Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gyöngyösi Zoltán

139 bejegyzést írt és 165 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Zlín! Van-e olvasó, akinek e név hallatán megdobban a szíve? Nincs. Ha azt mondom: „Bata-cipő”, akkor egyesek megjegyzik, hogy igen, az egy cseh márka volt. A tájékozottabbak pedig hozzáfűzik, hogy a martfűi cipőgyár is ebből nőtt ki. Tehát a Tisza-cipő – Bata-cipő! És ha mondom: Le…..
Gyöngyösi Zoltán 2021.01.15 19:10:11
@l.balays: Kedves vagy, köszönöm. A népért élek.
Gyöngyösi Zoltán 2021.01.18 21:27:21
@gigabursch: Sajnos, e tekintetben önmagam áldozata vagyok, mert hozzászoktam ahhoz, hogy a kiadóimnál van nyelvtani lektorom, ezért hajlamos vagyok ötletszerűen befejezett irományokat kiadni a kezemből, mondván, hogy lesz, aki helyrerázza. Ez meg blog, ennél ilyenem nincs. De a jövőben igyekezni fogok, hogy a kérdésben ne okozzak itt senkinek se csalódást.
2020. augusztus 29-én csak azért mentem Besztercebányára, hogy jelen legyek a Szlovák Nemzeti Felkelés évfordulós ünnepségén. Természetesen nem, mint meghívott (ott még nem tartunk), csak, mint szemlélődő, vélhetően az egyetlen magyar a környéken. De a perverzió ösztönös dolog, ha az ember elfojtja,…..
Gyöngyösi Zoltán 2021.01.18 21:21:52
@el qurro de georgchian: Értem én a szobor mondanivalóját, de az a helyzet, hogy az absztrakció nem azonos a kidolgozatlansággal, ez pedig nekem egy félkész mű. Egyébként próba, szerencse. Majd értesíts az eredményekről.
Gyöngyösi Zoltán 2021.01.18 21:22:21
@xiezi: Érdekes mozzanat, feljegyzem. Úgyis megyek ki tavasszal a helyszín felé...
messzi vidék A losonci zsinagóga 2021.01.11 16:45:43
A losonci zsinagóga fenntartói az elmúlt évtizedekben több rangos hazai, magyar és nemzetközi nívódíjat söpörtek be a Nemtörődömség, Hanyagság és Közöny kategóriákban. Mielőtt megkapták volna a Pusztulat Nagydíját (amit akkor osztanak ki, amikor a műemlék már összedőlt), rájöttek arra, hogy…..
Zólyom nem bővelkedik izgalmas attrakciókban a műemlékek területén, mert van neki ugyan vára – de aztán más sincs. Jó, a főterén és a parkjaiban fel lehet fedezni néhány esztétikai és történelmi szöszmöszt, de egyik sem egy földbe gyökeredzésre késztető látványosság. Ez egy kisváros, ahol túl sok…..
Gyöngyösi Zoltán 2021.01.06 15:59:16
@nts: Utánanéztem a dolognak, igazad lehet, akárcsak az előtted szólónak. Kihúztam a 100 mm-t, marad a "lövegecske", aztán abba mindenki olyan kalibert képzel el, amilyet akar. (Akkora lehetett, mint a Stefaniké.)
Gyöngyösi Zoltán 2021.01.06 19:56:29
@Bafana: Tekintettel arra, hogy most fejeztem be a századik könyvet Szlovákia történelméről (és még rendeltem hozzá 14-et), azt kell mondanom: óvatosan ezzel. Budapest történelméről is lehetne írni fél oldalt, de azért tudjuk, hogy nem fél oldal az...
Gyöngyösi Zoltán 2021.01.06 23:35:32
@Hansulrich Strudel: Személyes tapasztalat? Mert az értékes információ lenne.
