Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hetedik Lépcső

35 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Csehországban szeptember utolsó hétvégéjén ünneplik a Cseh Sör Napját. Hivatalosan a pontos dátum szeptember 28., Vencel halálának napja, ami Csehországban állami ünnep. Ünnepeljünk mi is Szent Vencelre, a cseh sörfőzők patrónusára emlékezve, és látogassunk el egy kis sörfőzdébe, a Pivovar…..
Miközben itthon a kisüzemi sörfőzdék remélt térnyerését elősegíteni vélt törvénymódosítás fodrozgatja a sörforradalom állóvizét, Csehországban egymásnak feszült napjaink cseh sörfőzésének két élcsapata, a Matuška és a Zichovec, és ahogyan az minden rendes kocsmai pofozkodásnál szokott történni,…..
Hetedik Lépcső 2020.07.27 08:50:18
@zsolt64: Elvitte a cica a tizedesvesszőt. Van ez így néha... Köszi!
Csehország második legnagyobb városának kocsmasűrűsége megközelíti Prágáét, ami nyilván összefüggésbe hozható az itt tanuló többzezer egyetemistával, és az egyre élénkülő turistaforgalommal. Ha a sörözőkhöz még hozzáadjuk a tizenkettő helyi sörfőzdét, akkor nyilván nem kell győzködni senkit sem…..
A járványügyi helyzet, a sörözők és a határok újranyitásának izgalmai kissé elterelték mindannyiunk figyelmét az egyéb dolgokról, még akkor is, ha azok szintén a sörrel függenek össze. Például az éves sörpiaci jelentésekről. Csehországban is elkészültek a statisztikákkal, így a Cseh Sörfőzők és…..
Pivovar Proud lesz a neve annak a kisüzemi sörfőzdének, amit a Pilsner Urquell épít az egykori sörgyári erőmű ipari műemlék épületében, a Mže és a Radbuza folyók összefolyásánál. Az 1907-ben épített erőmű amellett, hogy 130 villanymotort, 120 ívlámpát és 6200 izzólámpát működtetett a sörgyárban…..
A sokszor és sokat hivatkozott sörforradalom egy új sörfőzési „cégformát” is meghonosított, a gerillafőzdét, vagy más néven vándor sörfőzdét. Azokat a sörfőzdéket, sörfőzőket nevezzük így, akiknek nincs saját üzemük, ezért egy-egy tétel sör elkészítésére működő sörfőzdék kihasználatlan kapacitásait…..
A létező szocializmusban az U Fleků igazi zarándokhely volt, Prága kihagyhatatlan kincse, ma már inkább turistalátványosság. Mindezzel együtt minden igaz sörbarátnak életében legalább egyszer el kell ide zarándokolnia. Az sem baj, ha többször, a sör ugyanis változatlanul kiváló... A nagyjából…..
Hetedik Lépcső Knédli knédlivel 2020.05.03 13:31:58
Ha Csehország, akkor knédli. És ez fordítva is igaz, ha az „igazi” knédlit keressük, akkor Csehországba kell utaznunk. Igaz ez akkor is, ha a knédli, vagy knödel, esetleg gőzgombóc vagy szalvétagombóc valamilyen formában az egykori Osztrák-Magyar Monarchia összes országában megtalálható...
Az ünnepekhez kötődő népszokások Csehországban némileg különböznek a nálunk megszokottaktól, annak ellenére, hogy karácsonykor, húsvétkor és pünkösdkor ott is, és itthon is keverednek az egyházi és a világi hagyományok. A húsvét – csehül velikonoce – kétségtelenül egyházi eredetű, ám az ünnepi…..
Az egyedfejlődés során minden kocsmajáró ember bejár egy sajátos italpályát, amely során kezdőből profivá képzi magát. Vagy az antialkoholizmust választja, de ez a lehetőség ezúttal nem képezi tanulmányunk témáját. Valahol tehát el kell kezdeni. A fiatal szervezet ösztönösen küzd az alkohol ellen,…..
 Mint ismeretes, a rockzene történetének napja nyugaton kelt fel: a gyökerek, az ihletforrások javarészt Amerikához, a blues, a rock and roll és a country világához kötődnek, a napkelte viszont a Föld forgásával összhangban kissé hamarabb következett be Angliában: ott lépett színre a Beatles, a…..
Kereken 106 évvel ezelőtt ezen a napon született Bohumil Hrabal, a Magyarországon is rendkívül népszerű cseh író. Élettörténete sokak számára ismerős, így azt is sokan tudják, hogy nevelőapja a nymburki sörgyárban töltött be fontos vezetői állást. Hrabalra a sörgyár jelenlegi igazgatójának, Pavel…..
