Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Takács Miklós

0 bejegyzést írt és 46 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
MagyarTarka Gyanakodj, ha tegeznek! 2022.03.05 11:33:48
Ma jól indult a napom: ketten is letegeztek - ismeretlenül! Amúgy utálom, de ma mégis kisütött a nap az undok, szürke márciusi reggelben. Ha abban a korban vagy, hogy emlékszel a reklámra, mikor összedőlt a lépcsőház a "lecsókolomozott" nő körül, akkor pontosan érted, mire gondolok...…..
Takács Miklós 2022.03.06 20:46:50
@midnightcoder2: Minden nyelvben van tegeződés/magázódás.
Takács Miklós 2022.03.07 19:32:23
@eßemfaßom meg áll: Az angolban a tegező alak (egyes szám 2. személyű névmás - thou -) kihalt. Csak magázódás van.
Adatok a Kádár-korszak alkoholizmusához   Az alábbi írás diákjaim kérésére született. Nem teljes, mindenre kiterjedő elemzés, hanem néhány tény és összefüggés rövid felvillantása. 1950-ben a magyar lakosság (különösen a vidéken élő agrárnépesség) elsősorban bort fogyasztott. A bort sokan maguk…..
Takács Miklós 2022.02.13 08:26:56
@nyelv-ész: Éppen ez az összefüggés. Az életszínvonal "emelkedéshez" kellett a második gazdaság. Lehúztak 8 órát a gyárban vagy a TSZ-ben, és utána indult a 2. műszak. Az életszínvonal emeléséhez nagyon sokat, 12-14 órákat kellett dolgozni. Kizsigerelték magukat az emberek, és alkohollal "pihenték" ki a nagy hajtást.
1958. Karácsonyi nyüzsgés. Marion, Indiana, Egyesült Államok..
Takács Miklós 2021.12.27 09:39:07
@chrisred: Az amerikai polgárháborúval és a déli rabszolgák helyzetével kapcsolatosan ajánlom megtekintésre az Észak és Dél c. filmet. Patrick Swayze is játszik benne. (Hosszú, több részes feldolgozása a témának.) Swayze egy déli ültetvényes katonatisztnek tanuló fiát játssza, aki a katonai akadémián összebarátkozik egy északi gyáros fiával. Déli ültetvényesként mennyire megdöbben, amikor látja, hogy a "szabad" északi néger munkások az ő rabszolgáihoz képest milyen nyomorúságos körülmények között élnek. A rabszolgakereskedelem hamarabb megszűnt, mint a rabszolgatartás (nem volt utánpótlás), utána nagyon vigyáztak a meglévő és megszülető rabszolgákra, nagyon javultak a tartási körülményeik. Természetesen helytelen volt a rabszolgatartás, de a rabszolgafelszabadítással megszűnt a földbirtokosok gondoskodási kötelezettsége is. A jobbágyfelszabadítással is sok földműves rosszabbul járt, mint addig, mig a földesúr gondoskodási kötelezettsége fennállt. Örök dilemma, amit Petőfi is megírt: szabadság üres hassal, vagy rabság tele hassal.
Takács Miklós 2021.12.27 18:11:54
@kewcheg: A kilencedért a földesúrnak a jobbágy felé az alábbi kötelezettségei voltak:
1. A földesúr kötelességei: →jobbágytelek, →közlegelő, erdő-, nádas-használat, →kocsmatartás biztosítása; vadkárok elleni védelem; a →jobbágy személyének és vagyonának védelme minden esetben. Különös része e kötelességnek az, hogy jobbágyainak magánjogi aktív pereit nemesekkel szemben, mint felperes képviselte. Büntető és polgári ügyekben ugyanez a megfelelő ügyész (földesúri, vármegyei) feladata volt; a földesúr tartozott a jobbágy gyermekeinek →gyámságát viselni. A szülők halála u. vagyonukat a földesúr részéről kiküldött tiszt a bíró és az →esküdtek jelenlétében összeírta. A hagyatékkal a →végrendelet értelmében jártak el, ha ilyen nem volt, a hozzátartozók érdekében a földesúr elrendelte a hagyaték eladását, v. a vagyonkezelést az általa kirendelt gyámra bízta, aki azt bizonyos díjázás fejében a földesúr ellenőrzése mellett vállalta el. Az árvák eladott vagyonának gyümölcsöztetéséről is a földesúrnak kellett gondoskodni. –
Néhány éve Svédországban jártamban, egy ingatlanközvetítő kirakata mellet vezetett utam, s jó szokásomhoz híven megnéztem egynéhány hirdetését, hogy látleletet vegyek Uppsala lakáskínálatáról.  Ama híres „bezzegország” kevéssé népszerű tulajdonsága - turisták körében legalábbis – annak meglehetős…..
Takács Miklós 2021.12.19 19:42:48
@bontottcsirke: A legtöbb ingatlanhitelt hosszabb időre adják, a devizahitel speciális konstrukció volt, két dolog vált végzetessé:
1. nem vezették be az euro-t 2007-ben, így már nem volt ok erősen tartani a forintot, ezért beállt a valós forint/euro árfolyam, a CHF pedig az euro-val együtt mozgott,
2. a 2008-as válság miatt munkahelyek szűntek meg.

