Regisztráció Blogot indítok
Adatok
babona

0 bejegyzést írt és 238 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha létezik olyan - az életed megváltoztató - elv, amelyhez ragaszkodnod kell, akkor az biztosan a következő : légy őszinte magadhoz! Az elmúlt hónapokban kényelmetlen kérdéseket tettem fel magamnak, amelyek olyan válaszokat követeltek, amelyek kiszorítanak a komfortzónámból. Legyen szó akár egy…..
JobAngel Jobangel máshol... 2020.07.27 12:56:47
Kedves Olvasóim! Egyelőre(?) itt, mostantól nem frissül tovább a Jobangel blog. Írásaim a jövőben itt találhatók:https://www.hrportal.hu/hrblog/jobangel/ és itt: https://jobangel.hu/blog/   Ugyanitt elérhetők az ingyenes önéletrajzmintáim is, és persze kommentelni, vitatkozni is…..
babona 2020.07.28 10:41:56
@Bambano: 42
.
babona 2020.07.29 09:06:18
@jobangel: (-.) Sajnos a FB komment (hacsak nem áldozok be egy 'kam fb fiókot erre) nem opció.

Ja és még valami:) Köszönöm az eddigi kommentlehetőséget, az írásokat amikkel lehetett vitatkozni - valamint további rengeteg motivációt kívánok a non-profit és profit munkádhoz, az online és offline térben egyaránt.

Krikettütő meglendít és...
Tegyük fel, hogy sikeres volt a CV-írás, megbeszéltük az állásinterjúra híváskor, hogy milyen céghez megyünk, milyen munkabér-nagyságrendben gondolkodunk, és egyezik minden. De mégsem tudunk eleget a cégről... és meg is történhet, hogy jól melléválasztunk, mert minden szépnek, jónak tűnik, de pár…..
babona 2020.07.13 15:29:41
@jobangel: Linkedin... Ha a cég anyagi viszonyai érdekesek akár a pályázati portálok (s2020, stb); plusz a szakmai portálok és csoportok (pl gyógyszergyár..., K+F , egyetemi kapcsolatok stb.) is sokat elárulhatnak (nem a pr cikkekre gondolok. A (bulvár)sajtóból sajnos inkább a negatív infók jönnek le, ez könnyen előítéletesítheti az embert.
babona 2020.07.16 13:46:05
@Don Tejbegríz a féllábú matrac: Azért ennél kicsit bonyolultabb a helyzet de sokat segít ez is:) Trükköző cégeket lehet vele szűrni.
babona 2020.07.16 15:01:33
@alalala: :) Az előző cikkben mintha Angyal pont azt írta volna hogy alkunak helye van mindenhol...
Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben olyan alacsony árat mondanak a munkájukra, amiről azt gondolják, hogy ennyiért már csak felveszi őket egy munkáltató. Ennek a kétségbeesésnek egy másik hozadéka, hogy szívesen látnák az álláshirdetésekben,…..
babona 2020.07.04 10:57:12
@Mérnök az utcáról: 70 %KKV ...
...mert sajnos az átlagos álláskeresési/felvételi tanácsok nagy része értelmezhetetlen egy kisebb cégben (kézivezérelt minicégben 1-20 fő pláne), egy "nem modern" dinoszaurusz cégben (bizánci bonyolultságú HR), esetleg egy kínai/indiai/malayziai/japán hátterű "belededkidolgozd" cégben.
Marad a max 30% ahol bejöhetnek az időnként nagyon elszállt tanácsok.
Ezért a "sablon" önéletrajz is.
babona 2020.07.04 12:24:20
@Mérnök az utcáról: Kösz (minek írtál vissza egy idiótának :) )
JobAngel HR-es állást keres 2020.06.24 12:00:00
Ahogy nézegetem a statisztikáimat, és az évek során egyre több álláskeresőt ismerek meg, egyre könnyebben azonosítok olyan álláskereső csoportokat, akiknek igazán problémás az álláskeresés. A HR-esek, azon belül is a toborzók egy ilyen csoport… hozzám fordulnak álláskeresési tanácsokért, ami…..
babona 2020.06.26 14:43:54
@jobangel: Az EP-t szerintem a nagy szabványosítási igény hozta be, pont azért hogy akár automatikusan lehessen szűrni ( buta MI sem kell hozzá ) az egyenforma CVket. Adatbázis azt' lekérdez. Mindegy ehhez lövésem se legyen soha.

