Regisztráció Blogot indítok
Adatok
something in my drink

0 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A kérdés egészségbeli, környezeti fenntarthatóságbeli, esztétikai, közérzeti vonatkozásaira hamar fittyet hányva sokszor felmerül a kérdés, hogy mégis, hogyan élhet meg Budapest a mainál sokkal kisebb autóforgalommal. Hát, hogyan lehet a mainál kevesebb autóval élni?! S ha már mindenáron szükséges a…..
something in my drink 2022.05.21 17:03:45
@bozon:
Te még hülyébb vagy, mint Karácsony elmebeteg.
Azt mond már meg, hogy hol az anyádban menne akkor az észak-déli irányú forgalom Budapesten?
something in my drink 2022.05.21 17:05:03
@bozon:
Lófaszt kapta erre.
Ilyesmiről szó sem volt.
something in my drink 2022.05.21 20:12:13
Ha az ember az elmúlt másfél-két évtizedben átnézte a honi fesztiválok programját, nagyjából mindenhol ugyanazokba a bandákba futhatott bele. Ez most változni látszik, és a legszembetűnőbb átalakulás a Volt Fesztivál line up-jában látható, ugyanis csomó korábbi nagy név hiányzik. Megkérdeztük,…..
Amikor Rákosi Mátyás új himnuszt szeretett volna íratni Magyarországnak, a felkért Illyés Gyula és Kodály Zoltán megijedt a feladattól, de a top tenünkben listázott többnyire középszerű vagy annál is rosszabb műdalok alkotói híján voltak az aggályoknak, és bátran bevállalták, hogy megírják az új…..
something in my drink 2019.11.28 01:55:32
@Ződ2000:
Lapozd fel a szótárban a "kiveszett" szót, hogy megértsd ezt az idézetet:
"a thou = te (thee, thy, thyne) tegező forma kiveszett"
A magázó forma maradt, annyi változással, hogy a ye tárgyesete, a you vette át az alanyeset szerepét is (ahogy egyes vidékeken az I alanyeset helyett is a me tárgyesetet használják, sőt, a 2. alak helyett is a 3. alakot múlt időként: me gone to shop).
Szóval az, hogy te nem találkoztál vele, csak annyit jelent, hogy nagyon keveset és eléggé alacsony szinten tanultál angolul. Lapozd fel a Bibliát vagy bármelyik 120 évnél régebbi regényt.

"mindenki meg tudja oldani, és tudni fogod hogy egy amerikai vagy angol tegez vagy magáz"
Nem, nem tudja megoldani. Sőt, még azt sem, hogy a you egy vagy több személyre vonatkozik-e, ennélfogva a fordítói szakmában az egyik leggyakrabban felvetett kérdés, hogy a you adott esetben (pl. számítógépes játékoknál, ahol látszik is, hogy hány emberhez beszél a megszólaló) egy vagy több, illetve a nemeket használó nyelvekben még az, hogy férfi-e vagy nő.

Fenti hozzászólásaid alapján kétlem, hogy nálam többet (illetve hogy egyáltalán csak kellően sokat) fordítottál volna bármilyen nyelvről bármilyen nyelvre. És nem, nagyon sok mindennek nincs pontos megfelelője. A nyelvek többek közt épp ettől egyediek.
A szinkronfordítás elég szarul fizetett szakma, leginkább csak kezdők vállalják, nagyon ritka kivétellel.

Viszont ha te azt HISZED (mert ha szerinted tudod, akkor a tévedés még nagyobb), hogy te képes vagy ilyeneket megérteni, akkor a te készülékedben van a hiba.
Az angolban ugyanis NINCS különbség a tegezés és a magázás között, és nyelvtani szempontból csak magázás létezik, a tegezés kihalt. A másik véglet a svéd, ahol csak tegezés van, magázás nincs, ezért tegez az IKEA minden katalógusa magyarul is. Olyan nyelv viszont, ahol az önözésre/magázásra külön szó van, elég kevés létezik, többnyire vagy a T/2, vagy az E/3 formával oldják meg, és a személyes névmás is az adott formához tartozó névmás. Az európai nyelvek közül hirtelen csak a spanyol jut eszembe, ahol van külön szó erre, de a dél-amerikai spanyolban már az is eléggé kiveszőben. A magyarral rokon finnben és észtben sincs.
Noha a közmédia azt állította, hogy egyszerű német járókelőkkel beszélgetnek a riportereik arról a Híradó március 20-i adásában, hogy "elüldözik a németeket a bevándorlók", és arról, hogy "egyre több német mondja azt, hogy nem akar egy társasházban élni a bevándorlókkal", az RTL Klub hírműsora…..
something in my drink 2018.08.14 14:53:20
@Könnyen elkaptuk, uram!:
Németül meg semmilyen büdösséghez nincs köze. Amire te gondolsz, az németül Furz.
something in my drink 2018.08.16 01:46:58
@Roxerkriszta:
Jaja, ahogy Magyarország területén sem éltek szlávok, németek stb., mert amikor ők itt éltek, Magyarország még nem létezett, a magyarok valahol a mai orosz sztyeppéken kergették a kumiszt.
Azaz semmi különbség.
something in my drink 2018.08.23 18:13:38
@sixx:
Szerintem érdemes lenne néhány cikk mellé nyitnod egy olyat is. :-)
A Kerge városból, az NCIS-ből és a Zsaruvérből ismert színésznő a Facebookon akadt ki egy nyilvános posztban, amiben arról írt, hogy legalább öt alkalommal fordult vele elő egy hónap alatt, hogy a szereposztók még csak lehetőséget sem adnak neki. Nem az zavar, ha nem kapom meg a szerepet, az egy…..
something in my drink 2018.08.21 02:08:05
@retrodj:
Nekem az tetszett.
Mind a három rész, amit láttam belőle. A főszereplő csaj kifejezetten. Nem mint színész, hanem mint csaj.
A néger férfiakra nem bukom (még - ki tudja, lehet, hogy eljön még az az idő is).

