Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SaviourMachine

0 bejegyzést írt és 38 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kiadó:earMUSIC Honlapok:www.deeppurple.comwww.deep-purple.comwww.thehighwaystar.com Nem vártam sokat a Deep Purple 20. albumától, így egyáltalán nem estem kétségbe, amikor kiderült, hogy a COVID-19 járvány miatt ennek megjelenését is elhalasztják kb. két hónappal. Az együttes már pár éve…..
Kiadó: Cruz Del Sur Music Honlap: www.cruzdelsurmusic.com Az epikus doom metal a doom alstílusai között talán a legeszközigényesebb, ide bizony nem elég egy hörgésbe oltott siratóasszony zenei leképezése, és a dallamok sem monokróm sötétek: gyakran tanúi lehetünk a repertoárba becsúszott…..
Kiadó: Metal Blade Honlap: www.sorcererdoom.com A Sorcerernek nem kellett sokat felmutatni ahhoz, hogy hivatkozási ponttá váljanak, igaz, mindez egy jó doom csapathoz méltóan évtizedek alatt sikerült. Ebből is látszik, hogy ebben a műfajban nem biztos, hogy a húszas-harmincas éveik elején érik el…..
Kiadó:RN Records Honlapok:www.gatheringofkings.sefacebook.com/gatheringofkingssweden Örök dilemma a zeneiparban, hogy a különböző produkcióknak szüksége van-e producerre, vajon egy külső fül hasznosnak bizonyul-e, amennyiben mederbe tereli a csapongó teremtő erőket, vagy inkább csak akadályozza a…..
SaviourMachine 2020.05.17 17:20:50
@saszi: Lehet, hogy nem véletlen az sem, hogy az Anton EGO karakterrel azonosítja magát. Aki ráadásul egy iszapszemű, morcos és karót nyelt ÖLTÖNYÖS!!! Semmi rock & roll, semmi tökösség?!
Kiadó: Nuclear Blast Honlap: www.nightwish.com Az előző album kritikájában megállapítottam, hogy Tuomas Holopainen unja a metalt: sokkal inkább szeretne olyan filmzeneszerzők nyomán haladni, mint Hans Zimmer, Alan Silvestri, vagy John Williams. S jelen lemezen mi változott ebben? Hát hogy még…..
Kiadó:AFM Records Honlapok:www.dynazty.comfacebook.com/dynaztyband‎ Általában úgy készülök egy recenzió megírására, hogy – amennyiben van ilyen – átolvasom az adott előadó korábbi lemezeinek kritikáját. Most nem jutottam tovább a Dynazty legutóbbi, 2018-as albumánál (Firesign), mert egy kicsit még…..
SaviourMachine 2020.04.02 22:29:41
@Régi Olvasó:

Nálam a NW a Wishmasterig tart, szóval én nem vagyok kompetens velük kapcsolatban, erről az újról is csak a Noise-ot hallottam/láttam... továbbra is messze elkerülöm őket, nagyon nem az én zeném. A Sonata Arcticával kéz a kézben masíroztak bele a nyálas-nyúlós giccsmetálságba. Hülye finnek! :D

Amúgy ha finnek, akkor nálam ezek a nyerők továbbra is: Swallow The Sun, Amorphis, Spiritus Mortis, Insomnium, Skepticism, Kiuas, Lord Vicar, Iconofear, Barren Earth, Throes Of Dawn, Tyranny, Unholy, Hallatar... na, hát ebből nem sok a heavy/power. ;)
Alighanem éppen egy mániás epizódomat élem, melynek tárgya a Yes, de rendjén van ez így. Lelkesedhetnék éppen a szó szerint betegre ajnározott, de minimum furcsa (mindössze 18 éves) Billie Eilishért is, csak azért még sokkal, de sokkal többet kellene az asztalra letennie, illetve el kellene mennie…..
SaviourMachine 2020.03.03 21:39:13
"Nincs két hete, hogy arról értekeztem: a Yes "irigylésre méltó pályafutásában kreatív szempontból három kiemelkedő periódusról beszélhetünk."

