Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vay M

28 bejegyzést írt és 46 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szentgyörgyi Zsuzsa villamosmérnök "Harc a sarkokért” című cikkében (augusztus 14, Metrolpol, Vélemény rovat) az éghajlatváltozásról írt, elég különös dolgokat. Véleménye szerint „nem kell rögtön megrettenni, mert egyáltalán nem új ez a jelenség”, majd azt fejtegeti,…..
A Greenpeace csatlakozott a különböző magánszemélyek által kezdeményezett demonstrációhoz, mely a Kossuth téren lesz péntek este hattól (Budapest, persze), hogy megvédjük a sajtószabadságot és elkapáljuk ezt az új médiatörvényt. Nem szívesen ugrálunk ilyen témában,…..
Vay M 2011.01.14 14:37:54
@Lámpavas: helló!
Szerintem nagyon ciki lenne, ha aszerint dolgoznánk, h miket szeretnek jobban a támogatók.
Nekünk azt kell néznünk, h mik a környezetvédelem szempontjából a legfontosabb, de még megléphető lépések, és a médiatv-t közép és hosszú távú szempontok miatt nagyon fontos alaposan újrairatni.
Én is féltem attól, h a támogatóink között sokan nem fogják megérteni, ehhez képest kellemes meglepetés, h három "visszalépésről" tudok, ezek közül egy sem biztos h igazi (név nélkül a neten bárki bármit, tudod. Olyan is simán megírja h "én eddig szerettem a GP-t, de most" aki a korábbi hozzászólásaiban is folyton a zöldeket nyírta).
Az irodába ilyen levél nem jött, ilyen telefont eddig nem kaptunk.
Ezzel együtt ha valaki emiatt ennyire csalódik bennünk, azt tudomásul kell vennünk, de akkor valóban nem mi vagyunk a neki való szervezet.
Ha ezért lakatot tennénk a szánkra egy fontos ügyben, az ugyan olyan volna, mint ha a pályázataink elbírálása miatt kussolnánk. Az az öncenzúra egyik fajtája.
Az nem a Greenpeace lenne.
És meg egyszer mondom: a bátorság most is bejött, a szimpatizánsaink meglepően nagy része megértette, pedig köztük is tuti sok fideszes van. Csak a mieink normálisak :-)
Vay M 2011.01.14 22:17:23
@Főkonszignatátor: Hát ezt jól félremagyaráztad. (Személyes tapasztalatom szerint a jobbosok közt talán még több is a környezetvédő. Egyébként.)
 Ma boldogan és büszkén vállaljuk a bennünk élő hippit:   ..
A vörösiszap-tragédia kapcsán különösen bosszantó volt az a hamis szembeállítás, miszerint vannak a "szakértők" és velük szemben a butuska, frusztrált zöldek. Az idézőjelbe tett szakértők a hivatalos szakértők szoktak lenni, akik valamilyen jól hangzó cím…..
A mai Magyar Nemzetben Vay Márton írt véleménycikket az iszapkatasztrófáról és tanulságairól, megtalálható a honlapunkon. És egy rövid videó a helyszínen tartózkodó munkatársaink első napjáról:   ..
A múlt héten történt vörösiszap-kiömlés óta a Greenpeace sok aktivistája utazott el a katasztrófa sújtotta területekre. Segítettek a folyadék-mintavételezésben, mérték a levegő tisztaságát és a vízminőséget, felvételeket készítettek illetve a helyi lakosságnak való…..
Vay M 2010.10.19 19:37:57
@swednews: Hát mit lehet erre mondani. Persze igazad van, és tekerünk ahogy tudunk. Amiben elég biztosak vagyunk, azt publikáljuk, mindjárt megy a honlapra egy háttéranyag a jogi felelősséggel kapcsolatos kérdésekre. Ügyvédek tudtommal vannak, akik segítenek a károsultaknak, de az még nem látszik, h mit lehet tenni. Most a legfontosabb az azonnali veszélyek kezelése.
S h mit lehet segíteni? Hát például támogathatod a munkánkat, nem egyszer kizárólag pénzkérdés, h tudunk-e egy-egy veszélyes anyag jelenlétére rákérdezni a labornál akkor, amikor port, iszapot, vizet, talajmintát elemzünk.
tamogatas.greenpeace.hu/tamogatas-modjai
Vay M 2010.10.19 19:39:53
@sara98: Ajkán is fogunk mérni mindenképp, remélhetőleg még a héten. Addig nem tippelgetnénk. Az biztos, h az autók által beiszapozott út mellett a por biztos veszélyes, de valószínűleg nincs olyan nagy mennyiség, amitől komolyan aggódni kell. Ha tartósan a tározó felől fúj a szél, akkor persze más a helyzet.