Ha bebukod a hitelt, akkor elúszik az ingatlanod, de mehetsz albérletbe. De mennyi az esélye, hogy bebukod a hitelt, ha valóban csak annyit veszel fel amennyi szükséges, és pontosan fizeted? A nagy számok törvénye szerint akkor is jobban jársz, ha ugyanazt a pénzt a saját lakásod hitelére fizeted, mintha bérleti díjként.
Takács Miklós 2021.12.19 19:54:25
@PanelProli: Ugyanez a véleményem, ha valaki keres, és igénybe veszi azt a sokféle állami támogatást, amire lehetősége van, tud saját tulajdonú lakóingatlant venni, nincs szükség állami bérlakásprogramra.
1932-33 az ukrán történelem egyik legsötétebb időszaka. A Szovjetunió tagállamaként Ukrajna alá volt rendelve Sztálin rendelkezéseinek. A kommunista diktátor elrendelte a gazdaságok kolhozosítását és a gabonatermés kötelező beszolgáltatását. Tízezrével küldték az ukrán vidékre a szovjet hatalom…..
Takács Miklós 2021.12.10 20:08:52
@Almandin: Ovo-lakto vegetáriánus? 1988-ban, 14 évesen voltam a Szovjetunióban, a Vajai Általános Iskola testvériskolája volt a Munkácsi Magyar Iskola, és évzáró ünnepségre mentünk két úttörő (egy lány és én) valamint az iskolaigazgató. 3 napig voltunk, és egy velem korú magyar fiú családjánál voltam elszállásolva. Minden nap találkoztunk mi magyarországiak. Egyik reggel megkérdezi az igazgató, hogy mi volt a reggeli? Mondom kakaó. Az igazgató: "Tudtak tejet szerezni?" Hazafelé átmentünk Ungváron, a főtéren rengeteg ember. Megálltunk, az igazgató kiszállt megtudakolni az okát. Mint kiderült, vaj érkezett.
1914. A Sakurajima vulkán kitörése Japán déli részén. A sziget működő vulkánjának lávafolyamai - feltöltve az alig két kilométer széles szorost - félszigetté változtatták Sakurajimát, összekötve az Osumi-félszigettel..
Takács Miklós 2021.11.29 18:20:58
@¿Qué tapas hay?: Igen, a New Deal is az NSDAP világválságot és az ezzel járó munkanélküliséget kezelő programjából merített. Ez egyébként egy baloldali válságkezelő program - állami beruházásokkal felszívni a munkanélküliséget, népjóléti intézedések etc.
Takács Miklós 2021.11.29 18:28:24
@BölcsÉsz: Mindegyik uralkodónak és uralkodó házból származó férfinek van katonai rangja, és nem csak névleg, valóban végeztek hadiakadémiát, és bevetésen is sokan részt vettek, a katonáskodás lovagi-nemesi kötelesség. Henrik angol herceget háborús körülmények között is bevetették, a nagyapja is végigharcolta a II. világháborút.
1991. Egy idős katona mutatja a győzelem jelét egy égő ház előtt a délszláv háborúban, valahol Horvátországban..
Takács Miklós 2021.11.16 12:24:21
@szeme közé, laposan!: Ki kockáztat többet?
1945. április 14. Franklin Roosevelt amerikai elnök temetési menete a Fehér Ház felé, Washingtonban Az elnök a jaltai konferencia után hazatérve folyamatos fáradtságra panaszkodott. Március 29-én birtokára, a georgiai Warm Springbe utazott pihenni. Április 12-én ebéd után egy portréhoz ült modellt,…..
Takács Miklós 2021.10.26 21:46:30
@mennyi?husz!: en bloc (francia eredetű kifejezés, azt jelenti kb. hogy egészben)
Takács Miklós 2021.10.26 22:01:10
@Örömhernyó: A prolik nem vezetnek buszt és nem pakolnak semmit, azok a munkások. A prolik (proletárok) segélyből és alkalmi munkából élnek. A szó eredete latin proles=akik a gyermekükkel adóznak (mert más haszna nincs belőlük az államnak).
Magázódunk, tegeződünk, tetszikezünk, harmadik személyezünk. A protokoll és a szokások változnak, generációról generációra terjed az amerikanizálódásnak hitt tegeződés, holott - mint tudjuk - ott pont, hogy mindenki magázódik. Illetve hát: második személy többesszámazódik. Vagy inkább a Rexed-féle…..
Takács Miklós 2021.07.27 22:36:28
@A Joda visszatér: Ilyet én is tudok, internetről bármit és annak az ellenkezőjét is ki lehet másolni. Amit én másolok annak erősebb a pontértéke.

