Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gyöngyösi Zoltán

130 bejegyzést írt és 151 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A szlovén határ mellett fekvő Redipuglia fölé emelkedő Sei Busi nevű hosszú és meredek dombon 1938-ban felavatott haditemető a világ egyik legmonumentálisabb, legdrágább és legmerészebb I. világháborús emlékműve. Mindezek miatt egyben a legnépszerűbb is. Ez a két egymásra néző domb, vagyis a Sei…..
Gyöngyösi Zoltán 2019.09.23 11:26:05
@masada: Aki nem ismeri a múltat, arra van ítélve, hogy újra átélje azt. Ezt egy nálam sokkal okosabb ember mondta. (Marx.)
Gyöngyösi Zoltán 2019.09.23 12:10:46
@masada: Szerintem viszont, ha nem lenne ennyi világháborús emlékmű - főleg az áldozatokra emlékezve - , akkor már talán az IV. világháborún is túl lennénk.

Marx halott s ezért nem érvényes a szava? Hát akkor már Konrád György szavai sem érvényesek... A múlt héten még élt, akkor több érvényük volt, mint most?

Mellesleg az ilyen helyeknek jelentős turisztikai értéke van, én pl. azért szálltam meg itt, Redipuglia mellett, hogy reggel rögtön megnézhessem az emlékművet, s innen menjek tovább. Vagyis velem már nyert a helyi idegenforgalom, s nyilván nem csak az én pénzem landolt itt éjjeli szállásként. Nemcsak üzem, iskola és gazdaság hozza a pénzt, hanem az idegenforgalom is. Sőt: ma már leginkább az...
Gyöngyösi Zoltán 2019.09.23 13:40:25
@csorsza: Hát, hogy az aostai herceg mennyire volt tehetséges vagy tehetségtelen katonailag, azt igazából nehéz megítélni a hadtörténészek aprómunkáin kívül - de az tény, hogy tőle az egyéni hősiesség nem állt messze, kitartott, irányított, s irányítása alatt nem omlott össze az olasz hadsereg, csak Caporettónál, ott viszont az összes olasz tábornok irányított, nemcsak ő. S hát az egy elég pirruszi győzelem volt az OMM részéről...

Azt nem értem, hogy "aki meg sajnálja az emlékművet" az elesettektől, az rohadjon meg. Én biztos nem sajnálom, mert ezek calabriai parasztok voltak, szardíniai varrógép-ügynökök, római kiskereskedő-segédek és milánói munkások. Belekergették őket egy háborúba, ami nélkül nagyon jól ellettek volna. Nem bánom, hogy kaptak ilyen emlékművet.

Hogy mítoszteremtés? Hát melyik nemzet nem gyárt le magának ilyeneket...? Ez a túléléshez kell.
Mindannyian láttunk már hűtőtornyokat - leginkább a kocsi ablaka mögül. Ott állnak ezek hatalmas, betonból készült hiperboloidok, s hol eregetik, hol okádják magukból a füstöt. A környezetvédők előszeretettel mutogatják őket, mint az ipari szennyezés jelképeit, de ezzel teljesen félrelőnek, mert…..
Gyöngyösi Zoltán 2019.09.19 11:38:40
@Watt25: Megtettem és köszönet a figyelmeztetésért. Tényleg voltak benne ilyenek. Hamar munka ritkán jó.
Gyöngyösi Zoltán 2019.09.19 11:59:25
@molnibalage: Ja, ami kifejezetten érdekelne: miért kell ezt a tornyot ilyen magasra (100-120 méter) emelni? Ha lenn van a "radiátor", vagyis a vízhűtő, és nem szériatartozék a kéntelenítő egység középütt, továbbá nem sok gőzt bocsát ki, akkor miért nem lehet ennek a magassága kevesebb? És miért hiperboloid(szerű) a megjelenése?
Gyöngyösi Zoltán 2019.09.19 12:46:40
@Sword: Aha! Hát akkor ezért mondták nekem azt, amikor beléptünk ebbe a kürtőbe, hogy van egy átjáró, de előbb be kell csukni a külső ajtót, s aztán kinyitni a belsőt, mert egyszerre nem lehet nyitva hagyni őket: jön a cug.