Alkalmasság: Akkor az ex HR-es miért csak arra jelentkezik amire a kíírás alapján 100%-ban alkalmas? Sztem a válasz az hogy ők sem tudták/tudják hogy mekkora bmság a túl sok feltétel. Ami bocs, de a HR szakmaiságát minősíti /tudom nem vagy HR-es :), és igen láttam szapultad őket néha/.

Talán túl nagy a nyomás rajtuk vagy meg van adva hogy 14" Times NR legyen a hirdetésben a az "agilis" szó mert nem tetszik a... Kinek is? A főnöknek? Nem a HR döntené el HOGYAN végzi a munkáját (itt pl a toborzást?)
babona 2020.06.27 09:48:52
@munkanélküli informatikus: Igen a magas fluktuációra országosan rengeteg példa volt az elmúlt 2-3 évben. És a csillagokat leígérő munkáltatók ebben vastagon hibásak.
Mivel az álláshirdetés gyakorlatilag az első ahol az illető céggel szembesül a munkakereső, a megfogalmazása kritikus. Ahogy félredobsz egy helyesírási hibákkal teletűzdelt, vagy látványosan alkalmatlan jelöltet mutató CV-t, ugyanúgy az álláshirdetést is kiküszöbölöd azonnal (pl fiatal, dinamikus...).
Senki sem "dinamikus"-nak való állást keres, hanem ahol a JÓ MEGÉLHETÉSÉRT cserébe a KÉPESSÉGEIT saját MEGELÉGEDÉSére ("boldogságára") használhatja, melléktermék számára a tulajdonos pénztárcájának vastagodása.
Érdekes mennyire rááll az ember szeme ezekre a dolgokra - és ez alól a HR-esek sem kivételek. Ha a beadott CV nem felel meg EGY BIZONYOS ÍZLÉSNEK, akkor hiába profi - az adott pozícióhoz nem juttat be. Elvileg a HR-est nem kéne hogy befolyásolja az adott CV formátuma, csak alaptartalma, és persze hibamentessége. Emberek vagyunk, nem CV generátorok.
Képzelem hogy írhatta meg a CV-jét az, aki az egyik előző hsz-ben az alap XL dolgokat sem tudta...
babona 2020.06.27 12:51:11
@munkanélküli informatikus: "dinamikus" Igen, a képmutatást nem bírom, ezért csesztetem ahol érem. Értem mi a cél, de minek panaszkodnak ha rossz helyen keresnek.
Informatika: a frissen végzett ifjú titán lehet kiváló hekker (egy piciny szeletben, alig hiszem hogy 'általános' hekker lehet még /assembly és java, HTMLx és SQL, BT hw és CSICSO, meg az összes RFC, HASKELL stb. - minden eggyütt nem megy/ CISSP ide vagy oda), tanulhat rohadt gyorsan, de ahova keresik mondjuk pont nem ő kell - meg is unja, inkább a saját dolgát csinálja munkaidőben, mert azt még nem tanulta meg hogy előbb a feladat, aztán a játék....
Az álláskeresés legelső lépése, hogy minél hamarabb túless a kétségbeesésen. Ha véget ért a munkaviszonyod, és jogilag is tisztázott a dolog (ehhez ügyvédet érdemes megkérdezni), akkor az új állás megtalálására kell koncentrálni. Az álláskeresési járadékért (lánykori nevén munkanélküli segély),…..
babona 2020.06.18 09:38:14
@L.Cz.: Egyetértek, ahol a saját adataidat neked kell felvinni egy adatbázisba, aztán 'majd keressük', na ezeknek lehet írni (ugyan töltsék már ki az adatbázist, hogy a cégük megfelel-e nekem :). Ezek a végszükség esetére-munkahelyek: ha az alapvető toborzásra nem költenek nyilván megfizetni sem fognak.
