Regisztráció Blogot indítok
Adatok
_Maverick

501 bejegyzést írt és 1005 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az elmúlt hetekben számos cikket lehetett olvasni, amelyek a „mit kezdjünk magunkkal karantén idején” témában születtek, és tippeket adnak a „home office melletti rengeteg szabadidő” korlátozott lehetőségek melletti eltöltéséhez. Nos, szűk családomnak és a közelebbi ismerőseinknek nincsenek ilyen…..
Régóta tervezek - vagy inkább halogatok - egy bejegyzést, amelynek témája a némiképp megtévesztő módon “mesterséges intelligenciának” nevezett gépi tanulási algoritmusok előrejelzéseinek értelmezése, és ezen feladat első látásra nem nyilvánvaló komplexitása. A koronavírus most megadta a végső…..
Az elmúlt napokban több helyen is olvashattunk a koronavírussal való újrafertőződés lehetőségéről. A téma bejárta az összes kisebb és nagyobb hírportált, de a különböző cikkek szinte mind egy koreai eredményre vezethetőek vissza. A 444-en például ezt a bekezdést olvashattuk: „De vannak aggasztó…..
Ma eredetileg egy egészen más témáról akartam írni, de reggel elém került az Index kiemelt hírei közt a Pénz Beszél blog „Baristák, borbélyok helyett geekekre van szükség” című bejegyzése, amely arra sarkallt, hogy ejtsek néhány szót a digitalizációról és a távmunkáról, pontosabban ezek – véleményem…..
Mivel háztartásunk részét képezi egy két éves gyermek is, így számunkra az otthonról dolgozás „kényelme” az ingázásra fordított nem elhanyagolható mennyiségű idő kiküszöbölése mellett is a rendelkezésre álló szabadon felhasználható (értsd: hobbikra és tényleges pihenésre, ne adj isten alvásra…..
„True freedom is impossible without a mind made free by discipline.”- Mortimer J. Adler -  Az elmúlt héten botlottam bele a fenti idézetbe, amikor rutinszerűen elkalandozva az online útvesztőben a berögzült szokásaim jegyében egy olyan oldal linkjére kattintottam, amelyet az adott napszakban pont…..
Foied vinom pipafo cra carefo egy újabb vendégposztja következik, amely egy könyvajánló keretei közt több a blog tematikájába illő kérdéssel is foglalkozik: klímaváltozás, környezetvédelem, kommunikáció a modern világban, népesedés, világnézet… --------------------------------------- A digitális…..
„A becsületes élet legbiztosabb útja az, hogy azok legyünk, aminek látszunk.” - Szókratész - Egy vidéki kisváros kvázi külvárosaként funkcionáló falu mellett újonnan épülő családi házas lakótelepén nőttem fel. Amikor építettük, a mi házunk volt az utolsó egy zsákutcában, mellette egy almás…..
„Két dolog tölti el lelkemet annál újabb és annál növekvőbb tisztelettel és csodálattal, minél többször és tartósabban foglalkozik vele gondolkodásom: a csillagos ég felettem és az erkölcsi törvény bennem.” - Kant - Ötven év telt el azóta, hogy Neil Armstrong megtette azt a bizonyos kis lépést……..
Az elmúlt hetekben bejárta a világsajtót egy új, az Antarktiszt körülvevő óceánt borító jégtakaró kiterjedésével foglalkozó, az elmúlt 40 év műholdas adatait összefoglaló kutatás híre. Szükségtelen talán említeni is, hogy a kontinensnyi jégtakaró fizikája rendkívül komplex, és bár a mai napig nem…..
Egyetemi tanulmányaim során több ízben is volt szerencsém az Egyesült Államokban járni. Elsőként az arizonai Tucsonban, a sivatag közepén töltöttem el 5 hónapot. Felejthetetlen élmény, ahogy 24 légkondicionált járművekben és helységekben töltött óra után a reptér termináljának kapuján kilépve…..
Folytatódik az Agyféltekék sorozat, amelyet Foied vinom pipafo cra carefo törzskommentelővel, a Mondataink és a Karakter blog szerzőjével közösen jegyzünk. Ha valaki esetleg lemaradt volna a New Deal hasábjain az előző részekről, az itt pótolhatja őket, illetve az első bejegyzésben részletesebben…..
