Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kaleidoscope

934 bejegyzést írt és 2022 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A hálapénz betiltása után „logikus” döntés volt a belügyminiszterre bízni az egészségügyet, mint ahogy az egyre fegyelmezetlenebb és fegyelmezhetetlenebb tanárok miatt rá kellett bízni az oktatást is. A szociális ellátás meg csak amolyan ráadás volt. Az első megdöbbenés után lassan felocsúdott…..
Néhány hete tette közzé az Ipsos a fejlett országok egészségügyi ellátásával kapcsolatos 2022-es nemzetközi felmérésnek az eredményeit, melyek alapján hazánkban a legrosszabb a helyzet a vizsgált 33 ország között, de még az ellenzéki médiumokban sem kapott a téma elég figyelmet, ezért ezúton is…..
kaleidoscope 2022.10.30 00:08:00
@ulpius66: "A Svájcban, Németországban, Ausztriában dolgozó haverjaim MÉGIS HAZAJÖNNEK GYÓGYÍTANI MAGUKAT, HA BÁRMILYEN NYAVALYÁJUK VAN!!!!!!!!!!!! - valószínűleg azért, mert a magyar egészségbiztosítást tartották meg, ahogy a külföldön dolgozó, de véglegesen ki nem települő magyarok szokták. Azt ugyanis az EU jog kizárja, hogy valakinek két EU tagországban is legyen érvényes egészségbiztosítása a kötelező társadalombiztosítási ellátások keretein belül (ettől még piaci alapú biztosítást persze köthet, de azok általában csak a turista és rokonlátogató céllal utazóknak biztosítanak akut ellátásra szóló fedezetet, munkavállalási céllal külföldön tartózkodóknak nem). Ha tehát valaki hosszabb távon nem akar kitelepedni, akkor meg szokta tartani a magyar biztosítást, amihez 7-8 ezer Ft/hó összeget kell csak befizetnie, ami lényegesen kevesebb, mint amennyiért Ausztriában, vagy más nyugat-európai országban jogosult lenne a társadalombiztosítási rendszerbe tartozó egészségbiztosításra.
 A Fidesz kormányzás kezdetén, 2010-2014 között a legtöbben hittek abban, hogy Gyurcsány Ferenc országlása után egy olyan korszak következik, amely a korábbinál igazságosabb, tisztességesebb és minden szempontból eredményesebb, amelyik valóban a nemzet felemelkedését fogja biztosítani. Az azóta…..
kaleidoscope 2022.10.17 14:53:27
@HaCS: számtalan javaslat készült (ld. a MOK honlapján), amikről érdemi egyeztetést kezdeményezett a MOK, de válaszra sem méltatta a kormányzat. Márpedig ha a hatalom birtokosai nem hajlandók érdemi egyeztetésre, akkor minden koncepció-gyártás egyszerű időpazarlás. A "nem leszünk katonák!" szlogen idézet volt, amit annak idején nagyon sok egészségügyi dolgozó a Facebook profiljára is kiírt, de azt is figyelmen kívül hagyta a kormányzat. Ha a hatalom olyan gőgös és erőszakos mint hazánkban, akkor az embereknek nem marad más választásuk, minthogy elhagyják az országot, vagy azt az ágazatot, ahol tarthatatlanná vált a helyzetük. Ezt látjuk ma az egészségügyben, ezért kell egyre több betegellátó osztályt és szakrendelést bezárni munkaerő hiány miatt.
A még önkormányzati fenntartású szakrendelők államosításának tervét pár napja jelentette be a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára (ld. az infostart.hu cikkét). Az ötlet irracionalitását jól megvilágította Pásztélyi Zsolt, a Medicina2000 Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási…..
A kormánypártok a modern társadalmak legalapvetőbb értékeit sutba dobva, az emberi méltóságot lábbal tiporva törtetnek mindenkori céljuk felé: megnyerni minden választást – bármi áron. Ennek a „szent” célnak az érdekében a tőlük telhető legmagasabb szintre pörgették a homofób kampányt, kihasználva a…..
kaleidoscope 2022.06.12 17:44:40
@Androsz: "Mit akartok a kisgyerekektől, hogy ennyire nyomulni akartok rájuk? Mondd el, meghallgatom."

Természetesen az óvodás korú gyerekeknél még egészen másról szól a felvilágosítás, mit a nagyobbaknál. Óvodás korban csak annyit kellene magtanulnia a gyermekenek, hogy iganis vannak olyanok, akiknek a párja azonos nemű, és ezzel nincs semmi probléma. Szerinted nem kellene ellensúlyozni valamilyen formában azt a hatást, ami nagyon sok kisgyereket ér az otthoni miliőben, ahol a "b.zikról" csak gyalázkodva lehet beszélni?
A törvény azonban nemcsak az óvodában, hanem az iskolában is kizárja a felvilágosítást.

"Megjegyzem, a közönséges szexuális felvilágosítást sem végezheti akárki akárhogyan." Természetesen. Pl. ezt kellett volna szabályozni az érintett civil és szakmai szervezetekkel történő előzetes egyeztetések alapján, hogy milyen végzettség, képzettség kell ahhoz, hogy valaki ilyen felvilágosító munkát végezhessen. E helyett kategórikusan megtiltja a törvény, hogy az iskola - a tőle elvárható előzetes minőségellenőrzést követően - saját határkörében engedélyezze a felvilágosító munkát az intézmény falain belül. Ez szerintem nagyon nagy baj.
A hazai választás elterelte a magyarok figyelmét a legborzalmasabb hírről, amit az elmúlt hetekben az ukrajnai orosz invázió produkált: Bucsában több száz, brutálisan lemészárolt civil áldozatot találtak a települést az oroszoktól visszafoglaló ukrán katonák, tömegsírokban és a nyílt utcákon.…..