Az előző poszt egy reposzt volt korábbról, amit a rádióhallgatók kedvéért emeltem ki újra. Az interjú során a poszthoz képest kicsit más megközelítésből beszéltem a válság alatti álláskeresésről. Az interjú itt…..
babona 2020.06.09 17:43:28
@jobangel: oké letöltöm:) mókushang lesz...
babona 2020.06.10 09:18:13
@jobangel: Oké megvolt, tényleg egész jó:) Végre megértettem hogy nem könnyebb lesz, csak egyszerűbb és gyorsabb a keresés folyamata.
A vírushelyzet meghozta a kedvezőtlen változást, van már magyarországi nagyváros, ahol naponta 60-70 új álláskereső jelenik meg a munkaügyi központban. Lehetséges, hogy ők olyan álláskeresők, akiknek még sosem kellett válságban állást keresni, így a bizonytalanságuk még nagyobb. Ez most másfajta…..
babona 2020.06.02 09:41:17
@vorosduma: Bocs féreértettem. A $ pozíciótól függ... erre nincs mit mondanom. Fogalmam sincs. Lényeg ha felülről 1-2 elégedetlen látszik, lehet hogy 4-5 is van. Vagy több. Problémafeltárás, megoldáskeresés. Lehet hogy csak úgy érezték most nincs értelmes munkájuk, az igen "demotiváló". Ilyesfajta válsághelyzetben jobban kijön az emberekből minden.
babona 2020.06.02 12:44:03
@jobangel: Nem bírom ki. Amit a BA-nak írtál: igen, ezt mondja, és ezt teszi majd. Pénzért eladja a tehetségét. Neki ez a tehetsége van. Ez is egyfajta "skill", mint a populista szónoklat tehetsége. Azért dolgozik, amit megfizetik. Ha kicseréljük a kérdőjeleket pontra a hszban, akkor is találsz nem kevés embert, aki egyetért Veled. (lehet hogy ő nem, csak egy botlás volt stb. )
babona 2020.06.08 11:06:37
@Mérnök az utcáról: Nepotizmus örök probléma itt. Multikban kicsit jobb a helyzet, de a szerkezettől függ hol a probléma : csak külföldi felelős vezetők (esetleg büntetőkiküldetésen, gondolhatod mennyire tudja feldolgozni és hogy kit cseszeget), helyismeret nélküli vezetők (a magyar gulyáskommunizmusból örökölt munka- és vezetői szemlélet tök más mint a lengyel, román vagy szlovák, a kínairól nem is szólva:) ), külföldi munkavállalók (csak ukránul meg oroszul tud ) stb...
Hangos a net a Nők Lapja botrányától. Röviden összefoglalva, egyik rovatukban lelki támogatást, tanácsadást lehet kérni tőlük levélben, amit megjelentetnek, és válaszol rá egy… szakértőt akartam írni, de pont az a lényege a botránynak, hogy nem szakértő válaszolt, és nem szakértői választ…..
babona 2020.05.26 14:15:48
@jobangel: Idézett Jóska nem kellett hogy kérdezzen: számára logikus volt a megjegyzem kitalált, de párszor nyilván hasonlóan megtörtént szitu. Csak nem tudta, hogy ez veszélyes. Mondjuk dolgokkal foglalkozni sokkal könnyebb mint emberekkel. Az még veszélyesebb, és egy tudatlan, alkalmatlan valaki jóval nagyobb kárt okozhat. Jah az empátia-szkillek...
babona 2020.05.30 09:40:30
@jobangel: Úgy érzem hszk is teljesen elmentek egy kevésbé szakmai irányba. Növelem én is a felesleges hozzászólások számát. Együttérzek bármelyik bántalmazott féllel, de ez sztem nem az a fórum ahol ezt meg kell vitatni; az egyik oldal himsoviniszta erőszakos prosztónak fog látszani, a másik meg feminista fanatikus amazonnak.
