Regisztráció Blogot indítok
Adatok
msmester

20 bejegyzést írt és 199 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
       Szilvaytól, Seres Lászlóig, az ATV-től a magyar állami televízióig nyomatják a debil trumpista propagandát, miközben Biden nem kapja meg azokat a biztonsági információkat (remélhetőleg megkapja, mert vezető republikánusok átadják neki), amelyeket Trump napokkal a megválasztása után már…..
msmester 2020.11.13 23:31:40
@kisa: érdekes beszélgetés lehetett...
msmester 2020.11.14 21:00:36
@kisa: Erre szerintem manapság senki se tudja a választ. Kis túlzással azt mondanám, hogy a Fideszesek is megunták a huzakodást és amikor elment a csapat, akik az aranytojást tojták, csökkent a nézettség, megelégedtek azzal is, hogy a maradékot hagyják működni, aztán odatesznek valakit, aki majd "rálát" dolgokra. Hát nem jött össze. Még ez se. Az Index sztori szerintem a Fideszes médiavilág legnagyobb buktája eddig és tulajdonképpen sikerült annyira felrázniuk a maradék nem kormányzati médiaszektort, hogy éppen maguk alól húzták ki a szőnyeget.
       Orbánék kiadták a parancsot, hogy meg kell győzni a magyar lakosságot arról, hogy Amerikában elcsalták a választást. Hihetetlen mennyiségű hülye tombolja most ki magát, ami úgy 1944 óta nem lepi meg a magamfajtát .      Az egyik baromság az, hogy az amerikai választás nem ment át a Benford…..
msmester 2020.11.08 22:02:42
@velőtanya: Igen, jogos nekem is ez a gondom. Bár ha most azt nézzük, hogy hány db választókörzet van, akkor önkényesen bármikor lehet mondjuk 10 vagy akár 100 olyat kiválasztani, amire tökéletesen stimmel a Benford eloszlás. Nyilván van egy csomó hely, ahol Trump 1000 körüli szavazatot is kapott egy kisebb körzetben is, pl. Bible belt kisvárosias részén... Vagy éppen 100-at mondjuk sűrűn lakott New York-i körzetben. Ezekből összevadászol eleget, és máris prímán megvan a Benford görbéd...

Én úgy közelítem meg, hogy egy választáson, ahol a szavazatokat bármikor újra lehet számolni és ez ellenőrzött körülmények között történik, ott olyan trükkökkel nem is érdemes élni, mint mondjuk a választási rendszer feltörése és manipulálása. Mert hiszen bármikor leültetnek néhány közszolgát, és újraszámolják az adott körzetet.
msmester 2020.11.08 22:13:29
@libernyák: okés, ez korrekt. Ezt kellett volna írnom, hogy "semmilyen alátámasztott jelzés nem érkezett..."

Amire ki akartam lyukadni, az RNC-nek szerintem MINDEN választókörzetben volt embere, úgyszintén jelen voltak az államok választási bizottságaiban, sőt szerintem a jelentős országos médiumok mellett is voltak referenseik. Ezen felül több tíz, ha nem több száz millió dollárt kezelnek, tehát egy alátámasztott csalási gyanú esetén az elérhető legjobb informatikai, jogi, igazgatási és médiasegítséget igénybe véve azonnal cselekedtek volna és keresztre feszítik a felelősöket (megjegyzem, ez esetben jogosan...). De hát semmi ilyesmi nem történt.

Egyébként az első idézett cikkben McDaniel "irregularities"-ről beszél. Ez kb. "választási szabálytalanság" jelentésű, tehát nem "csalás". Ahogy ott írják Michiganben indítottak valami közelebbről meg nem határozott eljárást... Amúgy a Google szerint Michiganben Biden 2 790 648, Trump pedig 2 644 525 szavazatot kapott. A különbség 146 126 szavazat. Ha kidobnak pár körzetet valami szabálytalanság miatt, ez még akkor sem kerül veszélybe szerintem.
msmester 2020.11.08 23:39:06
@velőtanya: Igyekeztem megvizsgálni ezt. Az általam megnézett adatok innen származnak: chicagoelections.gov/en/election-results.asp?election=251&race=11 - közvetlenül nem tudom linkelni a "President & Vice President U.S." funkciót kell választani.