Rohoncon járunk (azaz Rechnitzben), ebben a kedves, de semmitmondó, dimbes-dombos közép-burgenlandi kisvárosban, amely Kőszeg alatt támaszkodik a magyar határra.    „Itt állt a Batthyány-kastély” – tájékoztat minket a főtéri ház falán a féminstalláció.  Hát itt: 1945. március 30-ig, amikor az…..
Gyöngyösi Zoltán 2020.12.31 20:59:03
@Károly Pásztor: Teljesen életszerű volt, a nácik esetében a fölösleges gaztettek voltak az életszerűek. Egy bécsi büntetőbíróság ítélkezett, nem szovjet hadbíróság. Ugyanakkor ez esetben is követendő lett volna az az elv, hogy aki egy népirtó szervezet tagja, azt pusztán a tagsága miatt kellett volna elítélni, nem azért, mert konkrétan csinált vagy nem csinált valamit. Itt lett volna elég merítés erre, pl. az összes GESTAPO-s, SS, SA, NSDAP-tag, aki azon az éjszakán ott mulatozott, mehetett volna a lecsóba. (Akkor rögtön egymásra vallottak volna.) A szovjetek pl. nagyon helyesen az összes kezükbe került SS-t helyben lelőtték, mert azt mondták, hogy azok nem katonák, hanem bűnözők, ezeknek hadbíróság sem jár.
Gyöngyösi Zoltán 2021.01.01 15:43:48
@Örömhernyó: Ez egy kétirányú folyamat: amíg van kereslet, addig van kínálat is, illetve ha jó a kínálat, az fenntartja a keresletet. Két tételt hadd fejtsek ki erről.

Ha felteszek ide egy cikket a nácikról vagy a holokausztról, rögtön jönnek a kommentek. Nem jönnek viszont, ha írok a nikolsburgi békéről, egy lengyel kastélyról vagy egy magyar érkeltségű temetőről. Mert ez nem érdekel túl sok embert, meg legyünk őszinték: nem is értenek hozzá. A nácikhoz és a holokauszthoz viszont mindenki, de legalábbis sokkal többen, az folyton átmozgatja a kommentszekciót. Én jobban örülnék a fordítottjának, ha ti. a varsói cikkeimet véleményeznék az olvasók, nem a nácikról szólókat, de ez van. Ez utóbbihoz "értenek", az előbbihez nem. A nácikra (és így a holokausztra is) mindig van kereslet...

Azt még jobban bírom, ha valaki felelősségre von azért, mert írok a holokausztról. Ez a posztjaimból csak pár darab, elenyészik a többi téma mellett. Nekem az utazásaimban kevés tervszerűség van, nincs elköteleződésem e téma iránt, de ahol látok valamit és érdekel, azt megírom. És én ezzel nem tartok fenn semmiféle "tudatipart", mert aki nem akarja, az nem olvassa el, vállat von, lapoz, elmegy, s főleg nem kommentel. Szabad akarat. De ha kommentel, akkor megint ott vagyunk a kereslet-kínálatnál.
Gyöngyösi Zoltán 2021.01.03 15:12:56
@Almandin: Ismerem a Btk.-tényállást, és szerintem ez még nem az. A nácik pl. szerintem gonoszok voltak úgy A-tól Z-ig, de ez nem helyettesítheti a bírósági tárgyalást. Vannak sajnos kamu holokauszt-sztorik - mint ahogy minden történelmi korszaknak vannak ilyenjei, ez szükségszerű, ld. 1956-ot, amikor annyian harcoltak a visszaemlékezések szerint, hogy hadosztályokat lehetett volna felállítani a forradalmárokból. Mondjuk, a szappan története igaz lehet, pl. a stutthofi KZ holttestjeiből gyártottak ilyeneket Danzigban az Anatómiai Intézetben, ott tárolták a fej nélküli holttesteket, de ez nem volt háborús bűncselekmény, mert holttestek feldolgozása nem ilyen. Szerintem Hösst senki nem kínozta (bár felőlem...), viszont azt tényleg nem lehet pontosan tudni, hogy hányan haltak meg Auschwitzban, mert a 3.000.000 - 800.000 között mozogtak évtizedeken át lefelé a számok, de ennek megvolt a lélektani oka a történészek között. A valós adatot nem én kívánom eldönteni, majd döntsék el, akik ezzel foglalkoznak. De kösz az aggódást.