Itt is kimaradt a "szerintem". Az első etapot én másképp lőném be, azaz egészen a '77-es Going...-ig. Oké, számodra a Close utáni 3 atomklasszikus (Tales, Relayer, Going) nem olyan erős, de én meg azt mondom, hogy a Yes utolsó igazán ütős albuma a Drama volt, aztán már csak középszerűbbeket adtak ki. Pl. az iszonyat műanyag Big Generatort és a szintén erősen kommerszbe hajló 90125-ot én semmiképp nem tudom a fent említett Relayer vagy Tales ELÉ helyezni (ez már-már komikusan hat, ízlések és pofonok ide vagy oda), de mondhattam volna az újkorból bármelyiket. Még a kissé útkereső, esetlenebb Tormato-t is jobbnak tartom a Drama utáni lemezeknél. Pedig majd' mindegyiken vannak jó dalok (én kifejezetten csípem a Talk és a Union egyes témáit is), talán csak a Big Generatort és a Heaven And Earth-öt tartom szinten alulinak, de azokat nagyon. (Biztos sosem fogok pénzt adni értük, csak hogy meglegyen a teljes sor...)

SZÁMOMRA tehát a Yesnek "csak" egy nagy korszaka volt: a The Yes Albumtól a Going For The One-ig, bár ha elnézőbb vagyok, akkor a Drama-ig. Érdekes, hogy a Genesis-szel való kapcsolatom is egészen hasonló, mármint a klasszikus érájukat illetően, ami nálam 1970-1976-ig tart, azaz a Trespasstól a Wind...-ig, de utána is alkottak remek dalokat, még ha azok egyike sem olyan katartikus.
SaviourMachine 2020.03.04 13:53:31
@Dionysos: Ez valami Coelho-idézet? :D
Kiadó: Nuclear Blast Honlap: www.biffbyford.com A Saxon evolúciójának stációi, a hard rocktól a kő metálig, egy pop és egy folkdal, egy Iron Maiden parafrázis, némi kísérletezés és… és ennyi. Megérte? Ha engem kérdeztek, nem, ha a művészt, minden bizonnyal igen a válasz. De miért is vagyok…..
SaviourMachine 2020.02.28 18:51:36
@Dionysos:

Én nem háborodok fel, csak értetlenkedek: miért lenne sznob, akinek az tetszik? Csupán egy kis örömzenélés a régi nagyok (Toto, Kiss stb.) előtti főhajtással, és nem is veszik magukat komolyan, ám mégis vérprofik. Lazán, görcsmentesen. Valahol ugyanez a Sons Of Apollo pepitában, de mondhattam volna régebbről a Transatlanticet, ha már prog. Ismert arcok összejönnek a főbandáik mellett, zajonganak egy kicsit, aztán ha valakinek ez még tetszik is, az már csak hab a tortán. Afféle mellékprojektezés - buliból. Nekik is sznobok a rajongóik, hm? (Mondjuk Portnoynál sosem tudni a DT óta, hogy mi a főzenekara és mi az alkalmi, max. ennyiben sántít a példa.)
Szomorú kötelességünk megemlékezni a rockzene egyik legnagyobb legendájának, a kanadai Rush zseniális ütősének, Neil Peartnek haláláról. Nem volt teljesen váratlan, éveken át emésztette csendben, de módszeresen a legaljasabb kór, mégsem lehet földolgozni a szörnyű veszteséget. Szerintem Jon Lord…..
Kiadó: Nuclear Blast Honlap: www.avatariumofficial.se Pop-doom. Tudom, ez olyasfajta oximoron, mint a műanyag karácsonyfa (ha már közeledünk az ünnephez) – elviekben nem szabadna léteznie, a gyakorlatban azonban igenis szemünk (fülünk) láttára (hallatára) szökken szárba, kiből milyen érzéseket…..
 Kiadó:InsideOutMusicHonlap:www.sototheband.comNem titok – naná, hiszen írtam is róla, legalább kétszer – hogy nem vagyok oda Soto "durvulós" lemezeiért, melyek hallatán bármely óvodás csoport üvöltve tagadja le Halász Jutka imádatát, ami lehet, hogy modern, meg "cool", de valahol elszomorító is.…..
SaviourMachine 2019.06.16 00:09:31
@garael:

Szerinted milyen képzettségbeli hiányosságai (mert olyan nincs, hogy "hiányai") vannak? A színtér egyik legnagyobb torka, aki még Freddie Mercury témaival is szépen elboldogult anno, az pedig a kevésszámú zsenik kiváltsága. Az igaz, hogy már ő sem rekeszt annyit, mint tinédzserként Malmsteen mellett karrierje kezdetén, de ugye ez nem is elvárható. És nekem sem a kedvenc énekesem, de ezt a degradáló hangnemet pont ő nem érdemli meg.
SaviourMachine 2019.06.16 14:33:06
@garael:

Nem én értettem félre, hanem nálad maradt ki egy szócska, tehát ha szerinted sincsenek hiányosságai, akkor így a pontos:

"...nincs szüksége arra, hogy modern agyszaggatásokkal rejtse el A NEMLÉTEZŐ képzettségbeli hiányait..."