Hiába is tagadnánk, szeretjük a cseh sört, és generációk óta szeretjük, talán már a génjeinkbe is kódolódott a cseh sör szeretete. Megsárgult újságlapokat forgatva, már az 1880-as évekből találunk szép számmal olyan vendéglői és sörözői hirdetéseket, amelyekben cseh sörökkel csábítják a vendégeket.…..
Hiába keresztény ünnepnapok foglalják keretbe, a vízkereszttől húshagyókeddig tartó farsang, az azt lezáró téltemető karnevállal, valahol mégiscsak mélyen pogány gyökerű rituálé, amit a római katolikus egyház nem is mindig és nem is feltétlenül nézett jó szemmel. Talán ez is lehet a magyarázata…..
A Zlatá pivní pečeť (Arany Sörpecsét) nevezetű sörversenyt az 1990-es évek legelején rendezték meg először, amelyre tizennégy-tizenöt cseh sőrfőzde nevezett négy kategóriában nagyjából ötven sörével. Az idei, sorrendben 30. versenyre már közel húsz országból ezer fölötti számban várnak mintákat,…..
Sajnos a prágai kocsmák élete sem örök. Ha elkészítjük a negyvenéves leltárt, láthatjuk, hogy van jó néhány söröző, amelyik bezárt, és valami egészen más van a helyén, van, amelyikből night club, gyorsétterem lett, vagy nem feltétlenül sörcentrikus vendéglátóhellyé „fejlesztették”. És vannak,…..
Chříč hegyek között fekvő festői, alig több mint 200 lakosú falucska Pilsentől nagyjából harminc kilométerre északkeletre. Kastélya és sörfőzdéje természetesen van. A kis közép-európai ország és a világ egyik atomhatalmának konfliktusát ez utóbbi India Pale Ale (IPA) söre okozta. Chříč barokk…..
Nepomuk, ez az aprócska cseh város (3400 lakos) Plzeňtől 30 kilométernyire délre elsősorban Nepomuki Szent János szülőhelyeként ismert. Másodsorban egy egészen kitűnő kisüzemi sörfőzde is működik a településen. A legenda szerint Nepomuki János – a prágai érsek helynöke és egyben IV. Vencel…..
IV. Károly német-római császár és cseh király felismerve a cseh sör, a cseh sörfőzés és komlótermesztés rendkívüli jelentőségét, 1357-ben korának legnagyobb tiszteletben tartott cseh szentjét, Vencelt tette meg a cseh sörfőzők és komlótermesztők patrónusává...
Látszólag nincs egyszerűbb dolog a világon, mint sörözőket ajánlani Prágában, hiszen közel ötven sörfőzde és megszámlálhatatlan csapolóhely szolgálja a turistákat és a helyi erőket. Ugyanakkor a kocsmabőség számos csapdát is rejt, nem biztos, hogy akkor járunk a legjobban, ha mindjárt az első…..
Az egy főre jutó sörfogyasztás világranglistáját vezető Csehországban a sok „csak ivásra szakosodott” sörözőben is rendkívül fontosnak tartják a „valamit enni sörözés közben” elvét, épp ezért sokféle, pillanatok alatt szervírozható sörkorcsolyával képesek előrukkolni. Most a leggyakrabban…..
Az év elején megjósoltuk, hogy az idén átlépi az ötszázat a csehországi sörfőzdék száma, és lőn, júniusban az 1700 lakosú, Dél-Csehországi Vlachovo Březí egykori uradalmi kastélyában meg is kezdte működését a Panský Pivovar, az 500. sörfőzde Csehország legújabb kori történetében. Nagy kockázatot…..
A Budapest Beer Week nemzetközi sörfesztivált a szervezők azzal a nem titkolt céllal hívták életre 2018-ban, hogy Magyarországon – Budapesten – is legyen egy olyan „Forma-1” szintű sörfesztivál, amelyet egész Európában jegyeznek, és számos országból kerekednek fel a sörrajongók azért, hogy…..
Frýdlant Liberectől északra, a lengyel határ közelében található 8 ezer lakosú település. A városkát a 13. században, egy bazaltkúpon alapított várkastély uralja. És ha volt kastély, akkor minden bizonnyal volt sörfőzdéje is. A sörfőzést bizonyító első dokumentum 1381-es keltezésű, így hivatalosan…..
Hetedik Lépcső Szagos, de finom 2019.04.07 11:40:14
Krúdy Álmoskönyve szerint erről álmodni egészséget jelent. A pilseni sör és a karlsbadi keserű likőr után Csehország talán harmadik legismertebb élelmiszeripari exportcikke az Olomouci kvargli. Pedig nem is ott készítik. A kvargli (németül quargel, csehül tvarůžky) rúzsflórával érlelt pogácsasajt,…..