ingyen használja a doktor úr a saját zsebének tömésére?" Ez így szintén nem mindig igaz. A magántőke sokszor olyan beruházásokat, invesztíciókat vállal, amiket az állami intézmények nem tudnának kigazdálkodni, és mivel nem vehetnek fel hitelt, nem is tudnák ezeket a fejlesztéseket végrehajtani (pl. CT, MR, művese, stb.). Természetesen ezek a vállalkozások sem maradnak életképesek, ha nem tudnak rentábilisan működni, ami azzal jár, hogy kénytelenek bevételeket is realizálni. Ezen a ponton szokott elindulni az irigység. A kórházi- állami vezetés, amely büszkén feszített a magántőkéből beszerzett új gépek átadásánál, a szerződés szerint járó összeget már nem akarja kifizetni a vállalkozóknak. Ez etikátlan. Persze ha valóban közpénzen beszerzett gépeken dolgozik egy vállalkozó orvos, és zsebre teszi a hasonló végzettséggel és tapasztalattal rendelkező kolléga fizetésének 5-10-szeresét, az is etikátlan. Az ilyenek fel kell számolni, de ezt sajnos valószínűleg csak úgy lehet,ha közalkalmazottak bérét emeli a kormány, mert a válallkozók kevesebbért nem fogják elvégezni ugyanezt a munkát.
A hierarchikus-patriarchalis feudális szemlélet a korházakban valóban probléma, de ez kezd magától megoldódni, mivel a "rabszolgák megszöktek". Ez egyébként nagyjából az egyetlen pozitívuma annak,hogy lassan összeomlik az egészségügyi ellátás rendszere, mert maga alá temeti ezt a feudális, hierarchikus rendszert is. A kérdés csak az, hogy milyen áron?!
  Édesapja kínai, édesanyja filippínó. Ezért Szent II. János Pál pápa, miután Manilában szentté avatta, kijelentette, hogy ő lesz a fülöp-szigeteki ifjúság, a vándormunkások és a gazdasági bevándorlók védőszentje. Ruiz Szent Lőrinc, ne haragudj ránk, ha sokan közülünk „lemigráncsozunk” téged és…..
A Hittani Kongregáció prefektusa, Luis Ladaria bíboros, érsek aláírásával, augusztus 1-jei dátummal közzétették azt a leiratot, amely újraértelmezi A Katolikus Egyház Katekizmusa halálbüntetésről szóló, 2267. pontját...
Ha nem hangzana túl nagyigényűen, azt írnám: az alábbiakban erkölcsfilozófiai, sőt erkölcsteológiai kalandozásokra szeretném meghívni a kedves Olvasót. Hogy elővételezzem: elgondolásom lényege, hogy létezik egy éretlen, archaikus erkölcsiség, amitől felnőtt korban is sokan szenvednek, viszont…..
kaleidoscope 2018.08.15 22:05:28
@matthaios: "Igen, Ferenc pápával érvelsz ellenem és a HOMOSZEXUALITÁS MELLETT." Hogy lehet a homoszexualitás mellett, vagy éppen az ellen érvelni? Sehogy. Ennek a mondatnak nincs értelme.
"Ferenc pápa és az őt körülvevő kör tevékenysége mögött lehet, hogy kibontakozik egy projekt, amelynek célja az Egyház tanításának olyan átalakítása, hogy ez „politikailag korrekt” legyen, megfeleljen korunk hanyatló nyugati világa igényeinek. Lehet." Miről beszélsz? A halálbüntetés, az államilag elrendelt gyilkosságok elfogadhatatlanságáról döntött a pápa. Ezt nevezed "korunk hanyatló nyugati világa igényeinek"? Hát...
kaleidoscope 2018.08.16 22:08:52
@matthaios: Jól értem, hogy a „hanyatló nyugati világ" kifejezés valójában egy önirónia? "Virág elvtárs" után szabadon?
