Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nagy Bertalan, privátbanki üzletfejlesztési vez.

35 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Februárban szavazta meg az Európai Parlament, hogy 2035-től az unió területén csak zéró emissziós új autót lehet forgalomba hozni, ezzel betiltva a belső égésű autók forgalmazását. Véleményem szerint ez a döntés nem más, mint populista szavazatgyűjtés, ahelyett, hogy felfednék és szembe néznének a…..
2022-ben 66,2 millió új autót értékesítettek globálisan. Habár ez az értékesítési szám elmarad az előző évek értékesítési adataitól, mégis fontos mérföldkőhöz értünk 2022 év végére. Tavaly léptük át először a 10 milliós határt az elektromotorizált autók eladásában. Ez azt jelenti, hogy kb. 7,2…..
2023 első pár hetét a Microsoft OpenAI, azaz a nyílt mesterséges intelligencia „chat robotja” tartotta lázban. Kipróbálva a rendszert, valóban lenyűgöző a technológia. Kollégákkal nem állhattuk meg, hogy a piacokról, egyedi részvényekről kérdezzük, melyekre csak azért nem tudott válaszolni, mert…..
Ez itt a Concorde Podcast. Egy műsor, ahol a Concorde munkatársai minden héten alaposan megmondják véleményüket pénzről, gazdaságról, politikáról és mindarról, amit egy Concorde-os nem hagyhat szó nélkül. MIRŐL LESZ SZÓ A MAI ADÁSBAN? A globális autópiacon pont olyan gyorsan változnak a trendek…..
Az autózás számomra egy önkifejezés, örömforrás, annak ellenére, hogy tömeggyártásról beszélünk, mégis maga az egyéniség. Szeretem a személyre szabhatóságot, az extra listák böngészését, még néha az autó hibáit is. A fenti sorokból tisztán látszik, hogy ha autózásról van szó, nehéz…..
A luxusóráknál van egy még nagyobb üzlet: a használt luxusórák adásvétele. A Rolex mellett több nagy márka is belépett erre a piacra, de a jövőben már nemcsak a fizikai térben hordhatunk majd egyedi vagy kisszériás darabokat. Az elmúlt tíz évben már többször vizionálták az automata órák halálát,…..
  Munkaerőhiányból munkanélküliség? A statisztikák egyelőre azt mutatják, hogy a munkaerőpiac még mindig feszes. Idén augusztusban nagyságrendileg 4,7 millió főt foglalkoztattak, míg a regisztrált munkanélküliek száma 176 ezer volt. Ez az állapot közgazdaságtanilag már lényegében a teljes…..
Concorde Párnaciha-infláció 2022.10.25 11:31:01
Nagyot fordult a világ. Míg év elején még csak 2,4 százalék volt a jegybanki alapkamat, addig mostanra már 13 százalék az irányadó ráta. Ez persze nem is véletlen, mivel az infláció az elmúlt hónapokban valósággal ránk rúgta az ajtót és szeptemberben már 20 százalék fölé ugrott. Ez az energiaárak…..
Németországban már jól bejáratott programról van szó, amely gazdaságpolitikailag is támogatható és a lakosság is örülhet neki, továbbá munkahelyeket is lehetne létrehozni, vagy legalább megtartani vele ebben a nehéz helyzetben" - veti fel a Pénzcentrumnak írt szakértői írásában Nagy Bertalan. A…..
A világméretű járvány hatására a kormányok a határok lezárásával reagáltak, az idegenforgalom teljesen leállt. Az eddig havi 1.000 eurót hozó belvárosi Airbnb lakásokra hónapokra előre nincs foglalás. A növekvő munkanélküliség a hosszú távú lakásbérleti piacon is a bérleti díjak esését hozta. Egyre…..
  Óriásit zuhant márciusban az európai új személyautó forgalomba helyezés. Nem meglepő módon a visszaesés mértéke ott volt a legnagyobb, ahol a járvány megfékezése miatt részleges vagy már teljes karantént alkalmaztak. Olaszországban 85.4 százalékkal, de Franciaországban is 72.2 százalékkal…..
A válság hatására több százezren veszíthetik el munkájukat és a családok akár fele is szembesülhet részleges vagy akár teljes bérkieséssel a következő hónapokban. A háztartások több mint felének a megtakarítása csak maximum 2-3 hónapra lehet elég. Ennek következtében elengedhetetlen lesz a…..
