Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MolnárSzabolcsErdély

0 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A 18. század eleji Magyarországon és Erdélyben szinte évente pusztított a pestis. Kevesen tudják, hogy még a Rákóczi szabadságharcnak is gyakorlatilag a járvány vetett véget. A pestisjárványok elleni szervezett védelmet csak a század végére sikerült kiépíteni az ekkor még Magyarországtól független…..
Az IWIW és a MyVip után új, cenzúramentes közösségi oldala indult Magyarországnak, a Hundub. A készítőknek elegük lett a Facebook egyoldalú politikájából, miszerint tiltja és cenzúrázza a neki nem tetsző tartalmakat, ezért elindították a Hundub-ot. A magyar közösségi oldal a napokban indult…..
MolnárSzabolcsErdély 2020.12.22 21:38:01
Csíkszeredáról indultunk el a 12A jelű úton északkelet felé, hogy eljussunk a Gyimesi-szoroshoz, ahol egykor egy vár állott, melyből napjainkra már nem maradt szinte semmi. Azonban Gyimesbükk településének közelében több érdekes, a magyar történelemben fontos szerepet játszó épületet is meg lehet…..
A Magyar Királyi Államvasutak 30-as számú őrháza fogalom a magyar történelemben. Ez volt a legkeletibb ilyen épület, az egykori magyar-román határon, a Rákóczi-vár romjai alatt. Az alatt a vár alatt, amely idén jelentős felújításon esik át...
Akik rendszeresen olvassák a blogot talán emlékeznek még Irénre és Gáborra, akik életük álmát valósították meg, amikor Krétára költöztek. Tavaly ősszel visszatértek Magyarországra, természetesen azzal az elképzeléssel, hogy amint lehet, mennek ismét Görögországba. Nos, az „amint lehet” a koronavírus…..
Segesvár történelmi belvárosának megtekintését követően nyugat felé indultunk el a 14-es főúton Medgyes irányába, majd Szászsárosnál letértünk balra a 141B jelű mellékútra, melyen mintegy kilenc kilométert tettünk meg, és meg is érkeztünk Berethalom településére. A szász evangélikus erődtemplom a…..
Ma már nem lehet tudni, hányadik a magyar városok sorában London (pár éve ugye az volt a mondás, hogy az ott élő magyarok számát tekintve a harmadik lenne), az viszont biztos, hogy az elmúlt egy-két évben rengetegen költöztek el a brit fővárosból. A jelenség okai meglehetősen összetettek, ám mivel…..
Erdély különösen kedves a szívemnek, tizenöt éve jártam ott, és úgy elvarázsolt, hogy azóta is visszavágytam oda. Idén ez a vágyam beteljesült. Először is le kell szögeznem, hogy Székelyudvarhely – ami a csillagtúránk origója volt – messze van. Nagyon messze. Még annál is messzebb. Hétszáz, azaz…..
2017 augusztusában öt napos körutazásra indultunk Erdélybe, melynek során számos várat, templomerődöt, egykori szász várost és kastélyt látogattunk meg. A hajnali indulást követően az Ártándi Határátkelőhelynél léptünk át Romániába, majd miután kifizettem a román utakra kötelező útdíjat,…..
Maga Fastnet Rock egy egész kicsi sziget az Atlanti-óceánban. Hivatalosan ez a szikla egész Írország legdélebbi pontja. Igaz 13 km távolságra fekszik magától a szárazföldtől, de különleges helyzete miatt Írország könnycseppjeként is ismerik. Ti sejtitek miért? Na jó, picit segítek: ez volt a…..
MolnárSzabolcsErdély 2019.06.09 14:57:35
Előző bejegyzésemben Déva várának történetét mutattam be a XVI. század végéig, szó volt többek között a vár első írásos említéséről IV. Béla király (1235-1270) és István trónörökös, ifjabb király harcai során, Kán László tartományúrról és a Szent Koronáról, a törökverő Hunyadi Jánosról, Dobó István…..