„Győzhetetlen lehetsz, ha nem bocsátkozol olyan küzdelmekbe, amelyekben a győzelem nem tőled függ.”- Epiktétosz - Az ember életében vannak olyan pillanatok, helyesebben néha egész hosszan elnyúló időszakok, amikor felszínre törnek a régóta a mélyben gyülemlő gondolatok és érzelmek, és…..
Az alábbi írás eredetileg a New Deal blogon jelent meg, de tartalma mind a két blog jövőjét érinti, ezért itt is helyet kap. ---------------------------------------- „Győzhetetlen lehetsz, ha nem bocsátkozol olyan küzdelmekbe, amelyekben a győzelem nem tőled függ.”- Epiktétosz - Az ember…..
Gyermekkoromban szinte az őrületbe, de minimum a kimerülés határára kergettem a szüleimet a szűnni nem akaró “De miért?” kérdésekkel. Azóta is azon emberek közé tartozom, akiknek örömet okoz az, ha valamit sikerül megérteniük, ha rálátnak egy jelenség okaira. Ez még akkor is így van, ha az adott…..
Vasárnap az immár hosszú évek óta zajló permanens kampányolást ismét megszakítja átmenetileg egy tényleges voksolás… Nehéz lenne bármi olyat írni az előttünk álló EP választásról, amit ne írtak volna meg már máshol, emiatt csak amolyan kibeszélőnek szánom ezt a bejegyzést, amit majd a kommentelők…..
1994. május 1., vasárnap. A galériánkon gubbasztok, és miközben fél szemmel rápislantok még a szüleim hálójában lévő tévén futó műsor végére, jobbára már a földszinti készüléken sugárzott adást, az aktuális Forma-1 futam első köreit követem a korlát két deszkája közti résen keresztül. Élénken él az…..
A 2017-es esztendőt lezáró, borongós hangvételű bejegyzés kapcsán már több ízben említettem, hogy azon év őszén eluralkodott rajtam az aggodalom, amelynek árnya ugyan mindig ott lebegett körülöttem, azokban a hónapokban azonban az árnyékalak hirtelen megnövekedett, megfoghatatlan, sötét felhőként…..
A 2018-as országgyűlési választások előtt a Közös Ország Mozgalomnak hála a közbeszéd mindennapi részévé vált a választási rendszer minőségének, hibáinak és megreformálásának kérdése. A választások után azonban ez az érdeklődés finoman fogalmazva is alábbhagyott, hovatovább megszűnt. Ez persze nem…..
A kettővel ezelőtti bejegyzés alatt megosztottam a Magyarul Balóval alábbi, a magyar oktatási rendszer szétszakadásáról, a felzárkóztatás terén mutatkozó egyre növekvő hiányosságairól szóló epizódját. Különösen 18:00-tól kiemelkedően lesújtó adatok és meglátások hangzanak el a vidék…..
A mai bejegyzés Gobbernek köszönhető, aki immár másodszor jelentkezik saját bejegyzéssel a blog hasábjain(az előző itt érhető el „Miért éppen a Nyugat?” címmel). Ismételten egy könyvet ajánl az olvasók figyelmébe.  -------------------------------------------- A korábbi írásomhoz hasonlóan most is…..
A HVG szeptember elején megjelent „Vannak gimik, ahonnan szinte minden második diák külföldön folytatja” című cikke apropóján ebben a bejegyzésben a saját személyes élményeim és tapasztalataim alapján azt szeretném elmesélni, hogy – a mainstream állásponttal szembehelyezkedve - miért nem mennék mai…..
Hosszú szünet után – az okokról talán majd egyszer máskor, amikor jobban látom, hogy merre is fut ki a dolog – egy újfajta tartalommal próbálkozom. Alapvető gátlásosságom miatt meglehetősen nehéz volt rászánnom magam erre a lépésre… de több okból kifolyólag mégis szükség volt rá. Minden rendszeres…..
Ahogy az emberek egyre csak küszködnek azzal, hogy megértsék a kellemetlen gazdasági változások és a nyomasztó politikai fejlemények egész sorát, egy aggasztó kép bontakozik ki: hatékonysággal és eredményességgel egy percig nem vádolható politikusok, mindennapos botrányok, a rasszizmus terén…..
Amikor évekkel ezelőtt elkezdtem ezt a blogot, akkor nem is reméltem, hogy egy ilyen értékes és ennyire aktív közösség alakulhat ki majd körülötte. A rendszeres hozzászólók nem csak új ismeretekkel ajándékoznak meg újra és újra, nem csak elgondolkodtatnak – ennyi idő után nyugodtan mondhatom, hogy…..