Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Móró Tamás, vezető stratéga

22 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A múlt hét fontos és még pontosan nem behatárolható piaci hatásokkal járó eseménye volt az itthon kevésbé ismert, de az USA 16. legnagyobb bankjának számító Silicon Valley Bank (SVB) fizetésképtelensége, majd állami szanálása. A több, mint 200 milliárd dolláros mérlegfőösszegű, bő egy évvel ezelőtt…..
Az IMF adatai alapján Magyarország szenvedte el idén az élelmiszerárak egyik legnagyobb mértékű relatív emelkedését, a teljes – és egyébként is nagyon magas – inflációhoz képest az élelmiszerek 21 százalékkal lettek idén drágábbak. Magyarország ezzel a világon az ötödik, komoly versenyben maradtunk…..
Az európai országok földgázfogyasztása 20,1 százalékkal csökkent 2022 augusztusa és novembere között a 2017 és 2021 közötti hasonló időszak átlagos gázfogyasztásához képest. A legnagyobb mértékben Finnországban (-52,7%), Lettországban (-43,2%) és Litvániában (-41,6%) esett vissza a fogyasztás. A…..
A hazai és a világ élelmiszerár-indexek egyik legdurvábban elszálló termékcsoportja a tej és a belőle készült élelmiszerek voltak az elmúlt egy évben, a KSH szerint például a vaj ára egy év alatt 77, a sajtoké 79 (!) százalékkal emelkedett. A világpiacon azonban a csökkenő kereslet és takarmányárak,…..
Miközben itthon 20 százalék feletti inflációt mértünk szeptemberben, az élelmiszerárak pedig ennél is nagyobb mértékben szárnyaltak, Japánban mindössze 3 százalékos infláció „tombol”. A Bank of Japan, egyedüli G7 központi bankként nem is siet emelni a kamatokat, sőt, kitart a 10 éves kötvény…..
Sergio Leone 1964-es, a kritikusok által erősen lenézett, de Clint Eastwood karrierjét berobbantó, közönségsikerré lett spagetti-westernfilmjéhez hasonló jelenleg az amerikai deviza helyzete: olyan dollárhiány alakult ki, hogy sokan talán ölnének is egy maréknyi dollárért. A szakemberek, azaz az…..
Miközben a világ még a koronavírus-járvány következtében kialakult brutális és nyugodtan kijelenthetjük, soha nem látott mértékű gazdasági padlófék miatti tűzoltással van elfoglalva - és nem tudjuk, ez mennyire lesz sikeres – egyre inkább az is előtérbe kerül, hogy milyen hosszú távú hatásokkal…..
"A dzsungel törvénye" – így jellemezte az amerikai Council of Foreign Relations egyik illetékese az amerikai kereskedelem-politikát meghatározó új elveket, melyet itthon az “erősebb kutyára” vonatkozó mondásként is ismerünk.  Ennek lényege, hogy a Trump-adminisztráció elsősorban gyengébbnek vélt…..
Azt már megszokhattuk, hogy Donald Trump tweetjei számos esetben komoly piacmozgató hatással bírnak, másfél héttel ezelőtt azonban még az őt szorosan figyelők számára is tudott újat mutatni: a bevándorlási krízisre – ami tényleg komoly, elég csak arra gondolni, hogy egyedül májusban Honduras teljes…..
Kína technológiai sikerei fenyegetést jelentenek a Nyugatnak, az USA célja valjójában a kínai műszaki és technológiai fejlődést évekkel visszavetni, lassítani. A Huawei tiltólistára helyezése véráldozattal is jár, amerikai vállalatok is veszítenek rajta, de amíg az amerikai gazdaság állja a vihart,…..
Ezekkel az amerikai szlengből vett, a közismert játékra utaló szavakkal is jellemezhetné a Twitter minden bizonnyal legnagyobb globális hatású felhasználója, a több mint 60 millió követővel rendelkező Donald Trump a részben általa irányított kereskedelmi tárgyalássorozatot országa és Kína között. Ez…..
