Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Magyarországi Görögök Kulturális Intézete

100 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szeretettel üdvözlöm minden olvasónkat! Csonka Krisztina vagyok, a Magyarországi Görögök Kulturális Intézetének intézményvezetője. A blog főként tudományos-ismeretterjesztő témákkal foglalkozik, mint a görög történelem, a görög versek, irodalom, mitológia és általában a görög kultúra. A…..
Cikk forrása: Múlt-kor Mikor i.e. 323 júniusában a korábban a fél világot uralma alá hajtó makedón uralkodó, Nagy Sándor a halálos ágyán feküdt, a krónikák szerint hadvezérei a 32 éves király fölé hajoltak, azt tudakolván, hogy kire akarja hagyni hatalmas, a Peloponnészosztól az indiai…..
Déméter a termékenység Istennője, a termőföld és a gabona isteni anyja és védelmezője volt, egyike a 12 olimposzi Istennek. A földön minden, aminek virága, termése, élete volt, neki köszönhette a létét. Kultusza szorosan összefonódott Zeusztól született lányának, Perszephonénak a történetével,…..
Forrás: Múlt-kor Fotó: mult-kor.hu 1. Az i.e. 492-től 449-ig tartó görög-perzsa háborúban az Athén és Spárta vezette görög városállamok célja a Perzsa Birodalom terjeszkedésének megakadályozása, függetlenségük megőrzése volt. 2. A görög–perzsa háborúkról szóló legfontosabb mű szerzőjét,…..
A hórák kezdetben az évszakok Istennői voltak, később a nap óráinak megtestesítőivé is váltak. Zeusz és Themisz leányai hárman voltak, nevük: Eunomia, Diké és Eiréné, ennek megfelelően a törvényes rendet, az igazságos jutalmat és büntetést, valamint a békét testesítették meg. Kép: Pinterest..
Forrás: Múlt-kor Amfórákban fennmaradt DNS-minták vizsgálatával kutatja az ókori tengeri kereskedelmet egy nemzetközi kutatócsoport. Fotó: mult-kor.hu Brendan Foley, a Woods Hole Oceanográfiai Intézet munkatársa 2005 óta dolgozik együtt a görög kulturális minisztérium két régészével, Theotokis…..
Fotó: Pinterest A Stuttgarti Városi Könyvtár valóságos ínyencség a könyvtárak rajongóinak. Modern, letisztult formák, kivilágított tér, modern elrendezés - még azokat is vonzza, akik a klasszikus könyvtárakat kevésbé kedvelik...
Daidalosz Athén első királyának leszármazottja volt, igen jelentős művész: szobrász, építész, feltaláló. Daidalosz egy gyilkosság miatt Minosz udvarába, Krétára került, ahol sok egyéb más műve mellett megépítette a labirintust, ahová a Minotauruszt zárták. Amikor Thészeusz Krétára érkezett, hogy…..
Cikk forrása: Múlt-kor Kutatók rájöttek, hogyan segítette mérnökei találékonysága Nagy Sándort egy megerősített sziget, Türosz bevételénél. A makedón seregek által véghezvitt munka meghatározta a térség mai képét – végső soron nekik köszönhető, hogy Türosz szigetéből mára félsziget lett. A mai…..
Fotó: Pinterest A több mint félmillió darabot számláló gyűjteményben 7 kódexet, 18 kódex-töredéket, 33 ősnyomtatványt és 1430 régi magyar könyvet őriznek, a mintegy 500 éves könyvtárban. A könyvtár az 1530-as években kezdte meg működését, története során pedig olyan mecénásai voltak, mint a Rákóczi…..
Isteni származásuk ellenére a gigászok nem voltak halhatatlanok,ahhoz azonban, hogy valamelyikük meghaljon, az kellett, hogy egy Isten és egy halandó egyidejűleg támadjon rájuk. Éppen ezért vett részt Héraklész is az Istenek és a gigászok háborújában. Gaia meg akarta menteni gyermekeit, a…..
A cikk forrása: Múlt-kor Az ókori régiségek igen komoly szerepet játszottak a görög-amerikai kapcsolatokban a II. világháború után, mint diplomáciai ajándékok. Ezt a nem mindennapi témát kutatja az Egyesült Államokban Nassos Papalexandrou művészettörténész, aki a Getty Intézet blogján számol be…..
Fotó: Pinterest A Portugáliában található, barokk stílusú könyvtár a XVIII. században épült, V. János király uralkodása alatt, ma az Egyetem része, a város egyik fő turistalátványossága...
Artemisz Apollónnal egy napon született, a Hold és a vadászat Istennője lett, egyike a 12 olimposzi Istennek. Már kicsi korában kikönyörögte Zeusztól, hogy ne kelljen férjhez mennie. Az erdőket járta íjjal és nyilakkal felfegyverkezve kedves szarvasai és más vadállatok társaságában. Artemisz…..
A cikk forrása: Múlt-kor Fotó: Pinterest - Androsz sziget A régészek három hektárnyi területen nagy számban találtak háztartási eszközöket - korsókat, főzéshez használt edényeket és szerszámokat, valamint kőből készített ékszereket. A tudósok egyedülállónak nevezik ásatásaik eredményét, már csak…..
Fotó: Pinterest A Hágai Nemzeti Könyvtárat a vörös szín uralja a könyvek dominanciája mellett. Számtalan könyve mellett olyan érzésünk támadhat, mintha a Harry Potterben szereplő Roxfort kastélyának könyvtárában járnánk...