A 2018 nyarán elért 330-as, soha nem látott EUR/HUF árfolyam után a szinte már megnyugtató 320-as szinten kezdtük a tavalyi, 2019-es évet. Sőt, 2019 első negyedéve további forint erősödést hozott, és ez a befektetők gondolatait is teljesen megfordította: a 330-as emlékeket törölve 313-as EUR/HUF…..
544 millió tonnával több széndioxid került a légkörbe 2010 és 2018 között pusztán azért, mert divat lett városi terepjárókat vásárolni. A globális autóeladások immár 40 százalékát teszik ki a nehezebb, nagyobb motorral szerelt, többet fogyasztó kocsik, így nincs sok remény arra, hogy a globális…..
Európába jön a Tesla, de a közép-kelet európai versenyzők helyett Németországot választotta Elon Musk cége. Milyen ajánlat győzhette le az adókedvezményeket és az olcsó, szakképzett munkaerőt? Az eladási statisztikákban eddig gyenge német piac önmagában is fontos érv lehetett – a sokkal kisebb…..
A Porsche 2003-ban húzott egy merészet: a Cayenne modelljével az addigi sportautógyártó elkezdett SUV-kat is gyártani. A lépés a rajongók szemében felfoghatatlan volt, de a piac őket igazolta. A VW alapokkal megtámogatott, sportos városi terepjáró Porsche logóval – a Cayenne – jól fogyott, az…..
Ha valami egyedit árulsz, prémium felárral, akkor nagy baj nem lehet, gondolhatta az Aston Martin. A Ferrari sikerén felbuzdulva a patinás angol márka is a tőzsdére lépett 2018-ban. Az egyetlen különbség, hogy míg az olasz telivér 2016-os tőzsdei bevezetése óta 40 euróról 140 euró magasságába…..
Az elmúlt 5 évben akár duplázni is lehetett az ingatlanon. Sokan vettek éppen ezért spekulatív okokból vagy befektetésként is ingatlant. A hozam nagy részét meg is fogták, az ár és a bérleti díjak jelentősen megugrottak. A kérdés csupán, hogy ez a dinamika meddig tartható még? Van alternatívája az…..
A márciusi 313 alatti erős szintekhez képest a jelenlegi 328-as szintek már gyengének mondhatóak a historikus adatok alapján. A 2018-as 330-as mindenkori csúcs közelében érdemes megvizsgálni, hogy a mostani gyengülés forint specifikus vagy a régiós devizák is hasonló ütemben gyengültek az euróval…..
Lassan 10 éve konjunktúra van. A munkanélküliség olyan alacsony szinten van a világban, hogy évek óta mást sem hallani, mint hogy nem lehet munkaerőt találni. Ennek köszönhetően a munkabérek is folyamatosan nőnek. A fogyasztás is beindult, ráadásul a hitelezés is növekvő pályán van – ha mindehhez…..
Ha 1,5 millió lesz, örülünk, de ha 900 ezer akkor sírunk: az autóipari részvények árának heves mozgását is hozhatja az amerikai elnök szombati bejelentése, melyből kiderül, hogy milyen importkvótát szánna az USA az európai gyártóknak. A jelenlegi, 1,15 millió darab körüli értékesítési szinthez…..
A világ összes országa közül Magyarországé a harmadik, az amerikai autóimportnak legjobban kitett gazdaság – derül ki a Bloomberg összesítéséből. A hírügynökség azt vizsgálta, hogy az egyes országok GDP-jében mekkora részt fenyegetnek a különböző kereskedelmi kockázatok, így az amerikai-kínai…..
  Rég nem látott szinteken forog a forint az euróval szemben a mai kereskedésben. 2018 januárjában még 308-309 forint körül mozgott az árfolyam, ami 2018 májusában indult komolyabb gyengülésnek. Első körben 310 forintról 318-ra, majd júliusra 330 forintos szintig emelkedett az euró ára.  A hirtelen…..
  A befektetők hajlamosak a részvények esetében túlságosan az árfolyam mozgásra fókuszálni, adott esetben spekulálni, amikor a részvényre, mint befektetésre gondolnak. Ez a növekedési részvények esetében érthető is, hiszen ezek a gyorsjelentések, bejelentések, tőkepiaci turbulenciák vagy rallyk…..
Okostelefon, okos-tv, okosóra, önvezető autó – életünk egyre több területén hódítanak az okos eszközök. A következő lépés az okosotthonok természetessé válása, amit a már eddig is, és a következő években biztosan hatalmas ütemben fejlődő automatizálás is segít. Már ma is rengeteg kapcsolót…..