Regisztráció Blogot indítok
Adatok
_Maverick

502 bejegyzést írt és 1012 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedvesed arra inspirál, hogy gondtalanul töltsd el szabadidődet és lustálkodj. Van a lakásunk közelében egy jó kis kínai étterem, ahová időről időre betérek ebédelni. Szeretem a húsból és különféle zöldségekből, gombából készített ragukat, végig is kóstoltam már szinte az összeset, mígnem…..
Kollégái, akik nem sokra becsülték, amíg élt, ma már alig emlegetik; neve az idősebbeknek intő jel, hogy rájuk is ez a sors vár, a fiatalabbaknak pedig csak egy hangsor, amely nem idéz sem múltat, sem olyan személyiséget, akihez nekik vagy a karrierjüknek köze lehetne. A Stoner című regényre még…..
Mondataink Sérelmek spiráljában 2023.07.05 13:33:35
Bárcsak Saron kiirtott volna titeket! Sohasem volt még ekkora szünet ezen a blogon. Egyszerű oka van, hogy miért. Írtam egy könyvet. Helyesebben: összeállítottam egy könyvet, Még mosolyog a rég letűnt fény címmel. Aki szereti ezt a blogot, szeretni fogja a kötetemet is, hiszen részben saját…..
Az a férfi, aki szilárdan és kétségek nélkül azonosul hivatásával, nem ismer mást, csak azt, nem tud másról, csak arról, nem becsül mást, csak azt... Az igazán nagy olvasmányélmények mindig valahogy elképesztik az embert. Ezért van, hogy az évek elmúltával egyre ritkábbak az igazán nagy…..
Mert ha egy ország legfőbb célja a gazdasági növekedés, akkor az igazán előnyös összetétel nem a liberális demokrácia, és nem is a szocializmus leninista vagy demokratikus változata, hanem a liberális gazdaság és a politikai diktatúra párosítása, amit néhány megfigyelő "bürokratikus-diktatórikus…..
_Maverick 2021.06.25 19:45:31
Köszi ezt a posztot, mert már sokat olvastam erről a könyvről, de magát a könyvet mégsem vettem elő. De megerősített abban ez az írás is, amit pár alaposabb cikkb alapján gondoltam.

Az írás végével vitatkoznék kicsit:

"A történelemnek létezik vége, mert tézisek és antitézisek állandó egymásra épülése végül elvezet egy szintézishez."

Szerintem ez nem feltétlenül igaz. Minden szintézis és látszólagos nyugvópont idővel ki tud termelni valamilyen újabb "ellenmozgalmat". Két okot is látok erre:
- az ember nyughatatlan természetes: mindig keressük azt, hogy mi lehetne más, mi lehetne jobb. mi a következő feladat, a következő állomás. Vannak egyének, akik megtalálják a nyugvópontot az életben, de össztársadalmi szinten megmarad ez a hajtóerő. Most belegondolva, a demokrácia talán még gerjeszti is ezt. Elég nehéz elképzelni egy sikeres választási kampányt, ami annyit állít: "mindent változatlanul hatyunk!".
- a kollektív társadalmi memória végessége. Ha a meghaladott tézisek és antitézisek nagyjából 3 generáció után a történelemkönyvek megfakult oldalain találják magukat, és kikopnak a közbeszédből, megszűnnek a ténylegesen megtapasztalt vagy közvetlen források által megénekelt valóságból, akkor megnő annak az esélye, hogy valamilyen formában újra ugyanabba a mederbe lépjünk. Számos politikai példát lehetne hozni a 2016 óta eltelt időből.
Mondataink A halottak élén 2021.04.24 17:45:53
Az eltérést sokkal inkább az okozza, hogy a magyarok kevesebb ideig élnek. Szomorú esemény történt a héten. A John Hopkins Egyetem által üzemeltetett worldometers.info oldalon, mely listázza a COVID-járvány különféle adatait, Magyarország a statisztikába fölvett halálozások egymillió főre…..
_Maverick 2021.04.26 08:25:22
Nem írtam még az emailre hosszabban, de van blog.hu-s accountom, hiszen voltak blog.hu-s blogjaim is, szóval nem vesztem el a Disqusszal együtt. :)

Szépen összeszedted a témába vágó cikkeket, többet nem is olvastam közülük. Kicsit "kiégtem" a témától: azokat az információkat követem, amik kihatnak rám - gyermekek érintettsége, óvodák nyitvatartása, trendek a mi környékünkön -, de a többiből már nem mindent. Pedig például az itt érintett téma fontos.