Vagy nem a sorozatról beszélsz?

@Válasszunk:
Ami a nem túl jó színészi teljesítményt illeti, felhívnám a figyelmet Adam Sandlerre.
Akit fikáznak mindenhol ezerrel, pedig ha megerőlteti magát, kurva jó színész is tud lenni (az Index is ezt írta róla, név szerint Klág Dávid).
  Ruby Rose 12 éves korában jött rá, hogy a csajokat szereti. Az ausztrál modellből lett színésznő, akit az Orange Is The New Black című Netflix-sorozatban vagy éppen a mozikban most futó Meg című filmben is láthatunk, soha nem csinált titkot szexuális orientációjából, mert hát minek is kellene…..
something in my drink 2018.08.14 16:12:08
@Akármiértis:
Már volt 56k-s modem, amikor először neteztél? Gyerek vagy még. :-)

@retkeslaci:
Ráadásul nem is amerikai, mint a szerepe szerint.

@consul:
Esküdj!

@Nyers Fa:
Sőt, eljátSSZa.
Az eljátsza folyamatos múlt idejű, alanyi ragozású alak, mára kihalt a magyar nyelvből.
(A gyerek eljátsza a kutyával - azaz eljátszadozott az ebbel.)

"Ezt most benézted, ez nem a zsidóságról szól."
Pedig de, pont ugyanez a fregolikabát, csak kifordítva.
something in my drink 2018.08.14 18:46:10
Az egyébként volt már, hogy blokkolnám?

@Visceroid:
Csúcstechnikás technológia? Ez eléggé fából vaskarika. :-)
A technika valamiféle műszaki felszerelés, megoldás vagy berendezés.
A technológia meg gyártási vagy szereplési eljárás.
(Az idegen szavak szótára szerint azon módszerek és eljárások összessége, amelyek révén a nyersanyagból késztermék lesz.)

Az internet simán kora csúcstechnikája volt, és nem is csak katonai.
something in my drink 2018.08.14 20:14:46
@retkeslaci:
Igazad van, szerelési.
De talán te ne igyál többet, mert részegen összekeversz valakivel.
Az Átlátszó riportja nyomán mi is megírtuk, milyen változásokat léptetett életbe a Hír TV új vezetősége, már túl azon persze, hogy a vezetőváltás pillanatától kezdve újra szigorúan tilos gecinek gondolni Orbán Viktort, sőt, ami azt illeti, kötelező úgy tenni, mintha senki sem lenne kevésbé geci nála…..
something in my drink 2018.08.09 18:45:38
@ludwigvan:
Ha fellapozd majd a "funkcionális analfabéta" szót a szótárban, ne lepődj meg, ha a te arcképed lesz az illusztráció. Ugyanis azt sem tudod értelmezni, amit bemásoltál.

"a hátán látszó túr fehér foltjai s a hámcsiszolás eleven sebei" - azaz bizony, itt a túr = seb, csak nem eleven, hanem sebhely.
De remek, amikor egy hozzád hasonló hülye segg okosabbnak gondolja magát az értelmező szótárnál is.
Lovat lehet, hogy láttál de max. a ganajozójaként alkalmaztak ennyi ésszel.
Bár erősen kétlem, hogy akár még így is láttál volna, mert ilyen hülyét, mint te, nem engednek olyan okos állatok közelébe, mint a ló.

Bocs, sixx, ezt nem tudtam megállni ezt a barmot olvasva.
something in my drink 2018.08.09 19:27:57
@ludwigvan:
Tudod, nem mindegy, hogy okkal vagy ok nélkül mondod-e.
A haragszom rád, mert bizonyítottad, hogy hülye vagyok nem ok.