A kormánypártoknak az a stratégiája, hogy az országgyűlési választásokon mindent egy lapra, a homofób gyűlöletkampányra tesznek fel, nem kockázatmentes a saját szempontjukból nézve. A homofób népszavazás kierőltetése, és az országgyűlési választásokkal egy időben történő megtartása miatt…..
  Szakmai Állásfoglalás a “2021. évi LXXIX. törvény a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról” törvénymódosítás kapcsán Szerző:Magyar Pszichiátriai TársaságMagyar Pszichológiai TársaságTámogató:Magyar Szexuális…..
kaleidoscope 2022.01.23 21:02:28
@ulpius66:
Forrás:

Szakmai Állásfoglalás a “2021. évi LXXIX. törvény a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról” törvénymódosítás kapcsán
Szerző:
Magyar Pszichiátriai Társaság
Magyar Pszichológiai Társaság
Támogató:
Magyar Szexuális Medicina Társaság

A törvénymódosítással kapcsolatban kötelességünk megfogalmazni szakmai álláspontunkat, mert a társadalomban a kisebbségben lévő csoportok, a többségtől valamilyen módon eltérő személyek stigmatizálásuk okán fokozottan veszélyeztetettek lehetnek különféle pszichés nehézségek kialakulása szempontjából.
Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a születéskor meghatározott nem számos esetben még biológiailag sem olyan egyértelmű, mint amilyennek első megközelítésben látszik. A születéskor az újszülött nemét döntően a testi adottságok, a külső nemi jelleg megtekintésével állapítják meg, ez alapján anyakönyvezik. Az újszülött nemét ugyanakkor a genetikai meghatározottság mellett egyéb biológiai tényezők is befolyásolják (pl. a hormonális rendszer működésének zavarai), emiatt fizikai adottságai szemrevételezés alapján teljes mértékben nem mindig megítélhetőek. A nemi identitás alakulása tehát pusztán biológiai megközelítésben is bonyolult és érzékeny folyamat, amely változhat az élet során. A környezeti hatások ezt a folyamatot - főként a társadalom különféle szerepelvárásai révén, például, hogy “a fiúk nem sírnak”, vagy hogy “a lányok inkább babázzanak” - valamelyest árnyalhatják ugyan, de alapvetően és meghatározó módon nem befolyásolják. Hasonló a helyzet a transzszexualizmussal is.
A szexuális orientációt jelenlegi tudásunk szerint szintén döntően biológiai tényezők befolyásolják, kialakulásában a genetikai meghatározottság mellett nagy szerepet játszanak egyéb biológiai változók (pl. hormonális hatások, idegrendszeri fejlődés) is. A pszichoszociális hatások szerepe a biológiai faktorok mellett nem meghatározó mértékű.
Tudományos vizsgálatokkal alátámasztott tény az is, hogy a heteroszexuális személyek, párok által felnevelt gyermekek közül éppen annyian válnak homoszexuálissá, leszbikussá, transzneművé (LMBTQ), mint a homoszexuális személyek, párok által felneveltekből.
Mindez azt jelenti, hogy a szexuális kisebbségekbe sorolható személyek nem maguk választják a sorsukat, a nemi identitásukat vagy szexuális orientációjukat, hanem azt döntően az általuk nem befolyásolható, nem irányítható komplex biológiai folyamatok határozzák meg.
Az előzőek értelmében határozottan állást foglalunk amellett, hogy a nemi identitás és a szexuális orientáció kialakulása környezeti hatással (pl. neveléssel, „propagandával”) nem befolyásolható. A szülők nemi identitása és szexuális orientációja nem befolyásolja a gyermek nemi identitását, szexuális orientációját, egészséges fejlődését, ennek ellenkezőjét bizonyító tudományos adat nem áll rendelkezésre. Ugyanakkor az ezeket a szülőket és gyermekeiket érő stigmatizáció egyértelműen káros hatású.
A külső befolyások hatástalanságát bizonyítja a reparatív szemléletű “terápiás” megközelítések kudarca is, azzal a kiegészítéssel, hogy jelenlegi tudásunk szerint a reparatív szemléletű, korrekciós megközelítés - még az érintett kliens motivációja esetén is - kifejezetten káros, a kliens pszichés jóllétének, az önazonosság megélésének valós támogatását veszélyezteti.
Amennyiben a fenti témákat tabusítjuk, az információkhoz való hozzáférést elzárjuk, akkor az érintett gyermekek, fiatalok egyedül maradnak a kérdéseikkel, bizonytalanságaikkal. Ennek következményeként pedig jelentősen megnő annak a veszélye, hogy - ahogy az a különféle kisebbségi csoportok esetében általában is jellemző, melyet szakirodalmi adatok is alátámasztanak - az eleve kiszolgáltatottabb, sérülékenyebb érintett gyermekek, fiatalok körében fokozódik a szorongásos zavarok, önsértő magatartás, szerhasználat, depresszió és az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.
Előzőek mellett tudományos felmérések mutatnak rá arra is, hogy a gyermekek szexuális nevelése, felvilágosítása nem várható el kizárólagosan a szülőktől, családtagoktól.
Állásfoglalásunk szerint tehát amellett, hogy a gyermekek védelme szempontjából a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb büntetőjogi fellépés egyértelműen és határozottan szükséges, a 2021. évi LXXIX. törvény a fiatalok egy részének mentális egészségét kifejezetten veszélyezteti, melyre ezen állásfoglalással a döntéshozók figyelmét is felhívjuk.
