Regisztráció Blogot indítok
Adatok
frumentarius

31 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Húsok, fűszerek, messzi földről érkező egzotikus gyümölcsök tarkították a szezonális bőséget az urak asztalán...
Eladta a Vérmezőt, többször meghalt és feltalálta a szilárd alkoholt. Sztrasznov Ignác ma is a szélhámosság fokmérője...
Kétszáz évet várt a paprika, mire gyógy- és dísznövényből ételízesítővé válhatott, akkor azonban felforgatta a magyar konyhát.  ..
A Duna sokak sírja volt az elmúlt századokban is, ezek a legemlékezetesebb hajószerencsétlenségek...
A pünkösdi népszokások jócskán eltértek a keresztény szellemiségtől az évszázadok folyamán...
A nyaralást egykoron kötelezően elvárták a leggazdagabbaktól, aki nem pihent, az szégyenben maradt. Így aztán főuraink nyaranta megcélozták a Balatont, Abbáziát vagy az erdélyi gyógytavakat!  ..
Volt olyan idő, amikor Siófok helyén végtelen mocsár terült el, a vízszintet pedig egy molnár szabályozta, kedve szerint...
A Habsburg-család sok-sok évszázadon keresztül uralkodott Magyarországon, némely tagja pedig itt is élt hosszabb-rövidebb ideig. Íme a Habsburgok kedvenc helyei...
Már a honfoglalók is halásztak és olyan halbőséget jegyeztek fel, ami ma már felfoghatatlan. Azután jött a folyószabályozás és egycsapásra vége lett a jóvilágnak...
A középkori Magyarországon a marhák komoly értéket képviseltek, ami csábítóan hatott a tolvajokra és más tilosban járókra, akiket a halálbüntetés sem tántorított el.  ..
Villanyvilágítás, állami közkórház, egyetem és közműves vízvezeték-ellátás is előbb volt vidéken, mint Budán és Pesten. Íme néhány újdonság, amely vidéken született és csak később érkezett meg a fővárosba.   A Pécsi Tudományegyetem Fotó: pte.hu   Manapság természetesnek vesszük, hogy szinte…..
Egymást kiszorítva tizedelte Magyarországot a bélpoklosság, a fekete halál és az epekórság általában 10 évenként. Ez volt a rettegés 800 éve.  ..
Egykoron az utazás valódi főúri passziónak számított, rajtuk kívül csupán a zarándokok, a kalandorok, a bűnözők és az inasok fordultak elő az utakon. Kóstoló az elmúlt évszázadok úti kalandjaiból!..
Pohánka, tatárka, haricska, csicsóka és tarlórépa – csupa olyan növény, amit a XX. század lesöpört az asztalainkról. A szegények egykori ételei manapság az újhullámosok szuperfoodjai.  ..
A XX. század előtt a teljes életüket elvesztették azok, akiket az egyház kiátkozott. Pedig még arra is volt példa, hogy királyok és főurak jutottak erre a sorsa, máskor egész országok. De vajon mit is jelentett az egyházi átok?..
Egy gróf, aki megnyitja az első magyar vidéki óvodát, majd megpróbálja megakadályozni az 1848-49-es szabadságharcot, négy év múlva pedig átveszi a Nemzeti Színház irányítását. Festetics Leó színes élete. A kép forrása: wikipedia   Akit a zene és a kisdedek bűvöltek el A XIX. század mágnásairól…..
Bemutatkozik Zichy Tivadar, aki csekélyke vagyonát nem származásának, hanem kalandvágyának és népszerű pornográf regényeinek köszönhette.  ..
A vidék működéséhez elengedhetetlenek voltak a házalók, akik minden jóval ellátták a faluk és kisvárosok népét. Bemutatkoznak a batyus zsidók, kosaras cigányok, a drótostótok és az olcsójánosok, akik egészen a XX. század elejéig kezükben tartották a kereskedelmet...
Félkezű zongorista világsztár, ősmagyar eredetkutató, puritán egyházpolitikus – csak néhányat említsünk a híres Zichy grófok sarjai közül. Szösszenetek Magyarország egyik legrégebbi és leggazdagabb főnemesi famíliájának történelméből.  Zichy Nándor, forrás: wikipedia..
Hétpecsétes szerződések, nászéjszakát kukkoló rokonság és szigorú egyházi szabályok vetettek véget a fiatalok szerelmi ábrándjainak...
A vadászat mindig is az urak kiváltsága volt: nemesi vadásznapló a stucctól a kutyapecérekig a törettől a vadászavatásig.  ..
Néhány év alatt szerzett hírneve Rózsa Sándoréval vetekedik, noha Sobri Jóskát mindössze 27 évesen érte utol a végzet. Pedig, ha az akkori fehérnépen múlik, még sokáig élhetett volna. ..
Főnemesként rangon aluli házasodni együtt járt a megvetettséggel és az örökség elvesztésével. Sokan mégis a szerelmet választották: Széchényi Ödön, Lónyay Menyhért és Bánffy Dezső története...
Hiába a földbirtokosok felelőssége, a tiszai védekezés mindig csak a katasztrófák nyomán pörgött fel...
Nincs még egy ilyen erős állatfajta az országban, de még ők sem bírtak a tejelő tehenekkel és a gőzgépekkel. Igaz történet a falu bikáitól a szarvgombokig...