Boldogabb nemzetek, akik saját nyelvük államhatárain belül élnek, vagy azok, kiknek egykori szállásterületeit nem tépkedte le a történelem, s nincs túl sok emigránsuk, akik elmenekültek a lehetetlen hazai állapotok elől, nyugodtan mehetnek a temetőikbe régi nagyságaik sírját felkeresni. Lehet, hogy…..
Csekej (Čakajovce) községben járunk, ami Nyitra egyik északi bolygófalva a Zobor-hegy mögött, tulajdonképpen már össze is épültek a két település. A falu szót sem érdemel. Azonban az úszómedence méretű főtéren a látogató hat darab nagy, szürke szobrot lát, amelyet olyan ügyesen helyeztek el egymás…..
Gyöngyösi Zoltán 2020.12.29 15:56:35
@Oldfan: Macskakörmöztem, only for you. A Ráth-Végh-gel való összehasonlítás számomra hízelgő. (A "Mesternek" nyilván nem.)
2020. augusztus 29-én Besztercebánya főterén álltam. Szép, derűs alkony fogadott, a kávéházak telve voltak. Nem véletlenül kerültem ide ezen a napon. Augusztus 29-e a szlovákoknál munkaszüneti ünnepnap, olyan, mint nálunk március 15, vagy október 23. Bár ezeknél némileg megosztóbb, ez ugyanis az…..
No, nem azért kell Rimaszécsbe visszatérni, mert ez valami nagyszerű hely lenne. Rimaszécs, mai nevén Rimavská Seč a ma Szlovákiához tartozó gömöri tájegység egyik szégyenfoltja, egy nyomorteleppé vált pár utcás falu, amelynek a szélén még állnak normális házak, de a belseje (az egykori hosszú…..
Gyöngyösi Zoltán 2019.09.09 18:38:47
@Comte de Gippaud: Nem vagyok a kifejezett erőszak híve... Meg aztán nehéz beszerezni. Meg aztán ennyit talán nem ér meg a dolog...
Gyöngyösi Zoltán 2019.09.09 18:41:46
@Kispangit: Az a helyzet, hogy épp a mai napon vettem át Gustav Husak: A Szlovák Nemzeti Felkelés emlékezete c. hiánypótló könyvet (440 oldal!), mivel szándékom az, hogy a jövőben apránként bejárom a felkelés helyszíneit egy-egy hétvégi túra során. Tehát fogsz még találkozni a Vörös Hadsereg ez irányú emlékműveivel a blogon. (Ez nem új mánia, idáig is gyűjtögettem őket, de csak egy töredéküket sikerült megírnom belőlük, mert hát az idő...)
Gyöngyösi Zoltán 2020.12.28 18:16:14
@fofilozofus: Belinkelheted, az is információ, nótát sem akármiről írtak, és kösz a köszit.
Mindannyian láttunk már hűtőtornyokat - leginkább a kocsi ablaka mögül. Ott állnak ezek hatalmas, betonból készült hiperboloidok, s hol eregetik, hol okádják magukból a füstöt. A környezetvédők előszeretettel mutogatják őket, mint az ipari szennyezés jelképeit, de ezzel teljesen félrelőnek, mert…..
Gyöngyösi Zoltán 2019.09.19 11:59:25
@molnibalage: Ja, ami kifejezetten érdekelne: miért kell ezt a tornyot ilyen magasra (100-120 méter) emelni? Ha lenn van a "radiátor", vagyis a vízhűtő, és nem szériatartozék a kéntelenítő egység középütt, továbbá nem sok gőzt bocsát ki, akkor miért nem lehet ennek a magassága kevesebb? És miért hiperboloid(szerű) a megjelenése?