Három kérdést vizsgáltam:
1. A választókörzetekben leadott összes szavazatok számai kielégítik -e a Benford szabályt?
2. A Biden - Harris párra leadott szavazatok számai kielégítik -e a Benford szabályt?
2. A Trump - Pence párra leadott szavazatok számai kielégítik -e a Benford szabályt?

A válaszok:
1. NEM, a válaszótkörzetekben leadott szavazatok számainál így alakultak az értékek:
1. 1,79%
2. 6,48%
3. 18,46%
4. 25,95%
5. 19,09%
6. 15,22%
7. 8,07%
8. 3,53%
9. 1,40%

2. NEM, az eloszlás nagyon hasonló az előzőhöz, mert a Biden-Harris páros szinte minden körzetet megnyert Chicago környékén (balos város, Obama "hazája" stb.), az ő számaiknál:

1. 3,72%
2. 14,93%
3. 30,30%
4. 23,05%
5. 14,50%
6. 8,65%
7. 3,33%
8. 0,82%
9. 0,68%

3. KÖZELÍT, de mégsem, mert a 1-esek még a Benford szabályhoz képest is kiugróak:

1. 40,21%
2. 17,16%
3. 6,77%
4. 5,85%
5. 6,14%
6. 6,14%
7. 5,90%
8. 5,51%
9. 6,33%

Miért van Trumpéknál ilyen sok egyes mégis? Én összesen 2069 körzetet számolok itt, amelyből a Trump-Pence párosnak 832 egyessel kezdődő eredménye van. Ebből majdnem pont a fele 401 körzet olyan, hogy 1 vagy tizenvalahány szavazatot kaptak. (Ahogy nézem ezek Chicago népesebb körzetei.) A többi érték százas (431 szám), ami aránylag egyenlően oszlik meg a körzetek között. A kettessel kezdődő számok száma: 355. Ebből a 2-esek száma 3, a 20-asok száma 202, a kétszázasoké 150.

Megnéztem az összeredményeket is: Trumpék szám szerinti legjobb eredménye az összes körzetben: 483, mindössze 7 körzetben mentek 400 fölé.

Tehát a következtetéseim: Chicago környékén a választókörzetekben leadott szavazatok száma egy korlátos sokaság, ami nem elégíti ki a Benford szabályt. Az értékek átlaga: 515 , mediánja: 491, minimuma: 39, maximuma: 1655.

Tekintettel arra, hogy a körzetek döntő többségét Bidenék megnyerték, sokukat túlnyomó fölénnyel, a rájuk leadott szavazatok számai sem elégítik ki a Benford szabályt. Itt is korlátos a sokaság, az értékek átlaga: 424, mediánja: 403, minimuma: 37, maximuma: 1363.

Trumpék esetében nagyon sok 10-20 és 100-200 közötti érték volt, ami magyarázza, hogy miért illeszkedik a Benford szabályhoz jobban az itt elért eredményük. Az értékeik átlaga: 83 (!), mediánja: 61, minimuma: 1, maximuma: 483.
     Prof. Dr. Botos Katalin az Antall-kormány tárca nélküli minisztere írt egy cikket a Magyar Nemzetbe a "Szakmaiság bolsevista trükk?" címmel.     Idézem:  "A „puha” tudományok egy igen jelentős részénél is küzdünk a „szakmailag helyes” megítélésével. Ideológiamentes tudomány gyakorlatilag…..
        Essünk túl rajta. Azt gondolom, hogy Orbán Viktor, legalábbis részben, legitim magyar nemzeti érdeket szolgál. Nemcsak a klánja érdekeit szolgálja, hanem milliók érdekében IS cselekszik. Nem tudom elmondani, hogy mennyire undorodom ettől az embertől, mennyire szégyellem, hogy egy ilyen…..
Március 2-án 10 éves az örülünkvincentblog. Basszus, még a nevén is milyen vitáink voltak… :-)  És ma már mennyire távoli, piti vitának tűnik ez. 2009. szeptember 10-én született az első bejegyzésem itt. Meglepődtem az újraolvasásakor, mert nem színházról, hanem könyvről szólt, Spiró…..
msmester 2019.03.02 19:59:28
@Rhonin: Az a vicc, hogy a bajor (meg piedmonti, meg bordeaux-i stb.) parasztok felé már megy a kampányolás Orbánnal ugyanolyan kontextusban, ahogy ő gyalázza itt Junckert. Nem kevéssé mókás, hogy ezeket a kampányokat euroszkeptikus pártok nyomják, pont azzal, hogy "látjátok, erre megy el a pénz".