A New Ways Ministry blogon egy nagyon érdekes cikk jelent meg azzal kapcsolatban, hogy Ferenc pápa elrendelte a Katolikus Egyház Katekizmusa (KEK) halálbüntetés teológiai megítélésére vonatkozó pontjának módosítását. A döntés érthető módon nagy vihart kavart a konzervatív fundamentalista katolikusok…..
Közeledik a Családok Világtalálkozója, melyet a Katolikus Egyház idén Dublinban rendez augusztus 21-26. között. A helyszín kiválasztását különösen izgalmassá teszi az a tény, hogy a katolikus többségű Írországban a világon először (és mindeddig egyedülállóan) népszavazással döntöttek a melegházasság…..
A nyugati világ embere mára telítődött élelmiszerekkel, iparcikkekkel, valamint információkkal. A technológia fejlődése (elsősorban az informatika és a robotika) kényelmesebbé tette az életünket és több szabadidővel ajándékozott meg, de – sajnos vagy szerencsére – nem oldotta meg az…..
kaleidoscope 2018.06.22 22:52:54
Valóban érdekes írás, köszönet érte. Magam részéről azonban nem látom olyan sötéten az IT és a robotika rohamos terjedése miatt átalakuló jövőt. Elsőre valóban riasztónak tűnik Turkle asszonytól idézett empatikus robotok története, de ha jobban belegondolunk, ezt csak egy "lemetszendő vadhajtásnak" kell tekintenteni, és nem szabad miatta pánikba esni. Egyrészt azt sosem szabad elfelejteni, hogy a robot mögött mindig ott van az azt megalkotó emberi szellem (és áttételesen az embert megalkotó isteni parancs: hajtsátok uralmatok alá a földet!). Másrészt a robotnak nem helyettesítenie kell az emberi gondoskodást, empátiát, hanem segítenie. Magam részéről pl. értetlenül állok az előtt a jelenség előtt, hogy miközben már szinte mindenből van egy "okos" változat (óra, telefon, szemüveg, stb), miért nincs okos ápoló ágy, amely nemcsak mozgatható lenne, és anti-decubitus funkciói lennének, minta a mai ápolást segítő ágyaknak, hanem automatikus ágynemű-huzat cserével az inkontinens betegek számára biztosítani tudnáazt, hogy sose maradjanak egy percig sem a székletükkel, vizeletükkel szennyezett ágyneműben. Miből állna ez? Ennél sokkal bonyolultabb funkciókat is képesek ellátni robotok. Miért kell ehhez emberi munka? Persze, ameddig lehet ápolót találni 100-150 eFt/hó fizetésért, addig nem éri meg, de nyugaton már biztosan meg is érné, de még ott sem olyan nagy üzlet, mint amikor egy max. $2-os önköltséggel kihozott okostelefont $200-t lehet eladni. Ha az ágyazást átveszik a robotok, azzal alapvetően nyerni fognak a betegek. Persze hiányozni fog az emberi kedvesség annak, aki ilyenben részesült, de ma már egyre többször a kiégett, túlterhelt ápoló-személyzet durvább, mint a pokróc, amit át kell húznia. És ha egy ápoló robot nemcsak erre lenne képes, hanem közben azt is meg tudja állapítani, hogy milyen lelki állapotban vannak az ápoltak, erről információt tud eljuttatni a szakemberekhez (pszichológus, mentál-higiénés szakember, stb), akkor ezzel segítheti a szakemberek munkáját, amivel végső soron az emberi ápoló-gondozó tevékenység eredményességét (és minőségét!) is javítani tudja.
Szerző: Prisma A gyermekvállalás és a gyermekek felnevelése körül minden történelmi korban és társadalmi közegben éles viták folytak. A nemzetközi sajtóban most épp az terjedt futótűzként, nem kevés politikai felhanggal, hogy Donald Trump által meghirdetett illegális bevándorlók kitelepítése…..
