Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kalaszimisi

24 bejegyzést írt és 38 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sikerült-e feléleszteni a jó akciófilmeket sorozat formájában?..
A saját véleményem az, hogy a konyhakertet nem szabad tiltani. A kérdés már tavaly előkerült, ezért tartom jónak végre beszélni róla...
Ismét tolómérő. Egy olcsóbbat, használhatónak tűnőt sikerült beszerezni. Vajon tényleg használható?..
Tolómérő vásárlása, sok kérdőjellel...
Használhatatlan kamera, de legalább nem drága?..
kalaszimisi 2024.02.05 02:19:04
@Mesterséges Geci: kínai cég. Amúgy igazad van. Szándékos teszt volt, videókból már sejtettem, hogy úgy hazugság az egész, ahogy van.

A nagyobb baj az, hogy nagyon sok magyar webáruház is kínálja ezeket olyan szöveggel, ami a TEMU oldalán is van. Többnek is jeleztem telefonon, hogy hamis állításokat írnak a webáruházukban, amivel megtévesztik a vevőket, de nekik állt feljebb.

Szinte nem is tudok olyan magyar webáruházat megnevezni, amelyik nem a TEMU szövegével kínálja. Van egy, amelyik kifejezetten kémkedésre árusít eszközöket, talán csak náluk láttam átírt szöveget, de abban is voltak meredek állítások, mint például az, hogy működik PC-ről vagy akármilyen telefonról is. Ezt ugye én 500 forintért vettem (12xx a szállítás), szerintem ők is így kaphatják meg. Nem egy helyen viszont 20 ezer körül kínálják. Szerintem ez már keményen jogsértő.
kalaszimisi 2024.02.05 21:15:16
@Mesterséges Geci: lehet, hogy máshol használható kamerát adnak. Megadom rá az esélyt, mert nem próbáltam. Ugyanakkor a kamerához tartozó alkalmazásnak van a google play-en jó pár véleményezése (meg a többi hasonló alkalmazásnak is) és mindenhol ugyanazt olvasni, hogy nem sikerül csatlakoztatni, csak tablettel és úgy ahogy leírtam. Ebből gondolom, hogy eleve a termék nem alkalmas olyan használatra amit az oldalakon írnak.

Az alza és az emag is kínálja, de például a pepita.hu is, meg nagyjából az összes kémfelszerelést vagy biztonsági kamerákat kínáló bolt is. Ha nem sajnálnám rá a pénzt, kipróbálnám, hogy a pepita által kínált eszköz milyen, csak +6000 forint már sok a tesztelésre :)
Az is gyanús, hogy a kémfelszereléseket árusító boltok szinte mindegyike ezt csak főzés idejére való bébiőrnek vagy a tyúkudvarra való ránézésre ajánlotta. Rejtett kameraként például már nem.

Fogyasztóvédelem... a tapasztalataim nagyon rosszak. Nem szeretnélek untatni a konkrét történeteimmel, de kiábrándítóan nem tesznek semmit. Sem a fogyasztóvédelem, sem a jegyzők, sem a kamarák, ahogyan más esetlegesen érintettek sem. Sok esetben egyszerűen egy válaszlevelet sem képesek kiküzdeni magukból.