Akárkik is lesznek majd az EU Parlamentben, tuti, hogy rühelleni fogják Orbánt. Különböző okokból, de az ő fajtáját és a Fideszes garniturát mindenki gyűlöli a zöldektől a félnácikig és a kereszténydemokratáktól a kommunistákig.

Ki fogja ennek a levét meginni?
- a magyar gazdák (mezőgazdasági támogatásoknak annyi)
- a magyar vállalkozások (a versenyképességi alapok érdem alapú elosztása = Kelet-Magyarország éhenhal)
- a közlekedők, az infrastruktúrát használók (nyista kohéziós alapok, itt semmilyen út, vasút felújítás, bővítés stb. nem lesz)
- a szociális, oktatási, tudományos, egészségügyi szféra (az ő programjaikat fogják megvágni legdurvábban)

Ha balhé lesz, elég egy - egyetlen egy tüzes szónok, aki majd úgy kezdi, hogy "Gyújtsuk fel az XY házát!" (tetszőleges harmadik vonalbeli fidesznyik) és simán lehet, hogy annál is nagyobb baj lesz. Nem véletlenül írta valahol Tóta W., hogy Orbán a sleppjének a bőrével játszik. Ha viszont polgárháború lesz ebből, akkor én is azt mondom, hogy fusson ki merre lát...
msmester 2019.03.02 20:21:00
@Dárnok: Igen, ez lehet. Rosszabb is jöhet utána. Nem tudjuk.

Ámde, mivel itt 10 éves lassan az egyetlen kormányprogram a gátlástalan, összeghatár nélküli, pofátlan lopás, ezért bármilyen változást követően a legvalószínűbb forgatókönyv része lesz a fideszes bárók ellehetetlenítése / bebörtönzése / kicsinálása. (Kivéve a fideszes palotaforradalom esetét... De arra azért kisebb az esély.)

Ezt még akkor is élvezet lesz majd nézni, ha amúgy kevés más dolog javul. Viszont két fontos terület: az oktatás és az egészségügy olyan nyomor állapotban van, hogy majdnem BÁRMI csak pozitív irányba mozdíthatja ott a dolgokat. Ezt a trónkövetelők is tudják.
msmester 2019.03.02 20:28:00
@Rhonin: Elgondolkodtató, amit mondasz. Nyilván a személyes tapasztalat nem közvéleménykutatás, de az én külföldi köreimben (tőlem függetlenül) már adott az orbáni rendszer elítélése. Nem tudják persze, hogy pontosan mit csinált itt a pasas. De egy olyan zsigeri utálat / lenézés van vele szemben, mint egy németben mondjuk Marine Le Pennel szemben, vagy egy spanyolban Kaczinskyval szemben.