Gondolja végig, egy római jog vizsgán az első éves joghallgató hölgy felajánlja a 60 éves, akadémikus professzornak a tegeződést.

"Ki kinek, mikor és hogyan ajánlhatja fel a tegeződést?
A tegeződés hármas alapszabálya, amely szerint idősebb a fiatalabbnak, magasabb beosztású az alacsonyabb rangúnak és nő a férfinek ajánlhatja fel a tegező viszonyt, jelenleg is él. Ugyanakkor ma már azt is fontos megvizsgálnunk, hogy az adott élethelyzetben e három kritérium közül melyik a domináns, és annak megfelelően kell döntenünk.

Egy munkahelyen például, ahol nem a nemi szerepek a dominánsak, kifejezetten elfogadott ma már, ha a férfi főnök ajánlja fel a tegeződést a hölgy beosztottnak. Különösen fontos ez olyankor, ha a csapatban kevés a hölgy, és a férfiak tegeződnek egymás között. De ugyanígy az is elképzelhető, hogy egy fiatal hölgy vezető kéri meg az idősebb férfi munkatársat, hogy tegeződjenek. Ezekben az esetekben a beosztási kritérium a döntő, és az életkor, illetve a nemi szerep másodlagossá válik.

Olyan is előfordulhat, hogy rangbéli különbség nincs, és az életkori különbséget is nehéz meghatározni, viszont a nő „nem kapcsol”, és a végén csak úgy alakul, hogy a férfi kezdeményezi a tegezést. Ezeken a helyzeteken sokat segít a felajánlás udvarias módja, vagyis nem az azonnali tegezés, hanem ha a férfi elmondja, hogy számára könnyebb, egyszerűbb lenne a kommunikáció, ha tegező viszonyban tehetné a továbbiakban. Ezt a fajta illedelmes őszinteséget általában nem veszik zokon a hölgyek!"

Az idézet forrása:

illemtan.hu/blog/2020/01/06/pertu-es-kozos-libaorzes-a-tegezodes-aranyszabalyai/
Takács Miklós 2021.07.27 22:51:59
@A Joda visszatér: Vagy a másik példa: 60 éves női vádlott felajánlja a tegeződést a 43 éves férfi bírónak a tárgyaláson?

Vajon Monica Lewinsky ajánlotta fel a tegeződést Bill Clintonnak, vagy forditva? vigyázat, az angol nyelvből kikopott az első szám második személyű névmás - thou-
Takács Miklós 2021.07.29 06:55:49
@A Joda visszatér: Nem azt írtam, hogy az idősebb, magasabb rangú férfi letegezi a fiatalabb, alacsonyabb korban lévő nőt, hanem hogy a tegeződést felajánlja, tehát a tegeződés kölcsönös lesz. Nemcsak Görög Ibolya protokollos létezik az országban. Az illemtan szabályai az életben állják meg a helyüket, az általam írt példákban elképzelhetetlen, hogy a nő kezdeményezzen tegeződést.
          Orbán egyik vezető tanácsadója, Hegedűs Zsuzsanna, pár éve azt találta hazudni, hogy ő a világ egyik vezető konfliktuskutatója. Soha életében nem publikált semmit konfliktuskutatásról. Ő nem asszonyság. Karikó Katalin az asszonyság (akinek valószínűleg csak azért bocsátják meg női…..
Takács Miklós 2021.01.05 19:13:24
@fhdgy: Ez régen sem volt udvarias. Nem a gazdag ember volt marha, hanem a gazdag embernek volt sok marhája (vagyona).
Takács Miklós 2021.01.05 19:14:42
@fhdgy: Álnév (nicknév) mögé bújva személyeskedni sem régen, sem ma nem udvarias.
Takács Miklós 2021.01.05 19:39:14
@fhdgy: Pont azért személyeskedtél, mert a korábbi hozzászólásodban azt írtad, hogy " Marha, mert sok marhája, vagyona van.", és azt kérdezted, hogy "Ma, örülnél neki, ha nagy marhának titulálnálak?", utóbb pedig kiderült, hogy "Kinek esze nincs, nagy marhája sincs."