Annyi kiegészítést szeretnék tenni Kelet-Európa kapcsán, hogy szerintem egy nagyon fontos komponens az étrend. Az utóbbi időben saját problémák miatt kicsit beleástam magam a témába, több könyvet elolvastam a táplálkozás és az agyműködés kapcsoalatáról is (ami egy relatíve új terület). A "tradícionális" kelet-európai étrend finoman fogalmazva egészségtelen: sok hús, sok állati zsír, és még lehetne sorolni. Ma már persze sokan figyelnek a táplálkozásra, változik ez, de az idősebb korosztály nagy általánosságban még a kulturálisan hagyományosnak mondható diétán nőtt fel. Például amikor mamám csak az íze kedvéért eszik egy kis töpörtyűt...

Nemzetközi helyen dolgozom, a közvetlen kollégáim lefedik a fél kontinenst. Nagyon megfigyelhető az, amit fentebb írtam. Én is odafigyelek már rá, hogy mit eszem, de amikor nagy ritkán marhapörkölt van, akkor azért egyértelmű a választás. :) Ezeken a napokon mindig jót mosolygunk a román kollégával: nem egyszer fordult elő, hogy az asztal úgy nézett ki, hogy mindenki előtt valami saláta, lightos tészta volt (spanyolok, olaszok döntően), mi meg leültünk a tál szaftban úszó hússal. :) A nyilvánvaló keleti választás a menüből.

