Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gondil

6 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Fent a felhőkben - egy közös térben és időben - töltöm az időmet, naponta több órát, már nem is számolom. Egy olyan helyen, ahol egyedül vagyok - de mégsem, mert sokan mások is ott vannak. Bár láthatatlanok, de valahogy mégis ott vannak! Egyedül - vagy közösségben? Hogy is van ez? Sokszor…..
Mikor 14 éves voltam, eldöntöttem, hogy csak a feleségemet akarom megcsókolni. Igen, én mindig is olyan igazi romantikus alkat voltam, aki annyira előzékeny, hogy olyan nincs, hogy egy nő ne előtte menjen ki az ajtón. Az az igazán romantikus, ha ott az „oltárnál” csattan el az…..
Gondil 2019.09.06 09:16:32
@Chr.Itta:

Kedves hozzászóló!

Örülök, ha tetszett a cikkem/cikkeim. Abban a reményben írtam, hogy az ilyen helyzetben lévőknek, mint őn, vigasztalást nyúltson, vagy egy másik utat adjon, ami nem a megszégyenítés útja, amit sajnos olyan sokan követtek! Az eddigi hozzászólások többsége sajnos arról szólt, aminek nem láttam értelmét, hogy folytatódjon: keresztényellenességről és gyülölködésről. Ezt nem akartam, hogy folytatódon, ezért nem írtam többet.

örülök, ha segíthettem!

Egyértelműen az kellene, hogy célja legyen a kereszténységnek, hogy bűntudat helyett bátorságot adjon az életre, hiszen Jézus is erről beszélt. Remélem, hogy talál olyan közösséget, ahol ezekről a dolgokról nyíltan, és szégyenmentesen tud beszélni!

A hozzászólásán felbátorodva lassan megírom a 4. részt is. Köszönöm!
Gondil 2019.09.06 10:44:17
@Chr.Itta: Köszönöm :) és mégegyszer örülök :)
Mikor kezdtük el a szexualitást a behatolásra és az orgazmusra csökkenteni?! Mikor vesszük végre észre, hogy a szex nem csak az orgazmusról szól, hanem sokkal inkább két ember kapcsolatáról. A szex két ember között megvalósuló szeretetkapcsolat, ami nem szűkíthető le csupán a…..
Gondil 2018.12.02 19:22:36
@Before:

Egyetértek veled! A elsősorban keresztényeknek szántam, és most kezdek rájönni, hogy ezt a blogot elsősorban nem ők olvassák.
Nem akartam átesni a ló túloldalára. Egyértelmű, hogy a szexualitás elsősorban fizikai jellegű dolog. Ugyanakkor, ahogy arról írtam is, sajnos azt is látom, hogy sok keresztény és nem keresztény leragad ezen a szinten.
Gondil 2018.12.03 14:07:44
@Ad Dio:
Köszi a hozzászólásodat! Igen valahogy ez a helyzet: van, aki mindig szeret mindent szétrollkodni... Én sem értem, hogy miért jukadnak ki egyesek mindig annál a témánál, hogy létezik e Isten...
Gondil 2018.12.03 14:23:12
@TanBá:

Kedves Tanbá! Értem, akkor ne vitázzunk. Eléggé rövidre zártad a témát. Akkor viszont legalább magadhoz legyél hűséges, és maradj csendben. Mert ha folyton hozzá kommentelsz, az pont azt bizonyítja, hogy fanatikus vagy. Azt írod, hogy téged nem érdekel, hogy létezik e Isten , csak az ateistákat, meg a teistákat. Ugyanakkor miközben azt vallod, hogy te egyik csoportba sem tartozol, egyértelműen kiderül, hogy vad ateista vagy. Hiszen ettől leszel ateista: Hangosan mondod a keresztény ellenes véleményedet, a nélkül, hogy értenéd a kereszténységet. Attól, hogy pár dolgot kiemelsz, és azt kritizálod, (Pl: rosszul sikerült hittankönyvek, papi nőtlenség, papi szexulális bűnök ), nem látsz túl ezeken, és nem látod igazén a kereszténység lényegét.