Elismerted, amit írtam, hogy nem az (volt) a marha, akinek vagyona volt, hanem akinek vagyona volt, annak marhája volt. A kettő nem ugyanaz.

Tanultnak tűnsz, biztos hogy érzed a különbséget, és érezned kell, hogy miért volt a korábbi hozzászólásodban az az - egyébként a későbbi hozzászólásod szerint is félreértelmezett - kérdésed, hogy "Ma, örülnél neki, ha nagy marhának titulálnálak?"
A mai,önképébven "modern" emberiség gerincbántalmainak a kiropraktikológiai  alapoka az, hogy a legvérengzőbb majom felegyenesedéséhez és kétlábonjárásához a gerince "evolúciósan" képtelen volt ennyire rövid biológiaiidő alatt  felfejlődni. Ehhez járul még a jóléti majom jóformán minden mozgást…..
Szintező félméteres hibával, motorblokkok az almaraktárból és öntvény 16-ik próbára. A hazai gyáripar sötét középkora...
Kamaszkoromnak abban a mélységében,amikor azt hittem, hogy a Led Zeppelin Black Dog c.száma a világ legkeményebb rock-felvétele,mutatott valaki valamit az ausztrál AC/DC zenekartól és egyből Bon Scott a kedvenc énekeseim közé tartozott (Angus Young gitározásait már ekkoriban iskurvára úntam...)…..
Takács Miklós 2020.12.06 16:28:09
@heki: Bicskát nem tesznek csizmaszárba, nincs is értelme. Bicskát a zsebbe tesznek, bicska az a zsebkés. A csizmaszárba a disznóölő kést (bajonettet stb.) teszik, így nem látszik és könnyen ki lehet húzni.
Takács Miklós 2020.12.06 16:34:30
@Takács Miklós: A disznóölő kés 30- 40 cm, kb. olyan hosszú, mint a csizmaszár.
Még a kitalálói sem gondolták, hogy háborút robbantanak ki, ráadásul a kotyogós kávéfőző is csak rontott a helyzeten...
Máig számos legenda kering Marie Antoinette-ről, és ezek többnyire nem túl hízelgőek. Az egykori francia királyné frivol, költekező, nemtörődöm, botrányos nőalakként maradt fenn az emberiség kollektív kulturális emlékezetében, bár ma már Franciaországban is arra törekszik néhány történész, hogy…..
Közeledik Trianon 100. évfordulója, hiszen 1920 június 4-én írták alá Párizs elővárosában, a versailles -i kastélyegyüttes Grand Trianon nevű épületében, a Galerie des Cotelles egyik asztalánál a szégyenletes Trianoni békediktátumot. A szignatúrákat a Magyar Királyság két képviselője (egy minisztere…..
Takács Miklós 2020.05.30 22:02:29
Véleményem szerint Trianon közvetlen kiváltó oka az, hogy a németek bejuttatták Oroszországba Leninéket, akik átvették a hatalmat.

A cári Oroszországot francia tőkéből modernizálták (vasutak, hadianyaggyártás, gyáripar).

A franciák Elzász elvesztése után aktívan tervezték a visszavágást, és ebben a németek háta mögött az oroszokban látták a lehetőséget (francia orosz szövetség 1893. az antant alapja) Oroszország régi célja a meleg tengerekre (Földközi tengerre) kijutás, ezért is volt aktív a balkáni szlávok között. E miatt ütközött a Monarchiával.

Leninék az őket finanszírozó németek érdekeinek megfelelően kiléptek a háborúból, ezzel az antantot nehéz helyzetbe hozták. Leninék azt is deklarálták, hogy nem ismerik el a cári Oroszország adósságait. Ez a francia tőkét nehéz helyzetbe hozta, veszni látszott befektetés megtérülése.

A franciák az új államokat saját gazdasági és politikai érdekszférának hozták létre, ahol kárpótolhatták magukat.

Az orosz polgári forradalom kitörésével látszott, hogy Oroszország kimerülőben, csak ezután merült fel komoly politikai körökben a Monarchia feldarabolása. (ld. Fejtő Ferenc. Rekviem egy hajdanvolt birodalomért c. műve)

A franciák Horthyéknak is felajánlották Trianon majdani (konkrétan meg nem határozott) kiigazítását a magyar vasúti koncessziókért cserébe. Horthyék a bizonytalanságok miatt nem mentek bele (ld. Romsicsnál).

A németek már a háborúba lépéskor arra akarták a magyar kormányt rávenni, hogy erdélyi területeket adjon át Romániának azért, hogy Románia a Hármasszövetség mellett lépjen háborúba (a Román uralkodóház Hohenzollern mellékág).