Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bubib

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
    Kétség nem férhet hozzá, hogy Joe Biden és Donald Trump csatája meghatározó jelentőségű. Sokan gondoljuk úgy, hogy a jelenlegi elnökválasztás eredménye történelemformáló lehet. Ezzel együtt is vicc az egész.   Kezdjük ott, hogy most, amikor e sorokat gépelem - pénteken, délután fél kettő…..
bubib 2020.11.07 08:32:48
@kgaba82: "Ezért szinte minden erőfeszítés a pozíció megtartására, vagy növelésére megy. "
Trump esetében a pozíció megtartása inkább a börtön elkerülését jelenti. Mi azért még nem tartunk itt. :(
Több, mint fél évszázaddal ezelőtt küldték el két számítógép között az első digitális jelet. 1969. október 29-én az UCLA informatikai professzora és egy végzős hallgató elküldte egymásnak az első digitális jelet. ..
bubib 2020.10.30 20:38:48
@ectr: "az ARPANET az internetezés ősembere, mely elindította a további fejlesztéseket"
Látom nem jött át a Morze Sámuel bácsis példám. ;) Arra próbáltam utalni, hogy mindennek és mindenkinek van őse. Pl. a számítógép őse a borostyán, hiszen arról kapta az elektron a nevét. :-D
A mai internet is a TCP/IP protokollra épül. Volt egy csomó más hálózat is, de ez került ki győztesen. Mégpedig azért, mert a DARPA szeretett volna egy olyan protokollt, amely az infrastruktúra sérülése esetén (háború, természeti csapás, meghibásodás) is működik. A TCP véletlenül pont ez a protokoll, ami térben és időben szétszórt csomagokat képes összevárni, ha kell ismételtetni, és a végén helyes sorrendben összerakni. Ezt figyelmen kívül hagyva akár állíthatnám azt is, hogy a DECNET az internet őse, vagy bármely másik hálózati protokoll, de a TCP/IP győzött. Az ARPANET alapokon folytatott továbfejlesztés csak annyit jelent, hogy előtte még nem volt TCP/IP. Mert ha lett volna, akkor mi a rossebet fejlesztettek 73-tól? Tehát csak előzmény, de nem ős.
bubib 2020.10.31 20:18:02
@Balogh Zsolt: "A mai világban az internetet használva olyan elképzelhetetlen számomra"
Így is van. A mai világban az emberek java része megnyitja az internetet (elindítja a brózert) és ennél több információja nincs is az egészről.
Ez a kérdés legalább olyan okos, mint: Mire használták az eletromos áramot, amíg nem volt televízió.
A posta elviszi a levelet néhány nap vagy hét alatt, a faxon átmegy egy oldal néhány másodperc alatt, az interneten meg akkor is, ha több irányban vonalszakadás történt. (Ez a TCP protokoll lényege.) Az emlitett "postai protokollok" csak egyirányúak. Az internet kapcsolat nem.
1990-ben már nem csak egyetemek használtak inernetet. Az 82-83-ban volt. Utána épült ki az infrastruktúra és a szabályzó szervezetek a publikum számára.
90-ben már nem csak 9600 baud volt, de az sem olyan lassú, ha nem videók letöltésére használjuk.
A grafikus felület csak a helyi számítógép egyik tulajdonsága, aminek semmi köze a hálózati kapcsolatokhoz és az azokon mozgatott adatokhoz. A brózer az internetkapcsolat speciális felhasználása. De léteznek brózerek graikus felület nélkül is.
Csak egy egyszerű példát mondok. A grafikus felületen megjeleníthető egy olyan lista, amihez az oldal képe az egyik városban elhelyezkedő webszerverről, a lista adatai meg több, más városokban üzemelő adatbázisszervrekeről érkeznek. Persze a grafikus felület csak luxus, mert semmi szükség nincs rá. Ez az izé lehet a gmail vagy az ebay is.
bubib 2020.10.31 23:49:20
