Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Efrajim Canuck

0 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy megszédült, de hazatántorgott hazánkfiával készült riport alapján, Zórád Ernő zseniális rajzaival. Tanulságos dia arról, hogy ne menj az idegenlégióba, mert megvernek a nácik. Ahogyan a múltkor is, a diasor végén galériában is megnézhető a film nagyobb méretben...
Efrajim Canuck 2024.02.18 22:15:56
1880-as évek. Vadnyugati kocsma..
Efrajim Canuck 2024.02.01 18:50:28
@gigabursch: Igen, a Ford gumijai fehérek, aminek érdekes oka van. A természetes gumi nagyon gyorsan kopik, ezért valamivel erősíteni kell. A XX. század elején a cink-oxidot használták erre a célra, ami fehérré teszi a gumi színét. Később ezt egy "carbon black" nevű anyagra cserélték - sajnos nem tudom, mi a magyar neve - ami még erősebb, viszont valamivel drágább.

Jó darabig a két technológiát együtt alkalmazták. A carbon black-kel kezelt gumiból készült az abroncs futófelülete, a cink-oxidossal pedig a fala. A szovjet katonai járműveken szinte csak ilyet lehetett látni, mert sok milliós tételnél jelentős megtakarítást eredményezett. Végül a civil és a katonai ipar egyaránt elhagyta a cink-oxidot, és ma már csak fekete gumikat gyártanak. Kivéve egyes kerékpárgumik, amelyeket esztétikai okokból készítenek cink-oxiddal, azaz fehérre. Ott nem is olyan jelentős a kopási terhelés, hogy érdemi különbséget okozzon.
Igen, bármilyen hihetetlen a Ritkán Látható Történelem blog szinte napra pontosan 10 éve indult! Születésnapi különkiadás! Már az első évben tömegek álltak sorba a vasárnap déli Napi érdekesre várva :)..
Efrajim Canuck 2023.11.27 16:18:26
@DDQ: Ez úgy hangzott, mintha a börtöntársaidtól búcsúznál :D
Budapest legidősebb aluljárójaként ismert alagút a Bajza és a Bulcsú utca vonalát köti össze nemrég befejeződött felújítása óta immár gyalogos- és kerékpáros útvonalként is. Ennek az alagútnak az építése, ahogyan a Ferdinánd híd elődjének is a Nyugati pályaudvar építéséhez kötődik.…..
A Lehel utca és a Róbert Károly körút kereszteződése alatt elhelyezkedő aluljáró "U" alakban köti össze a csomópont mind a négy sarkát, valamint az 1-es és a 14-es villamosok peronjait. Az aluljáró folyosói az "U" szárai felé fokozatosan keskenyednek a gyalogosirányok gyengülésével. Az aluljáró…..
Zórád Ernő egy olyan képregényrajzoló, aki – Tibi szerint – már életében legendává vált. Az biztos, hogy a hazai képregényalkotás legendás alakjáról van szó, akinek számos képregényt köszönhetünk, miközben ő ízig-vérig rühellte, hogy neki ebből kell megélnie (elsősorban festőművésznek tartotta…..
Efrajim Canuck 2021.12.28 07:28:11
Madocsa, Tolna megyei kis község, már 1000 éves múltra tekinthet vissza. Ezen az alig kétezer fős településen 1933-ban történt csendőrgyilkosság, melynek elkövetője Márkus Szabó János nem volt ismeretlen a hatóságok előtt. A fiatal férfi épp szökésben volt korábbi bűncselekményei miatt, amikor…..
Efrajim Canuck 2021.12.16 20:18:36
  Mária, Czezberger altábornagy négy lánya közül a második volt. Szép, izgalmas okos. Akkoriban azt mondták rá, modern gondolkodású; festette az arcát és dohányzott.Szeretett úszni, teniszezni és lovagolni, férfi módra ülte meg a lovat.Élvezte az összejöveteleket, a táncot,a bálokat. De apja…..
 A sporttelep -ahová rendszeresen járkálok futkosni, hogy csini kis zsírredőimtől megszabaduljak- igen érdekes mikrokozmoszt tárt fel figyelő szemeim előtt: a trendi Sportbunkók sajátos és önmagába fordult világát. A Sportbunkó a Városi Bunkó egy alfaja, ami máris…..
Efrajim Canuck 2021.08.25 03:30:08
A sport sajnos gyerekkortól kezdve vonzza a bunkókat. Meg merem kockáztatni, hogy több fiatal életet tesz tönkre, mint a mozgás hiánya. Miért? Roppant egyszerű: Lacikát már négy-ötévesen elviszik birkózni, atletizálni, focizni, stb. Lacika megszereti a sportot, rákattan, mert történetesen olyan biokémiával született, és elkezdi kigyúrni magát. Az iskolában aztán ő lesz az osztályban a legerősebb, a legjobb sportoló. Szüleitől, tanáraitól, edzőitől folyton azt a visszajelzést kapja, hogy ő bizony különleges, igazi sikerember, ő az osztály példaképe. Pár év múlva már tele van az iskolai vitrin a fényképével, az érmeivel, serlegeivel, megnyeri a kerületi, a megyei, az országos bajnokságot.