Gyöngyösi Zoltán 2019.09.19 12:46:40
@Sword: Aha! Hát akkor ezért mondták nekem azt, amikor beléptünk ebbe a kürtőbe, hogy van egy átjáró, de előbb be kell csukni a külső ajtót, s aztán kinyitni a belsőt, mert egyszerre nem lehet nyitva hagyni őket: jön a cug.
Gyöngyösi Zoltán 2020.12.28 18:12:27
@fofilozofus: Ma már nem titok: az.
Még 2020 augusztus 31-én történt. Álltam a nyitrai belvárosban a Szűz Mária imádata-templom kapujánál és kíváncsian nézegettem a főoltárt, érdekesnek nézett ki az apostolok szobraival. Belépésem morális akadálya egy fiatal, elszánt tekintetű kis nő volt, aki éppen felmosta a kőpadlót. Eszembe…..
A szlovén határ mellett fekvő Redipuglia fölé emelkedő Sei Busi nevű hosszú és meredek dombon 1938-ban felavatott haditemető a világ egyik legmonumentálisabb, legdrágább és legmerészebb I. világháborús emlékműve. Mindezek miatt egyben a legnépszerűbb is. Ez a két egymásra néző domb, vagyis a Sei…..
Gyöngyösi Zoltán 2019.09.23 11:26:05
@masada: Aki nem ismeri a múltat, arra van ítélve, hogy újra átélje azt. Ezt egy nálam sokkal okosabb ember mondta. (Marx.)
Gyöngyösi Zoltán 2019.09.23 12:10:46
@masada: Szerintem viszont, ha nem lenne ennyi világháborús emlékmű - főleg az áldozatokra emlékezve - , akkor már talán az IV. világháborún is túl lennénk.

Marx halott s ezért nem érvényes a szava? Hát akkor már Konrád György szavai sem érvényesek... A múlt héten még élt, akkor több érvényük volt, mint most?

Mellesleg az ilyen helyeknek jelentős turisztikai értéke van, én pl. azért szálltam meg itt, Redipuglia mellett, hogy reggel rögtön megnézhessem az emlékművet, s innen menjek tovább. Vagyis velem már nyert a helyi idegenforgalom, s nyilván nem csak az én pénzem landolt itt éjjeli szállásként. Nemcsak üzem, iskola és gazdaság hozza a pénzt, hanem az idegenforgalom is. Sőt: ma már leginkább az...
Gyöngyösi Zoltán 2019.09.23 13:40:25
@csorsza: Hát, hogy az aostai herceg mennyire volt tehetséges vagy tehetségtelen katonailag, azt igazából nehéz megítélni a hadtörténészek aprómunkáin kívül - de az tény, hogy tőle az egyéni hősiesség nem állt messze, kitartott, irányított, s irányítása alatt nem omlott össze az olasz hadsereg, csak Caporettónál, ott viszont az összes olasz tábornok irányított, nemcsak ő. S hát az egy elég pirruszi győzelem volt az OMM részéről...

Azt nem értem, hogy "aki meg sajnálja az emlékművet" az elesettektől, az rohadjon meg. Én biztos nem sajnálom, mert ezek calabriai parasztok voltak, szardíniai varrógép-ügynökök, római kiskereskedő-segédek és milánói munkások. Belekergették őket egy háborúba, ami nélkül nagyon jól ellettek volna. Nem bánom, hogy kaptak ilyen emlékművet.

Hogy mítoszteremtés? Hát melyik nemzet nem gyárt le magának ilyeneket...? Ez a túléléshez kell.