És remek kampánytéma is! Folyton gyalázza az EU-t és sok más euroszkeptikussal szemben papírja van róla, hogy a családja konkrétan nemzetgazdasági szinten látszó milliárdokat lopott. Elég szar szónok és a beszédeiből simán vágható egy Hitler féle Bukásos őrület. És mostanra nagyon csúnya lett. A csúnya kelet-európai tahó, aki gyalázza Brüsszelt és két marokkal tömi a zsebét. Bármibe lefogadom, hogy lesz még ő is plakáton!
(Balázs Géza egyetemi tanár (ELTE) egy konferencia-absztraktját másolta be egy kommentelőnk.) 2018. 11. 22. 17:00 Szimmetria és nyelv. Plenáris előadás. Új nézőpontok a magyar nyelv leírásában 7. A magyar nyelv hálózatos leírása Balázs Géza professzor sör- és pálinkafőzőmester, időnként…..
msmester 2018.11.26 12:52:42
@Ra13: Ezt érdekes volt olvasni... Én most az ELTÉ-n oktatok külsősként. Mindenki nagyon meglepődött, amikor nem akartam a semmiről írni (emberijogi izé - Dél Amerikai országok). Mondom nekik: nem beszélek spanyolul... Erre ők: van angol nyelvű FORRÁS... Mondom igen, de az másodlagos. A válasz: egy cikkhez NEM KELL elsődleges forrás...
      Gulyás Gergely fidesznyik politikus felvetette, hogy tulajdonképpen ki lehetne tiltani Soros Györgyöt Magyarországról, ha nem tudja igazolni a magyar állampolgárságát.     Gulyás Gergely elődei, a magyar keresztény jobboldal, hoztak három zsidótörvényt.  Gulyás Gergely elődei, a magyar…..
       A Középiskolai Matematikai Lapok (KÖMAL) költségvetéséből 15 millió forint hiányzik ebben az évben az elmaradt pályázati lehetőség miatt.        A KÖMAL 1893 óta rendez éves pontversenyt középiskolások számára, amelyen Kármán Tódor, Harsányi János, Erdős Pál, Fejér Lipót és Riesz Frigyes is…..
msmester 2017.06.17 17:19:25
         A Heti Válasz páros interjút közölt Botos Máté egyetemi docenssel a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Politológia Tanszékének vezetőjével, illetve Megadja Gábor keretlegénnyel.           Megadja egészen szemérmetlenül cinikus módon közölte, hogy a "polgári Magyarország 2002 óta nem más,…..
        (A kérdés nem a poszt címére vonatkozik. A posztban szereplő okfejtéssel kapcsolatban szeretném tudni pl. a Defacto blog véleményét. Egyszerűen azért, mert bennük bízom, másokban meg nem. Én nem vagyok közgazdász, csak szeretek számolgatni. )       Magyarország éves GDP-je nagyjából 30000…..
msmester 2017.05.30 09:20:18
@Pipas: Foglalkoztatottak száma: itt valóban van növekedés, el is ismertem. Ettől függetlenül mindenki számára látható folyamat, hogy felsőfokú végzettségűek közül sokan elmennek dolgozni külföldre (eltűnik a munkaerőpiacról), és a reálgazdaságban (cégek) annyival dolgoznak többen, amit a nagy gyárak (pl. Mercedes Kecskemét) fel tudtak szívni. Ettől ez még jó, a Fidesz tett is ezért, de ha átszervezés, termeléscsökkentés vagy bármilyen válság lesz, akkor ezek a munkák könnyen elveszhetnek. És tény az is, hogy a közmunkásokat foglalkoztatottnak tekintik, amivel egyáltalán nem tudok egyetérteni. Nyilván most munkaerőhiányos környezetben vagyunk, csökkent a munkanélküliek száma, de a legszopósabb generációból (1955-1960 körül születettek, akik "telibekapták" a rendszerváltást) sokan most fognak majd elkezdeni nyugdíjba menni. Úgyhogy nagy munkanélküliségre nem számítok középtávon én sem. De összességében azért a folyamatok nem jók. Értem, hogy Józsi kapott állást és most árufeltöltő Balmazújvárosban, de az orvos, aki megmentette az életemet pár éve, már Dániában praktizál.

Költségvetési bevétel: az ÁFA 2%-os emelése nem vicc. Az ÁFA a költségvetés legnagyobb bevétele (kb. 3000 Mrd Ft/év) és hadd segítsek: mi fizetjük, hiszen a cégek optimalizálják az ÁFA költségeiket és sokszor inkább visszaigénylői pozícióban vannak. És igen, baj a sokféle adó. Néztél már rá a bankszámládra mostanában? Tranzakciós illeték mond valamit? SZOCHO: azért baj, mert magas és a munkáltatód nyilván ezzel számol, hiszen helyetted fizettetik ki vele. A FIDESZ kő egyszerűségű adózást ígért, de attól, hogy a magánszemélyeknek ez most könnyebb kicsit, még messze nincs kánaán. Reklámadó, energiaszolgáltatók különadója, bankadó, tranzakciós illeték, környezetvédelmi termékdíj, NETA és, és, és. Semmi nem történt.