Ezek után engem már nem lehet rávenni, hogy bárhol is panaszt tegyek, teljesen elfogyott a bizalmam az ilyen hivatalok felé. Igaz, az utolsó ilyen panaszom pár hónapja volt, a magyar fogyasztóvédelem egy sort nem volt képes reagálni. Érintett volt benne a francia is, de ők sem. Ha ez már egy ilyen bevált módszerük az ügykezelésre, akkor pazarlás nekik bejelenteni bármit is - legalábbis így gondolom.
Van ez a műhús-ügy és valami nem stimmel benne...
Filmsorozatok A bronz kert 2024.01.26 13:52:42
Garantáltan spoilermentes vélemény arról a sorozatról, mely eredetileg El Jardín de Bronce néven jelent meg...
A szakminiszter úgy védi a falusi lakosság tömegközlekedését, hogy az eddig 11 900 forintért vásárolt bérletért majd hamarosan 18 900 forintot kell fizetni. Ki van a célkeresztben?..
Ez egy DuraMaxx termék, de hozzá nagyon hasonlókat is árulnak más név alatt...
Már megint úgy érzem, hogy be akarnak csapni! Tényleg környezetbarát? Ki fog érte valójában fizetni? És kihez kerülnek az előnyei?..
Új főváros Pest jövője 2023.12.06 15:07:46
A napokban átsuhant egy rövid hír a magyar nyilvánosságban, miszerint Pest (vár)megye le kellene szakadjon Budapestről. Az ötlet nem új. ..
Van-e hátránya a magaságyásoknak? Milyen információk maradnak rejtve?..
A Friend of The Family elérhető magyar szinkronnal, de nem kapott magyar címet. Legszívesebben A család egy barátja címmel fordítanám, bár egész biztosan van rá jobb megoldás. Egy spoilermentes vélemény...
A hivatalos név: nagyméretű hordozható kültéri melegház bejárattal, de gyanítom, hogy ez sokféle néven van forgalomban...
Az eredeti cím Die zwei Seiten des Abgrunds, ami angolul a Two Sides of the Abyss, magyarul pedig A szakadék két szélén elnevezést kapta. Szerintem találóbb lett volna a szakadék helyett a mélységet használni, hiszen a sorozat inkább erről szól. Egy spoilermentes vélemény...
Bár nem ezzel szerettem volna nyitni a blogot, nem bírom elfojtani a véleményem a KATA ügyében elterjedtté vált kijelentések miatt. Ezek vagy tévedések, esetleg tudatos hazugságok, mindenesetre nem felelnek meg a valóságnak. Tehát szeretném elmondani leírni egy IT területen dolgozó KATA-s vállalkozó…..
kalaszimisi 2022.08.21 11:17:18
@fkv.119: köszönöm, hogy leírtad a véleményed!

Az általad ide leírtak nagyobb részére már reagált vagy a bejegyzés, vagy a komment-részben elhelyezett pár mondat, azokat nem szeretném megismételni. Mást gondolunk pár dologról, amikkel érveltem, az láthatóan nem volt számodra meggyőző. Mindenesetre ezzel nincs bajom, van ilyen, ez természetes.

Egy részre szeretnék azonban mindenképpen reagálni, amikor ezt írod:
"Nincs olyan hely az országban, ahonnan 70 km-en belül ne lenne város. De még 20 se. Ez most ilyen mesemondó verseny volt?"

Én egész pontosan ezt írtam le:
"Az első igazi város 70 km. Létezik buszjárat a falu és a közeli város között (15 km a távolság)"

A 70 km az első igazi, klasszikus városra vonatkozott. A hozzánk legközelebbi település amelyik már várossá van nyilvánítva, az 15 km. Mármint 15 km-t kell megtenni ahhoz, hogy a település lakott részéhez érkezzünk. Ott még csak házak vannak, semmi más, az első boltig még kell pár km.

Azért a teljes kép kedvéért leírnék egy nevet: Bercel. Berceltől az első város 27 km-re van. Onnan még lehetne gyűjteni érdekességeket, mint például Galgaguta, ahonnan szintén 27 km az első város. Azon a környéken könnyű olyan falvakat találni, ahol nincs 20 km-en belül város. Van még Magyarországon pár ilyen rész. Például Tiszabecs, Milota, Boldogasszonyfa és így tovább.
kalaszimisi 2023.01.16 07:33:31
@hümhüm: havi 19750 ft a többlet... ennyi idő után már jól látszódik, hogy nem annyi. Az egy hónapra jutó többlet 80 ezer ft körül van. Csak azért írom ide le, hogy ne ez alapján számoljon valaki (jött ilyen üzenet).
kalaszimisi 2023.01.20 02:19:31
@Kyria: én is budapesti vagyok, nehezen szoktam meg. Éltünk Bécsben, ott teljesen otthon tudtam magam érezni, ezekből az élményeimből tudom azt, hogy én nagyvárosi ember vagyok. A mostani falusi életet azért tudjuk elfogadni, mert az emberek normálisak, az életmód pedig nagyon közel van ahhoz, amit élhetőnek érzek.
Laktunk olyan falvakban külföldön, ahol még ennél is rosszabb volt a helyzet a közszolgáltatások terén. Ösztönösen is ahhoz viszonyítunk, de attól még ez nem válik olyanná, amit így kellene hagyni.