Isola del Garda szigete Salò mellett van, a tó délnyugati sarkában. Csak hajóval lehet megközelíteni, évente úgy 35.000-en csinálják ezt, mivel van a szigeten egy pompás kis palota velencei gót stílusban. A hajójáratok több településről indulnak oda – nekünk Gargnanóban sikerült fedélzetre…..
messzi vidék Légiósfalva 2019.09.13 22:36:32
Ronchi dei Legionariban vagyunk. Ez a városka az olasz-szlovén határhoz közel Redipuglia mellett az autópálya szomszédságában szendereg, Monfalcone alvóvárosának tekinthető. Semmi izgalmas nincs benne, egy főtérrel bír, abban van egy középszerű templom: Előtte egy 1958-ban emelt igénytelen…..
messzi vidék Catullus barlangjai 2019.09.13 12:16:13
Nem, még nem megyünk el Sirmionéből, egy látványossága visszavan: a római villa maradványai. Ez a 2 hektáros archeológiai terület egészen a félsziget végén van, ott, ahol véget ér a promenád, a domb tetején és meredek peremén ül. Ritkásan tér be ide a nép, ahhoz képest legalábbis, hányan fordulnak…..
A Garda-tó ölében ülő Sirmione az a hely, amitől mindenki el van ragadtatva. A vele kapcsolatos magyar útleírások szövegei csak úgy roskadoznak az áhítat jelzői alatt: a vár „mintha egy tündérmese díszlete lenne”, „lélegzetünk akkor áll el, amikor a tornyaiból elénk tárul az elképesztően szép…..
Gdańskban járunk. Ha már megtekintettük a volt hajógyár előtt a Rohadt kis prolik emlékművét, ideje megismerkedni a Gdański Lenin Hajógyárral (Stocznia Gdańska im. Lenina), azzal a hellyel, ahol létrejött a kommunizmussal szemben ellenállás gócpontja, ahol megalakult a Niezależny Samorządny Związek…..
Gyöngyösi Zoltán 2019.08.02 21:05:11
@Sigismundus: Hogy gáz-e, nem tudom, mert van bennük igazság. Hogy Walesa is aláírt és besúgott volna? Erről nem tudtam. Viszont nem mindegy, hogy mikor és kinek és miről...
Gyöngyösi Zoltán 2019.09.09 18:54:47
@Sigismundus: Hm. Érdekes. Ezt még át kell tanulmányoznom. Kösz, hogy felhívtad rá a figyelmet.
Ha már itt vagyunk a salòi múzeumban, akkor záró sétaként nézzünk meg egy plakátkiállítást. Nem tudom, hogy ez összefüggésben van-e a mellette lévő Mussolini-szobortárlattal, vagy attól függetlenül létezik, de szerintem együtt járnak kéz a kézben, mert kiegészítik egymás gondolatait. A…..
Gyöngyösi Zoltán 2019.09.09 18:45:01
@Sigismundus: Ezt én is meg akartam írni, de megtetted helyettem, köszi.
Gyöngyösi Zoltán 2019.09.09 18:49:02
@Gyingizik: Igen, ismerem a filmet, többször láttam. Középszerű, de oktatóanyagnak megfelelő. Na mármost: itt abból kell kiindulni, hogy négerek (afroamerikaiak) csak igen korlátozott mértékben vettek részt a légi hadműveletekben (ld. erről a film rasszista kiindulópontú vezérkari filozófiáját), tehát ők voltak a kivételek. A plakátok ellenben őket tették az általánossá. Mert ugye így könnyebb volt eladni a szövetséges légierő elleni uszítást, mint a fehérek ellen. Itt azt lehetett mondani, hogy a "gyapotszedők bantu barbársága", ott meg nehéz lett volna azt mondani, hogy a "fehér középiskolai átképzett tanárok barbársága". Ezért ízléstelenek ezek a plakátok.