Reálbér: hopika... A minimálbér emelkedett többször is. Ami remek, csakhogy az átlagbér nem követte igazán. Mitől is REÁLbér ez? Hmmm, talán mert úgy számolják, hogy "béremelés - infláció". Mennyi is volt az infláció? 1.5%? Aha, béreltél manapság lakást Budapesten, vagy akár vidéki városban? Ettél étteremben? Vágattad le hajad? Szeretettél autót? Jaaa, hogy a kormány szerint a fogyasztói kosárban 30% az energia és az nem nőtt, mert rezsicsökkentés. Hát az én fogyasztói kosaramban a háztartási energia mondjuk 3%. Minden más költségem meg nőtt. És nemcsak én vagyok így ezzel. Tehát dolgozol, több pénzt kapsz és kevesebbre elég: a világ összes kormánypropagandája nem elég ahhoz, hogy ettől jobban érezzük magunkat.
msmester 2017.05.30 09:31:50
@igazi hős: Ki nem állom Gyurcsányékat, cserébe viszont EU Adópolitikákat oktatok az ELTÉn.

Hadd hozzak pár szempontot: Nagy Britannia az EU egyik legnagyobb nettó befizetője volt. Ők most kiesnek. Az agrártámogatások az EU egyik legnagyobb kiadása, amelyből az "új" (2004-ben csatlakozott) tagállamok eleve csökkentett szinten részesedtek. A németek egyedül nem fogják tudni betömni a lyukat, ezért már most azért lobbiznak, hogy csökkenjenek a strukturális alapok támogatásai és az agrártámogatások. A franciák ez ellen fognak lobbizni, de itt többségi szavazás van. Nem állítom, hogy nem lesz agrártámogatás, hanem azt mondom, hogy ha komoly feltételekhez kötik, vagy csak simán csökkentik, azt a magyar vidék nagyon meg fogja érezni.

Példa: ha Józsi bácsi Gávavencsellőn 15 hektár szántót művel és most kap fixen 1.37 M Ft-ot évente, abból kifizeti a szántást, a vetőmagot, a növényvédőszert, a tárcsázást és az aratást és mondjuk biztosítást kötött és ha nem verte le a jég, akkor ami megtermett, azt el tudja adni. Ha az EU úgy dönt, hogy gépbeszerzésre, tanulmányokra, meg mezőgazdasági előrejelző rendszerre ad pénzt és cserébe csökkentik a területalapú támogatás arányát, akkor az öreg egy rossz év után (nem termett semmi) nem fogja tudni bevetetni a földet. Ezért írtam, amit írtam.

@gono: az oligarchák természetesen komoly összegben részesednek a földalapú pénzekből, de ott van egy regresszió és egy korlátozás, ami miatt a helyzet nem olyan vészes. Ezt nem tudom itt kifejteni, de a lényeg, hogy minél nagyobb az egy magánszemély tulajdonában álló aranykorona érték annál kisebb a támogatás / területegység.
msmester 2017.05.30 09:38:08
@Pipas: Okés KATA-sként átalányadót fizetsz, de hát nem csak KATÁs kisvállalkozások vannak. Ez remek ötlet volt a Fidesztől, nemcsoda, hogy átcsábítottak szinte mindenkit az EVA alól.

Tegyük fel, hogy fordító vagy: amíg egyedül dolgozol, addig jó a KATA. De ha az árbevételed elér egy bizonyos szintet, onnan már nem éri meg (illetve van abszolút limit, ahonnan nem is választhatod). Valamint akkor sem jó, ha mondjuk fel kell venned valakit, akár részmunkaidőben.