Ha lesznek onnan is megbízható méréseink, kidoboljuk őket.
Sajnos ebben is nekünk jutott az úttörő szerep, pedig már kilenc napja, hogy kifolyt az a borzalom, és benne állnak az emberek, gőzeit, porait lélegzik be.A Greepeace szakértői összeállították, hogy az iszapról és poráról eddig rendelkezésre álló információink szerint milyen…..
Vay M 2010.10.14 23:36:06
@Világoszöld: Azért vigyázzatok, mint a fenti írásból kiderül, nem egészséges csak úgy odamenni, megfelelő védőfelszerelés nélkül.
Tényleg nem tréfadolog amit ott össze lehet szedni.
Remélem azért, neked volt jó maszkod, védőruhád, és nagyon köszönjük, h ott voltál. Meg mindenki másnak is.
Néhány hírt találtunk arról, hogy a "szakértők"- például Juhász Árpád geológus a klubrádión- szerint a Greenpeace alaptalanul riogat, hiszen nincs is radioaktív sugárzás az iszapkatasztrófa helyszínén.Mivel egy büdös szót sem szóltunk rádioaktivitásról, ezért…..
Enél adrenalinosabb zene kevés van,a békemozgalom a Greenpeace-nek egyébként is fontos,azt meg pláne szívesen mutogatjuk, ha a jó rockzenekarok velünk vannak,a Sepultura géntechnológia-ellenes állásfoglalása pedig blogunkon való megjelenése óta greenpeaces kedvenc lett,úgyhogy itt…..
2010 Júniusában kilenc elszánt aktivista betört az aberdeen-i repülőtérre, hogy tiltakozzon a légi közlekedés által okozott óriási mértékű szén-dioxid kibocsátás miatt, ezért a skót bíróság a béke megzavarásáért elítélte őket. Az ítélőszék személyenként 300-700…..
Vay M 2010.09.09 12:00:36
@amergin:
A fő gond az, h egy csomó esetben épp az alternatíva hiányzik.
A légitársaságnak egy csomó olyan gazdasági kedvezményt ad a rendszer, amiket a vasútnak nem. Pl a kerozin adómentes, amivel a vonatok mennek meg nem. Ha a környezeti terhelést arányosabb módon fizettetnék minden féle közlekedési mód felhasználójával, akkor nagyon gyorsan valós versenytársa lenne a vasút a repülésnek.
Amíg ez nincs így, addig nem lehet nagyon haragudni arra, ha valaki 4000-ért repül két óra alatt párizsba, ahelyett h 40 ezereért vonatozna egy nap alatt. Már ha nem bevásárolni ugrik át, hanem nyomósabb okkal :-)
Arra viszont már most lehet haragudni, aki "megnézni madridod" reggel odarepül, este meg vissza, és a hasonlókra: lokoszt.blog.hu/
A Greenpeace bemutatta a Zöld Nenyit.Mert az mégse állapot, hogy mikor világszerte a kormányok a legfontosabb teendőik között tartják számon a klímaváltozás elleni kűzdelmet, nálunk a legfőbb tutimegmondó össznemzeti frankót diktáló nyilatkozat, a Nemzeti Együttműködési…..
Üdv mindenkinek, itt a Tokió Kettős (Toru és Junuchi végre együtt)!Ezúttal szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik az elmúlt két évben segítségünkre voltak: az önkénteseknek és támogatóknak.Ez az első e-mail, amit letartóztatásunk óta közösen hoztunk össze, mivel…..
A különben kitűnő Figyelőneten pár napja (illetve azóta már egy csomó más helyen is) egy olyan banner fut, amivel egy 13 év körüli kislány szüzességének elvételével akarnak kedvet csinálni a legújabb (gondolom környezetbarát) Nissan terepjáróhoz. Ha jól értem, akkor az…..
Ma már nem csak a városi bringások, hanem tök független játékosok is rendre elmondják: a városi biciklizés népszerűségének utóbbi években tapasztalható folyamatos és gyors növekedése Budapest talán egyetlen igazi sikertörténete. Tíz éve még igazi forradalom volt bringával…..
Vay M 2010.06.28 14:22:11
Köszi a kritikát, s a moderálás fel se merült, nyugi. (Remélem te is viccnek szántad!)
Most visszaszámoltam, az előző 13 írásból hét volt szorosan kampánytémánkhoz kapcsolódó, szerintem ez jó arány, nem lehet egy blogot úgy szerkeszteni, h az érdekes is legyen, ne vigyen el nagyon sok időt, ha nem kalandozunk át kampánytémáinktól máshova. Túl azon, h az meg az egysíkúság veszélyével járna, illetve h kinek van szíve nem feltenni pl egy remekbeszabott bringás videót.