Ahogy berobbant a mindennapi életünkbe a home office kb. 2 hónapja, és már nemcsak a jófej főnökök által biztosított juttatás, de kényszer is lett, ki is derült, hogy sokminden másképp van ezügyben is, mint hittük. Például, hogy igenis jó dolog bejárni a munkahelyre, sokan vágynak rá, vagy szükségük…..
Már az elején meggyilkolom a poént: olyan senkinek nincs… De akkor mire ez a cím és cikk? Mert fontos, hogy minél több döntéshozó tudja, miért nincs ilyen – vagy miért nagyon ritka. És hogy miért nem baj, ha nem ilyen a nála állást kereső karrierje. Munkáltató és munkavállalói oldalról is nézve,…..
babona 2020.05.18 10:32:24
@Franky4fingers: Nemcsak a hagyományos nagycégek (multicégek) hiánya a probléma, de pl miért szitokszó az hogy "szakszervezet?" IG Metall leesik valakinek? Nahát, a kommunista nyugatnémetek C(S/D)U-val... Helyette nálunk ez a szó csak trollkodásra jó?
babona 2020.05.18 11:12:41
@jobangel: Pazarló világban élünk, a tehetséget is pazaroljuk. A HR idejét a vezetőség, a jelöltét meg a HR. Amúgy a vezető/specialista karrierválasztás is alapból pazarlás, pláne hogy rengeteg rossz túlfizetett vezetővel találkozhatsz, specialistából valahogy kevesebb van hasonló. Nem csoda hogy többen választják a könnyebb utat, inkább jól fizetett kisfőnök lesz, mint tehetséges alulfizetett szakember.
  A munkaerőhiány nem múlt el nyom nélkül az interjúztatók lelkében sem. Már másképp kell állásinterjúzni, mint munkaerőhiányban, de úgy már sohasem kell, ahogyan az előző válságban kellett. Egy kis „történelmi” áttekintéssel kezdeném, mert hasznos, ha megértjük, miféle satuban vannak most a…..
babona 2020.05.14 15:38:26
@jobangel: "Az a célom, hogy egy adminisztrátor is kezdjen el tárgyalni végre állásinterjún, ne csak egy senior architect. " Jó lenne ha... sajnos egy fecske (oké lehet más szárnyas is:) ekkora ellenszélben nem csinál nyarat, esetleg leszakad a szárnya... :( És nem a munkavállaló hajlandóságával van a baj. Az meg hogy a "ne dolgozz máshol "- ért nálunk fizessenek teljesen utópia ( ha ennyire jó vagy nem bírnád ki hogy ne tégy valami értelmeset máshol, ha a megélhetésedet kifizetik. )
babona 2020.05.15 13:49:58
@jobangel: " - ott igenis fizessenek érte rendesen." - Nem 1 és 0. Itt sem a legjobb kell, hanem "elég jó". Ez kifejezetten a magyar, alacsony hatékonysággal működő cégekre is igaz, sőt a "nem elég jó, majd a többiek kompenzálják /egy darabig/ majd betanul különben is ROKONOM ISMERŐSE/MEG EGYÜTT BULIZUNK" szemlélet miatt sok helyen még a mérce alját sem üti meg az, akit felvesznek.
Valahol láttam ( majd ezér' szétszednek hogy nem linkelem a statisztikát ) hogy milyen arányban vesznek fel ismerőst... (1-2. conn). Nálunk nagyon elterjedt, érdekes német-osztrák-svájci területen sokkal ritkább. A szakmai-konferenciás ismeretségeket, LdIn kapcsolatok nem ide számítom.