Gyöngyösi Zoltán 2019.09.09 18:51:08
@acycloren: Oké. Szerintem erről a sisaktémáról elmondtunk mindent. A közönség majd levonja belőle a következtetéseket. Én bármely ellenérv ellenére vallom, hogy erre oda kellett volna figyelnie a rajzolónak, ő a saját korának (mi több: évének, hónapjának) az emberéhez szólt, és nem annak nagyanyjához, aki az I. világháborúban még ilyennekkel találkozott a doberdói frontvonal felé menetelve.
messzi vidék Mussolini, a Fej 2019.08.31 16:51:13
Most, hogy megtekintettük Salòt, nézzünk be a helyi múzeumba, amelyről már megtudtuk,  hogy az Olasz Szociális Köztársaság alatt a Köztársasági Nemzeti Gárda székhelye, s mint ilyen, elég gonosz dolgok vegykonyhája volt. Az épület eredetileg nem múzeumnak jött létre. Lepődjünk meg: egy templomból…..
Mondtam, legyen a poszt címe ez: „Salò, a Garda-tó fővárosa”. De aztán az ember belekotor az adatokba, és rájön, hogy ez több szempontból sem igaz. Az északi, keskeny tócsúcson elterülő Riva del Garda városa területileg nagyobb és több lakosa van; ugyanakkor a tó igazi nagy látványossága a Salònál…..
Egy pici, rendhagyó, de a szívünknek annál kedvesebb utazásra invitálunk most titeket. Amikor elkezdtünk érdeklődni az olcsó és praktikus utazások iránt, már akkor több cikket olvastunk a villámlátogatásokról, azaz amikor a repülőgép menetrendjének hála egy nap alatt megtudsz nézni egy várost.…..
Pár hónappal ezelőtt írtam két posztot Tarnówról. Mondtam, hogy van itt még valami, ami érdekes lehet az ide- és időutazóknak: a helyi zsidóság építészeti maradványai, azon belül is a „bima”. És ennek számomra elég érthetetlen a története.  Kezdjük azzal, mit jelent ez a szó. A régi, ún. lengyel…..
Folytassuk nikolsburgi (mikulovi) élménybeszámolónkat a várkastély és a zsidónegyed bemutatása után az óváros bemutatásával. Rövid túra lesz ez, mert a fenti két látványosságon kívül itt csak néhány kisebb dologgal tudok kedveskedni az idetévedő olvasónak. A város ugyanis apró. Van egy…..
Ha azt mondjuk egy történelem szakos tanárnak, hogy Mikulov, vállat ránt. Ha azt, hogy Nikolsburg, bólint. Miklósvár nem valami fontos hely, csak néhány aprósággal írta be e nevét a történelembe – de ezzel már a világ településeinek 99,99 %-a fölé helyezkedett. Leginkább a nikolsburgi békére szokás…..
Gyöngyösi Zoltán 2019.07.16 22:12:08
@várúrfi: A kiegészítés helyes. Azért nem tettem meg, hogy ezt feltüntessem, mert én a mostani (barokk) vár látnivalóira összpontosítottam, s annak korábbi történelmét nem akartam leírni. Mert ha leírom, egy olyan épületről beszélek, amely - Ferenc érsek fellépése után - nem maradt meg. Meg hát egyébként ott a wikipedia...
messzi vidék Znojmo "gazdagon" 2019.07.07 22:59:32
Korábbi posztomban bemutattam Znojmo legfőbb látványosságát: a várhegy déli oldalát, róla a völgyre nyíló széles kilátással. Csak ismétlésként, hogy miről beszélek: A Szent Miklós-templom oldalfala mellől nézve pedig így fest az erődítmény túloldala:     Meg kell jegyeznem, hogy ezek a képek…..
Gyöngyösi Zoltán 2019.07.09 18:04:50
@Vincent: Szemléletedet nem osztom. Ha elmegyek a milánói dómba, akkor azt írom le, hogy mit láttam, mi annak a története és igyekszem érdekes részletekre felhívni a figyelmet. Azzal nem foglalkozhatok, hogy milyen a milánói egyházkörzet élete, miféle tartalmas programokat szervez a híveknek az érsek, és hogyan éli meg a katolicizmust a tagság. Az egy másik blog. Ez turisztikai.