És a KATA csak a "szellemi szabadfoglalkozású" körben működik igazán, kereskedőknek, "anyaggal" dolgozóknak nem jó.

Velem is néha előjön ez, hogy az ember a saját helyzetéhez viszonyít mindent: neked most jó, de lehet, hogy többeknek rosszabb, mint jobb.
Az elmúlt hetek kihagyásai okán eléggé elmaradtam az olvasói kérdések megválaszolásával, úgyhogy a következő posztokban igyekszem felzárkózni az elmaradásokkal, előre is köszönet mindenkinek a türelemért. A mai kérdés egy friss felvetés, amelyet én egy kicsit majd továbbgondolok, hogy még többen…..
msmester 2017.03.30 21:26:56
@Atzs: Köszi mindenkinek: ez a jelölés a vektorok mellett formális logikában és digitális technikában a tagadást (negálást) is jelöli. Nekem nagyon hasznos volt!
    " Ilyesformán a kommunikációkutatásokban érvényesülő társadalomtudományi paradigmát nem szükséges elvetni. Azt inkább módosítani kellene, egy új, másféle szociálkonstruktivista megközelítésnek megfelelően, ami a társadalom pozícióját és szerepét az univerzális…..
       ( Rituális prelúdium : Lánczi Andrásról elmondhatjuk, brutálisan megbukott egyetemi professzorként, hatvanéves korára egyetlen egy C kategóriás publikációja van. G.Fodor Gábornak értékelhetetlen a tevékenysége. Nulla. Ez a két ember áll a Századvég mögött, amely…..
  A nyolcadikosok és szüleik már lázasan olvasgatják az iskolák felvételi tájékoztatóit, látogatják a nyílt napokat. Közeleg a középiskolai felvételi, újra kezdődik a kiélezett küzdelem az elit iskolák helyeiért. A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok a…..
msmester 2015.11.10 14:56:18
Én 8 osztályos gimiben végeztem - konkrétan a Németh Lászlóban és meg tudom erősíteni, hogy valóban szelektált volt az iskola: de nem jövedelmi, vagyoni alapon vagy társadalmi helyzet alapján, hanem képességek alapján. Tetszik vagy nem, az értelmiség nagyobb része az oda járók közül fog kikerülni, pedig a diákok többsége most sem gazdag helyekről jön, hanem csak jó családból, ahol arányaiban több energiát és pénzt fordítanak az oktatásra.

A cikk legnagyobb hibája az, hogy rákeni a jelenlegi oktatási rendszer hibáit (kistelepülések gyenge iskolái, gyenge általános iskolai oktatás, forráshiány) a 6 és 8 osztályos iskolákra. Tényleg azért rosszabbak máshol az iskolák, mert vannak 8 osztályos iskolák? Anyagi értelemben nem, hiszen ugyanolyan keretből gazdálkodnak (az egyházi iskola témát itt nem tárgyalnám). A szülők fizetnek sokmindenért egy ilyen iskolában? Igen, ez mindenképpen igaz, ezért van 'belépő szint': ha egy családban az egy főre jutó jövedelem nem ér el kb. 100.000 Ft-ot, akkor aránytalanul nagy erőfeszítés lesz egy elit gimnáziumba járatni a gyereket. (Hol van ez a drága magán gimnáziumok szintjétől? Az USÁ-ban egy jó magángimi éves díja kb. 60.000 USD - egy közepes éves bruttó bér - és ez csak a kollégium és az oktatás költsége...)

Szelekció/Szegregáció: Tisztázzuk: a 8 vagy 6 osztályba való felvétel NEM szegregáló hatású. A szelekciót megvalósítja, de az (többségében) a gyerek érdekében történik. Mit jelent az, hogy "elviszik" a gyerekeket? Ha egy gyerek eredményes lesz a nyolc- vagy hatosztályos gimnáziumban, az az általános iskola sikere is. Azzal egyetértek, hogy erősíteni kéne az átjárás lehetőségét 4 osztályosok felé, de ez minimális probléma (8- és 6 osztályosokból kieső gyerekek - pár száz max. 1-2 ezer gyereket érint egyáltalán).