Mindez szép és jó, csak mivel Lacikát lényegében úgy nevelik fel, mint valamiféle nagy dolgokra hivatott istenséget, és egész életében hozzá hasonlítgatják kevésbé atletikus társait, továbbá maga is tapasztalja, hogy fizikailag sokkal erősebb, mint azok, elkezd egyre nagyobb lenni az arca. Szerénységet ugyanis egy sportpályán sem tanítanak. 12-13 évesen már helyre kis nárcisztikus szarházi lesz, alfahím falkavezérként maga köré gyűjti a iskola hasonlóan nárcisztikus kölykeit. Ekkor még rátesz az egészre egy lapáttal a pubertás, mert persze az összes lány a tökéletesen kidolgozott testű atlétára pályázik, és pár éven belül több pinát lát, mint egy nyilvános vécé.

Aztán tizenévesen elkezdődik a morális lecsúszás, amikor már a menőség további fokozásához kevesek az érmek, serlegek, oklevelek, meg a hírnév a suliban. Az immár felserdült sportbunkó olyan társaságot keres, ahol egyetlen értékét, testi erejét rajongva tisztelik, és ahol olyan menőségekhez férhet hozzá, ami a lenézett átlagembereknek nem járnak, és persze továbbra is mindent megkaphat, amit csak akar, mert ő a bajnok. Na és itt kezdődik a fuksz meg a BMW, a kábítószer és a többi. Bajnokunk harmincéves korára egy herointól, kristálytól leépült roncs lesz, teste már rég nem erős és szép, és mivel máshoz nem ért, mint a pályán való futkosáshoz, különösebb jövője sincs.