A túra (adománygyűjtésen túli:-)) céljai ezek voltak:
A megújuló energia túra során a Greenpeace aláírásokat is gyûjt annak érdekében, hogy a megújuló energiaforrásokat támogató törvény szülessen Magyarországon, és hogy elsõ lépésként a kormány dolgozzon ki egy ambiciózus és a kötelezõ 13%-os célon túlmutató megújuló energiaforrásokra vonatkozó Nemzeti Cselekvési Tervet.
A megújuló energiás törvénynek Stoll Barbara, a Greenpeace klíma és energia kampányosa szerint a következõkre kell koncentrálnia: leegyszerûsíteni az engedélyeztetési eljárást, létrehozni az egyablakos ügyintézést, kezelni a hálózati csatlakozás problémáit és priorizálni a megújulókat a rendelkezésre álló pénzügyi források megfelelõ átcsoportosításával.
Az IWC-vel még tuti fogunk foglalkozni, sajnos számomra se kívánságműsor a blogszerkesztés :-)
Az EK-s linket meg köszi, szólok Barbinak (az energia kampnyosunknak) h ő is olvassa el amit írtál.
Üdv:M
Újra feltámadt az a lánclevél, melyben szörnyű képekkel illusztrálva arról van szó, hogy egy dán faluban egy helyi szokás szerint évente azonos napon brutális mennyiségű delfin mészárolnak le, s kérik az olvasót, hogy írja alá a lista végére a nevét és küldje tovább.…..
Vay M 2010.06.22 15:13:53
@amergin:
Drága amergin,
ugye nem pár south park idézet, néhány aktivista szavai és az IPCC tévedése miatt akarsz rajtunk túl sok port elverni? :-)
Bob belinkelt pár fontos doksit, amin a GP álláspontja nyugszik, - általában ezek, meg a hivatalos GP-s anyagok alapján érdemes egy szervezetet kritizálni. (Aki ügyes, így is találhat fogást, de sebaj, abból többet tanulunk, mint a lelkes vállonveregetésekből.)
Nagyon hosszan írtál nagyon sok mindent, - ebből ha jól látom a lényegesebb pontokat Bob megválaszolta, de ha valamire még szeretnél választ szólj.
Üdv: M
30 svéd, színes maskarába öltözött Greenpeace aktivista tiltakozott a Forsmark melletti atomerőműnél.  Egy kisebb létrás kocsival többen át is másztak a létesítmény kettős, elektromos kerítése felett, és behatoltak az atomerőmű területére. Céljuk az volt, hogy a…..
Hogy a húsfogyasztás mekkora környezeti terheléssel jár, arról már itt írtunk – aki lusta a linkre kattintatni, annak legyen elég annyi, hogy pl Ausztrália kibocsátott üvegházhatású gázainak 67%-a vágómarhák bélrendszeréből szabadul fel (magyarul: kifingják). S bár a…..
A klímaváltozás hatásait saját bőrünkön érezzük, ahogy ennek légirégészeti vonatkozásairól már többször nyilatkoztam (klímaváltozás légirégészeti hatása, AARG poszter, történeti táj, viharos hétvége, Regöly). A légirégészetet kicsit félretéve, az emberiség…..
Most hogy ennyit volt szó a bio és géntechnológiáról, érdemes megadni a szót egy velünk közös nevezőn lévő, de más fronton kűzdő környezetvédő csoportnak, a death és trashmetálban utazó brazil Sepulturának. A dal címe: Biotech is Godzilla.  Küldeném a Monsantó…..
Mi volt a Monsantó szlogenje egészen a közelmúltig? A - Vegyszerekkel az emberek ellen B - Anyánkat is megmérgezzük, ha fizet érte C - Nélkülünk a világ rosszabb lenne D - Nélkülünk a világ egészségesebb lenne E - Az élet vegyszerek nélkül elképzelhetetlen F - Mindenhol ott…..
Vay M 2010.05.21 09:54:21
Az ilyen megkapó kis képekért is jó, hogy a nyolcadik kerületben van az irodánk. ..
Nagyszerű problémánk van: keressük a megfelelő kifejezéseket egy hatalmas zöld sikerre. Az Európai Parlament ma elsöprő többséggel felszólította a Bizottságot, hogy törvényjavaslatban tiltsa be az egész Unióban a cianidos technológiájú bányászatot. Ez pedig nem kevesebbet…..