A falusi szegregációnak, leszakadásnak semmi köze az elitképzéshez. Annak híve lennék, hogy a falusi iskolák pedagógusait, leszakadt kistérségekben tanítókat magasabb bérrel / kedvezményekkel vonzzák oda. Nosza rajta, senki sem akadályozza meg a Kormányt ebben, bármikor alkothatna szabályokat erre. Én tuti indítanék egy 'romapedagógus' programot is, hogy köztük is legyen egyre több eredményes tanár... Az oktatás jelentős része központosítva van, akár holnap indulhat egy ilyen program.

Személyes tapasztalatból mondom, hogy bizonyos típusú gyerekeknek (nevezzük őket csak 'okostojásnak') jobb, ha maguk fajták között tudnak felnevelődni. Ilyen srácokból / lányokból lesz a következő Szilárd Leó, Szentgyörgyi Albert, Erdős Pál.
Múlt heti posztunkban mi is igyekeztünk megmondani a frankót Paks bővítése kapcsán. Tízmillió energetikai szakértő országában azzal érveltünk, hogy Magyarországon az atomenergiának jelenleg nincs életképes alternatívája. Ezzel sokan nem értenek egyet, olvasónk arról próbál…..
msmester 2014.01.23 23:10:07
Sziasztok! Pár információt bedobnék az eddigi kommentekben megjelent témákban:
1. Szélenergia - Magyarország nem feltétlenül rossz terep hozzá. A szélsebesség nem gond: a 10-20 km/h-ás szél ideális, a gond a szélcsendes időszakokkal van (Magyarországon július - szeptember időszakban gyenge a szél.) Az igazi gond viszont az, hogy az ország területének nagy része használatban van és nincs sok művelésre alkalmatlan, nem védett és nem beépített terület.
2. Nagy potenciál lenne viszont a biomassza tüzelésben: ez egy nagyobb méretekben drága, de rendkívül rugalmas energiaüzem. Az atomerőművel szemben bármikor leállítható, újraindítható. Kapacitást vásárolhatnánk az országhatáron kívülről is (pl Lengyelország) töredék összegért.
3. Paks II egyik legnagyobb (és keveset tárgyalt) nehézsége az áramelosztó rendszer fejlesztése lenne: a jelenlegi teljesítmény 2 GW, a bővítés 2.4 GW lenne. Ennek a kezelése az egész országra kiterjedő energetikai fejlesztést igényel.
4. Szintén hálózati fejlesztést igényel, hogy a csúcsidőszakon kívül a fölös árammennyiséget külföldre tudjuk exportálni.
5. A magyarországi villamosenergia-felhasználás CSÖKKEN, mivel
a) nagy energiafelhasználású iparok hagyták el az országot (pl. aluminium / timföld gyártás)
b) csökken a népesség és jelentős létszámú társadalmi osztályok kénytelenek egyre kevesebb energiát felhasználni
c) sok nagy fogyasztású, gazdaságtalan gépet / berendezést lecseréltek és ezzel csökkent az energiafelhasználás
6. Most, amikor ezt a cikket írom (23:05, január 23. csütörtök) a MAVIR szerint a rendszerterhelés Magyarországon 5141 MW, a termelés 3820 MW - a kettő különbözete 1321 MW, tehát éppenhogy egy új paksi reaktorblokk teljesítménye lenne. Ennyi áram a piacról egészen biztosan vételezhető, tehát energiabiztonsági okai tuti nincsenek a beruházásnak.

Ennyi.
Nem kell britnek lenni ahhoz, hogy az ember imádja a teát (bár segít...), mi például nem vagyunk azok, ellenben imádjuk, legyen az indiai, kínai, fekete vagy zöld – és még sorolhatnánk. Szóval imádjuk a teát, de azért a világ legdrágább teájának ára még minket is megrázott,…..
A legjobb, legkívánatosabb nőt is unja otthon valaki. Igen, azt a hamvas testű egyetemistát is, akit reggel bámult meg, ahogy az várta a buszt, ön pedig elképzelte, milyen jó lenne birtokon belül lenni. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...