A KATA ilyen módon való kivezetése nagyon drasztikus volt. Az sem volt semmi, amit még utána kaptunk, csak arról a média nem ír semmit.
Szerintem az sem normális, hogy KATA-s adózóként vagy tételes költségelszámolást alkalmazó vállalkozóként nagyon másféle szemlélettel kell gazdálkodni. Informatikai vállalkozóként elég jelentős költségek vannak (csak egyetlen számítógép ára is horror), ezek egyik adózásból a másikba való átvitele sem egyszerű.
A végső, nagy vesztes amúgy az, aki a boltban vásárol. Mi minden keletkező +költséget, az átállásból eredő minden kárunkat érvényesítettük az árainkban. A megbízók kénytelenek voltak ezt kifizetni, ezért ők tovább görgették - ami a boltok áraiban nagyon érzékelhető. Ez azokon csapódott le, akik munkabérből élnek, mivel ők általában nem tudták a munkaadón behajtani azt, hogy a 140 forintos 1,5 százalékos tej már 400-450 a boltokban. Az állam meg jót röhög, mivel nekik az ÁFA miatt ez csak több pénz.

A KATA azért volt jó, mert nem kellett számlákat kérni, megmenekült az ember egy csomó adminisztráció alól. Emelhették, bővíthették volna a havi összeget, de szerintem direkt a véresebb utat választották az ÁFA miatt.
A legtöbbször feltett kérdés az, hogy megéri-e anyagi szempontból a kertművelés?..
kalaszimisi 2023.01.19 05:28:44
@Kyria: ezek a dolgok fokozatosan, szépen lassan jönnek, ami segíti az elfogadást. Ha egyik napról a másikra történne, az más lenne. Sajnos vagy szerencsére, az ember úgy működik, hogy a rossz dolgokhoz is tud alkalmazkodni. 2022 annyiban más volt, hogy a sok negatív változtatás miatt már év közepére nem a kertben tapasztalt veszteség volt a nagy probléma - persze azért tudatában voltunk annak, hogy a több hónapos esőtlenség mit fog okozni. Naponta vesztettünk fákat, töveket, de augusztusra már valahogy természetesnek vettük ezt is. Persze az ember próbálkozik menteni amit lehet. Nekünk ez három irányba megy.

Az egyik a fóliasátrak építése, ahol lényegesebben jobban tudjuk szabályozni a körülményeket. Most már böhöm nagyokat is építünk, mert amit csak lehet, azt oda viszünk be.
A másik megoldást elég lassan szoktam meg, amolyan mobilizált kert. 10-15 literes edényekbe, meg nagyobb cserepekbe ültetünk, amelyeket az aktuális időjárásnak megfelelően szállítunk át a kerten belül. Tavaly csak kísérlet volt, de az a pár tő amit így nevelgettünk, meglepően szépen termett és extra finomat. Ez volt az oka annak, hogy sok paprika és paradicsom nem jutott be a házba :) Csak kóstolgattuk őket, de szinte mindig ott helyben megettük az összeset, annyira extra finom lett az ízük.
A harmadik egy citrusliget, szintén kísérleti céllal. Jelen pillanatban azt látjuk, hogy egész jól idomulnak a nálunk lévő klímához. Például évek óta az van, hogy áprilisig vagy májusig szépen fejlődnek a barackfák, aztán az április avagy májusi hajnali fagy pár óra alatt kivégzi az évi termést. A citrusféléknek ez nem gond, a nyarat meg könnyedén viselik. Lehet, hogy ez lesz a jövő :)
kalaszimisi 2023.01.20 02:02:09
@Kyria: A jégeső a JÉGER működésének köszönhetően nincs. Nálunk inkább a szél okoz problémát, mert gyakran erős szélviharok vannak. Mi nagyon erős fóliát szereztünk be, ami ellenállóbb. Apróbb, helyi javítások minden szélvihar után kellenek, majd kiderül mennyit bír. Ezt a fajta fóliát 3 éve használjuk és bírja. Amíg nem ezeket használtuk, addig elég sokat kellett javítani, ez most már tényleg csak apróbb javításokra korlátozódik.

A napsütés függvénye hány fok alakul ki. Van egyébként 6 ablaka, valamint melegebb időkre napelemes légkondija is. Ha nem csinálunk semmit, akkor 45-50 fok is kialakul amikor kánikula van. Amikor nyáron az 50 fokig mérő hőmérők is feladták, akkor nem néztem meg mennyi volt a sátrakban, de ott a hőmérők túléltek. A napelemes légkondival jól kordában lehet tartani a belső hőt.

