Regisztráció Blogot indítok
Adatok
PIr0s

45 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az elmúlt napokban kialakult rendkívüli helyzet miatt sokunknak kell megoldani az iskolás- és óvodáskorú gyerekeinek napközbeni felügyeletét, ami nem kis terhet ró a dolgozó szülőkre. Ugyanakkor hiszünk abban, hogy a jelenlegi, világméretűvé nőtt közös ügy, közös cél érdekében meghozott döntés,…..
Vendégszerzőnk, Eszter, elhozta nektek első könyvajánlóját. Fogadjátok szeretettel! Julia Donaldson Angliában a kilencvenes évek elején robbant be gyermekkönyvíróként, nálunk mégis sokak számára ismeretlen szerző. Biztos vagyok benne, hogy aki egyszer megismerkedik vele, onnantól kezdve nincs…..
A szerelem olyan, mint amikor a szél meglibbenti a függönyt. Nem a függöny, nem a szél. A libbenés."  A Semmiért egészen című könyv olvasása során újból felsejlettek a fenti gondolatok, amiket nem is tudom hol olvastam, de az biztos, hogy örökre nyomot hagytak bennem, a könyv pedig újra előhívta…..
Nem biztos, hogy valaha kézbe vettem volna ezt a könyvet, ha csak a címe vagy fülszövege alapján ítéltem volna meg, de mivel életem jókor jó helyen lévő könyveinek egyike, egyszerűen nem volt más opció, csak az elolvasása. Nos, ez a nagyon magától értetődő, már-már evidens egymásra találási folyamat…..
Olyan élethelyzetbe kerültem, amikor a motivációt adó könyvekre óriási szükségem van. Nem az élet igazságait boncolgató írásokra gondolok, amiket aztán közhellyé facsart bölcsességekkel kivonatolhatunk a reggeli vajas-felvágottas zsemlénk majszolása közben, hanem a mély tartalmakra, konkrét…..
Ahogy a könyvet lapozgatni kezdtem, azonnal hatalmába kerített az a mára már jól ismert érzés, amit Petra könyvei kölcsönöznek. Ezúttal azonban kicsit más utazásra invitált az írónő. Mondhatjuk úgy is, egy hosszú sétát tettünk, és megismerkedtünk a minket állandóan körülvevő, megszokott környezetünk…..
Könyves Kertünk Vekerdy naplója 2019.11.12 10:00:00
Tamás kilenc éves volt, amikor húsba vájó felismerés lett úrrá rajta: ő szereti a megszálló németeket. A kisfiú, akinek az édesanyja "kikeresztelkedett", és akit emiatt nem érhetett bántódás, szerette azonban az öreg Frici bácsit is, aki zsidó mivolta miatt este hat után már nem mehetett le a boltba…..
Ahol gyerek van, ott előbb-utóbb a kutyatéma is felüti a fejét, még ha csak elméleti szinten is. Hiszen melyik kisgyerek ne szeretne egy puha (kölyök)kutyát, akivel jókat lehet játszani, akit kedvére dögönyözhet, és aki különlegesebb barát, mint az ovis pajtások vagy a szomszéd kisfiú, aki mindig…..
Elhatároztam, hogy utólag pótlom a kötelező olvasmányokban támadt lemaradásaim egy részét, és bár nem feltétlenül érzek több kedvet a kötelezők iránt, a kíváncsiságom motiváló tényező a folyamatban. A választottam, amint azt már említettem, az örök klasszikus: Jókai Mór A kőszívű ember fiai c.…..
Ha olvasás, akkor én az örök lázadó típust képviselem, aki a túl népszerű kortárs irodalmat ugyanúgy nem szíveli, mint a kötelező klasszikusokat. Pedig nyilván mindegyik lehet jó. Amikor a középiskolában Ottlik Géza könyvével foglalatoskodtak az osztálytársak, addig én Orwell Állatfarmját dolgoztam…..
Ha Palotás Petra, akkor érzékiség, kedvesség és báj. És ezt nyugodtan elvárhatjuk a könyveitől is, hiszen egyedi stílusával külön világot teremt a kortárs irodalomban, ami egyszerre elvarázsol és felkavar. Legyen szó emlékezésről, rejtélyekről, romantikáról vagy szenvedélyről, Petra könyveiben…..
Az uniós tagállamokban pár éve lángra lobbant a pelenka, valamint a női higiéniai termékek után fizetendő forgalmi adó csökkentésének ügye, mely hazánkban is felmerült mint opció, de aztán elcsendesedtek az ezt forszírozó hangok. Most azonban ismét beszédtéma lett...
PIr0s 2019.08.17 12:31:31
@snt: Szerintem az idő-ráfordítás relatív. Ki mire mennyi időt tud/akar fordítani? A mosógép korában ez azért nem olyan nagy áldozat, de ezt döntse el mindenki maga.
PIr0s 2019.08.17 17:37:39
@midnight coder: mosható pelenka szempontjából? Nem tudom, én egy 51 nm-es lakásban kezdtem ezt el. Érdekes amúgy, hogy itt sokaknak a panel mérete már egy gátló tényező. Arról senki nem beszél, mi van azokkal, ahol nincs mosógép. Ma már a gép is szerves része az életnek. Olyan nincs, hogy nincs (?) Szóval ezek gyenge kifogások, hogy panel, idő, macera stb.