Mindannyiunk közös felelőssége, hogy - függetlenül a szexuális identitásuktól vagy orientációjuktól - mentálisan kiegyensúlyozott, egymást elfogadó, önazonos és boldog gyermekek és felnőttek éljenek együtt a jövő társadalmában.
Tisztában vagyunk azzal, hogy állásfoglalásunk nem taglalhatja a téma minden részletét, kérdését, azzal mégis szeretnénk hozzájárulni egy széleskörű, bizonyítékokon alapuló, tudományos és szakmailag hiteles tájékoztatáson nyugvó társadalmi párbeszéd alapjához.
Budapest, 2022. 01. 21.
kaleidoscope 2022.02.05 19:18:55
A kormányközeli sajtó szerint forrong a szakma, mert saját tagjai bírálják a Magyar Pszichiátriai Társaság LMBT párti állásfoglalását. Erre reagált Apapara egy Facebook posztban, melyből néhány részletet idézek:
Kezdem azzal, hogy az MPT és az MPT (egyik pszichológia, másik pszichiátria) közösen kiadott állásfoglalása (amit korábban meg is osztottam itt) nem tökéletes. Sem az időzítése, jöhetett volna korábban is, sem a tartalma, mert sokkal inkább az a konszenzus, hogy a nemi identitás és a szexuális orientáció kialakulása olyan komplex folyamat, amelyben nem lehet pontosan megmondani a biológiai és a környezeti faktorok súlyát, arányát. Az pedig egy félreértésre okot adható mondat, hogy a környezeti faktoroknak elenyésző súlya van, mert nem önmagában van elenyésző súlya, hanem a biológiaiakhoz képest. Jobb lett volna inkább úgy fogalmazni, hogy rengeteg összetevő alakítja ezeket a dolgokat, nincs monokauzalitás. Komplex, kibogarászhatatlan. És itt jön az állásfoglalással kapcsolatos következő probléma. Hogy belemegy abba, hogy itt valamit nagyon meg kell magyarázni. Igazuk van abban, amit mondanak, de azt is mondhatták volna, hogy nincs itt semmi látnivaló, tessék szépen továbbmenni. Ez is normális, az is normális, mi pedig nem tudjuk, melyik miért alakul ki. Ha a homoszexualitást olyan nagyon meg kell magyarázni, akkor magyarázzuk meg a heteroszexualitást is. Ugyanúgy.
Na és akkor most a forrongás egyes elemei. Legalábbis a Hetek szerint.
1., A teljes tagsággal nem kell egyeztetni. Ha a Momentum vagy a Fidesz, esetleg az MLSZ kiad egy álláspontot, akkor arról nem kell az összes tagot megkérdezni. Ezért van vezetőség. Ezért választják meg őket. Császár-Nagy Noémi (akiről itt már többször volt szó) kifogásolja, hogy a vezetőség körében sem volt egyetértés, csak sima, egyszerű többséggel szavazták meg a nyilatkozatot. Ha viszont ezek a kritikusok megnéznék a szervezetük szabályzatát, akkor tudnák, hogy az ilyen ügyekben az egyszerű többség épp elég.
2., Nem hiszem, hogy a Magyar Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Társaságnak kellett volna reagálnia a törvénymódosításokra. A törvény gyerekekre vonatkozik, de velük felnőttek élnek. Ettől még kiadhatnak ők is egy nyilatkozatot, de nagyon helyesen tette mindkét MPT, hogy nyilatkozott.
3., Frecska Ede szerint szakemberekre kell bízni a gyerekek felvilágosítását. Bár nem felvilágosítás, hanem szexuális nevelés, de teljes mértékben egyetértek. Soha senki sem akarta nem szakemberekére bízni ezt a komplex és felelősségteljes feladatot.
4., Nincs szexuális propaganda. Azzal önmagát buktatja le Frecska Ede, hogy így hívja. Balkezesség-propaganda sincs, de beszélni kell balkezesekről, mert vannak balkezesek. Nem szabad összekeverni a többséget a természetességgel. Többen vannak jobbkezesek, de nincs semmi baj a balkezességgel sem. Nem a helyes útról tér le az, aki balkezes. Hanem van ez is, az is. Ugyanígy állandóan az LMBTQ-tematikával foglalkozni is nagyon heteronormatív. Nem veszélyes, természetellenes, beteg melegnek vagy leszbikusnak lenni. Arról beszélni, hogy vannak ilyen emberek is, nem hittérítés és nem propaganda.
5., Bánki M. Csaba szerint az MPT-k állásfoglalása "nem tudományosan megalapozott dolgozat". Nem bizony. Mert nem dolgozat, hanem nyilatkozat. Így nem is elvárható tőle a tudományos igényesség. Az állásfoglalás kifelé, a hétköznapi, laikus embereknek szól. Egyébként meg tudományos konszenzus van a témáról. Vannak apró kérdőjelek és kisebb cáfolatok, igen, de a konszenzust ez nem befolyásolja. A lektorált, szakmai, megbízható cikkek ugyanazt az álláspontot képviselik. A nem lektorált bullshit elég szerteágazó.
6., Hal Melinda nem tud róla, hogy szervezeten belül komoly egyeztetés vagy vita előzte volna meg az állásfoglalás kiadását. Hal Melinda egy mezei tag egy hatalmas szervezetben, ráadásul nem is pszichiáter, miért tájékoztatták volna külön őt? Frecska Edének sem szóltak. A hírt véletlenül tudta meg. Én például tagja vagyok a Magyar Családterápiás Egyesületnek, a vezetőségről szavazhatok, de a döntésekbe nem vonnak be. Még csak emailt sem kapok a döntéseikről. A konfliktusokról, egyeztetésekről nem tudok. Ha akarom, felmegyek az egyesület honlapjára, ott megnézhetem, ha van valami aktualitás. És ez így van rendjén.