Bár akkor meg felesleges maga a mondat is, hiszen korábban sem a nemlétező hiányosságok miatt durvult be zeneileg, hanem mert meghalt a macskája, és ebbéli keserűségét öntötte dalformába. :)
SaviourMachine 2019.06.16 14:45:48
@garael:

Szent a béke! Amúgy eskü, örültem volna, ha csak annyit írsz elsőre, hogy "3 jóféle fröccsöt ittam", még koccintottam is volna veled virtuálisan. ;)
Kiadó:Frontiers Honlap:facebook.com/SweetOblivionGeoffTate Ez a frigy az égben köttetett. Itt persze Geoff Tate (Queensryche) és Simone Mularoni (DGM) párosára gondolok. Sokszor ekézem a Frontiers üzletpolitikáját, de alkalomadtán tényleg egyfajta Midász királyként változtatják arannyá azt, amihez…..
SaviourMachine 2019.06.07 01:56:30
@saszi11:

A DA kurva jó, de itt a thrash kb. szitokszó, pont úgy, mint a "trutyis grunge" (sic!).

Egyeseknek még mindig fáj, hogy a "gitárszóló-mentes, kockásinges, cipőbámulós" műfaj pár évig lesöpört mindent népszerűség tekintetében. Fáj az a kemény 4-5 év a '90-es évek elején... hűha! Nyilván Cobain, Vedder meg Cornell a felbújtók, ők és a páholytagjaik tehetnek arról is, hogy a Queensryche szar albumokat készített a PL után.

Nyugalom, szarkazmus rulez! ;)
Kiadó:Frontiers Honlapok:www.nealmorse.comfacebook.com/nealmorse Fábry Sándor visszatérő poénja, hogy Beethoven a zene Mozartja. Az viszont egyáltalán nem tréfadolog, hogy lassan Neal Morse válik a progresszív rockzene Mozartjává. Ezzel nem képességeket akarok összemérni (apples and oranges, ahogy…..
SaviourMachine 2019.05.23 19:44:22
SaviourMachine 2019.05.24 00:55:29
@Dionysos:

Nem tudom, ez hogy jön ide, de a kérdésemnek van némi alapja: mindössze egy napja van kinn az album a neten, ráadásul kétlemezes... szóval, érted? Persze a rutin és az évek felvérteztek téged olyan tudással, amely révén egy kellőképp leülepedett élményből fakadó, kikristályosodott véleményt (kritikát) meg tudsz fogalmazni, legalábbis múltkor ezt állítottad. Hát legyen.

(Amúgy maga az írás tényleg nem rossz - Garael kolléga tanulhatna tőled a zavaros csapongás és az erőltetett hasonlatok lenyisszantását illetően -, csak hát számomra fontos a józan/abb/ rálátás megléte is, aminek a hiánya ez esetben szembetűnő a fentiek miatt.)

Ui.: az új Arch/Matheos nem tetszik? Szerintem jó kis anyag, de azt pláne sokszor meg kell rágcsálni...
Kiadó:Magic Circle MusicHonlap:www.manowar.comA Manowar új cirkuszi előadásában együtt van a tragédia és a fertelmes parasztvakítás: bohócoknak pedig minket néznek, elvárva, hogy mindezt hangos kacajjal kajáljuk be. Pesze a Manowart szeretni igazából már hitbeli kérdés, nélkülözi a racionalitást és…..
Kiadó: AFM Honlap: www.rhapsodyoffire.com Nulla. Ennyi dallam maradt meg bennem, miután először meghallgattam a Rhapsody Of Fire (hogy melyiket, azaz melyik csapatot, arra még visszatérek) új lemezét. Meghökkentem kissé, nem így szokott ez lenni az itáliaiak produkcióinál, de biztos, ezúttal kissé…..
SaviourMachine 2019.02.26 19:45:56
@tipeti:

