Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nemesiné

50 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sokban hasonlítottak a marhavásárokra, csak kicsit embertelenebb formában. De vajon hogyan jutott valaki idáig? A kép csak illusztráció - Forrás: Fortepan/ Vargha Zsuzsa..
A sámánokat és a vihar elé harangozást szorították ki a viharágyúk, melyek 150 évig szolgáltak minden haszon nélkül. Jégágyúk kiállítása - forrás: Wikipedia..
  Nem is gondolnánk, hogy a villanyvilágítás előtti időszakban milyen keveset fejlődött a házak világítása.   Forrás: Wikipedia..
Az 1800-as évek második felében olyan szárazság csapott le Magyarországra, hogy a Fertő helyén kukoricát termesztettek. Fertő-tó - forrás. Wikpedia..
Mi köze van Szent Luciának a boszorkányokhoz és a Mikulás krampuszaihoz? A Luca-napi hiedelmek nyomába eredtünk. Luca-széke Forrás: OFI..
Egyszerű köznemesből lett Mária Terézia fő bizalmasa, és persze megszerezte a fél országot. I. Grassalkovich Antal - forrás: Wikipedia..
A postabélyeg és a vidéki levelezés története a kék Mauritiustól kezdve egészen Ferenc József himlőhelyes fejéig. Magyar postabélyeg - forrás: promenad.hu..
Férfiak ezrei rajongtak Zrínyi Ilonáért, aki14 évvel fiatalabb férfihez ment feleségül és nőként a fél országot uralta.  Zrínyi Ilona - forrás. Wikipedia..
Legmesszebbre szakadt hazánk fiai, a núbiai magyarabok története Szulejmántól napjainkig.  A fotó csak illusztráció - forrás: Pixabay..
Húsok, fűszerek, messzi földről érkező egzotikus gyümölcsök tarkították a szezonális bőséget az urak asztalán...
nemesiné 2019.11.11 09:07:25
@osszián: Kedves Osszián a cikk az ADT (Arcanum) adatbázis segítségével készült, ahol rengeteg anyag van fent ebben a témában. A Sisi konyháját taglaló rész például a Hon című újság 1870-es számaiból származik, ahol mindig beszémoltak a gödöllői királyi uradalom konyhájáról. Egyébként a cikkeinkhez több tucat újságcikket olvasunk el különböző forrásokból és a végén összegyúrjuk az információkat. Remélem tudtam segíteni :)
Márton napi libaságok és szokások, avagy az adventi böjt előtt mindenkinek illik még utoljára egyszer jól kirúgni a hámból.  Forrás: Wikipedia..
Az ügyes bábák, a Gellért-hegyen vigadó szépasszonyok és a tehetősebb özvegyek is könnyen boszorkányvád alá kerülhettek a XVIII. század első felében. Vízpróba, Forrás - Wikipedia..
Naspolya, berkenye, som, kármánkörte és leánycsöcsű alma, íme az ősi magyar gyümölcsök! Forrás: Wikipedia - naspolya..
Az egyik legtekintélyesebb magyar családban titkos viszonyokból születtek zabigyerekek örökölték a hatalmat. Mátyás Király Forrás: Wikipedia..
Volt idő, amikor Magyarország adta Európa aranytermelésének 80 százalékát és a nemesfém még ma is a földben van. Aranybányászok - Körmöczbánya, forrás: Fortepan/Magyar Földrajzi Múzeum, Erdélyi Mór cége..
A mai magyar borászok sikerét uradalmi pincészetek kövezték ki a II. Világháború előtt. Forrás: Fortepan ..
Wesselényi Polixénia és Andrássy Katinka megtettek bármit a szerelemért és a forradalomért! Forrás: Wikipedia - Andrássy Katinka Károlyi Mihállyal..
Az egyetlen valódi magyar herceg, Festetics Tasziló imádta a lovakat, a Habsburg császári családot és elszerette a monacói fejedelem feleségét. Forrás: Wikipedia - Festetics Tasziló herceg..
nemesiné 2019.09.03 14:44:22
@Fóris Mária Judit: Köszönöm szépen a kiegészítést, tényleg így van, csak azért nem említettük meg őt is a cikkben és a címben sem vettük figyelembe, mert Lónyay Stefánia (Rudolf főherceg özvegye) férjeként kapta a címét a háború alatt IV Károlytól... és utána fel is bomlott a monarchia, így a klasszikus hercegi címmel járó előjogokat nem élvezhette és kötelezettségeket sem gyakorolhatta a monarchia idején megszokott rendben. Legalábbis én így olvastam :)
Birtokélet A vonatozás hajnala 2019.09.03 14:33:31
Széchenyinek és Kossuthnak is szívügye volt a magyar vasút, amelynek születését végül mégis a pénzembereknek köszönhetjük. Forrás: Fortepan.hu/Budapest Főváros Levéltára - Semmeringbahn..
Szent Jobb körmenet, István király, új kenyér és a pápák - íme legrégebbi nemzeti ünnepünk kalandjai, amit először augusztus 15-én tartottak meg. Forrás: Fortepan - 1930. Szent Jobb körmenet  ..
Nomád kori szárított húspor és évtizedekig ehető torta, avagy így tartósították régen az élelmiszert a hűtőgépek megjelenése előtt. Forrás: Fortepan..
Alig harminc főnemesi család kezében összpontosult a magyar földek egyharmada a XIX. században, de vajon hogyan alakult ki ez? Forrás: Fortepan..
20 évvel fiatalabb férfit szeretett, megalakította az első női középiskolát és büszkeségből 6 évig raboskodott, íme Teleki Blanka vadregényes élete. Forrás: Wikipedia, Teleki Blanka..
Nem akarták a borjútól ellopni a tejet, de azzal oltották az égő házat. Később azonban egy főúri hóbort és az olaszok mindent megváltoztattak. Forrás: Fortepan..