Defíníció:
Az ateizmus az isten, istenek vagy más természetfeletti lények létezésébe vetett hitet elutasító eszmei irányzatok csoportja. Nem egyetlen, homogén ideológia, hanem számos különböző eszmei irányzat összessége. Szűkebb értelmezések szerint ateistának a természetfeletti lények létezését kifejezetten tagadó ideológiák tekintendők.

Innentől az, hogy ateista vagy e nem kérdés: teljesen egyértelmű: nem hiszel bármilyen transcendens létezőben, ami bőven kimeríti az ateizmus fogalmát.

Tiszteletben tartom véleményedet, és köszönöm hogy ilyen lelkes vagy saját hited iránt. De nem látom értelmét további diszkussziónak, mert te vagy az, aki nem hajlandó a párbeszédre. Mint ahogy ezt többszörösen bemutattam: egyértelműen fanatikus ateista vagy, aki ugyanúgy hisz valamiben, mint én.

A Swift idézetről pedig csak annyit: te is ugyanúgy észérvek nélkül fogadod el, hogy igaz az az állítás, hogy csak észérvek alapján lehet hinni valamiben.

No de mindegy, úgyse tudlak meggyőzni, és nem is szeretnélek. Legyen neked a te hited szerint, én elbúcsuzom tőled.
Jaj, csak nehogy véletlenül megéljem a szexualitásomat! Ugyan már?! Tényleg ez lenne az Isten akarata? Úgy gondolom, éppen itt az ideje annak, hogy végre megteremtsünk egy új kultúrát, melyben a keresztények nem egymás nadrágjában turkálnak! Ha jól emlékszem, itt tartottunk. A…..
 A Venom keresztény szemmel  A Venom, a nagyon várt Marvel alkotás a napokban került a mozikba. Mint Marvel fan és mint keresztény ember, úgy döntöttem megnézem, kíváncsi lettem mit fognak kihozni egy ilyen szörnyszülöttböl. És nem is kellett csalódnom. Tudom, a legtöbb kritika igen negatív. Persze…..
Gondil 2018.10.08 14:41:32
@I_Isti: Kedves Hozzászóló!

Köszönöm, hogy elmondtad a véleményedet, örülök neki, hogy nem egyezik az enyémmel, mert így tud megindulni egy izgalmas párbeszéd bármilyen témában.

Én sajnos nem találkoztam ezzel a dokumentumfilmmel, úgyhogy arra nem tudok reagálni. Igen, az is lehet, hogy Jack Kirby, vagy Stan Lee az általad leírt módon írta a történet alapját képező képregényeket. Nem tartom kizárva.

Azonban keresztényként különbséget kell tennem a között, hogy mi az ami egyértelműen démoni hatás az életemben, és mi az ami semleges. Különbséget kell tudnom tenni a között ami valóság, és ami fikció. Egyértelműen démoni hatás sok minden lehet (megszállottság, jóslás, ezotéria, látomások, káros szenvedélyek stb.).
Ugyanakkor nem gondolom, hogy egy fiktív univerzum, például a Marvel egyértelműen káros, démonikus hatással lenne az életünkre.

Van erre Biblikus példa, a Korinthusi gyülekezetben a bálványáldozati hús kérdése. (1 Kor 8)
Tehát erre alapozva lehet, sőt szabad ilyen filmeket néznem, és arról hiteles keresztény véleményemnek lenni.