7., Hal Melinda szerint a közlemény kiadói ideológiavezéreltek, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy mindezzel a választások előtt két hónappal jöttek elő. Hal Melinda pszichológus, oktató, kutató, de nem politikus és nem is politológus. Szerintem is korábban kellett előjönnie az MPT-knek az állásfoglalásukkal, de ha eddig nem jöttek volna elő, akkor várniuk kellett volna a választásokig?

Folytatás a következő kommentben...
kaleidoscope 2022.02.05 19:21:43
Az előző komment folytatása:

...
8., Hal Melinda szerint a gyermekvédelmi törvény nem stigmatizál, nem diszkriminál. Hát akkor mutatom. A gyermekvédelmi törvény egyértelműen homofób. Itt van például a 6/A. § az 1997. évi XXXI. törvényben: „E törvényben foglalt célok és gyermeki jogok biztosítása érdekében tilos tizennyolc éven aluliak számára pornográf, valamint olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg.” Az egyértelműség kedvéért lerövidítem: Tilos tizennyolc éven aluliak számára olyan tartalmat elérhetővé tenni, ami a homoszexualitást megjeleníti.” A homoszexualitás megjelenítése frázis megjelenik az úgynevezett pedofiltörvényben is (2021. évi LXXIX. törvény), aminek a szövegében egyébként a pedofil szó egyetlen egyszer sem (!) szerepel, szemben a homoszexualitás megjelenítésének tiltásával, ami viszont ötször, a homoszexualitás népszerűsítése pedig hatszor. Erről viszont még azt sem tudjuk, hogy mit jelent. Ha ez nem homofóbia, akkor semmi. Ha a homofóbia nem bélyegez meg senkit, akkor nem tudom, mi igen.
9., Az Értékközpontú Pszichológusok Munkacsoportja is kiakadt az MPT állásfoglalásán. Egy szervezet, aminek összes tagja, vezetősége, döntéshozói a névtelenség mögé bújva nyilatkoznak. Nem tudjuk, kik ők, hányan vannak, miket csinálnak, miért csinálják. Kik a többi pszichológus? Ők értéktelenek? Mi van az MPT-vel és egyéb pszichológus szervezetekkel? Na, mindegy, leírják ők, hogy miért név nélküli munkacsoport ők, aki akarja, olvassa el itt:
pszichoertek.hu/bemutatkozunk/. Mindenesetre ők azért lázadnak az MPT-k állásfoglalása ellen, mert a genderelmélet és az egész téma még nincs kész, tele van ellentmondással, ezért nem lehet szexuális nevelés tárgya. Nagyra becsülöm őket, amiért szexuális nevelésről beszélnek, de kérdem én: ott egy iskolai osztály, benne gyerekekkel, akik ismernek melegeket, akik között lehet, hogy vannak leszbikusok, vagy nonbináris emberek, de akkor ne beszéljen róluk nekik senki? Ne mondják ki, hogy nem mindenki a szexuális többség tagja? Hogy vannak azonos nemű párok?
Hát így forrong a szakma.
Sehogy.
Van egy egész szép, viszonylag sima tó, üldögél a vizén egy kacsa. Libbent egyet a lábával, keletkezik egy kis hullám. Ennyi.
Nem több.
Majd elmúlik.
A magyar társadalom valószínűleg belefáradt abba, hogy az egészségügy problémáival foglalkozzon. Ha az ellátórendszer bármelyik szereplője a szélesebb nyilvánosság elé tárja az egyre katasztrofálisabb helyzetben lévő ágazat problémáit, akkor a kormánypárt fő megmondó embere odavágja, hogy „mennyit…..
kaleidoscope 2021.12.23 22:36:46
@midnight coder: tartalmilag egyetértek, de nyilván sok részletkérdést kellene még hozzá tisztázni:
- hogyan tudja az állam garantálni az állampolgárok egészségügyi ellátását, ha az intézményeknek nem ő a tulajdonosa? Hogyan lehet a tulajdonjog sérthetetlenségét tiszteletben tartva megakadályozni, hogy a magántulajdonos a kórházból ne csináljon pl. szállodát, ha az nagyobb hasznot hoz neki?
- kié legyen a kórház? a NER elit szerezhesse meg azokat is? van olyan magántulajdonos (ld. NER), ahol ugyanúgy nem a szakértelem, hanem a politikai lojalitás határozza meg, hogy kiből lesz vezető. Ebben a pillanatban a magántulajdonban lévő kórház (biztosító?) ugyanolyan rosszul fog működni, mint az állami, és állandóan az államnak kellene konszolidálnia a magánok adósságát is.
- milyen garanciákkal lehet biztosítani a szektorsemlegességet?
stb.
A Fidesz tisztújító kongresszusán a vezető funkcionáriusok felszólalásainak legtöbbször visszatérő eleme az LMBT emberek elleni gyűlöletkampány további erősítése. Az elmúlt napokban ugyan lehetett olyan véleményeket olvasni a médiában, hogy a Fidesznek nem jött be a homofób kampány, és ezért lassan…..