A mobilizált kert lényege, hogy sokféle árnyékba tudtuk őket vinni, mindig az időnek megfelelően. Például találtunk olyan helyeket, ahol a 9-kor kezdődő égető nap idejére már árnyékba kerültek és úgy is maradtak egész nap. Amikor enyhült a nap ereje, akkor olyan helyekre vittük őket, ahol csak napi X órát érte őket a direkt napfény. Ősszel pedig amíg csak lehetett, napfényben voltak. Olyan 8-10 költöztetés volt a szezon alatt.

A citrusoknak nagyon kell a víz (nálunk citrom, narancs és mandarin van). Ezt úgy oldottuk meg, hogy mindegyik földbe telepített fa igazából egy nagy gödörbe került, amit fóliával körbe is szigeteltünk. Abba sokféle talajt kaptak, még tart a kísérlet, hogy melyik a jobb. Eddig nem látok különbséget. Ennek a megoldásnak a lényege, hogy tudjuk pótolni a vizet, hiszen alulról nem szárad ki.
Nekünk Görögországban vannak citrusaink, ott nyáron nagyon kevés esőt kapnak. Szeptembertől márciusig nagyon esik. Nagyjából négyszer annyi, mint amennyi Magyarországon. Április, május még valamennyire csapadékos, de a 3 nyári hónapban szinte alig van eső - mégis simán túlélik. Keresem a válaszokat, hogy ott miként élik túl, lehetséges, hogy a páradúsabb levegő miatt. Mi szoktunk nekik itt vödörbe vizet rakni, talán nem felesleges.

A barackoknál szerintem védekeznünk kellene a tavaszi fagy ellen. Nem tudom melyik lenne a legjobb, de valamelyiket majd kipróbálom, mert én is gyermekkori ízt kergetek :)
Valószínűleg azért, mert a vevők megvásárolják. OK, de ennél mélyebbre szerettem volna ásni, így utazgattam egy kicsit, azokat keresve meg, akik tényleg döntenek...
kalaszimisi 2022.10.27 08:18:42
@KékFény6: Ezt tudom, de piacozni (eladni) egy külön gazdasági ág, eszközök és idő kell hozzá. Egyébként próbáltam és nem szeretném soha többé. Cserébe le is mondok a végfogyasztónak származó eladásból érkező profitról. Mondjuk úgy, hogy ezzel a döntésemmel támogatom a kereskedelemben létesített munkahelyek megőrzését (én termelek, a kereskedelem meg adjon el, így mindenki marad a saját területén).

Ettől függetlenül is számomra még mindig kérdés, hogy a helyi őstermelői kínálat milyen okok miatt nem jelenhet meg a boltokban? Több helyen is láttam erre példákat, mármint Angliában, Görögországban, Németországban, de még Ausztriában is pár helyen.
Nincs eső. Sokan mondják, hogy majd lesz ősszel, télen, tavasszal, nincs baj. Ez miért nem igaz?..
kalaszimisi 2022.08.21 08:03:22
@Motorogre: ez egy nagyon érdekes kérdés, ez engem is érdekelne.
Az elmúlt hetekben jártam arra, kifejezetten néztem a fákat, hogyan érzik magukat. Mindenesetre nagyon érdekes lenne olyannak a tapasztalata, aki ott él és ott gazdálkodik.
kalaszimisi 2022.08.21 08:28:41
@BOAR: nem a víztől félek, hanem attól, hogy megint egyetlen gesztussal, egyetlen dolog megvalósításával akarnak majd megoldást kitalálni, aztán meg csak baj lesz belőle. Nagyon jó, ha akármi is, de történik valami, csak az kevés.

Településfejlesztéssel foglalkozom, rengeteg példát látok arra, hogy egy-egy dologtól várnak megoldást vagy szinte már megváltást. Magyarországon már persze önmagában az jó dolog, ha valami tényleg megvalósul, de legalább ennyire fontos utána a normális karbantartás is.

Vízfelületek esetén a szúnyog-ügy kardinális dolog. A szüleimnek volt a Balaton mellett nyaralójuk, dolgoztam a Duna közvetlen partján, tudnék mesélni. Volt olyan év (talán 2010), amikor nem lehetett a szabadban enni, mert annyi volt a levegőben szálló bogár. Ez Budapesten, a XI. kerületben, a Duna partján, meg onnan olyan 500-600 méteres zónán belül volt. Volt valamennyi lakossági felháborodás és hirtelen történt is valami.