Sportiskolába jártam, ott rengeteg ilyen iskolatársam volt. Volt, amelyik már első osztályban két fejjel magasodott fölénk. Tolták őket előre, minden tárgyból átengedték őket, mert ők a Sportolók! Sokuk nem érte meg a harmincadik évét. Többen közülük börtönbe kerültek. Egy sem tudott normális életet, családot létrehozni. Amelyik még él, petyhüdt izmait masszírozva álmodozik a tévé előtt egykori nagyságáról.
Vajon miért található meg csupán nyomokban a klasszikus értelmiségi középréteg Magyarországon? Az okok nyilván sokrétűek, a jelenség azonban a tapasztalat szerint nem keveseket zavar azok között, akik végül a külföldi életet választják. A kassai dóm..
Efrajim Canuck 2021.08.02 19:18:07
@SzZoole: Ez Kanadában nem igaz. Hatalmas köszöngetések mennek oda-vissza belépéskor. Kifelé viszont senki sem köszön. Tranzakció lezárva, hess.
Efrajim Canuck 2021.08.02 19:42:36
@Shanarey: Az iskolarendszer fő bűne, hogy még mindig kizárólag nádpálcával és merev szabályokkal hajlandó nevelni. Az egyetlen, amit valóban tanít, hogy engedelmeskedj, de gondolkodás nélkül, vagy megkeserülöd. A természetes emberi viselkedéstől az ún. "pedagógusok" többsége dührohamot kap, magából kikelve üvöltözik, felpofozza a gyerekeket, vagy mindenféle kreatív büntetéseket talál ki nekik. Mind azt hiszi, élet és halál tévedhetetlen ura. És persze ők a mártírok, akiket mindig alulfizetnek, maguknak veszik a krétát (egyhavi adag sincs több, mint 200 Ft) és éjszaka dolgozatot javítanak (30 gyerek naponta hány oldalnyi dolgozatot írhat?)
Dieter Kubisch budapesti villamosos képei néhány éve landoltak a mailboxomban, őszinte meglepetésemre és örömömre. Dieter a hetvenes és nyolcvanas években több alkalommal is járt a fővárosban, és szerencsénkre néha megörökítette, amit az utcán látott. Itt például egy 1940-es gyártású Stukát…..
Igaz, akkor a kórokozót diplomatatáskának hívták, és elsősorban gerincferdülést okozott. Avagy így menőztünk mi 40 éve.  ..
Efrajim Canuck 2020.03.15 06:48:55
@Enit: A nővéremnek volt szimatszatyra. Én diplomatatáskát szerettem volna, de sosem kaptam, mert gerincferdülés, ugye. Azt senki sem feszegette, hogy miért kell a gyerekeknek a testsúlyuk negyedét kitevő rakás könyvet cipelniük napról napra.
A Mutass egy kocsmát! adatbázisom építésekor konkrét kocsmák után kutattam, mikor egy kóbor keresési találatnak köszönhetően egy 1963-ból való digitalizált PDF dokumentumot nyitott meg a gép. Ez a Budapesti Honvéd Helyőrség parancsnokának és a Budapesti Rendőrfőkapitányság vezetőjének közös parancsa…..
cs. küldte az alábbi megdöbbentő levelet:“Szia!Én is hülyével élek. Pontosabban csak néha, mivel már nem élek életvitelszerűen otthon. Bemutatnám apámat, Téboly Mikit.Téboly Miki világaTéboly Miki egy ötvenes, évek óta munkanélküli, lusta, irtózatosan idegesítő…..
A mostani helyszín a Szovjetunió legnagyobb rakétabázisa volt, melyen nukleáris tölteteket is tároltak. Chukotka, avagy magyarul Csukotka, vagy Csukcsföld, egy terület Oroszország észak-keleti részén. A terület a Szovjetunió védelme szempontjából jelentős volt. Az itt létesült bázis, mely a…..
A liberalizmus minden országban kicsit mást jelent, sőt, az adott országon belül is különböző csoportok különbözőképpen értelmezik a fogalmat...
Te mit éreznél, ha a bejárati ajtó kukucskálóján az a látvány fogadna, hogy bizony rendőrök ácsorognak a küszöbödön? Milyen gondolatok szaladnának át az agyadon hirtelen? Az egyik olvasónk most mesél róla, mert vele bizony megtörtént!..
Efrajim Canuck 2019.11.15 17:36:38
@Field64: Hú, de okos vagy, ezek szerint nálad még sosem dörömbölt rendőr. Nálam igen, és ezért élek menekültként Kanadában. Igen, ököllel dörömbölnek, és amint kinyitod, belökik az ajtót és letaposnak, miközben a jelvényt lobogtatják. És igen, akkor is, ha tanúként keresnek. Engem is és több barátomat is vittek már be bilincsben, hogy aztán tanúként hallgassanak ki. Azt hiszed, a rendőrséget érdeklik holmi törvények? Hát akkor te nagyon buta és naiv ember vagy.
Amikor az ember már huzamosabb ideje külföldön él, hajlamos rácsodálkozni bizonyos magyarországi dolgokra, amit az otthoniak talán már észre sem vesznek, vagy csak megvonják a vállukat, annyira természetesnek tűnnek. Bogdán jó harminc éve választotta az Egyesült Államokat, de azért rendszeresen…..
Efrajim Canuck 2019.11.15 06:31:38
Hozzászólók Kanadából.