Egyébként még egy témát érintettél, ami a cikk órása óta bennem is motoszkál. Szerintem a film nem a démonizálódást teszi vonzóvá. Én onnan közelítenék, hogy mindenkiben van egy bennünk bujkáló belső hang, mely arra késztet bennünket, hogy rosszat tegyünk. (Vagy ahogy a keresztények mondják, bűnt kövessünk el.) A film végső üzenete az, hogy Venom (vagy párhuzamban a bennünk lakozó bűn) nem veszi át az irányítást. Sőt! Eddie megtanul együtt élni vele, és megtanulja, hogy hogyan kell féken tartani.
Sajnos több olyan keresztény közösségben jártam már, ahol a bűnről úgy beszélnek, mint ami megszűnik, és mostmár minden rendben, élhetünk örökké happy életet. Pedig szerintem nem. A hajlam mindig ott marad bennünk, és figyelmeztet arra, hogy Isten kegyelmére van szükség.
Nem teljesen erről szól a film, de számomra arra hívta fel a figyelmet, hogy ne higgyem, hogy legyőztem a bennem lakozó bűnt. Mindig csábítható vagyok. Meg kell tanulom ezzel együtt élni.
Gondil 2018.10.08 23:21:37
@I_Isti: Értem, és tiszteletben tartom a véleményedet, nagyon érdekesnek tartom.
Teljesen más oldalról közelítünk a kérdéskörhöz.
"Különbséget kell tudnom tenni a között ami valóság, és ami fikció."
Szerintem nem lehet. "
Szerintem meg meglehet. Újból előhozom a bálványáldozati hús kérdését. Nem létezik más Isten. Csak egy. Ezért hiába áldozták más "Istennek" a húst, én attól szabad vagyok arra, hogy megegyem.
Hiába van egy könyvön, vagy filmen érezhetően démoni eredet, szabad vagyok arra, hogy megnézzem vagy elolvassam stb.
Persze itt is érvényes Pál szava: "Minden szabad nekem, de nem minden használ."
Van, ami nem használ. fel kell tudnom ismerni, hogy mi az ami nem használ, esetleg káros. Nekem vannak olyan sorozatok, amitől kifejezetten rosszul érzem magam, rossz a közérzetem, és félek egyedül az otthonomban. Ezért nem nézem őket.

"Még egyszer: én azt állítom, hogy maga a film alapötlete egy 100%-osan reális ábrázolás a természetfölötti és a természetes kapcsolatáról, amit csak és kizárólag természetfelettiből származó információ alapján lehetett elkészíteni, kitalálni. "

Bocsi, de ebben sem vagyok biztos. Vannak tapasztalataim démonológiával, és bizony nem sok köze van a démonoknak ezekhez a fiktív mesefigurának. Lehettek a szerzőre hatással ilyen jellegű dolgok, de nem szükségszerű, hogy azok így átvitt értelemben ránk is hatnak.
Ilyen pl a jóga is. Eredetileg szakrális cselekedet, de mint testmozgás, nyugodtan végezhető, sőt még egészséges is.

És itt elérkeztünk egy következő gondolathoz:
minden nép megalkotja a saját mitológiáját, a saját eredettörténetét, ami megmagyaráz oly sok mindent a hiedelemvilágon belül. Például ott vannak a magyar népmesék. Sose gondoltam rájuk valóságként. Egy fiktiv történet, ami el akar nekem mondani valamit. Szórakoztat, és üzenetet közvetít.

Ugyanez a Marvel és akár a DC stb.. Egy modern mitológia, ami már nem akar megmagyarázni semmit. Már nem eredettörténet, csupán szórakoztatni akar. És igen nagyon komoly kérdésekre mutat rá. A kérdés bennem az, hogy mi az az életérzés, ami vonzó a mai generáció számára? MIért alkot a 20.-21.század olyan mitológiát, mely nem vezet sehonnan sehova? Lehet hogy ebben megjelenik korunk világlátása? Az abszolút vallás és ideológia mentes élet? Ezt bizony valószínűleg élteti, és támogatja ez az univerzum, és ezért egyetértek vele, hogy lehetnek káros hatásai.

" szerzők világnézete _minimum_ antikrisztiánus, egyértelmű, hogy legalább a film alapötlete a tisztátalan, a démonikus, ördögi természetfelettiből származó kijelentésből van."

