Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Márton Szilárd, befektetési igazgató

18 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az elmúlt hónapok inflációs adatai nagyjából megfeleltek a Wall Street által becsült értékeknek, így a piaci várakozások szerint a Federal Reserve legutóbbi 25 bázispontos kamatemelése volt az utolsó ebben a ciklusban. A monetáris szigor végének megerősítése a következő, június 13-14-i jegybanki…..
  A Robin Hoodhoz köthető, reneszánszát élő kisbefektetői kereskedési jelenségről hosszasan lehetne írni, ahogy a szorosan ide kapcsolódó Robintrack-ről, vagy az itt kereskedő sportfogadókról, köztük David Portnoy-ról is. Habár a RH még új cégnek számít a piacon, sikereivel, illetve botrányaival…..
Az elmúlt 100 év leggyorsabb piaci összeomlása Az idén látott piaci összeomlás lényegesen gyorsabb volt, mint bármi, amit az elmúlt 100 évben láthattunk. Mint tudjuk, a gyors ármozgás az opciók nyelvére lefordítva magas realizált volatilitási mutatót eredményez, ami egy öngerjesztő eladási hullámot…..
Földünk 4,5 milliárd éves fennállásának történetében, minden bizonnyal először fordult elő olyan esemény, amit tavaly szeptember 16-án láttattunk repo-, azaz értékpapír-visszavásárlási megállapodási piacon. Azért írom, hogy minden bizonnyal, mert az esemény előfordulásának statisztikai valószínűsége…..
Az ingatlanosok azzal ijesztgettek, hogy az áfanövekedés megdrágítja a lakásokat, de ez nagy valószínűséggel nem lesz így. Az ingatlanlufi kidurranni látszik, mert a lakásvásárláshoz a lakosságnak nincs elég pénze, és a hitelfelvételt is háromszor meggondolja. Alacsony kamatok és támogatott…..
A budapesti ingatlanok relatív ára a New York-i lakásokéival vetekszik, és megelőzi olyan felkapott nagyvárosok árait, mint Amszterdam, Frankfurt vagy éppen San Francisco. A svájci UBS befektetési bank elemzését vetettük össze hazai adatokkal. Nem a nominális árakat hasonlítottuk össze, mert ezek…..
Az amerikai hozamgörbe inverzbe fordulása – amikor a rövid lejáratú állampapírok hozama magasabb, mint a hosszú kötvényeké – rendre a válság és a recesszió egyik legbiztosabb jele volt az elmúlt évtizedekben. Most emellett már globális recessziót látunk a gyártási szektorban, lassulást a…..
A legmenőbb techcégeket sokszorosan felülmúló árfolyamnyereséget biztosított részvényeseinek az új-zélandi A2 Milk nevű cég 2015-ös tőzsdei bevezetése óta. A siker kulcsa, hogy megtalálták azt az egyre növekvő fogyasztói réteget, amely hajlandó többet fizetni tejükért, ami nem tartalmaz egy az…..
Mindenki azt szeretné tudni, mit csinálnak a legokosabb tőzsdei befektetők. Elvileg ezt mutatja meg a kereskedési szokásokra és volumenekre alapozott Okos Pénz Index (Smart Money Flow Index – SMFI), ami – ez utólag jól látható – képes volt előrejelezni a dotcom lufit és a 2008-as válságot is. Az…..
Tíz százalék feletti hozam állampapíron? Első olvasásra azt gondolhatnánk, hogy a mostani alacsony hozamkörnyezetben ez lehetetlen kategória. Pedig még mindig lehet 10% feletti hozamú kötvényt találni. Sőt, az 5 és 10 éves lejáratok között egyenesen sok ilyen papír létezik, de ráadásul nemcsak a…..
A technológiai forradalom korszakában élünk, és manapság egyre többször merül fel a kérdés, hogy a jelenleg alkalmazott szociális rendszer meg tud-e birkózni azzal a forgatókönyvvel, hogy az automatizálás és a robotok térnyerése miatt az emberek nagy része tartósan munka nélkül maradhat. A gyártási…..
Az  Egyesült Államok 2018 harmadik negyedéves GDP növekedése 3.4% volt. Ez lényegesen meghaladja az eurózóna 0.2%-es növekedését, és éves alapon is 1.4%-os a különbség, de 2019-ben mégis vége lehet az erős USD időszakának, ennek okai pedig az amerikai gazdaság a korábban vártnál gyorsabb ütemű…..
A választók több bért és kevesebb adót, és persze a 9 százalékos munkanélküliség csökkentését várnák, de a minimálbéremelés és a költségvetési lazítás árát meg kell fizetni: a vállalati szféra már érzi, hogy ők lehetnek az elkerülhetetlennek tűnő gazdaságpolitikai újratervezés vesztesei, de ha így…..
Lassan másfél éve annak, hogy Emmanuel Macront Franciaország elnökének választották. Nagy izgalom övezte elnöki pozícióba kerülését, hiszen szinte a semmiből jött. Pártja, az „En marche” elnökké választása előtt egy évvel még nem is létezett. Macron 2016. áprilisában alapította az En marche-t, majd…..
Az elmúlt években több országban felvetődött a feltétel nélküli alapjövedelem (FNA) valamilyen formájának a bevezetése. Ezt a rendszert eddig mindig mindenhol elvetették, és az eddigi kísérletek túl kis mintán zajlottak ahhoz, hogy érdemi következtetést lehessen levonni a hatásukról. A fejlett…..
Októberben az amerikai tízéves hozamok 3.2% fölé emelkedtek, a részvénypiacok pedig zuhanásnak indultak. Nem meglepő módon a növekedési részvények estek a legtöbbet. A Nasdaq100 a szeptember végi csúcshoz képest 14%-ot esett pár nap leforgása alatt, ehhez képest a Dow30 és SP500 „csak…..
Concorde Sírhant művek a csúcson 2018.08.14 12:58:00
Stabil árbevétel és relatív magas osztalékhozam, az elmúlt években jelentősen emelkedő, csúcsokat döntő árfolyam – eddig biztosan jó üzlet volt temetkezési cégekbe fektetni. A piac nő, a Föld lakosságának emelkedésével az elhalálozások száma is egyre magasabb, és ezen a területen is van innováció:…..
A gazdasági adatokból az rajzolódik ki, hogy 2018-ban az emelkedési ciklus végső szakaszába léptünk. Még nem érdemes válságról beszélni, a tőzsdék még akár új csúcsokat dönthetnek, de érdemes felkészülni a nagyobb volatilitásra. Az olcsó pénz korszakának vége, a jegybankok sorra fejezik be…..