Ezek a pelenkák egyébként úgy néznek ki, mint egy gyerekméretű rövidnadrág. A betétek mondjuk elfoglalnak egy fél szárítóállvány-szintet. A helyhiány nem az 50 nm-es panelben kezdődik. Ahol 6-an élnek 20 nm-en ott vitathatatlanul durva helyhiány van, de ott nem is a mosipelus az első gondolat, amikor egy jobb élet igényét kell megfogalmazni. A cikkem sem nekik szól. Nem ők az átlag és a papírpelenka kizárólagos fogyasztói.
PIr0s 2019.08.17 21:12:30
@Leooo:

Nézd, ez egy másik szint. Más kultúrországok meg áfamentessé tették a papírpelenkát, mert tombol a higiéniai szegénység a fejlett világban.
Számomra ez a feloldhatatlan ellentét. Állítólag többszáz milliárd forintot költünk papírpelenkára, de ennek a forgalomnak nagyobb része pont nem az a kategória, ahol mélyszegénység van. A papírpelenka áfamentessége a legnagyobb fogyasztói körnek a "mindegy" kategória, míg a valóban raszorulóknak egy popsikrémnyi megtakarítás havonta.

Azokban a háztartásokban, ahol akár a mai nappal is elkezdődhetne egy új szemlélet mindennapi alkalmazása, sorban jönnek a zsigeri ellenérvek. Ez az oka a botor kommentháborúnak.

Az állami szerepvállalás fontossága megkérdőjelezhetetlen, gyakorlatilag erről szól a cikk, de elképzeltem egy Magyarországot, ahol ma betiltják a papírpelenkát, majd holnap kezdődik a zúgolódás, hogy álnok jogfosztást végez a hatalom.