Isola del Garda szigete Salò mellett van, a tó délnyugati sarkában. Csak hajóval lehet megközelíteni, évente úgy 35.000-en csinálják ezt, mivel van a szigeten egy pompás kis palota velencei gót stílusban. A hajójáratok több településről indulnak oda – nekünk Gargnanóban sikerült fedélzetre…..
messzi vidék Légiósfalva 2019.09.13 22:36:32
Ronchi dei Legionariban vagyunk. Ez a városka az olasz-szlovén határhoz közel Redipuglia mellett az autópálya szomszédságában szendereg, Monfalcone alvóvárosának tekinthető. Semmi izgalmas nincs benne, egy főtérrel bír, abban van egy középszerű templom: Előtte egy 1958-ban emelt igénytelen…..
messzi vidék Catullus barlangjai 2019.09.13 12:16:13
Nem, még nem megyünk el Sirmionéből, egy látványossága visszavan: a római villa maradványai. Ez a 2 hektáros archeológiai terület egészen a félsziget végén van, ott, ahol véget ér a promenád, a domb tetején és meredek peremén ül. Ritkásan tér be ide a nép, ahhoz képest legalábbis, hányan fordulnak…..
A Garda-tó ölében ülő Sirmione az a hely, amitől mindenki el van ragadtatva. A vele kapcsolatos magyar útleírások szövegei csak úgy roskadoznak az áhítat jelzői alatt: a vár „mintha egy tündérmese díszlete lenne”, „lélegzetünk akkor áll el, amikor a tornyaiból elénk tárul az elképesztően szép…..
Gdańskban járunk. Ha már megtekintettük a volt hajógyár előtt a Rohadt kis prolik emlékművét, ideje megismerkedni a Gdański Lenin Hajógyárral (Stocznia Gdańska im. Lenina), azzal a hellyel, ahol létrejött a kommunizmussal szemben ellenállás gócpontja, ahol megalakult a Niezależny Samorządny Związek…..
Gyöngyösi Zoltán 2019.08.02 21:05:11
@Sigismundus: Hogy gáz-e, nem tudom, mert van bennük igazság. Hogy Walesa is aláírt és besúgott volna? Erről nem tudtam. Viszont nem mindegy, hogy mikor és kinek és miről...
Gyöngyösi Zoltán 2019.09.09 18:54:47
@Sigismundus: Hm. Érdekes. Ezt még át kell tanulmányoznom. Kösz, hogy felhívtad rá a figyelmet.
Ha már itt vagyunk a salòi múzeumban, akkor záró sétaként nézzünk meg egy plakátkiállítást. Nem tudom, hogy ez összefüggésben van-e a mellette lévő Mussolini-szobortárlattal, vagy attól függetlenül létezik, de szerintem együtt járnak kéz a kézben, mert kiegészítik egymás gondolatait. A…..
Gyöngyösi Zoltán 2019.09.09 18:45:01
@Sigismundus: Ezt én is meg akartam írni, de megtetted helyettem, köszi.
Gyöngyösi Zoltán 2019.09.09 18:49:02
@Gyingizik: Igen, ismerem a filmet, többször láttam. Középszerű, de oktatóanyagnak megfelelő. Na mármost: itt abból kell kiindulni, hogy négerek (afroamerikaiak) csak igen korlátozott mértékben vettek részt a légi hadműveletekben (ld. erről a film rasszista kiindulópontú vezérkari filozófiáját), tehát ők voltak a kivételek. A plakátok ellenben őket tették az általánossá. Mert ugye így könnyebb volt eladni a szövetséges légierő elleni uszítást, mint a fehérek ellen. Itt azt lehetett mondani, hogy a "gyapotszedők bantu barbársága", ott meg nehéz lett volna azt mondani, hogy a "fehér középiskolai átképzett tanárok barbársága". Ezért ízléstelenek ezek a plakátok.
Gyöngyösi Zoltán 2019.09.09 18:51:08
@acycloren: Oké. Szerintem erről a sisaktémáról elmondtunk mindent. A közönség majd levonja belőle a következtetéseket. Én bármely ellenérv ellenére vallom, hogy erre oda kellett volna figyelnie a rajzolónak, ő a saját korának (mi több: évének, hónapjának) az emberéhez szólt, és nem annak nagyanyjához, aki az I. világháborúban még ilyennekkel találkozott a doberdói frontvonal felé menetelve.
No, nem azért kell Rimaszécsbe visszatérni, mert ez valami nagyszerű hely lenne. Rimaszécs, mai nevén Rimavská Seč a ma Szlovákiához tartozó gömöri tájegység egyik szégyenfoltja, egy nyomorteleppé vált pár utcás falu, amelynek a szélén még állnak normális házak, de a belseje (az egykori hosszú…..
Gyöngyösi Zoltán 2019.09.09 18:38:47
@Comte de Gippaud: Nem vagyok a kifejezett erőszak híve... Meg aztán nehéz beszerezni. Meg aztán ennyit talán nem ér meg a dolog...