Nyilván lesz borzasztó 20+os kékgalléros munkanélküliség (járvány nélkül is lenne csak kisebb), de autószerelő, gázos-vizes-villanyos-asztalos stb továbbra is kell, max a szalagon válogatni meg a hegesztőrobotot nyomkodni nem kell annyi ember. Aki értelmes volt eddig is barkácsolt otthon vmit.

Az adminisztráció meg a szolgáltatószektor (főleg ha elszalad az élelmiszerár meg beszakad az ingatlanpiac, amiben ugye a magyarok jó részének megtakarítása van) is nagyot bukhat. (Hideghívásos termékértékesítés? Biztos kell ez? Ugyse bírja megfizetni a terméket...)
Azért optimista vagyok, csak megváltozik a környezet, talán előnyére. Megyek is kérek egy kis fizuemelést... Vagy inkább mégse... :)
Rendszeresen találkozom ezzel a kérdéssel, mindenféle fórumokon, és a „tanácsokat” látva is ingatom a fejem, mostanra ott tartok, hogy már a kérdést látva sem érzem jól magam. A tanult tehetetlenség, a naivitás, a másoknak való megfelelés mind-mind benne van sokszor ezekben a kérdésekben, márpedig…..
babona 2020.05.06 16:10:34
@jobangel: Magasan képzett emberből folyamatos a hiány, mert a lécet mindig egyre magasabbra toljuk... :) Vicces de ez a helyzet. Mondjuk "képzés"><"tehetség" vagy képzettség><alkalmasság. Hiába szeretnék kukásautó-sofőr lenni :)
babona 2020.05.08 16:05:39
@never again: '"mert azok még "éhesek" meg "frissek"... ' Abszolút Freud... Ha ott leesett, alázhattad volna kicsit az interjúztatót puszta gonoszságból ha már ennyire elengedte magát :-)
The Milkman A stadionokat... 2020.04.08 16:35:06
...fenntartják, ugye ?! - kérdezem a demokratikusan választott hatalmat, a Parragh László interjú után. "Mert mindenkit nem tudnak megmenteni. Oly' sokan fognak tönkre menni... Ójajjj ! - sóhajtozik a kormány stratégája, egyben - úgy tűnik - új megmondó embere. "Igen, szálloda felújítás, az mehet, a…..
A vírushelyzet meghozta a kedvezőtlen változást, van már magyarországi nagyváros, ahol naponta 60-70 új álláskereső jelenik meg a munkaügyi központban. Lehetséges, hogy ők olyan álláskeresők, akiknek még sosem kellett válságban állást keresni, így a bizonytalanságuk még nagyobb. Ez most másfajta…..
babona 2020.04.03 09:12:21
@SwR: Teljesen így látom. + Még annyi hogy a szolgáltató szektor (a mindennapi szolgáltatások) és az ezekre való igény meg a felesleges elkölthető bevétel nagyon lecsökken- rengeteg munkanélküli lesz. (Ld USA adatok).

Az SSC-k, amikre annyira büszkék vagyunk, hirtelen bődületes versenyben találják magukat (Oké,1-2év), a világ digitálisan fejlettebb és gazdagabb részén felszabaduló fölös erőforrások, miatt. A szoftver (fejlesztés, menedzsment/üzemeltetés) új, esetleg áttörő fejlesztésekkel megújul

Ebben az esetben aki nem alkalmazza az átláthatóbb, egyszerűbb fejlesztési és menedzselési rendszereket, az nem maradhat költséghatékony (Detroit példája átültetve online). Ehhez persze sok pénz (tőkeerős cég) kell.