kaleidoscope 2021.11.15 22:25:21
@Lesz még Magyar Köztársaság: "Azt mondod,elkerülhetetlen Orbánék - jogi értelmemben vett - felelősségre vonása, aztán még ugyanabban a mondatban gyurcsányozol egyet, miszerint azok hatalomra kerülve (újra?) bele fognak rúgni az akkor már ellenzéki fideszesekbe és választóikba. Ez utóbbit kifejtenéd egy kicsit bővebben, hogy érted?!" A Fidesz szándékosan arra törekszik, hogy a másik oldalon Gyurcsányék erősödjenek, mert azt remélik hogy így tudják leginkább megnyerni a választást. Ennek azonban az is lehet a következménye, hogy ha mégis elvesztené a Fidesz a választást, akkor tényleg a Gyurcsány-Szilvásy vonal lesz a legerősebb, aminek szerintem az országban a DK tagságon/szimpatizánsokon kívül senki sem örülne. Erre utalt OV, amikor kajánul azt mondta, hogy a "baloldali" szavazók sem járnának jól, ha az ellenzék nyerne, amiben annyiban igaza van, hogy Gyurcsány valóban kártékony, de persze az is igaz, hogy OV sokat tett azért, hogy az ellenzéken belül Gyurcsány legyen a legerősebb.
kaleidoscope 2021.11.15 22:44:18
@Lesz még Magyar Köztársaság: "Ha igazuk lesz azoknak a kutatóknak, akik szerint hamarosan elérjük a "jóléti plafont", és a világ 2040-től már lefelé fog haladni, akkor amúgy sem lesz esély erre nem csak itthon, de globálisan sem." Erre szokták azt válaszolni, hogy a XIX. században megjósolták, hogy a XX. század közepére Londonban térdig fog érni a lótrágya a város lovaskocsi forgalmának növekedési tendenciái alapján, aztán jöttek az autók, és eltüntek a lovaskocsik. Ami a hivatkozott cikket illeti, csak nagyon gyorsan átfutva azt, szembeötlő, hogy a gazdasági visszaesést szerintük az ipari termelés visszaesése fogja okozni. De hát tudjuk jól, hogy jelenleg az ipari termelés pazarlásra öszötönöz. Az ipari termelés csökkenése a pazarlás csökkenésével jótékony hatású lenne a fenntarthatóság szempontjából, ugyanakkor a termelés minőségének javulásával az életszínvonal növelése - a csökkenő termelés mellett is - biztosítható lenne. Vagyis, ha nem olyan autókat, mobilokat, házakat, stb. fognak készíteni, amik néhány év alatt teljesen használhatatlanná válnak, akkor csökkenhet a termelés az életszínvonal csökkenése nélkül. Biztos, hogy ez lassítaná a fejlesztések ütemét, de nem állítná le azokat, csak más irányba terelné.
kaleidoscope 2021.11.15 22:49:14
@Sir Galahad: "Abba kéne hagyni az LMBTQ propagandát, és idővel lecsillapoidnának újra a kedélyek. Mindenkinek jobb lenne." Ebben majdnem teljesen egyetértünk, csak egy pici módosítással: Abba kéne hagyni a homofób, gyülöletkeltő propagandát, és idővel lecsillapodnának újra a kedélyek. Mindenkinek jobb lenne.
Aligha vitatható, hogy a kormánypárti propaganda-agytrösztök ötleteinek végrehajtói komoly eredményeket értek el az elmúlt tíz évben a sajtószabadság szisztematikus felszámolása és az ellenzéki vélemények terjesztésének visszaszorítása terén. Az egyetlen TV csatorna, ami még nem került teljesen…..
kaleidoscope 2021.11.11 18:21:44
@Billy Hill: 2014-ben a Fidesz támogatottsága még elég nagy volt, 2018-ban a Fideszre szabott választási rendszer miatt szerényebb támogatottság mellett sem merült fel a választások eltolása (egyszerűen nem volt ilyen érdek). 2002-ben a Fidesznek nem volt még ehhez elég ereje. 2022-ben a Fidesz parlamenti többsége ezt lehetővé teszi, a társadalmi támogatottságának további csökkenése esetén pedig alapvető érdeke lesz addig tolni a választásokat, amíg csak lehet.
Meddig lehet még elmennie a NER arisztokráciának a társadalom kisebb-nagyobb csoportjait sértő megnyilvánulásokban anélkül, hogy annak rájuk nézve bármilyen negatív következménye lenne? Úgy tűnik a NERokrácia bármit megengedhet magának büntetlenül. Annak ellenére, hogy Demetert már egy éve azonnali…..
Azzal, hogy Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az országos szakképzési tanév megnyitón Csongrádon 2021. augusztus 30-án (forrás: Index.hu) Bocskai öltönyben homofób kirohanást tett, nemcsak saját magát, hanem az általa vezetett kamarát is lejáratta. Mindaddig ugyanis, amíg ő…..
kaleidoscope 2021.09.02 09:45:17
@ulpius66: úgy látszik lemaradtál arról, hogy Novák Katalin is elítélte Parragh kirohanását. Vagy szerinted ezzel már ő is ballibsi lett? Ez a ballisbsizés már olyan mint a komcsiknál volt a reakciós jelző. Aki nem követi vakon az irányt, az rögtön ballibsi...
kaleidoscope 2021.09.02 23:39:04
@11 Favágó: én nem moderáltam ki egyet sem a jelen poszthoz írt kommentek közül.
Az egyre szürreálisabb magyar közélet egyik legabszurdabb megnyilvánulása volt, amikor a kormányzat az idióta emojis plakátokkal közpénzből kezdett tisztán pártpolitikai kampányt indítani az elmúlt hetekben. Az ellenzéki pártok teljesen lefagytak a nyári hőségben kezdett egész frontos kormánypárti…..