#1. A magyar tél hideg? Bitch please! Ugorj már át egyszer ide, Québecbe. :D

#2. Orvosi ellátás: Ugyanolyan kalap szar, mint otthon. Lepattant kórházak, ordibáló drogosok, félnapos vagy még hosszabb sorban állás. A különbség, hogy az orvosok/nővérek nem képzelik magukat börtönőrnek, és nem kell dugni nekik a baksist.

#3. Bankrendszer: Na igen, az ég és föld. De odahaza még mindig az a hozzáállás minden szolgáltatásnál, hogy te szívességet kapsz, és örülj, hogy egyáltalán megkapod. A fenyegetőzés pár forintos tételek fölött, a fillérb...ás, az ügyfél koldusnak nézése, az olcsójánoskodás. Magyarországon néha olyan érzésem volt a bankokban, mintha valami gengszterekkel üzletelnék. (Hát, mert azok is... Csak nem tudom, a pult mögött poshadó minimálbéres csicska miért hiszi azt, hogy úgy ugathat nekem, mintha a tulajdona lennék.)

#4. A jobbkéz-szabály szerintem sokkal értelmesebb, mint a 4-way stop, ami teljesen véletlenszerűen bukkan fel. Kedvencem, amikor többsávos utak kereszteződését védik stoptáblák tengerével. A másik agyb...ott ostobaságuk a fordulósáv.

#5. Gondozatlan dzsumbuj? Itt még a házak is rohadnak. Nálunk hobbitelkeken látsz olyan fabódékat, amit itt "öt hálószobás családi ház" néven emlegetnek. Québecben mondjuk nem annyira, ezért is szeretek itt élni. The other Canada is bullshit Canada.