Hiába volt kevesebb információ, rosszabb technológia és hozzáférés, a tőkepiac valójában már a 90-es években is globális volt. A politikai események, a politikai szereplők üzeneteinek jelentősége azonban alapvetően változott meg: a politikai hatása a gazdasági ciklusokhoz mérhető szintre nőtt, egy…..
Egyik kollégám nemrég nagyon találóan Donald “Pump”-nak nevezte el a részvényárak folyamatos emelkedését támogatni akaró amerikai elnököt. A mostani, egyre látványosabb gyengeséget mutató piaci helyzetben Trump ennek megfelelően kellően ki is van akadva, az esésnek pedig már felelősét is megtalálta…..
A csehek  vagy a szlovákok már majdnem olyan jól élnek, mint az olaszok? Az IMF friss világgazdasági kitekintésének (WEO)  egyik adatsorát, a vásárlóerő-paritás (PPP) alapon mért egy főre jutó GDP-t  nézegetve pontosan ezt látjuk, Portugáliát és Görögországot pedig évekkel ezelőtt lehagyták. Még az…..
Concorde Lassul a kínai autópiac 2018.10.16 07:16:15
A kereskedelmi háborúról tudjuk, hogy nem kellemes dolog, de azért egy pénteki hír így is eléggé hajmeresztő: a Ford szeptemberi értékesítése Kínában év/év alapon 43 (!) százalékkal zsugorodott. Tarthatnánk ezt egyedi, cégspecifikus esetnek, ha nem jött volna egy másik hír is, amely szerint a teljes…..
Kim Dzsong-Un koreai vezér levélben kérte, hogy ismét találkozhasson Donald Trumppal. A Fehér Ház szerint az elnök nyitott erre és az időközben – nem meglepő módon – elakadt nukleáris leszerelési tárgyalások ellenére úgy tűnik, újra találkozni fog a két ország vezetője. Ráadásul Trump az elmúlt…..
A tegnap este vezető híre kétségkívül a korábban Donald Trump személyes ügyintézőjeként is ismert manhattani ügyvéd, Michael Cohen vádalkut követő bírósági vallomása volt, amelyben kijelentette: egy szövetségi választást megelőzően az egyik jelölt arra kérte, hogy illegális kifizetéseket…..
Miközben az amerikai elnök külkereskedelmi értelemben pár napja még az EU-ról, mint az USA ellenségéről beszélt, a szerda esti, Jean-Claude Juncker bizottsági elnökkel és Cecilia Malmström kereskedelem-politikáért felelős EU biztossal tartott megbeszélése után már a két régió közös, fényes új…..
A rendkívül hatékony pénzügyi piacokon ritkán adódik szinte kockázatmentes pénzkeresési lehetőség. Az iskolában tanultak szerint csak kockázattal lehet extra hozamot elérni, a piacok pedig alapvetően nagyon hatékonyak, minden hírt rögtön beáraznak. A ma reggeli német Facebook-kereskedés erre az…..
A múlt heti NATO csúcson az amerikai elnök a tőle megszokott módon ismét kemény kijelentésekkel sokkolta európai partnereit. Németországot teljesen az oroszok által kontrollált államnak nevezte – ezt azért a régi “DDR” polgárok, közöttük a kijelentést elutasító Angela Merkel kancellár  biztosan nem…..
Berúgom az ajtót, belenyomom a tulajdonos fejét a WC-be, majd leülök vele tárgyalni. Átvitt értelemben nagyjából így, a maffiafilmekben látható módszerrel írható le a Donald Trump által követett tárgyalási stratégia, a különbség csak annyi, hogy itt nem egy körzet kábítószer-elosztásáról vagy éppen…..
Az amerikai szankciók azért hatásosak szerte a világon, függetlenül attól, hogy akár, mint Irán esetében, számos fontos gazdaság hatalom nem támogatja azokat, mert a szankcionált személyekkel, szervezetekkel való együttműködés esetén az USA képes arra, hogy az érintettek számára lehetetlenné tegye a…..