Ebben a mondatodban több féle teológia is ötvöződik, sőt szerintem van ami eldeformálódik.
. Az egyik a tisztaság teológia. Úgy érzem, hogy azért vagy fenntartásokkal az egész téma felé, mert hogy "nehogy ártson nekem is." Azt érzem, hogy az a gondolat van benned, hogy ha megnéznéd, vagy belemerülnél, akkor rossz, esetleg démoni hatása lehetne rád. Ez a hatás pedig mind vallásilag, mind erkölcsileg tisztátalanná tenne téged. Ettől való félelemből fakadóan nemet mondasz rá.
Jézus azt mondta, hogy "nem az teszi tisztátalanná az embert, ami bemegy a száján, hanem ami kijön belőle.".
Azt gondolom, hogy attól függ, milyen hozzáállással nézi az ember. Lehet ránk rossz hatással? Igen. De nem szükségszerű.

"nem tudod megállapítani a természetes értelmeddel, hogy melyik része az, ami még kóser, és melyik része az ami kitaláció."
de azt megtudom állapítani, hogy mi az , ami rossz hatással van rám. Megint csak: szabad vagyok rá, és nem tesz tisztátalanná. Megtehetem. Aztán egyéni személyes keresztény felelősségem, hogy utána hogy döntök a témában. Mint felnőtt felelősségteljes keresztény, dönthetek úgy, hogy tovább nézem, ha az nincs rám rossz hatással.

"természetfelettiből származó kijelentésből " "A természetfelettiből származó információ pedig nem tud semleges lenni, mert vagy az ördögi/sátáni/démonikus részéből származik, vagy Istentől."

tisztelettel, de a kijelentés az egy keresztény teológiai szakkifejezés, ami Isten bemutatkozására vonatkozik, arra, amit ő elmond magáról, tehát végső soron a Szentírásra. Így ebben a kontextusban nem bölcs dolog használni. Ha arra gondolsz, hogy démoni hatással, és így negatív transcendens hatással íródott, megértem az érvelésedet, de erre már korábban reflektáltam. Még egyszer: nem szükségszerű, hogy egy nem Isteni eredetű információ rossz hatással legyen rám.

"A "venom" nem az ó-emberi természet, mert az nem rendelkezik (legalábbis remélem hogy általában nem rendelkezik senkinél) _annyira_ gyilkos indulatokkal, "
sajnos van akinél ad ilyen gyilkos indulatokat. De a túlzás ismert irodalmi eszköz, melynek célja rávilágítani a kihangsúlyozott dolog fontosságára. Innen nézve megint máshogy lehet ehhez viszonyulni.
A Marvel, és hasonlók végső soron egy modern mese, egy új mitológia, mely számos ponton rámutat társadalmi, etikai, politikai, és világnézeti aktualitásokra, reflektálva a 20-21. sz helyzetére. És mint ilyen, fontos megvizsgálnunk!
Gondil 2018.10.14 16:34:29
@I_Isti:
Értem, és hálás vagyok azért, hogy megosztottad a gondolatmenetedet!
Ki tudja, az is lehet, hogy igazad van.
Én azonban továbbra sem gondolom, hogy ezek a filmek szükségszerűen démoni eredetűek lennének.
Igenis fontosnak tartom, hogy keresztényként ilyen dolgokat is megnézzek, amiket egyébként nem néznék meg. Azért, hogy megértsem a körülöttem lévő világot, és arra megfelelően tudjak reflektálni. Nincsen rám rossz hatással, és nem látok és érzékelek bennük bármilyen negatív hatást. Sajnálom, ha van olyan tapasztalatod, vagy ahogy írtál testvéredről: szóval ismerősödnek /családtagodnak van rossz tapasztalata. Ugyanakkor azt gondolom, hogy az emberi psziché sok mindenre képes, amit nem is gondolnánk, és nem feltétlenül kell rögtön mindent démoninak bélyegezni, ami annak látszik.
Fekete Tükör című sorozat 3. évad 1. epizódja keresztény szemmel Mafab adatlap Gondoltál már arra, mi lenne, ha az előrejutást az életben nem a pénz, a tudás, vagy a protekció határozná meg, hanem az, hogy hogyan értékelnek téged az emberek? Mi lenne, ha a Facebook lájk-rendszerét kicsit…..