@Balogh Zsolt: Kicsit szerencsésebb helyzetben vagyok. Egyrészt olyan régen kezdtem a szakmát, hogy akkor még az informatikát is számítástechnikának hívták. ;) Együtt dolgoztam azzal, aki az ethernet protokollt előszon fordította magyarra. Internet közelébe 92-től kerültem, de saját modemes csak 98-tól, majd UPC 512kb/s 2000-től volt. De ez sem volt annyira lényeges, mert a munkahelyemnek közvetlenül a BIX-be kötött nagysebességű vonala is volt. Szóval saját internet gondom soha nem volt, mert volt céges.
Az igaz, hogy "ugyanaz az oldal" 512k-n hamarabb bejött, mint most 300M sebességnél. ;)
Az internet tényleg nem csak a brózer meg email és grafikus vagy karakteres felület. Már több mint 20 éve is GB méretű adatbázisokat mozgattam és vezéreltem interneten keresztül, több városban egyszerre. De tömörítve küldtem már át modemen is, mert nem volt más.
Itt ülök a 7. kerületben, mellettem meg egy internetre csatlakoztatott hőmérő. Egy Brno-ban működő szerver kérdezgeti 3 másik kerületben telepített hőmérővel együtt. Meg lehet nézni brózeren keresztül a grafikonokat, de riasztani is képes, ha túlmelegedne valami. Ez is internet.
Egy kollégám lusta volt a szoftverébe beletenni egy számítást. Az adatokat elküldi egy olasz szerverre és visszakapja a számítás eredményét, bárhol működjön a programja. És ez is internet.
A két példához nem szükséges nagysebességű kapcsolat, ezért több évtizeddel korábban is ugyanígy működtek volna.
Most pedig dolgozom egy kicsit, mert áramszünet volt. Leellenőrzök egy szervert, amely 22 másik szerverről 120 cég adatait menti éjjel-nappal automatikusan. Se brózer, se grafikus felület, de 30TB adat. És internet. ;)
Az arany olyan fém, amelyet nem lehet közönséges kémiai reakciókkal előállítani. Előállításához össze kell kötni 75 protont és 118 neutront, hogy egy atommag keletkezzen. Ez azonban csak nukleáris fúzióval történhet. Az ehhez szükséges energia pedig nincs meg gyakran a világegyetemben sem. Egy új…..
Volt olyan idő, amikor Siófok helyén végtelen mocsár terült el, a vízszintet pedig egy molnár szabályozta, kedve szerint...
Szokatlan kérdés érkezett hozzánk: ovlasónk szerint a UPC nem tájékoztatja megfelelően a hálóztai hibák előforsulásáról. A mi kérdésünk persze az volt a tanácsadók felé, hogy ezt jogosan teszi-e. Szia Homár! Gondolom megosztom veletek a UPC-vel eset kálváriámat, talán nem vagyok vele…..
bubib 2019.03.22 12:17:03
@KaTe: Már nincs is 120Mbites csomag.
Tavaly novembertől meg a maximum a névleges/3.
Vajon a garantált minimumhoz képest normális-e ez az állapot?
A napokban szerepeltem az M2 Petőfi TV-n, ugyanis azokról a divatbakikról kérdeztek a műsorban, amelyekbe ebben a nagy melegben a leggyakrabban belefutunk ;) Ciki villantások sora került szóba az adásban, amit itt tudsz egészében visszanézni:   De mivel ezekre nem lehet elégszer felhívni a…..
bubib 2018.08.07 12:10:32
@Haloperidol: Legfeljebb Gyilkos Úr. ;)
A szandálom - amihez a zoknit hordom - 22 éves, kétszer javítattam. Lehetett javítani, pedig a talpa (a föld felé :) nem is bőr, hanem valamiyen műgumi. A bőrhöz valószínűleg egyetlen állatot sem vágtak le feleslegesen. Gondolom, a disznóbőr nem úgy készül, hogy a disznót megnyúzzák és eldobják.

A divat annyira nem érdekel, de tréfáltál, ezért megérdemelsz egy gazdasági számítást.
Ha évente 4 hónapig hordtam a szandált, akkor ez az idő a javításokkal együtt kb. 15000Ft volt.
Ha helyette 2000Ft árú "sportcipőt" veszek, ami 2 hónapot bír ki (nem igaz, mert csak egyet), akkor már csak két kérdés maradt:
- Hány disznót esznek meg a kínai melósok, amíg a 44 cipőt előállítják?
- Hány disznót tudtam megenni a megtakarított kb. 40000 forintból?

Pótkérdés: Mennyivel éreztem jobban magam a puha talpú kényelmes szandálban, zoknival, miközben az öklendező stylistokat bámultam?
:-)