Gyöngyösi Zoltán 2019.09.09 18:41:46
@Kispangit: Az a helyzet, hogy épp a mai napon vettem át Gustav Husak: A Szlovák Nemzeti Felkelés emlékezete c. hiánypótló könyvet (440 oldal!), mivel szándékom az, hogy a jövőben apránként bejárom a felkelés helyszíneit egy-egy hétvégi túra során. Tehát fogsz még találkozni a Vörös Hadsereg ez irányú emlékműveivel a blogon. (Ez nem új mánia, idáig is gyűjtögettem őket, de csak egy töredéküket sikerült megírnom belőlük, mert hát az idő...)
messzi vidék Mussolini, a Fej 2019.08.31 16:51:13
Most, hogy megtekintettük Salòt, nézzünk be a helyi múzeumba, amelyről már megtudtuk,  hogy az Olasz Szociális Köztársaság alatt a Köztársasági Nemzeti Gárda székhelye, s mint ilyen, elég gonosz dolgok vegykonyhája volt. Az épület eredetileg nem múzeumnak jött létre. Lepődjünk meg: egy templomból…..
Mondtam, legyen a poszt címe ez: „Salò, a Garda-tó fővárosa”. De aztán az ember belekotor az adatokba, és rájön, hogy ez több szempontból sem igaz. Az északi, keskeny tócsúcson elterülő Riva del Garda városa területileg nagyobb és több lakosa van; ugyanakkor a tó igazi nagy látványossága a Salònál…..
Egy pici, rendhagyó, de a szívünknek annál kedvesebb utazásra invitálunk most titeket. Amikor elkezdtünk érdeklődni az olcsó és praktikus utazások iránt, már akkor több cikket olvastunk a villámlátogatásokról, azaz amikor a repülőgép menetrendjének hála egy nap alatt megtudsz nézni egy várost.…..
Pár hónappal ezelőtt írtam két posztot Tarnówról. Mondtam, hogy van itt még valami, ami érdekes lehet az ide- és időutazóknak: a helyi zsidóság építészeti maradványai, azon belül is a „bima”. És ennek számomra elég érthetetlen a története.  Kezdjük azzal, mit jelent ez a szó. A régi, ún. lengyel…..
Folytassuk nikolsburgi (mikulovi) élménybeszámolónkat a várkastély és a zsidónegyed bemutatása után az óváros bemutatásával. Rövid túra lesz ez, mert a fenti két látványosságon kívül itt csak néhány kisebb dologgal tudok kedveskedni az idetévedő olvasónak. A város ugyanis apró. Van egy…..
Ha azt mondjuk egy történelem szakos tanárnak, hogy Mikulov, vállat ránt. Ha azt, hogy Nikolsburg, bólint. Miklósvár nem valami fontos hely, csak néhány aprósággal írta be e nevét a történelembe – de ezzel már a világ településeinek 99,99 %-a fölé helyezkedett. Leginkább a nikolsburgi békére szokás…..
Gyöngyösi Zoltán 2019.07.16 22:12:08
@várúrfi: A kiegészítés helyes. Azért nem tettem meg, hogy ezt feltüntessem, mert én a mostani (barokk) vár látnivalóira összpontosítottam, s annak korábbi történelmét nem akartam leírni. Mert ha leírom, egy olyan épületről beszélek, amely - Ferenc érsek fellépése után - nem maradt meg. Meg hát egyébként ott a wikipedia...
messzi vidék Znojmo "gazdagon" 2019.07.07 22:59:32
Korábbi posztomban bemutattam Znojmo legfőbb látványosságát: a várhegy déli oldalát, róla a völgyre nyíló széles kilátással. Csak ismétlésként, hogy miről beszélek: A Szent Miklós-templom oldalfala mellől nézve pedig így fest az erődítmény túloldala:     Meg kell jegyeznem, hogy ezek a képek…..
Gyöngyösi Zoltán 2019.07.09 18:04:50
@Vincent: Szemléletedet nem osztom. Ha elmegyek a milánói dómba, akkor azt írom le, hogy mit láttam, mi annak a története és igyekszem érdekes részletekre felhívni a figyelmet. Azzal nem foglalkozhatok, hogy milyen a milánói egyházkörzet élete, miféle tartalmas programokat szervez a híveknek az érsek, és hogyan éli meg a katolicizmust a tagság. Az egy másik blog. Ez turisztikai.
A tömegek, ha a dél-morvaországi Vranov nad Dyjí városkájába mennek, mindig a várkastélyt nézik meg. Meg is érdemli, ez Csehország egyik leglátványosabb épülete. Képzeljünk el egy erdőfedte hegyek között lévő mély, meredek völgyet, amelyen átrobog egy kis folyó, a Thaya. A település érdektelen, egy…..
A Lednice-Valtice Kultúrtáj egyik markáns része a Valtice faluban lévő Liechtenstein-kastély. Nagy reményekkel érkeztem oda, de egy nagy legyintés lett belőle. Ez nem a kastélynak köszönhető, hanem csak a pillanatnyi állapotoknak. A turisztikai lapok egy ilyen képet ígérnek róla, ezt a valticei…..