A Balatonnál is megjelenik ez, csak mivel kiemelt szerepet kap, ezért a nyaralási szezon idejére valamit csinálnak. Tudnék képeket mutatni arról, hogy például májusban mi van ott... Néhány helyen a döglött halak szaga miatt forog az ember gyomra. Sokan nem hinnék el, hogy pár hét múlva ott emberek fognak egész nap pihenni, annyira gusztustalan az egész. Lehet, hogy majd felteszek ide képeket róla. Már nem emlékszem, hogy fényképeztem-e a nagy gyomorforgás közepette. A terület amiről írok, az Siófoknak, az egyik legjobbnak tartott partszakasza.
kalaszimisi 2022.08.21 09:54:07
@fkv.119: egyébként van rá legális lehetőség, hogy valaki gyógyászati felhasználás érdekében hivatalosan termesszen akármit. Ez egy létező lehetőség. Amíg anyagilag is megérte, addig ment nálam is.

Elkezdtünk ötféle fával dolgozni. A mandarin, a narancs és a citrom megvannak, élnek és jól érzik magukat. Mivel a fák fiatalok, még nem engedtük, hogy termésük legyen. A banán és az olajfa sajnos nem élte túl a telet, velük fel is adtuk Lehet, hogy hosszabb távon ez a három gyümölcs lesz a nyertes. Ehhez a gondolathoz még nem szoktattam magam hozzá, mert kissé morbidnak érzem annak a gondolatát, hogy narancsligetünk lesz a magyar síkságon...

A kútfúrásnál azt nem értem, hogy alkotnak egy jogszabályt, ami nem old meg semmit. Nincsenek álomképeim, nyilván azoknak szól, akik nem érintettek benne, de ennyire egyértelműen hasztalannak lenni, már-már világcsúcs...

Fóliasátor van, de azokban egy teljesen más irányba megyünk el. Ott már nincs termőtalaj, hanem olyan termesztőközeggel dolgozunk, amit máshonnan vásárolunk. Kőzetgyapot, kókuszból származó dolgok és hasonlók. Sokkal jobb velük dolgozni, ráadásul víztakarékosak, illetve a napelemes barkácsolás is nagyon kicsi befektetést igényel, hamar megtérül. Most úgy tűnik, hogy ez a jövő, de engem a lelkem mélyén az zavar, hogy külső forrásból jön a termesztőközeg, nem mi állítjuk elő.

Azt nem tudom, hogy mennyire jó ötlet a két nagy folyó vizével öntözni. Tényleg nem tudom milyen a folyóvizek összetétele, de a Dunával sokat dolgoztam ahhoz, hogy ne merjem felhasználni. Talán alaptalan a félelmem.

Tegyük fel, hogy akkor ez lesz, a folyók vize kerül tárolásra és lesz elvezetve a gazdákhoz. Mi ugye a kicsik vagyunk, akik 1 hektár alatti területen folytatunk termesztést, emberi léptékű kertekben (max 4-5 ezer nm-en). Hozzánk az nem
jut el szerintem a tározott folyóvíz. Már csak azért sem, mert ehhez nincs kiépített rendszer. Minimum egy csatorna kellene, amibe beleengedik a vizet és a gravitáció elvezeti ide. Szerintem ilyet csak a nagyobb gazdák fognak kapni.
Van példa egyébként arra, hogy egy jól kiépített rendszer miatt bárki kérhet vizet. Ez van például Maderián, de ott hegyoldal van, azon keresztül ömlik le a víz, a telkek tulajdonosai (családi házak, társasházak) pedig kiépítettek egy kis ajtót. A tulajok időt vásárolnak. A vásárlás után jön a vízember, aki a megadott időre megnyitja a kis ajtót és akkor folyik be a víz a telekre (nyilván egy tározóba). Valami hasonló lehetne nálunk is, nem lenne lehetetlen dolog. Legalábbis nem mindenhol.

Állítólag nekünk az lenne megoldás, ha a környezetünkben fellelhető vízfelület nagysága nőne, ezzel a párologtatott víz mennyisége is több lenne, ami első lépésben a mikroklímát változtatná meg, valamint esetleg növekedne a tavaszi és nyári esők mennyisége is.
Amennyiben nem elhanyagolt vizeket jelentene ez, akkor mindenképpen benne lennék egy próbában. A kétkedésem annak szól, hogy tudtommal a mostani nagy szárazságnak globális oka van, nem helyileg alakult ki.