Idővel (1-3 ÉV) kevesebb fejlesztő ("kódoló...") kell. Ha Ern0 hsz-a igaz, nem túl jók az esélyeink... ("Nem egyedi dolog a mindenhez értés. A programozók is effélék k, hogy legyenek... Persze, nem így megy, meg is lehet nézni a sw-ek minőségét. "- idézet Ern0-től)
A home office hirtelen felértékelődése mellett megjelent egy olyan probléma, ami már volt néhányszor a történelemben (a gépek miatt kevesebb munkája lesz embereknek), de most igazán felemássá vált a helyzet. A home office nem működhet rengeteg munkakörben, de sok munkát, amit home officeban nem…..
babona 2020.03.21 12:34:47
@IT Knight: Embertelenül pontos megfogalmazás. Központozás, szórend fakultatív.
Egy történet nőnap alkalmából, idealizált tanulságok nélkül. Happy end, másképp. --------- Folytatva a múltkor elméleti fejtegetéseim a kvótákról (itt és itt), hoztam egy esettanulmány-szerűséget is. Egy huszonéve fennálló munkahelyi férfiközösségbe, ahol fizikai és adminisztratív munka…..
babona 2020.03.09 12:44:38
@Zabalint: @jobangel: Kvóta nem kvóta jó a sztori és nagyon ismerős (bár amit én láttam ott nem a barkácsrészleg volt a főszereplő). Valószínűleg nem egyedi, a megoldás sem, és a leírt reakciók is nagyon jellemzők.
babona 2020.03.13 15:08:42
@jobangel: Látom itt már jót nem írhatsz ... :)
Még a 90-es években volt egy munkahelyem, ahol a titkárságon kitette az ott dolgozó fiatal asszisztenslány a faliújságra ezt a kis szösszenetet: Vigyorgott is mindenki, mire belépett a főnökhöz, de szerencsére a teljes társaságban volt kellő humorérzék (beleértve a főnököt is), ügyfél meg nem…..
babona 2020.03.05 13:57:01
@NagyPeter64: OFFRA OFF Kicsit önfényezős könyv volt ha jól emlékszem, ellenben az öreg élettörténete nem a jóságos nagybácsi története. Vmi mintha rémlene hogy otthon sem rajongtak érte, de most nem keresek rá,
babona 2020.03.06 10:53:41
@mennyi?husz!: Ez a tipikus otthagyós munkahely. Hamarabb kellett volna lépni.
Kapcsolati tőkénk segítségül hívása az álláskeresésben kézenfekvő és kötelező, de ez elég sok munkával és nehézséggel jár – a közhiedelemmel ellentétben nem könnyebb, mint a „szabadpiacon” állást találni, csak másképp nehéz. Sőt, bizonyos esetekben rosszabb kimenettel jár az álláskeresőnek. Nem…..
babona 2020.03.02 11:31:41
@Melki: Mondtam hogy nem fekete és fehér. És az egész onnan indult (ha előreolvastál) hogy a most senior szfejlesztők (én a seniort itt 35+-40+ra lőném be - igen már nehezen tanul az ember ebben a korban) honnan indultak és miért is olyan (szerintem) az összetétel. Mellesleg van eléggé extrovertált (nak tűnő már amennyire érthetek hozzá) ismerősöm is aki egész jól menedzselte a mini honlapkészítős-pogromozós cégét bár ő nem a klasszikus fejlesztéssel (bitfaragással) fogalakozott, inkább flash volt és design. Továbbra is úgy gondolom, hogy a minőségi fejlesztéshez nem elég a biliárdasztal meg a nyújtópad a creative room-ban, a "fejlesztői flow" elérése nélkül nincs normális programozás, csak szétcsapott összevissza kódhalmaz. Ezen "segíthet" a fejlesztői keretrendszered meg a verziókövetés, meg a humán team management :) Na ezér több100MB egy prosztó hálókártyadriver windows alá.
babona 2020.03.02 11:31:45
@Melki: Mondtam hogy nem fekete és fehér. És az egész onnan indult (ha előreolvastál) hogy a most senior szfejlesztők (én a seniort itt 35+-40+ra lőném be - igen már nehezen tanul az ember ebben a korban) honnan indultak és miért is olyan (szerintem) az összetétel. Mellesleg van eléggé extrovertált (nak tűnő már amennyire érthetek hozzá) ismerősöm is aki egész jól menedzselte a mini honlapkészítős-pogromozós cégét bár ő nem a klasszikus fejlesztéssel (bitfaragással) fogalakozott, inkább flash volt és design. Továbbra is úgy gondolom, hogy a minőségi fejlesztéshez nem elég a biliárdasztal meg a nyújtópad a creative room-ban, a "fejlesztői flow" elérése nélkül nincs normális programozás, csak szétcsapott összevissza kódhalmaz. Ezen "segíthet" a fejlesztői keretrendszered meg a verziókövetés, meg a humán team management :) Na ezér több100MB egy prosztó hálókártyadriver windows alá.