Az elemzők többsége egyetért abban, hogy a gyermekvédelminek titulált, de valójában a megdöbbentően aljas kormányzati homofób kampány részét képező népszavazás kiírásával nehéz helyzetbe hozta az ellenzéket a Fidesz. Egyik oldalról ugyanis a kérdések megfogalmazása olyan célzatos, ami kizárja az…..
kaleidoscope 2021.08.01 19:05:50
@Kage kyōi: OV-nak is pont ez a célja, hogy akik nem támogatják őt vakon, azok ne is menjenek el szavazni!
kaleidoscope 2021.08.01 19:10:59
@11 Favágó: Értelmezni tudom a kérdéseket, és a mögöttes szándékokat is pontosan értem. A kérdések ma Magyarországon irrelevánsak, és a sokkal fontosabb problémákról próbálja elterelni ezzel a kampánnyal a figyelmet a kormány, úgy hogy közben szavazótábort verbuvál a legsötétebb, legprimitivebb homofób emberek körből. Érthető, csak aljas.
az ezer színű világ Végre! 2021.07.12 22:33:25
Végre valaki meglépte, amit kell. Végre valaki nemcsak szavakkal vagdalkozik, hanem döntéseket hozott. Végre valaki szembesítette a magyarokat, hogy a legaljasabb indulatok gerjesztése és kinyilvánítása Európában elfogadhatatlan. Ezek után a magyar kormány reakciója tovább rontja hazánk amúgy is…..
kaleidoscope 2021.07.13 17:50:16
@kunzoo: részben egyetértek. A büntetőjogi felelősséget maguknak az elkövetőknek kell viselniük. Ez azonban nem az UEFA, hanem a nemzetállam nyomozó- és vádhatóságainak, valamint a független bíróságoknak a hatásköre. Gyanítom, hogy Nagy Brittanniában folynak is nyomozati eljárások, és talán már történt vádemelés, esetleg már ítélet is született egy-két elkövető személlyel szemben, ugyanakkor kötve hiszem, hogy hasonló eljárások indultak volna Magyarországon a többségitől eltérő szexuális orientációjú emberek ellen elkövetett súlyos bűncselekmények miatt. Az UEFA azonban nem jogosult arra, hogy nyomozást folytosson, vádat emeljen, ítéletet hozzon a bűncselekményeket elkövető egyénekkel szemben. AZ UEFA csak a rendező államon tudja számon kérni, hogy az megtett-e mindent az ilyen bűncselekmények visszaszorítása érdekében, és ha a tények azt bizonyítják, hogy a rendező állam hatóságai nem léptek fel elég hatékonyan, vagy egyáltalán nem tettek semmit az ilyen gyűlölet bűncselekmények ellen, esetleg még bátorítják is az elkövetőket az állami pénzekből finanszírozott gyűlölet-kampányokkal, akkor a nemzetközi szövetség a rendelkezésére álló eszközökkel szankciókat alkalmaz az adott országgal szemben. Ennek valóban szenvedő alanya lesz sok vétlen személy is, azonban egy demokratikus társadalomban a vétlen személyek is felelősek azért, hogy az állam engedi, esetleg támogatja is ezeknek a bűncselekményeknek az elkövetését, mert minden állampolgárnak van lehetősége arra, hogy az ilyen politika ellen - különböző formákban - tiltakozzon és fellépjen. Aki tehát saját maga nem is kiabál gyűlölködő mondatokat, nem vesz részt az ilyen feliratú molinók gyártásában és mutogatásában, de nem is lép fel az ilyen bűncselekmények elkövetői, és az őket bátortó államhatalom képviselőivel szemben, az a némaságával válik cinkossá.
A 444.hu hívta fel a figyelmet azokra vérlázító cikkekre, amelyek a baranya megyei újságban jelentek meg két napja. A beszámoló magáért beszél, ahhoz nem is lehet többet hozzátenni, de egy szempontra talán mégis érdemes felhívni a figyelmet. A Wikipédia összefoglalója szerint „Az emberiesség elleni…..
kaleidoscope 2021.07.10 14:59:28
@megamovieboy: "Azaz, a weimari vircsaftnak is csúnya vége lett." Ezt fejtsd ki részletesebben, kérlek, hogy itt mire gondoltál. Az világos, hogy a nácik hatalomra jutását a weimari köztársaságban a fékek és ellensúlyok hiánya okozta. Ezért kerültek a új német alkotményba olyan alkotmányos garanciák, amelyek példa értékűek az egész világ számára. Ezeknek az alkotményos garanciáknak a kiüresítése az, amiért Magyarországot jogos kritikák érik az EU-ban. Ám az, hogy mire vonatkozik a "Nem kellene rázni azt a pofonfát, mert sírás lesz belőle!" fenyegetés a részedről, az még nem teljesen világos.
kaleidoscope 2021.07.10 21:26:17
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Igazában én nem tettem semmit a script-ek kivédésére. Szerintem már annyira alacsony a blog ketrecben megjelenő posztok olvasottsága, hogy emiatt már nem érdemes ráereszteni a gépi trollokat.
  A közvélemény mindig szükségszerűen tájékozatlan, és egyben félretájékoztatott minden olyan szakmai kérdésben, amelyet megfelelő felkészültség, hozzáértés nélkül tárgyilagosan megítélni nem lehet. A politikusok szakmai kérdésekben akkor vezetik meg a laikus tömegeket, amikor akarják, ha ez az…..
A kormány közzétette Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervét, melyet az e célra elkülönített EU-s források felhasználására készítettek – számolt be róla a portfolio.hu hírportál. Nem kevés pénzről van szó, mint írják: „A program 9 komponensből áll, teljes forrásigénye 5900 milliárd…..
Minden tiltakozás és politikai próbálkozás ellenére tempósan épül a Kopaszi gátnál a magasház, mely vitathatatlanul és most már visszavonhatatlanul belekerült a budapesti Duna part látképébe, otrombán belerondítva a világörökségi védettséget élvező panorámába. Mostantól mindenkinek látnia kell a NER…..
kaleidoscope 2021.04.11 20:47:59
@ÉÉN VAGYOKH AZZ __ A GYÚRCSÁÁNY!: "NEKEM fel sem tűnik" - na, pont ez a baj. Persze, tisztában vagyok azzal, hogy a kutyaugatás sosem hallatszik fel az égig...
