Regisztráció Blogot indítok
Adatok
uj felhasznalo

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kata és családja öt évvel ezelőtt költözött Norvégiába. Mint oly sokan, nekik is a svájci frankos hitel tett be, így voltaképpen kényszerhelyzetben voltak. Akkor úgy tervezték, maximum 5 évig maradnak, így most felmerül a kérdés, visszaköltöznek-e. Írásra annak kapcsán…..
uj felhasznalo 2018.09.11 22:26:24
5 eve elek Norvegiaban. Elsosorban a penz miatt. A szerzo - szamomra kisse idealista (de ez nem az en dolgom) perspektivabol megelt vilagat en itt nem feltetlenul talalom meg.

Egeszsegugy: igen, magas szinten felszerelt rendelok, korhazak vannak, de a norveg orvosok egy jo resze eleg lazan fogja fel a hivatasat, "menj haza, pihenj, aztan majd ha nem javul, gyere vissza". A szakmai hozzaertes pedig a toredeket sem eri el az otthoninak.

Politika: a nyilt cinizmust, k.anyazast kerulik, ami nyoman az atlagember se allatiasodik el ha ugymond politizal. Korrupt kis kaliberu senkihaziakbol azert itt sincs hiany, csak eleg ugyesen csinaljak. Es a GDP %-aban kifejezve elenyeszo, amit maguknak, vagy a haveroknak atpenztaroslorinceznek.

Iskola: Kozponti strategia, hogy legyen egy boldog, bekes, bargyu birka massza, aki nem kritizal, nem gondolkodik, nem szegul szembe semmivel, es szepen fegyelmezetten fizeti az adojat, amibol aztan a kovetkezo generaciok iskolaztatasa megoldhato. Mindez egy - vitathatatlanul peldaerteku - fegyelmezett allamhaztartas mellett mukodik. A kikozositesmentes, boldog gyermekkor elengedhetetlen a gyagya de onbizalomtol duzzado (es ezert semmi hianyat nem szenvedo) felnotte valas utjan. Ez az egyik oka, amiert "jok" az iskolak, es ha kisiklatja a programot a szulo, azonnal jon a gyamugy es mar viszi is el a gyereket.

Munkahely: valoban, ritka a sajat embereit szivato vagy alkalmatlan fonok. Jo a hangulat. En 4 atlag-norveg munkajat vegzem el azonos ido alatt (csapatjatekoskent, semmi konyoklessel), csak itt ez mar lassan kulonckodes szamba megy, amit inkabb visszafogni mint motivalni igyekszenek.

Multikulti: ritka az olyan munkahely, kozosseg (akar osszeszokott, akar esetleges), ahol ne kezelnek a kulfoldit fenntartasokkal. Ez az egyszeru naivitastol a durva eloiteletekig barmi lehet.

A sort sokaig lehetne folytatni. Nem lehet ket orszagot fekete-feher alapon igazan jol osszevetni, es elsosorban a szubjektum az, ami a vegen mindig arnyalja a kepet.