Leszállt az este, s én egy szálloda recepciója előtt üldögéltem pohár borom fölött. Az udvarban megállt egy magyar rendszámú autó, s kiszállt belőle egy férfi és egy nő. A férfi olyan hatvan év körüli, megtermett, kopasz, pocakos rockerfazon volt, a nő meg egy seszínű, kesehajú, vékony teremtés, a…..
messzi vidék Morvamező, Ottokár 2019.06.25 11:32:30
II. Ottokár (1232-1278) morva őrgrófként kezdte a pályafutását, majd cseh király lett, s innentől kezdve arra fordította az idejét, hogy megszerezze a német-római császári trónt. Ennek érdekében – minden jogot tiporva – meghódította a Babenbergek kihalása után gazdátlanul maradt mai Ausztria keleti…..
Gyöngyösi Zoltán 2019.06.28 11:43:42
@Bright side of life: Átgondoltam, igazad van. Kiszedtem.
A korábbi posztomban (Diadalív az erdő mélyén) már megismert I. János Liechtenstein-hercegnek voltak még ötletei ahhoz, hogy dobja fel építészeti elemekkel az uralma alatt álló lankás morva tájat. Ha délnyugat felé elhagyjuk Valticét, úgy kb. 10 perc autóútra (a várostól 3 km-re) egy újabb meglepő…..
Van Dél-Morvaországban egy angolparkos vidék, ami négy óra kocsiútra van Budapesttől, neve az, hogy Lednice-Valtice Kultúrtáj. E terület – ahogy neve mutatja – Lednice és Valtice falvak között és körül terül el, s egészen a kb. 15 km-re lévő Mikulovig hatol. Van itt minden, amiben a sétáló ember…..
Splitbe senki nem azért megy, mert meg akarja ismerni Splitet. Split, mint város senkit sem érdekel. Azért dől ide a nép, hogy megtekintse Diocletianus palotáját. És ez így is van: a többi smafu. Nem mondom, ha autópályán közelíti meg az ember az őt körbevevő hegyek tetején, igen pazar látványban…..
Gyöngyösi Zoltán 2019.06.24 16:02:27
@'it's cool to know nothing': Nézd, az én dühömet az váltotta ki, hogy most megy a tv-ben egy reklám, hogy látogasson Horvátországba, s mi a fő célpont? Split. A MÁV is oda szervez közvetlen vonatokat. Mert ez a csúcs... Hát nem. Az átlagturista, akinek fogalma sincs arról, hogy IV. Bélának hány lánya volt még Margiton kívül, azt kapja, amit én leírtam. Emellett persze felfedezheti magának a szarkofágokat, egy-két faragást, néhány utcarészletet, de ettől még a város lényege egy két óra alatt bejárható nyóckeres épülethalmaz marad.
Gyöngyösi Zoltán 2019.06.25 12:14:59
@'it's cool to know nothing': Nekem ez a város kevés volt, és ráadásul (szerintem szándékosan) nincs rendbe téve a "palota". Most jártam Nikolsburgban (Mikulov), ez egy cseh kisváros az osztrák határ mellett (nikolsburgi béke, nikolsburgi ABC, Bismarck itt akarta magát kivetni az ablakon stb.), usque 7.000 lakos, kb. két óra alatt bejárható ez is, de három posztot kell írnom róla, annyi érdekesség vár ott az emberre. Itt meg csak ennyit tudtam kipréselni magamból.

Az meg, hogy a régi rómaiak is ott jártak, ahol én... Ha végigmegyek kocsival Óbudán, nem érzem a meghatódást, mert ezen az úton sétáltak a nyugdíjas római katonák az amfiteátrumba, meg vissza.
Gyöngyösi Zoltán 2019.06.25 14:06:11
@adamskij: Na, pár napon belül kapsz egy olyan részletes mikulovi összefoglalót, hogy csak na. Az összevetés vele ötletszerű volt, mondhatni: improvizatív.
messzi vidék Aspern oroszlánja 2019.06.23 16:39:02
Történt pedig ez: 1809. május 21-22-én a Bécstől északra lévő Aspern és Essling falvak között szembeszállt egymással Napóleon és I. Ferenc hadserege. A két napos kegyetlen csatában az osztrákok győztek – ez volt Napóleon első síkvidéki veresége. A hős pedig Károly főherceg (1771-1847) volt, a…..
Gyöngyösi Zoltán 2019.06.24 18:06:06
@Weißkopf: Igen, így van, elütöttem, javítom, kösz.
A szállásfoglalós oldalak vendégértékeléseire alapozott szállásfoglalás után most jöjjön a másik oldal. Egy vendégház, amit tönkretett a booking.com. Levélíró vállalkozónk nem értette, miért nem jönnek foglalások az oldalról, aztán meglátta a lehúzó kommentet, amit…..