Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Itthon Hallottam

13 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Itthon Hallottam Egyetlen stikli... 2018.12.10 10:00:00
„Figyelmeztetlek fiacskám…elég egy rossz mozdulat…egyetlen stikli…és egy hétig egy árva falatot sem kapsz enni!” Így hangzott a jó öreg Vernon bácsi intelme a kis Harry Potterhez, akivel éppen állatkertbe készültek a Harry Potter-sorozat első részének egyik első…..
A kistestvérem még csak most kezdte az angolt tanulni és éppen közösen dolgoztunk fel egy anyagot, amikor megakadt, mert nem tudta mit jelent a „brand” szó a szövegben. Itt volt az ideje, hogy egy kicsit a szótár használatot is gyakorolja, így elkezdtük abban keresni ennek a titokzatos szónak a…..
Itthon Hallottam 2018.12.06 16:17:42
Itthon Hallottam Olyan pacuha vagy! 2018.11.28 20:00:00
Vajon mi lehet az a pacuha? Ha csak önmagában hallottam volna a szót, akkor valószínűleg valami ételre tippeltem volna. Megkérdeztem anyukám is, ő mire asszociál. Az ő tippje szerint a nagydarab vagy dundi emberekre mondják. Én először persze mondatba foglalva hallottam a pacuha…..
Itthon Hallottam Ki itt a góré? 2018.11.22 12:30:00
Egy magyar sorozat egyik epizódjában hallottam a fentebbi kérdést egyszer. A jelenet egy étteremben játszódott, mikor egy elégedetlennek tűnő vendég egyszercsak a pulthoz lépve egy pincérnek szegezte a kérdést: “Ki itt a góré? Beszélni szeretnék vele.” A folytatás során…..
A mai bejegyzés olyan szempontból rendhagyó lesz, hogy a vizsgált szó esetében érdekesebb a kifejezés megjelenése különböző területeken, mint maga a szó jelentéstartalma vagy eredete. Mindazonáltal remélem, hogy a mostani kis érdekességek is élvezetesek lesznek mindenkinek! A…..
Itthon Hallottam Itthon Ettem 2018.11.07 20:04:42
Feltűnt, hogy számos olyan étel van, amit Magyarország egyes tájain máshogy hívunk. Ezen a héten összegyűjtöttünk néhányat. Kommentben írjátok meg, hogy ti mit ismertek még.    Egyik barátnőmnek meséltem, hogy grízes tésztát ebédeltem, ő pedig nem értette, hogy milyen tésztát. Miután elmagyaráztam…..
A minap mentem az utcán éppen kicsit elgondolkodtam volna mikor arra lettem figyelmes, hogy egy tőlem nem is sokkal idősebb srác rohan a színház felé. Olyan gyorsan suhant el az emberek között, hogy szinte már repült, a körülötte lévők alig bírtak kitérni előle. Azonban egy dolgon mindenkinek…..
Körülbelül 2-3 éve egyik hevesi barátnőm koli szobájában beszélgettünk néhányan, amikor megszólalt: „Csukd fel a pilácsot!”. Erre nagyjából a következő választ adtam: „Mit kell, hogy csináljak a mivel?”. A lehető legnagyobb természetességgel ismételte meg: „Csukd…..
E bejegyzés témája nem más, mint a kintorna, más nevén verkli. A szóval gyakran találkozhatunk 1930-as években vagy a századfordulón játszódó regényekben, írásokban – én például Kondor Vilmos egyik novelláskötetében ismertem meg a kifejezést. Láttam a szót, de nem…..
A csettegő háztáji lassú jármű, amely a lovas kocsit váltotta fel. Közlekedésre és szállításra használták. Bács-Kiskun megyében találták fel, az 1960-as években. A lovaskocsira szívógázmotort szereltek, annak érdekében, hogy a szállítóeszköz gyorsabb legyen és több terhet elbírjon. Így jött létre…..
Így az ebédidőhöz közeledve egyre jobban kezdtem megéhezni. Siettem is, ahogy csak tudtam hazafelé, mert tudtam, hogy otthon egy igazi finomsággal készül az anyukám. Már az utcasarkon megával ragadott az a semmivel sem összekeverhető illat. Ahogy egyre közelebb érek, úgy érzem ki egyre jobban az…..
Emlékszem, otthon mindig mondta anya, ha eső közeledett nyáron: „Húzzuk be a fregolit!” Máskor meg azt: „Petikém, ezeket vidd már le a fregolihoz légyszíves!” De mit is takar ez a sokak által használt, ismert, mások előtt ismeretlen vagy más jelentést hordozó…..
Életemben eddig összesen egyszer hallottam ezt a szót, méghozzá egy fesztiválon. Épp egy diákszervezetet népszerűsítettünk és felhasználtunk kis mappa-szerű szóróanyagokat: trifoldereket. Megkértem egy pécsi ismerőst, hogy hozza már ki a sátorból ezeket, és ő visszakérdezett: „Mit? Stifoldereket?”…..