A 2017-es erdélyi kirándulásunk második napjának reggelén felkerestük Alvinc települést, ahol megnéztük Fráter György bíboros kastélyának csekély romjait, majd onnan délkeleti irányba utaztunk tovább az A1-es autópályán Erdély belseje felé. Nagyszeben városától mintegy tíz kilométerre nyugatra, a…..
Egy 47 fős lelkes kis csapat indult Szeghalomról, Füzesgyarmatról és Furtáról 2019. március 30-án Arieşeni – Vércsorog-vízeséshez (Cascada Vârciorog). Már a buszon kiderült, hogy egy igen jó hangulatú társaság jött össze, pedig az emberek nagy része nem is ismerte egymást!..
MolnárSzabolcsErdély 2019.04.26 17:21:11
Elég sok ellentétes gondolat keringett a fejemben Erdélyről, amíg nem jártam ott. Jómagam nem vágytam oda, egyébként sem vagyok hegypárti, hidegpárti, nem tűnt soha elég fancy helynek, egyáltalán nem is értettem, hogy mások miért mennek akár rendszeresen is oda nyaralni vagy telelni. A másik oldal…..
Havas, téli éjszakán, új magyar túrázós mobilapplikációval jártuk be a 300 méterrel a város felett végigfutó Guckler-utat a Hármashatár-hegy oldalában. Csendben, minden hűhó nélkül adtak át nemrégen egy új hegyi tanösvényt a fővárosban, ami a panorámájának köszönhetően várhatóan hamarosan a…..
Hogy Romániában furcsa dolgok folynak a világörökségek ügyében, arról nemrég írtunk. És ez a történet, amelyet itt megosztunk, nem kevésbé jellemző a mi Kelet-Európánkra. Van benne ambiciózus, ámde sikertelen miniszter, slampos, egymástól lopó média, meg sok-sok kihasználatlan kulturális örökség.  ..
MolnárSzabolcsErdély 2019.01.20 18:13:31
For English scroll down Parajd elsősorban a sóbányáról híres. Szép-szép, de Parajdon nemcsak a sóbányáról szólt számunkra az élet, így mielőtt leereszkedtünk volna a mélybe, csatangoltunk egyet a városban kedves részletek után kutatva. Parajd is a city in Transylvania and…..
MolnárSzabolcsErdély 2019.01.19 03:29:48
Hat éve jelölték ki, ma már Európa egyik legnépszerűbb túraútvonala az Alpok-Adria trail. Az ausztriai gleccserektől indul, majd szurdokokon át és hegyi tavak mellett kígyózik le egészen az olasz tengerpartig. A 683 kilométeres túra bejárása egy fél nyárba telik, mi egy négynapos-négyszakaszos…..
MolnárSzabolcsErdély 2018.10.11 13:40:51
Néhány évvel ezelőtt még a művészeti tanulmányaim alatt építettem lyukkamerát és fotóztam vele. Viszonylag egyszerűen, forintokból elkészíthető egy camera obscura. Nézzük meg, hogy mi is kell nekünk ahhoz, hogy egy cipősdobozból fényképezőgépet építsünk: Fekete szigetelőszalag és fekete…..
Aki a természeti kincsek és értékek felkeresése mellett érdeklődik a középkori magyar történelem emlékei iránt is, az Erdély földjén igazán elemében érezheti magát, hiszen lépten-nyomon várromok, több száz éves erődtemplomok, kastélyok, erődített szász városok és régi korok elfeledett csataterei…..
MolnárSzabolcsErdély 2018.10.01 13:51:19
Négy fotós kollégámmal egy mobiltelefont ragadtunk, leváltva az értékes tükörreflexes fényképezőgépünket, hogy megnézzük, mit is tudhat egy telefon kamerája. Elhívtunk Lili modellünket egy fotózásra a várnegyed utcáiba, hogy portrékat készítsünk róla. Mindegyikünknek 15 percünk volt arra, hogy három…..
MolnárSzabolcsErdély 2018.09.21 11:17:05
MolnárSzabolcsErdély 2018.09.21 11:21:54