A folyóvíz tározása, duzzasztása egy érdekes ügy. Írtad, hogy a Duna duzzasztása, tározása talán nemzetközi jogot sért - hát pont ellenkezőleg! Magyarországnak kötelessége lenne a Duna folyamatos hajózhatóságát biztosítani. Pontosan nem tudom, hogy egy évben hány napon át, de tudtommal ennek a kötelezettségnek a mai napig nem tett eleget az ország.

A hajózhatósághoz nagy valószínűséggel éppen a duzzasztás lenne a megoldás. A szerbeknek és a románoknak is ez érdekük, mivel így lehetne hajón Németország felé szállítani, valamint idegenforgalmi okok miatt is érdekeltek lennének benne. Ha Magyarországon a Duna egész évben hajózható lenne, akkor a nyugati kirándulóhajók eljutnának Pozsonytól lefele Belgrádig vagy akár a tengerig. Ezért a magyar állam bármilyen lépését éppen a szerbek és a románok ünnepelnék a legjobban (nem beszélve a németekről).

A magyar politika azonban nem mer a Dunához nyúlni. Igaz, hogy lenne más megoldás is, mint a duzzasztás (például a fokgazdálkodás XXI. verziója), de abba sem kezdenek bele. Mintha csak az lenne a lényeg, hogy ne csináljunk semmit, nem történjen semmi.
 Veszít-e Budapest azon, hogy annyi ember elhagyja a várost?..
kalaszimisi 2022.08.09 12:02:43
@Etniez: lehet, hogy én akkor inkább a fehér hollókkal találkoztam :)

Persze olyan fejlesztést én sem valósítottam meg, ami nem fizetődött ki a számomra, de ez szerintem normális.
kalaszimisi 2022.08.09 12:17:36
@IDnam: valahol igazad van, ha megbántottalak, akkor bocsánatot kérek!

Az általam használt budapesti járatok utazóközönségének a változásai (4/6-os villamos, M2, M3, M4, HÉV-ek, 20E, 7-es buszcsalád, 24-es villamos) valahogy nagyon jól leképezték, hogy mit jelent a lakosság cseréje.

Tudom, hogy értelmes, normális emberek is költöztek Budapestre, valamint a budapesti deviáns őslakosok is tudnak olyat produkálni, amitől az ember egy pillanat alatt ölni akar. A napi utazásaim, vásárlásaim során azt éreztem, hogy egyre rosszabb és rosszabb a helyzet.
Azt nem tudhatom, hogy az éppen aktuális bajkeverő honnan származott, de egyre több volt a baj és egyre messzebb mentek el. A bajkeverők beszédmódja (hangsúlyok, tájjelegű szavak) alapján számomra nem volt a születési és nevelkedési helye kérdéses. Mind a borsodi, mind a szabolcsi kifejezéseket, beszédmódot felismerem, mert mindkét helyre sokat járok. Ettől még tévedhetek is, hiszen ezek csak a saját feltételezéseim.

Az egyik volt osztálytársam a Pasaréten él. Őszerinte tévedek. Szerinte észre sem lehet venni a lakosság cserélődését. Szerinte minden rendben van Budapesttel és a lakóival, a helyzet a városlakókat nézve szerinte se nem rosszabb, se nem jobb. Igaz, hogy nem használ tömegközlekedést és csak a lakóhelye körül vásárolgat. Ez is egy vélemény.

A borsodi és a szabolcsi beköltözők amúgy nem személyes vélemény termékei, a KSH adatai. Senkit sem akarok megbántani, de a városban élve ezt nagyon észre lehet venni.
kalaszimisi 2022.08.09 17:50:37
@Gyokszi: Szia!

Ha megbántottalak, akkor bocsánatot kérek, még véletlenül sem állt szándékomban!

Nem szerettem volna burkoltan vagy anélkül cigányozni. Értelmetlen is lenne interneten csinálni ilyet, mint ahogyan neten bizonygatni azt, hogy ki mennyire tart Kolompáréktól. Én a KSH-s adatra hivatkoztam (ott a link), ami szerint az adott két megyéből érkezik a legtöbb új beköltöző.