+1: Túró Rudi van itt is. Csak Montréalban 6 helyen lehet kapni, Torontóban meg még van pár, és neten is lehet rendelni. Van Pilóta keksz, Erős Pista vagy Traubisoda is, ha az kell. Meg Kofola és Hit keksz, ha valakinek a Felvidék hiányozna.
Sokaknak nehezére esik a párkapcsolatok életében bekövetkező változások elfogadása, miközben természetes folyamatról van szó. Hogyan is lehetne egy párkapcsolat statikus jelenség, ha közben a résztvevők folyamatosan változnak, fejlődnek, és egymás által is új tapasztalatokra tesznek szert. Egymás…..
HamPLÓ Autóš képek 2019.09.18 07:00:00
És akkor megint autózunk egy kicsit. Legutóbb elcsúsztunk a drágább jószágok felé, úgyhogy most nézzünk néhány csehszlovák remeket a rendszerváltás előttről! Múlt hónap végén villamosokat nézni mentem Brnóba, de a síndöcögények felvonulásának körítéseként állt néhány öreg gumikerekű is a…..
Efrajim Canuck 2019.09.19 23:07:22
Skoda 120L-ünk volt. Nagy előrelépés volt a Trabanthoz képest! Vajsárga volt, mert bár pirosat szerettünk volna, ez a Merkurnál nem így működött, ez érkezett, kell vagy nem kell az elvtársnak? Kellett. Apám megszámlálhatatlan munkaórát töltött a motorban könyékig turkálva, bár utólag nem tudnám megmondani, hogy tényleg ennyit kellett henkölni rajta, vagy a fater igazából nem értett hozzá (mint máshoz sem nagyon), de nagyon szerette látványos és indokolatlanul sokáig tartó szerelgetéssel építeni családon belüli ezermester-imázsát. (Egy Verhovina kismotort öt évig rakott össze. Anyám meg elolvadt, hogy mekkora ász az ő férje.) Évekkel később, amikor már Daciánk volt, rendszeresen szidta a Skodát, mint a bokrot. Nem ok nélkül: 100 km/h-nál már hörgött-bömbölt a motor, és úgy fogyasztott, hogy behorpadt a benzintank. Nyolcvannál érezte jól magát, annál többet nem volt szabad beleerőltetni, de szerencsére ennél több nem kellett a 4-es úton Budapesttől Monorig, ahol egy teljesen indokolatlan telkünk volt egy sívó homoktenger közepén, a rajta álló, hulladékanyagból összetákolt kalyiba pedig további állandó szerelgetési ürügy a faternak. Számomra a Skoda 120L a gyermekkori traumákat idézi, amikor ha akartam, ha nem, minden áldott hétvégén lefuvaroztak oda, és az izzó homoktengerben kellett "segíteni" apámnak, lényegében pofozózsákként szolgálva a frusztrációi levezetését. Meg persze mindketten végigbagózták az utat a zárt kocsiban, amiért szintén tilos volt panaszkodnom, mert akkor szemtelen vagyok és tiszteletlen. A Trabanthoz képest mondjuk így is előrelépés volt.
Annyian annyi féle érvet sorakoztatnak fel amellett, miért nem szeretnének gyereket.  Mint sokan másokat, engem is borzasztóan bosszantanak az elviselhetetlen gyerekek. Nyilván lehet ezeket a szülőkre kenni, de végső soron a gyerek az, aki bosszant. A legújabb trend, hogy mindent engedjünk meg a…..
Efrajim Canuck 2019.09.16 22:18:09
Üdv Kanadából!

Azért bírom ezt a témát, mert ha odahaza előkerül, rögtön vasvillára kapnak a tank típusú ősanyák meg a szinglihordáktól rettegő taták, lángokat és vért követelve, illetve jogerős ítéletet hirdetni arról, hogy a post írója élet- és társadalomképtelen deviáns, aki ne szüljön, mert... ne.

Érdekes, Kanadában nincs ez az őrjöngés. Mielőtt a népfelkelő sereg ellenem fordulna, jelezném, hogy nem azért, mert ez egy liberális horrorállam, ahol a gyerekeket elragadják anyjuk csecséről, hogy hormonkúrának alávetve transznemű sztriptíztáncost neveljenek belőlük kilencéves korukra. Sajnos valóban vannak "transznemű" gyerekek, és a beteg szüleik tényleg hormonozzák őket, de azért ez messze nem általános, és a női ruhában vonagló debileket a többség ugyanúgy debilnek tartja, mint otthon. Ehhez adjuk hozzá, hogy Kanada lakossága stabilan 2 millióval növekszik öt-tíz évente. Ebben nyilván a bevándorlás is benne van. A pontos számokat lásd itt:
en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Canada#Ethnic_origin

Remélem, ez már elég lesz, hogy ne a kanadai társadalom vélt vagy valós, de irreleváns problémáin rugózzatok, most lássuk, mit is akartam mondani.