Én abban hiszek, hogy a szemléletváltás mikroszinten tud megindulni az egyén megfelelő támogatásával és tájékoztatásával, nem pedig rapid részmegoldásokkal.
Ez nem is igazi könyv. Ez egy fényképalbum, sok kisebb emlékpillanat egyvelege hosszas kommentárral, keserédes melankóliával, fájdalmas felismerésekkel és a közhelyekről gondosan lefejtett konzekvenciákkal. George Szirtes az édesanyjáról rá(nk) maradt emlékek negatívjait hívja elő, amelyek a…..
Végre egy könyv, ami sok tekintetben kilépett a klasszikus világháborús keretekből. Végre valaki megkocogtatja a kissé opálossá vált lencsét a szemüvegünkön, hogy figyelmeztessen, Auschwitz nem csak zsidókat nyelt el azokban a borzalmas években, a gyűlölet és az üldözés pedig nem kizárólag a…..
A Tankerek idén júniusban megjelent könyvére, a Liliput Hollywood-ra mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy egy nyár esti, habkönnyű olvasmány, amihez selymes bor, valamint sárgadinnye-golyókkal és feketeerdei sonkával megbolondított sajttál dukál. Eleve nehéz és vastag kötetről van szó, így…..
A Szárnyaszegett pillangók után ismét Palotás Petra egyik regényével töltöttem az elmúlt napokat, és még olvasás közben papírra vetettem a gondolataimat, olyan sok fogant meg a fejemben. A Vénasszonyok nyara nem klasszikus szerelmes történet. Köszöni szépen, de nem kér a romantika unalmas…..
Sziasztok! Musso Holnap című könyvét keresem. Megvan valakinek pdf-ben? Klasszikus kérdés a közösségi oldalakon, és persze záporoznak a klasszikus válaszok, melyek feladói e-mail cím iránt érdeklődve iparkodnak továbbküldeni az ezáltal végtelen számban sokszorosítható könyvet. Rengeteg és egyre…..
Sajátos felfedezőutam folyományát szeretném ezennel megosztani, ami egyáltalán nem volt kézenfekvő, egymásból logikusan következő események láncolata, nálam mégis úgy alakult, hogy a kettő, mármint a könyv és a film hatasára felkaptam a fejem egy bizonyos korszak bizonyos eseményeire. E bejegyzés…..
Amikor olvasásnépszerűsítésről beszélünk, nem csupán a könyvek lapozgatásának megszerettetését kell célként definiálni. A rendszeres olvasás mint tevékenység egy hosszú folyamat eredménye, melynek eléréséhez alapvető nézőpontváltozást kell kilátásba helyeznünk. E…..
Könyves Kertünk Én, a 404-es 2019.05.27 09:00:00
Értékes kötetre tettem szert, miután a könyvtárban bóklászva megakadt a szemem egy borítón. Minden bizonnyal azért vonzotta a tekintetemet, mert valósággal megszántam, olyannyira semmilyen volt. Vagy azért, mert arra számítottam, hogy egy kódrendszert sejtető, rejtvényszerű…..
"Tuti, hogy Józsi a gyilkos!" - horkantam fel egy olvasásnak szánt délutánon. Életem párja hirtelen nem tudott mit kezdeni az információval, így tovább kérdezősködött. Vázoltam neki a sztorit, ahogy szerintem folytatódni fog, és biztos voltam benne, hogy igazam van.…..
Annyi minden kavarog bennem. Kusza gondolatok, egymásnak feszülve, ölelkezve, vadul csapkodva egymást. Rengeteg gondolat és egyik sincs a helyén. Éjjel fél egykor már alig bírom nyitva tartani a szememet, ez a vékony kis könyv valóságos nehezék a kezeimnek, de nem, nem tudom letenni. Már csak tíz…..
Mikor van időd ennyit olvasni két gyerek mellett? - szegezik nekem sokszor a kérdést. Pedig eskü, nem olvasok sokat. Ha számolnám, nem lennék túl elégedett, de nem számolom. Általában nem is nagyon tudok válaszolni erre a kérdésre. Nyilván altatáskor - válaszolom, de ez nem…..
Emlékeztek Mártonffy András itt bemutatott könyvére? Nem volt olyan rég, szóval feltételezem, igen :) Sándor Erik kapcsán segítségül hívtam - na, jó, jött ő magától - a népszerű klinikai pszichológus és egyetemi professzor, Jordan B Peterson elmélkedését az élet 12 legfontosabb játékszabályáról.…..
Könyvradarjaim segítségével majdnem mindig sikerül belenyúlnom a "nehéz" olvasmányokba. Az ingerküszöböm nagyon alacsonyan van, ha egy jól megírt, érdekes könyvről van szó. Vagyis elnézegetem én a káromkodásokat a papíron, hajlandó vagyok nem egyből felkoncolni a negatív szereplőket, bírom a…..
PIr0s 2019.03.19 07:16:20
@Betteli: Köszönöm, hogy szóltál. Nagyot nevettem most magamon (miközben sírhatnékom is támadt :))