Az elmúlt napokban a hivatalos és a közösségi médiában számos cikk, írás és bejegyzés jelent meg arról, hogy „szegény” Petry Zsoltot a német Hertha futballklub kirúgta az edzői állásából homofób megnyilatkozásai miatt. A mai napon a magyar külügy már a nemzetközi diplomácia szintjén is tiltakozni…..
kaleidoscope 2021.04.09 12:29:01
@szekertabor: "Ha egy munkáltató megengedné magának, hogy aláirat a dolgozóival olyan szerződést, ami súlyosan korlátozza a véleménynyilvánítási szabadságukat" - természetesen a véleménynyilvánítási szabadságát nem korlátozhatja a munkáltató senkinek, de nem is erről volt szó a posztban. Ugyanakkor az a korrekt, ha a munkáltató írásba fekteti azokat az értékeket, amelyek fontosak számára, és amelyeket tiszteletben kell tartania mindenkinek, aki az adott munkáltatónál akar dolgozni. Ha valaki egy állás elnyerése érdekében vállalja, hogy ezeket az értékeket tiszteletben tartja, majd - élve a véleménynyilvánítás szabadságával - kinyilvánítja ennek ellenkezőjét, akkor az nyilvánosságra hozza, hogy valótlant állított, amikor a munkaszerződését aláírta. Ez pedig (saját laikus, nem jogászi véleményem szerint) egyértelműen jogalap a szerződés azonnali felbontsára a munkáltató részéről. De gondolom az ügy úgyis bíróság elé kerül, és akkor egy jogban járatos személy fog döntést hozni róla.
kaleidoscope 2021.04.10 08:55:46
@white999: Respect :)
A két utolsó mondatoddal azért vitatkoznék:
"Sokkal inkább szolidaritás kezd kialakulni. Legalább is ebben reménykedik az ember jobb hiányában." Nekem sajnos más volt a tapasztalatom. Igaz ugyan, hogy a nyugati országokban a szolidaritás valamilyen szinten a közerkölcs, a társadalmi kultúra része (míg a létező szocializmus ezt a szót is lejáratta, és ezért a mai 50 felettiek többségükben csak egy lengyel politikai mozgalomra asszociálnak, ha ezt a szót hallják), de sajnos az is igaz, hogy az ottani átlagpolgár tényleg nem érti, hogy miért nem lázad fel a nép, ha azt látja, hogy a hatalmon lévők visszaélnek a hatalmukkal, és szisztematikusan felszámolják a jogállami garanciákat. Annál is inkább így van ez, mivel láthatóan még a fehéroroszok is megpróbáltak lázadni Lukasenkó ellen, vállalva a börtönt és rendőri brutalitás következményeit. Az egy másik kérdés, hogy politikai deklarációkon és kereskedelmi szankciókon kívül érdemben a fehéroroszoknak sem tudtak segíteni a nyugati országok.
kaleidoscope 2021.04.10 21:16:45
@Sir Galahad: "nem történt semmiféle gyűlöletkeltés. Senki nem mondott olyat, hogy a homoszexuális embereket bántalmazni kellene, esetleg megfosztani őket a szabadságuktól vagy az életüktől" - még szép! Az uszítás ugyanis büntetőjogi kategória(ma még legalább is). Petrinek természetesen jogában áll bíróságra menni, de lehet, hogy a jogban nálam járatosabb emberek tudják, hogy nem lenne semmi értelme, és inkább lebeszélik arról, hogy felesleges költségekbe verje magát. Ugyanakkor ha perel, de elveszíti a pert, vagy eleve nem is látja értelmét perelni, akkor az azt jelenti, hogy az ő megnyilvánulása mégiscsak jogsértő volt.
A Hittani Kongregáció március 15-én egy állásfoglalást adott ki arról, hogy „továbbra sem részesülhetnek egyházi áldásban az azonos nemű párok”. Ez a tiltás csalódást és felháborodást váltott ki sokakból, az Egyházon belül és kívül egyaránt. Az amerikai New Ways Ministry is beszámolt Schönborn…..
kaleidoscope 2021.03.29 17:27:31
@Rodney_2: Sokan fognak nagyon csodálkozni a feltámadáskor, hogy ki mindenki üdvözül. Valószínűleg téged is fognak meglepetések érni...
kaleidoscope 2021.03.29 20:43:11
@Rodney_2: objektív kívülállóként méginkább tudnod kell, hogy minden vallásnak vannak ilyen-olyan irányzatai, melyek a történelem folyamán egymással sokkal harcosabban álltak szemben, mint a más vallásúakkal. Ez minden vallásra igaz (pl. a közelmúlt legsúlyosabb emberiség elleni bűncselekményeit, amit ISIS-ként ismerünk, a síita és a szunnita muzulmánok közti szembenállás generálta, ugyanakkor tudjuk azt is, hogy vannak békeszerető vallási vezetők is muzulmánok között.) Vagyis a fundamentális szabályok tudnak változni, ha kell. A társadalom ki tudja kényszeríteni a vallások fundamentális tanításainak változásait, ahogy erre jócskán volt példa a történelem folyamán. Nyilván egy olyan nagy hajónak, mint a Katolikus Egyház nem könnyű irányt változtatania, de van az a helyzet, amikor egy irányt tévesztett óriás is rákényszerül az irányváltásra (ld. Ever Given esete!), és ami kezdetben reménytelennek tűnt, felmerült, hogy a kialakult helyzet hosszú ideig nem fog megoldódni, a kényszer hatására mégis relatíve hamar megoldódott. A zsidó-keresztény egyházak tévedése az LMBT emberekkel kapcsolatban több évezredre visszavezethető. Ehhez képest már az is rövid időnek számít, ha néhány évtized alatt változtatják meg az álláspontjukat az érintett felekezetek. Nehéz lenne vitatni, hogy ez a folyamat elindult, és hatalmas előrelépések is történtek már. Miért ne folytatódna tovább ez a folyamat? Előbb-utóbb ugyanúgy csak azt vesszük észre, hogy a kereszténység hatalmas hajója is kijut a homofóbia mocsarából és akadálytalanul folytatja útját történelmi hivatásának beteljesedése felé.