babona 2020.03.03 12:51:11
@Melki: Talán nem minden légből kapott, de elismerem nem dolgoztam szofverfejlesztésben. Ide meg levezetésből írogatok (a duplázásnál nem az egér kontaktos hanem js ... )
A munkák egy jó részénél az értékesítési teljesítmény pontosan mérhető és ösztönözhető, jutalmazható, eredetileg erre lett kitalálva a jutalék. Ami persze az idők során és a kis magyar valóságunkban úgy torzult, hogy kevés munkavállaló érzi úgy, hogy jól jár vele – és minden munkáltató jóljár, aki…..
Mennyit kérjek? Örök kérdés, és sokan abban látják a feloldását, hogy a munkáltató írja bele az álláshirdetésbe, mennyit szeretne fizetni. Én ezt a munkavállalók szempontjából nem tartom jó megoldásnak, ki lehetne fejteni, hosszabban is, miért nem, de röviden: elveszi a tárgyalás lehetőségét, és…..
babona 2020.01.24 13:34:59
@Nancsibacsi: Elég jó volt a fejtegetésed, pláne hogy kifejtetted a munkáltató szempontjából is a titkolózás ostobaságát. Jó dolog a matek:). Hasonló okokból nem értek egyet Angyallal, de belátom nem mondhat mást. És igen, érdekes hogy nyugatabbra láthatóbb a munkáltatók bérkerete, itt meg gyakran telefonban sem mondanak sávot.
babona 2020.01.24 13:49:44
@jobangel: Hozok egy egyszerű, föníciai példát. A kereskedő megkérdezi a vevőt : MENNYIT AD a krumliért :) ? Ha sokat mond szuper, tiszta haszon, eladjuk.
Ha keveset, hivatkozik a rendes árra: mindenhol ennyi.
Gondolom erre gondoltál. Csakhogy itt az árat nem a munkavállaló szabja meg (1 van egy bérkeret, amit ki kéne találnia), és mindig találsz olyat is aki kevesebbért elvégzi. (úgy-ahogy, ugye... Ezért nem lesz egyenes a lapozás, lesz piszkos a fuga, stb). Nincs munkaerőhiány, JÓL KÉPZETT munkaerőből van hiány.
babona 2020.01.28 13:39:02
@jobangel: A rizs erős volt... :) Lefordítva mit írtál: Ha keveset mond a munkáltató, megpróbálsz alkudni felfele, ha nem megy otthagyod? De benne van egy csomó energia... inkább @Túl sok felhasználó utolsó bekezdése érdekes: Ha valaki ráígér a többire, (és ez nyilvános) akkor nyert ügye van - hozzá mennek. Titokban hiába ígér rá, nem ér semmit - nem jelentkeznek többen, nem válogathat.
Ezt érdekes módon pár cég tudja, persze ehhez jól célzott hirdetés kell, mert elöntik őket a CV-k.
Mottó: „Ha ketten mást csinálnak, az lehet ugyanaz” /Mérő László: Mindenki másképp egyforma/ Miért van az, hogy teljesen ellentétes megközelítések is tudnak eredményt hozni az álláskeresésben? Ráadásul az eredmények is hasonlóan jók. Az „egyik ezt mondja, másik azt, most akkor mi az igazság?”.…..
babona 2020.01.13 12:51:26
@L.Cz.: Igen, ez lenne az ideális. A valóság nem ilyen (legalábbis felénk). Néha látom mennyire elszakadnak egyes "tanácsadók" a puszta magyar valóságtól (az állások betöltésének leggyakoribb módja középszinten: ismeretség, közös hobbi /oké akár közös sörözés/ alapján. Gondolom a legmegfelelőbb embert 'rakják' oda.) Iszonyatos kreativitás(munkaerő)-pazarlás zajlik, de megengedhetjük magunknak. Most - már - még - egy kicsit...
A fiatalok jobban érzik ezt, és az értelemesebbje meg is próbál magának olyan életet összehozni, ami (esetleg 10 év múlva) biztosítja hogy azzal foglalkozhasson, amivel szeretne.
babona 2020.01.15 12:26:53
@jobangel: Hú az álláshirdetésbe írt bérajánlatról (ti. ne legyen) a véleményed számomra vörös posztó... Ezért most a másikat ('Ha senki nem mond nemet a diszkriminációra, a fekete munkára, a "minimálbér+zsebbe fizetek"-re, a "0Ft+jatt" bérajánlatra, akkor mit lehet tenni?' szedném szét.