Az LMBTQ "elnevezés" a szexuális és nemi kisebbségek összefoglaló neve. A rövidítés a leszbikus, meleg, biszexuális, transzszexuális és queer szóból rakódik össze. Az Ilga (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) 2015-ben több térképet készített az LMBTQ helyzet…..
kaleidoscope 2018.05.05 23:25:43
@meszena: " A cukrász esete csak annak nevetséges, aki nem tudja, hogy mi az a vallási meggyőződés. " - Ezért írtam, hogy "nevetségesnek tűnő" - szerintem sem az, és ha elolvasod az írásomat a Kaleidoscope blogon, akkor látni fogod, hogy nem egyoldalú a megközelítésem.
kaleidoscope 2018.05.08 21:49:58
@doppeladler: " Az a kérdés, hogy egy magáncég esetén hol van ez a határ. " - hát ja...
kaleidoscope 2018.05.08 21:54:56
@Arcade Macho: "nem kozfeladatot ellato ceg, hanem maganceg" - ha nemcsak saját maguknak főznek, sütnek, akkor onnantól már nagyon nehéz meghúzni a határt, Ld. az előző kommentet is! Én is visszakérdezek: akkor szerinted hogyan kell meghúzni ezt a határt? Ha pl. valakit utálok, mert korábban megbántott, vagy egyszerűen csak nem szimpatikus, akkor mondhatom, hogy nem szolgálom ki, nem készítik neki tortát, nota bene! nem gyógyítom (!), mert tiltja a vallásom? Ezt sem szabad a végtelenségig vinni, nem?
A newwaysministry.org blog legújabb posztjában bemutatják Mark Dowd-t, akinek mostanában jelent meg önéletrajzi írása. Ennek eredeti címe és elérhetősége: Queer and Catholic: A life of contradiction. A szerző egy középkorú (58 éves), nyíltan meleg, katolikus hívő, aki egy ideig Dominikánus barátként…..
A lényegében véglegesnek tekinthető választási eredmények alapján megállapítható, hogy a Momentumnak nem sikerült a macroni bravúr, nem tudott egy-két év alatt a semmiből kormányzati tényezővé válni. Persze Macron nem a „semmiből” lett köztársasági elnök, hiszen előtte évekig gazdasági miniszter…..
A választások okozta sokkból felocsúdva, és az ellenzéki tüntetésen résztvevők magas számából erőt merítve, itt az ideje meghatározni a továbblépés irányát. A nem fideszes többség egyértelmű elvárása a mára leginkább szitokszavakká vált nemzeti együttműködés rendszerének (NER) a lebontása, és egy…..
Az idei kemény választási kampány végéhez közeledve talán sokakban felmerül a kérdés: van értelme elmenni szavazni? Van értelme részt venni ebben a színjátékban? A közvélemény-kutatók lényegében egyetértenek abban, hogy a Fidesz-KDNP biztosan megnyeri a választást. Az ellenzék a legtöbb helyen…..
Az 1. választókerület szimbolikus jelentőségű. Valószínűleg ezért akadozik a megegyezés az ellenzéki pártok között. Juhász Péter visszalépése után, a Jobbikot nem számítva, három esélyes jelölt maradt: Fekete-Győr András, a Momentum, V. Naszályi Márta, az MSZP-PM és Csárdi Antal, az LMP…..
kaleidoscope 2018.03.27 21:17:30
@Renee Le Renard: azért nem fogsz rá szavazni, mert szerinted nekem tetszik a mosolya?