kaleidoscope 2021.03.30 02:22:00
@Rodney_2: "3 monoteista vallás (izraelita, keresztény, iszlám) a buzulást jellemzően halállal büntetendő borzalmas bűncselekményként élte meg" - ez azért nem ilyen egyértelmű. Vannak ugyan a Bibliában olyan utalások (nem sok, talán 6-7), amire hivatkoznak a homoszexualitást elítélő keresztény felekezetek és zsidó irányzatok, de vannak olyan utalások is, amiket szeretnek figyelmen kívül hagyni (pl. Dávid és Jonatan szerelme, melyet egyértelműen pozitív értékként mutat be a Biblia). A homoszexualitást elítélő részekkel kapcsolatban számos olyan magyarázatot olvashatsz, amelyek azt bizonygatják, hogy azok valójában nem általában a homoszexuális viselkedést, vonzalmat és kapcsolatot ítélték el, hanem annak mindig valamilyen torz megjelenését (pl. Szent Pál a kultikus orgiákat és a pedofíliát ítéli el, amelyek - ahogy írtad is - jellemzőek voltak a görögökre és a rómaikra). A katolikus tanítóhivatal ugyan valóban konzekvensen elutasítja a homoszexualis viselkedés elfogadását, de ennek az álláspontnak a biblia megalapozottsága - amint írtam - hiányos. Ezt felismerve számos protestáns felekezet elismeri és megáldja a kölcsönös elkötelezettségen és szereteten alapuló homoszexuális kapcsolatot, de mint látjuk, már a Katolikus Egyház magas rangú képviselői (pl. a jelen posztban is megemlített Scönborn bíboros),hasonló álláspontot képviselnek.
A Fidesz EPP tagságának megszűnésével a meghatározó kormánypárt hátat fordított annak a kereszténydemokrata irányvonalnak, ami sosem volt igazán jellemző rá. Tudjuk, hogy a Fidesz anno még „kis SZDSZ”-ként indult, és bár Fodor Gábor távozásával a liberális irányvonal meggyengült a politikailag már…..
kaleidoscope 2021.03.22 18:59:04
@Androsz: "Gyanúm szerint a keresztények határozott többsége nem ismeri el a római pápát vallási vezetőjeként. Ő csak a katolikusok fővezére." - és ez már elegendő ok is arra, hogy sértegessenek egy 80 éves embert, akire ráadásul a világon elég sokan felnéznek, még a nem katolikus keresztények, a más vallásúak, sőt az ateisták közül is. De persze lehet sértegetni őt, csak vannak még a világnak olyan részei, ahol az ilyen aljasságok nem maradnak következmény nélkül.
kaleidoscope 2021.03.22 19:07:41
@pragmatika: "A pápa már többször nyilatkozott arról, hogy a menekülteket be kell fogadni, és segíteni. Ez még el is adható a felebaráti szeretet, irgalmasság, és a "segítsünk a rászorultakon" keresztény elvének.
A gond csak az, hogy ezen "rászorultak" nagy része nem is igazán rászorult..." - ajánlom figyelmedbe a Szíriában készült képeket. Néhány izelítőül a legfrissebbek közül: index.hu/galeria/index/kulfold/2021/03/21/szir_haboru/4
index.hu/galeria/index/kulfold/2021/03/21/szir_haboru/5
index.hu/galeria/index/kulfold/2021/03/21/szir_haboru/6
index.hu/galeria/index/kulfold/2021/03/21/szir_haboru/7
A saját biztonságunkra is vigyázni kell, de a mások nyomorát sem nézheti tétlenül egy keresztény ember.
kaleidoscope 2021.03.22 20:56:37
@Androsz: Természetesen én sem szeretném, ha mindenkit, megfelelő kontroll nélkül beengednének az ország, vagy az EU területére. Természetesen én is szükségesnek tartom a menekültek előzetes biztonsági (és nem mellesleg, egészségügyi) vizsgálatát. Erre van lehetőség, és azokból a csillagászati összegekből, amelyeket a migrációval összefüggő feladatokra költ a kormány az adófizetők pénzéből (így az enyémből is), nem csak a haverok által épített kerítésekre kellett volna, hogy fussa, hanem a gyors, humánus, szakszerű vizsgéálatok lefolytatására is. A probléma az, ha lassan, embertelen körülmények között és szakszerűtlenül (vagy rosszabb esetben megvesztegetve) végzik a biztonsági ellenőrzéseket.
Ezúton tájékoztatom Önöket, hogy az Önök által a legnagyobb jó szándékkal, de megfelelő szakmai előkészítés, valamint korrekt társadalmi egyeztetés nélkül 2020. október 6-n egyhangúan megszavazott, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt (a továbbiakban röviden: Törvény) Magyarország…..
az ezer színű világ Semmi! 2021.02.08 17:47:19
Továbbra sincs semmi konkrétum az orvosok és a nővérek kezében. Hiába írja elő a jogszabály, hogy a március 1-re tolt határidő előtt legalább 30 nappal korábban kézhez kell kapnia az egészségügyi munkavállalóknak az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződés tervezetét, még mindig nem…..