Vajon ha van elég (elkeseredett/gombokért zsebbe dolgozó) jelölted, nem őket veszed fel inkább? Nem számít hogy jövőre sok lesz a selejt, a céget a mai teljesítményed érdekli(HR-esként is). Aztán ha nem sikerült dobbantani/váltani lehet sírni hogy a normális emberek meg elmennek.

"baszki eladta neki is, dejó, megvan a kvóta, de 2 év múlva elmennek tőlünk mert szar a termék tudjuk, és nem lesz support se" - sales Cr szemszögből.

Ha be kell fizetned a számlákat (ahogy írtad), nem lehet nemet mondani sajnos semmire (ahogy nem írtad). Itt a szabályozási felelősség elég egyértelmű -

Igény <> lehetőség. Ezért bs a legtöbb "Munkavállalói Élmény Program": a fiatalokat inkább az érdekli mennyit adsz, ebből mire futja, ha tudatos akkor mennyit tud félretenni hogy x év múlva dobbantson oda, ahova tényleg AKAR - látja hogy a fater meddig jutott a lojalitással meg a majdnem becsületes munkával.
A középkorúaknak nincsenek jó lehetőségeik, ha jobban belegondolsz. Inkább a kapcsolati háló, ha a munka mellett volt ideje "karbantartani".
babona 2020.01.21 09:24:32
@Balfredo Alfredo: Egész szellemes. Minek pazarolod egy blogban egy tök felesleges (esetleg csak két ember által elovasott) hozzászólásra? Oké, lelki megkönnyebbülés de mégis haszontalan. Pl. írhatnál saját blogot. 2%-ot kérek a profitból az ötletért. :)
A magas munkabér már nem elég manapság, ha „csak” ennyit ígér egy munkáltató, nem fognak tömegek jelentkezni a meghirdetett állásra. Szakmai fejlődést is kínálni kell, mert erre a legtöbb munkavállaló vágyik. Régen ez csak egy lózung volt az álláshirdetésekben, de mára komolyan kell venni - mindkét…..
babona 2020.01.09 12:16:59
@na4: Automatizálás, robotizálás, digitalizáció. Eredmény: magasabb termelékenység és termelési volumen, kisebb bérköltség, magasabb jövedelem a képzett munkatársaknak, kisebb fluktuáció, modernebb cég, modernebb know-how.

Igazából nincs szükség munkavállalókra, mindent elintéz majd AL. Előbb-utóbb.
babona 2020.01.10 09:34:45
@bz249: A biorobotra sem lesz szükség :) Már most is csak nekünk van rá szükségünk, AL-nak idomított villanyszerelők kellenek majd:). De ezt az előző évezredben megírták mások irodalmibban.
Inkább csak a változás sebessége (HFT, majdnemokos rendszerek, öntanuló rendszerek stb). lehet aggasztó mivel az ember-gép programozói interfész nem változott jelentősen, a nagy átlag számára elég macerás. Pedig 2000-ben azt hittem mostanra csak ennyit MONDOK a gépnek: Teljes képernyős alkalmazás lesz, tárhely kb 1 GB, bevitel gombokkal egérrel, Bal alsó sarok: Menügomb, hozzákapcsolva ablak, funkciók: ....). Aztán közben cében szarakodhatnék ha akarnék mert az még elég gyors.
Vicceskedünk de nem nekem egyedül van ezzel kapcsolatban rossz érzésem, de ez teljesen off volt bocs.
babona 2020.01.10 16:14:35
@bz249: A lázadó robotokra marginális az esély... Inkább egy csendes Al-ra gondolok (kellően nagy, kellően hibatűrő, elég gyors, és mivel villannyal megy, dróton meg rádióhullámmal kommunikál, nem szeretne nagy bummokat ) aki szépen csendben beidomít mindenkit, a homo sapiens aktív közreműködésével. Az emberi agy rettenetesen alkalmazkodóképes:)
Vannak vezetők, akik kifejezetten nem zsarnokok vagy rosszindulatúak, simán csak ügyetlenek az emberek kezelésében. Jóindulatú, szakmailag kompetens, határozott, jófej embernek jellemzik őket a beosztottjaik is, mégis ő követnek el olyan hibákat, amitől mégiscsak menekülnek a beosztottak. Az így…..
babona 2019.12.02 16:48:06
@jobangel: Sajnos pont a hülyékből lehet legjobban megélni. A kereskedelemben meg pláne lásd black friday... Nem etikus, nem is fogok soha jól élni :).
babona 2019.12.02 16:48:12
@jobangel: Sajnos pont a hülyékből lehet legjobban megélni. A kereskedelemben meg pláne lásd black friday... Nem etikus, nem is fogok soha jól élni :).
babona 2019.12.03 08:59:31
@Bambano: Oké, de ez nem a vezető alkalmasságát méri. És arról még nincs is szó hogy csak mérTE, az előző üzleti évben/ciklusban. Mivel a focihoz is értek :) mint mindenhez :) ezért akár az is jó példa lehet erre. Nem a magyar izére gondolok, hanem a focira. Ha az edző idén sorozatban éri el a sikereket, az lehet hogy simán az elődje érdeme. Szoktak is vele az elküldöttek dicsekedni. Vagy az időjárásé. Száz év alatt találhatnék rá jó formulát, ha a környezet nem változna meg. De megváltozik. Katonáéknál, ahol agyonszabályozott hierarchikus, merev, állandó (jól megjósolhatóan változó) rendszer van, a mérőszámok egész jól alkalmazhatók. Amíg nem kell harcba menni, ahol kiderülhet az alkalmatlanság.