Létezik egy katolikus alapszó, amelyet manapság bizonyos egyházi körökben nem szívesen emlegetnek. Különösen azoknak esik nehezére a nyelvükre venni, akik – olykor akár torz, állítólagos „egyházhűségből” is – az egyházi hierarchia ellen agitálnak és ezzel szakadást szítanak a katolikus hívek között.…..
kaleidoscope 2018.01.21 17:40:08
@Satori: Köszönöm a reakciót. Sajnos a Jezsuita blog szerzői ritkán reagálnak a kommentjeimre, így már az is jól esik, hogy ezt megtetted. Tisztelettel jelzem, hogy itt most nem egy általam képviselt irányra hívtam fel a figyelmet, hanem Franz-Josef Bode bíboros kezdeményezésére.
Nem tudom, mire vonatkozott a "jó jelnek tartom, ha "jobbról" és "balról" is kapok kritikát" megjegyzés, hiszen előző hozzászólásomban nem volt semmilyen kritikai észrevétel. De ha már be lettem skatulyázva a kritizáló hozzászólók közé, akkor hát legyen, igyekszem megfelelni ennek a rám osztott szerepnek.
Természetesen mondhatjuk, hogy evidencia a "homoszexuálisok egyházban való helyének elismerése (ami egyébként lényegében sohasem volt kérdéses)", de pontosan tudjuk, hogy ez alatt a múltban is, és sok helyen még ma is nagyon mást értünk a Katolikus Egyházon belül a különböző országokban. Pontosan tudjuk, hogy ebbe az is belefér(t), hogy egyes bíborosok, püspöpökök és papok a homoszexuális emberek elleni halálbüntetést, lincseléseket és brutális gyilkosságokat is elfogadhatónak tartották és tartják, nyíltan, vagy hallgatólagosan támogatták, támogatják. Nem véletlen, hogy Ferenc pápa bocsánatkérésre szólította fel az egyházat, és nagyon sajnálatos, hogy ez a felhívás sok helyen süket fülekre talált.
Hála Istennek, hogy vannak olyan felszentelt papok, püspökök és bíborosok, mint Bode bíboros is, akik felismerték, hogy a katolikus homoszexuális emberek párkapcsolatát nem tekintheti bűnnek az egyház, sőt ellenkezőleg, azt ugyanúgy meg kell áldania, mint a házastársi kapcsolatot.
kaleidoscope 2018.01.21 22:45:29
@matthaios: Válaszoltam, de a válaszom helyett csak ez jelent meg: "A hozzászólás elküldése sikerült. " Sajnálom.
Menthetetlenül elkeseredtem, és tudom, hogy ez a keserv nem csak az enyém. Amíg az itthoni burokban telnek napjaim, és csak a gyerekeimmel foglalkozom, egészen más problémák kötnek le. Nem mondom, hogy ezek a küzdelmek könnyűek, de legalább értelmesek. Iszonyú fáradt, de - mindent összevetve -…..
A jó cselekedetekre vonatkozóan Jézus Krisztus üzenete eléggé egyértelmű. Az evangélium nem hagy kétséget afelől, hogy igazán jó tettnek valójában az számít, ami önző indítékok nélkül, azaz lényegében ingyenesen történik (Lk 14, 12-14). A viszonzás, az…..
kaleidoscope 2018.01.10 22:14:46
@studiorum: "Ezt csak magatokra nézve tartsátok követendőnek, mert mi katolikusok másképp gondolkodunk." Értem.
kaleidoscope 2018.01.13 20:46:16
@studiorum: az érveiddel nem engem cáfolsz, hanem ennek az írásnak a lényegét és fő üzenetét vitatod, kritizálod, ha jól értem.
kaleidoscope 2018.01.16 21:51:26
@studiorum: "Ne akarj kihátrálni pacsyval való egyetértésedből. " Eszem ágában sincs "kihátrálni" :)
Elkezdődött az új év, elmúltak az ünnepek. Ezúttal egy napra esett Szent Család és Szilveszter, ezért az újévi jókívánságok előtt röviden beszámolunk a Bondongs 2.0 blog csodálatos írásáról, melyet Szent Család ünnepén publikáltak ezzel a címmel: „Milyen a Szent Család? Mitől lesz egy család szent?…..