A kanadaiak sem szeretik jobban a bömbölő, visítozó gyerekeket, mint a magyarok. Itt is ugyanúgy társadalmilag kötelező elolvadva nézni a kis édesekre, különben furcsa vagy, de titokban senki sem szeretne két percnél többet tölteni a közelükben. A különbség a magyar és a kanadai társadalom hozzállása között, hogy míg Magyarországon az anyának, apának szent kötelessége erején felül, megfeszülve küzdeni, hogy a gyereknek mindene rendben legyen, és a társadalom áhítatos tiszteletén túl nem sok segítségre számíthatnak, addig Kanadában kialakult szolgáltató-ipar segít a szülőknek abban, hogy időnként elszabadulhassanak egy kis időre. Játszóházak, daycare-ek (nem azonos az óvodával), profi gyerekprogramok várják a kicsiket mindenfelé, olyan szakemberekkel, akikre nyugodtan rábízhatod: egyrészt nem fogják üvöltve kettes sorba parancsolni őket, mint a mi gyerekkori táborozásaink frusztrált "pedagógusai", másrészt nem fogják őket buzeránssá nevelni sem, ha megnézed, kire bízod a kölyködet. (Igen, azt sajnos aláírom, hogy a buzi-tranyó-pedó lobbi erősen nyomul mindenhol, ahol gyerekek vannak, de elég naivnak és hülyének kell lenni ahhoz, hogy ne szúrd ki őket első látásra.)

Szóval Kanadában nem közösítenek ki és köpdösnek le, ha anya létedre nem akarod minden perced a kis angyalkád társaságában tölteni, és a szaros pelenka vagy az üvöltés nem tartozik a felhőtlen boldogságról alkotott elképzelésedhez. Egyébként ha meg tudod fizetni, az alantasabb gyermek körüli munkákra felvehetsz házi dajkát is. Azért sem fognak leköpni, ha mondjuk fontos a karriered, ezért a gyereket Manuela teszi tisztába, meg dugja a cumit a szájába, és te csak este öttől vagy jelen. Mi több, ettől a gyerek sem megy lelkileg tönkre, mint ahogy egyesek feltételezik. (Miért, te tönkrementél attól, hogy hároméves korodtól óvodában voltál, vagy még korábban bölcsődében voltál, és csak este vittek haza?)

A másik dolog, amit a poszt írója feszeget, a neveletlen gyerekek. Igen, sajnos Magyarországon még mindig azt hiszi a sok hülye, hogy csak kétféle gyereknevelés létezik: az egyik, hogy ha pisszenni mer a gyerek, addig verjük, míg megkukul, illetve ennek a teljes ellentéte, a nárcisztikus önimádók kinevelése, akik mindent megkapnak, és minden meg van nekik engedve. Érdekes, én itt egyiket sem igen látom. Eleve nem látok üvöltve randalírozó gyereket. A kanadai gyerekeket nagyon szigorú értékrend szerint nevelik, de a szigor nem üvöltözést és pofozkodást jelent, meg nem azt, hogy ha ötösnél rosszabb jegyet mer hazahozni, bezárjuk a pincébe. Illemtudóak, rendszeretőek, és érdekes módon sem az iskolát nem gyűlölik, sem a kezdeményezőkészséget, a kreativitást nem ölik ki belőlük. Minden lehetőséget megadnak nekik a fejlődésre, támogatják, segítik őket, de elismerést a tényleges eredményre kapnak, nem a két szép szemükre.

Ja, és mielőtt előkerül a kedvenc szarmagyar érvem, hogy "bezzeg annyi fizetésből könnyű": a kanadaiak nem azért keresnek többet, mint a magyarok, mert "szerencsések", hanem mert nem ragaszkodnak mániákusan egy elavult gazdasági szemlélethez, amelyben érték csak a készpénz, a jólét netovábbja a saját tulajdonú lakás, és mindenből a legócskábbat vesszük és forgalmazzuk, mert dögöljön meg a szomszéd tehene is. Amit meg nem sikerül megszerezni, azt ellopjuk, vagy fellökünk valakit érte.

Ceteum censeo: aki normális gyereket akar nevelni, felejtse el Magyarországot.
A nyolcvanas évek elején elképesztő méreteket öltött a kazettahamisítás. Ez volt az azonos hangon beszélő Stallone és Ciccolina korszaka.    Forrás: pxherre.com - free ..