Mert a Shock valami szentírás? :)

(De amúgy ott nincs is fenn a Candlemass-kritika, ha erre gondolsz...)
Kiadó:Nuclear Blast Honlap:www.tobiassammet.com De rég volt, amikor a tinédzserkorból éppen kilépett, hosszú hajú, farmerdzsekis srác, akit a feltörekvő német Edguyból ismerhetett néhány undergroundban járatos személy, egy új, euro-metal alapokon nyugvó kifejezési formát hozott létre a…..
Kiadó:InsideOut Music Honlapok:www.dreamtheater.netfacebook.com/dreamtheater A Dream Theater legutóbbi, enyhén szólva is megosztó produktuma és az általa kiváltott komment-, vélemény-, és indulat-cunami után alighanem jó adag félsszel kellene nekiállnom ennek a recenziónak. Pedig semmi ilyesmi…..
Kiadó: Napalm Records Honlap: www.warkings.rocks A kissé felemásra sikeredett Dream Evil visszatérés bevallom, elszomorított kissé, hiszen a csapat egyike volt az állandóság zenei példamutatásának, már ami a harcias, indulós, a Manowar "europizált" jegyeit mutató megalkuvásmentes kiállást jelenti.…..
Kiadó:ear Music Honlapok:www.marillion.comfacebook.com/MarillionOfficial A Marillionnak nem ez az első DVD-je, még csak nem is az első dupla koncert DVD-je. Nekem pl. megvan a gyűjteményemben a '89-'90-es turnén rögzített "From Stoke Row To Ipanema" (2003), ami szerintem a Hogarth-éra…..
SaviourMachine 2018.11.28 20:26:06
Dehogynem játszanak az Afraid...-ről, éppen a címadót nyomják el.

www.marillion.com/shop/dvd/allonetonightblu.htm

Amúgy az nekem is nagy kedvencem az Afraid (meg még jó pár másik hogarth-os), a Fish-éra azonban már sosem fog közel kerülni hozzám azokkal a műanyag hangzású, csilingelő-csattogó, diszkódobos albumokkal. A Misplaced pl. bármekkora klasszikus is, nem bírom meghallgatni, szerintem az nagyjából a szegény ember Invisible Touch lemeze. :)
Dionysos Rising SinBreed: IV (2018) 2018.11.23 17:36:56
Kiadó: Napalm Records Honlap: www.sinbreed.com A SinBreed nevű csapatra az a Herbie Langhangs irányította rá a figyelmem, aki valóban alkalmas arra, hogy a nagy nevű sztárok pótlékaként kisegítse azokat az együtteseket, ahonnan első számú sztárjuk, és a hallgató csalogató név angolosan, svédesen,…..
Kiadó: SPV/Steamhammer Honlap: www.mobrules.de Megbízható, egyenletes színvonal – német márka. Talán ez a reklámszlogen juthat eszünkbe, ha a Mob Rules – aminek nevével ellentétben semmi köze a Black Sabbath-hoz  – munkásságát vesszük górcső alá. Nem, itt nincsenek könnyelmű kilengések, kétes…..
SaviourMachine 2018.08.26 18:43:47
@Rony70: @garael:

még mindig jobban festenek, mint a hazai rock/metal nagyjainak 80%-a, akik még 2018-ban is úgy néznek ki, mint akik lementek egy koccintósért a lakótelepi kricsmibe: harcsabajusz, sörhas, bundesliga-frizura, kinyúlt, piacos zenekaros póló (vagy HARCOS-logós, ami tényleg no comment), odvas fogak, bepállott bőrgatya, zéró kondi stb. elég csak elmenni pl. a rockmaratonra, ott jó kis szociológiai felmérést lehet végezni. a németek ebben is jóval előttünk állnak: a helloween tagságát nézzük csak meg, milyen kondiban vannak ötvenvalahány évesen (jó, kiske enyhén elblazebayley-sedett, de ő legalább hangban még mindig verhetetlen).

a mob rules e két dal alapján kissé középszerű nekem, a tavalyi communic óta nem igazán hallottam egyedi és/vagy emlékezetes power metalt (mondjuk, a MR nem is annyira power, inkább karcos heavy, ha jól gondolom).