A másik: a mozgás hiánya. Szüleim korosztályában átlagosan nem csak az igény nem volt meg, de az idő sem az extra sportolásra. Munka után másodállás vagy kertben dolgozás, stb. Itt Németországban látom, hogy hányan járnak el futni vagy valami egyesületbe sportolni. Mert délután 5-kor vége a munkának, és akkor tényleg vége van. Persze ott a család, a lakás, az egyéb teendők, de emellett belefér az a kis mozgás, aminek a jelentősége nagy. De ez is változik mindehol. Hol gyorsabban, hol lassabban.
Az elmúlt napok legbíztatóbb koronavírussal kapcsoaltos híre – kétségtelen, hogy ezen a fronton nem erős a verseny – a Pfizer 90%-os hatékonyságúnak értékelt védőoltása. A címlapokat megjáró híradások többnyire nem mennek bele a részletekbe, ami számos félreértésre adhat okot. Ebben a bejegyzésben…..
Az elmúlt hetekben számos cikket lehetett olvasni, amelyek a „mit kezdjünk magunkkal karantén idején” témában születtek, és tippeket adnak a „home office melletti rengeteg szabadidő” korlátozott lehetőségek melletti eltöltéséhez. Nos, szűk családomnak és a közelebbi ismerőseinknek nincsenek ilyen…..
Régóta tervezek - vagy inkább halogatok - egy bejegyzést, amelynek témája a némiképp megtévesztő módon “mesterséges intelligenciának” nevezett gépi tanulási algoritmusok előrejelzéseinek értelmezése, és ezen feladat első látásra nem nyilvánvaló komplexitása. A koronavírus most megadta a végső…..
Az elmúlt napokban több helyen is olvashattunk a koronavírussal való újrafertőződés lehetőségéről. A téma bejárta az összes kisebb és nagyobb hírportált, de a különböző cikkek szinte mind egy koreai eredményre vezethetőek vissza. A 444-en például ezt a bekezdést olvashattuk: „De vannak aggasztó…..
Ma eredetileg egy egészen más témáról akartam írni, de reggel elém került az Index kiemelt hírei közt a Pénz Beszél blog „Baristák, borbélyok helyett geekekre van szükség” című bejegyzése, amely arra sarkallt, hogy ejtsek néhány szót a digitalizációról és a távmunkáról, pontosabban ezek – véleményem…..
Mivel háztartásunk részét képezi egy két éves gyermek is, így számunkra az otthonról dolgozás „kényelme” az ingázásra fordított nem elhanyagolható mennyiségű idő kiküszöbölése mellett is a rendelkezésre álló szabadon felhasználható (értsd: hobbikra és tényleges pihenésre, ne adj isten alvásra…..
„True freedom is impossible without a mind made free by discipline.”- Mortimer J. Adler -  Az elmúlt héten botlottam bele a fenti idézetbe, amikor rutinszerűen elkalandozva az online útvesztőben a berögzült szokásaim jegyében egy olyan oldal linkjére kattintottam, amelyet az adott napszakban pont…..
Foied vinom pipafo cra carefo egy újabb vendégposztja következik, amely egy könyvajánló keretei közt több a blog tematikájába illő kérdéssel is foglalkozik: klímaváltozás, környezetvédelem, kommunikáció a modern világban, népesedés, világnézet… --------------------------------------- A digitális…..
„A becsületes élet legbiztosabb útja az, hogy azok legyünk, aminek látszunk.” - Szókratész - Egy vidéki kisváros kvázi külvárosaként funkcionáló falu mellett újonnan épülő családi házas lakótelepén nőttem fel. Amikor építettük, a mi házunk volt az utolsó egy zsákutcában, mellette egy almás…..
„Két dolog tölti el lelkemet annál újabb és annál növekvőbb tisztelettel és csodálattal, minél többször és tartósabban foglalkozik vele gondolkodásom: a csillagos ég felettem és az erkölcsi törvény bennem.” - Kant - Ötven év telt el azóta, hogy Neil Armstrong megtette azt a bizonyos kis lépést……..
Az elmúlt hetekben bejárta a világsajtót egy új, az Antarktiszt körülvevő óceánt borító jégtakaró kiterjedésével foglalkozó, az elmúlt 40 év műholdas adatait összefoglaló kutatás híre. Szükségtelen talán említeni is, hogy a kontinensnyi jégtakaró fizikája rendkívül komplex, és bár a mai napig nem…..
Egyetemi tanulmányaim során több ízben is volt szerencsém az Egyesült Államokban járni. Elsőként az arizonai Tucsonban, a sivatag közepén töltöttem el 5 hónapot. Felejthetetlen élmény, ahogy 24 légkondicionált járművekben és helységekben töltött óra után a reptér termináljának kapuján kilépve…..
Folytatódik az Agyféltekék sorozat, amelyet Foied vinom pipafo cra carefo törzskommentelővel, a Mondataink és a Karakter blog szerzőjével közösen jegyzünk. Ha valaki esetleg lemaradt volna a New Deal hasábjain az előző részekről, az itt pótolhatja őket, illetve az első bejegyzésben részletesebben…..
„Győzhetetlen lehetsz, ha nem bocsátkozol olyan küzdelmekbe, amelyekben a győzelem nem tőled függ.”- Epiktétosz - Az ember életében vannak olyan pillanatok, helyesebben néha egész hosszan elnyúló időszakok, amikor felszínre törnek a régóta a mélyben gyülemlő gondolatok és érzelmek, és…..
Az alábbi írás eredetileg a New Deal blogon jelent meg, de tartalma mind a két blog jövőjét érinti, ezért itt is helyet kap. ---------------------------------------- „Győzhetetlen lehetsz, ha nem bocsátkozol olyan küzdelmekbe, amelyekben a győzelem nem tőled függ.”- Epiktétosz - Az ember…..
Gyermekkoromban szinte az őrületbe, de minimum a kimerülés határára kergettem a szüleimet a szűnni nem akaró “De miért?” kérdésekkel. Azóta is azon emberek közé tartozom, akiknek örömet okoz az, ha valamit sikerül megérteniük, ha rálátnak egy jelenség okaira. Ez még akkor is így van, ha az adott…..
Vasárnap az immár hosszú évek óta zajló permanens kampányolást ismét megszakítja átmenetileg egy tényleges voksolás… Nehéz lenne bármi olyat írni az előttünk álló EP választásról, amit ne írtak volna meg már máshol, emiatt csak amolyan kibeszélőnek szánom ezt a bejegyzést, amit majd a kommentelők…..
1994. május 1., vasárnap. A galériánkon gubbasztok, és miközben fél szemmel rápislantok még a szüleim hálójában lévő tévén futó műsor végére, jobbára már a földszinti készüléken sugárzott adást, az aktuális Forma-1 futam első köreit követem a korlát két deszkája közti résen keresztül. Élénken él az…..
A 2017-es esztendőt lezáró, borongós hangvételű bejegyzés kapcsán már több ízben említettem, hogy azon év őszén eluralkodott rajtam az aggodalom, amelynek árnya ugyan mindig ott lebegett körülöttem, azokban a hónapokban azonban az árnyékalak hirtelen megnövekedett, megfoghatatlan, sötét felhőként…..