E mellé helyeztem azt a saját élményt (a konkrét járatokat is megadtam), hogy egyre több a balhé példának okáért a tömegközlekedési járatokon, de amúgy a közterületeken is. A helyzet nem valamivel rosszabb, hanem érzékelhetően is SOKKAL rosszabb, szerintem már minden tolerálható határon túlment - jó pár évvel ezelőtt és a dolgok szerintem nem mennek jó irányba.
A balhés alakoknak nem látom a személyi iratait, de hallom ahogy és amit beszélnek.
Azt sem tagadtam le, hogy vannak ősszülött deviánsok is, mert hülyeség lenne tagadni (ehhez is tudnék járatokat javasolni vagy megadni közterületet, ha valaki kételkedne benne).

Nekem nincs bajom a szabolcsiakkal, hogy a szüleim egyike is szabolcsi. Sőt, a gyerekeim anyja is szabolcsi, meg az egész rokonsága is. Ráadásul öröklök is szabolcsi ingatlanokat, jelen pillanatban is van pár amit eladásra készítek elő - tehát valamennyire szabolcsi lennék. Nem véletlenül ismerem fel a szabolcsias kifejezéseket és beszédmódot.

A borsodiakkal sincs bajom, sőt, majdnem egy borsodi faluba költöztünk. Nagyon sokat jártam a borsodi falvakat is, több is nagyon szimpatikus volt.

Nekem azzal van a bajom, hogy a várospolitikáért felelős emberek nem tesznek semmit sem a káros folyamatok ellen. Önkormányzatokban dolgoztam, teljesen közelről láttam milyen okai vannak a semmittevésnek.
Egyébként azzal nincs bajom, ha valaki szegény és Budapestre megy élni, mert ott jobb munkalehetőségek vannak. Nem is írtam le ilyesmit...
Budapesten élő emberként persze nem olyan jó ez, mert vannak riválisai az embernek. Egész más úgy beszélni egy munkáról, hogy 10 másik ember is szóba jöhet - szemben a mostani helyzettel, hogy kb. 40-50 km-es körzetben nincs más, de ez most nem lényeges.

Nekem két dologgal van bajom. Az egyik az, hogy a várospolitika nem akarja megtartani azokat, akik helyben születtek. Ezt lehet vitatni, hogy szükséges-e, OK.
A másik bajom az, hogy egyre rosszabb a közbiztonság, egyre inkább élhetetlenebb a város. Elfogadom, hogy Pasaréten ezt nem érezni, de aki jár-kel a városban, az kizárt, hogy ne értse miről van szó. Távolról lehet mondani ezt-azt, de amikor például a 4/6-os villamoson a balhé közepében vagy és hallod a használt kifejezéseket, ráadásul ismered a borsodi/szabolcsi kifejezéseket - egy pillanat alatt összekapcsolódnak az agyadban a KSH beköltözési adataival. Vagyis nem neked, hanem nekem. Elfogadom, ha tévedek, elég gyakran szoktam ilyesmit tenni.
A metrós blog folytatódni fog, nagyon hamar ismét lesznek aktualitások, elemzések, ajánlók! ..
Mit kellene változtatni, ha Szeged lenne Magyarország új fővárosa? Ezt járja körül a sorozat következő része...
A lehetséges új főváros létrehozható egy már létező nagyvárosból. Ebben az elképzelésben nálam kiemelt helyen szerepel Debrecen, mint a legnépesebb magyarországi város Budapest után. Hogyan lehetne Debrecen főváros? ..
kalaszimisi 2018.11.07 06:39:18
@BlahBlah: Igen, így van. Sajnos ezt sokszor megszenvedem én is.
kalaszimisi 2018.11.07 06:43:38
@szepipiktor: Ez csak egy gondolatkísérlet, nulla realitással.
Egy ilyen "csere" az elképzelésem szerint nem azt jelentené, hogy Budapest veszne, hanem megőrizné azt amivel rendelkezik, csupán kialakításra kerülne egy másik nagyváros is.
Egyébként meg azt gondolom én is, hogy reálisabb lenne a közlekedési lehetőségeket javítani, mert jelenleg is vannak Budapestről (is) nagyon rosszul megközelíthető megyeszékhelyek, ami önmagában egy botrány.
kalaszimisi 2018.11.07 06:44:21
@Mitzi von Küche: Köszönöm, javítom!
Új főváros Új főváros? 2018.11.04 07:43:36
Lehet, hogy szentségtörésnek tűnik az ötlet: legyen egy új fővárosa az országnak! Ebben a blogban ezt a gondolatot szeretném körüljárni, meghallgatni mások véleményét, valamint örülnék sok-sok ellenvéleménynek is. Remélem, hogy ez a sok éve dédelgetett ötletem sokféle reakcióval találkozhat.…..