Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Jónap Richárd, részvénypiaci stratéga

172 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Concorde Csontváz vagy reálkamat? 2023.03.16 15:16:27
A világon az elmúlt három évben a szegmensről szegmensre körbekergetett infláció korszakát éltük. Ennek a vártnál makacsabb jelenségnek is köszönhető az elmúlt egy év gyors és komoly monetáris szigorítása. A Fed versenyfutása azért, hogy előbb csináljon reálkamatot, mint hogy egy csontváz kiborul a…..
Concorde Derűre árháború 2023.03.08 08:00:00
Az S&P 500 vállalatok átlagos profit marginjai soha nem látott szintre nőttek 2021 végén és 2022-ben. Mindeközben nemrég az EKB döntéshozói azzal szembesülhettek, hogy az aktuális európai inflációs számok mögött is a korábban gondoltnál nagyobb mértékben van ott okozóként a vállalati…..
Amikor a legnagyobb amerikai technológiai vállalatok tőkepiaci értékeit kívánjuk összehasonlítani az Egyesült Államokon kívüli világ legnagyobb tőzsdei cégeivel, akkor egyáltalán nem találunk semmilyen versenyzőt, nemhogy az Apple és a Microsoft, de még az Alphabet és az Amazon számára sem. Az Apple…..
Úgy látszik a 2020-as években eljött annak az ideje, hogy egymás farkasaivá váljanak a nagy technológiai óriások. Az Apple sikeresen szabályozta le a Facebookot a 2021 tavaszi új adatvédelmi irányelveivel. Most pedig egy újabb – várhatóan ennél jóval erősebb – technológiai háborúba csöppenünk bele…..
Újjászületőben van idén januárban a 2020-ban és 2021-ben már oly sokszor látott lakossági részvénymánia. Csak a pénteki kereskedési napon majdnem minden tizedik Tesla-részvény gazdát cserélt, és majdnem minden negyedik Tesla részvényre vonatkozóan kötöttek opciót. Aztán a Tesla nyerőből…..
Az elmúlt négy év mindegyikét 30 százalékosnál nagyobb kereskedési sávval zárta az S&P 500 index. A nagy mozgások után azonban évtizedenként egyszer szokott érkezni egy-egy nagyon szűk kereskedési sávú esztendő. Így volt ez 1988-ban, 1992-ben, 2004-ben és 2015-ben is. Nagy meglepetés lenne a…..
Az S&P 500 index az elmúlt 10-12 hónapban a 200 hetes és a 200 napos mozgóátlagának a harapófogójába szorult. Ez a két indikátor támaszként és ellenállásként egyre szűkebb tartományba szorítja be a vezető amerikai részvényindexet. De merre jön majd a kitörés ebből a beszűkülésből? A múlt mutat…..
Az elmúlt három és fél hónapban az S&P 500 index 11 százalékkal, míg a német DAX 38 százalékkal került feljebb dollárban számolva. Mi magyarázza ezt a döbbenetes különbséget ilyen rövid idő alatt? A szárnyaló euró és a gyengélkedő technológiai szektor csak egy részét adja a differenciának. A…..
Amióta 2020 elején kitört a világjárvány, az egyedi részvényopciók nagyon népszerű befektetési formává váltak. A drámaian megnövekvő opciós forgalom mellett 2020 nyarán alakult ki először szélsőségesen optimista hangulat ezen a piacon, ami 2021-ben is több hullámban megismétlődött. A 2022-es…..
Az elszabaduló inflációra heves utánkövetéssel reagáló Fed miatt a befektetői társadalom kiélezett figyelemmel követi mostanában az inflációs adatközléseket és a Fed elnökének megnyilvánulásait. Emellett pedig az adott negyedév nagy opciós és határidős kifutása is sokszor érdemi piacmozgató hatással…..
A koronavírus-világjárvány érdemben meglökte az előző évtizedek digitalizációs megatrendjét. A 2020-as évben ennek még mindenféle technológiai vállalat hatalmas nyertese volt, és még 2021-ben is sok kiváló teljesítményt figyelhettünk meg a Nasdaq vezető papírjainál. Ha azonban 2022 novemberében…..
A hosszú távú eredményességnek, sok esetben már magának az életben maradásnak vagy a játékban maradásnak a titka a jó szokások kialakítása mellett a megfelelő táplálékszerzési algoritmusok futtatása. Ez egy vadállatnál a szavannán magáról az élelem megszerzéséről szól, míg a kosárlabdában a pont a…..
A tőzsde egy olyan világ, ahol létezik bizonyos esetekben olyan, hogy valamelyik instrumentum egy gyilkos, 80+ százalékos zuhanást nemhogy visszahoz, de még sokszorosára emelkedik a korábbi csúcsának. Erre klasszikus példának szinte mindig az Amazon részvényeit hozzák fel, amelyek az ezredfordulón…..
A 2022-es esztendő egyik legkomolyabb sztorija a Facebook-Meta Platforms tőzsdei mélyrepülése. Az eleve problémás részvénypiaci évben sok egyedi kihívással kell szembenéznie a közösségimédia-óriásnak. Az Apple adatszabályozási változtatásai, illetve a TikTok és a Google által generált verseny…..
A Snap, mint közösségi-médiavállalat eddig soha nem termelt nyereséget, és a tőzsdei pályafutása nagy részében komoly küzdelmet folytatott azért, hogy monetizálni tudja felhasználóit. Ez persze a pénzbőségben fürdőző tavalyi világrendben nem akadályozta meg a befektetői társadalmat abban, hogy 130…..
Jelenleg hihetetlenül nagyok a gazdasági teherbíró képességekben megmutatkozó különbségek az Egyesült Államok és a világ többi része között. Miközben az USA úgy viseli az egy év alatt a nulláról 4,5 százalékra emelkedő kétéves amerikai államkötvényhozamot, hogy közben 53 éves mélyponton van a…..
Az S&P 500 index a szeptember 30-i pénteken 22 hónapos mélypontra esett, benézve a 200 hetes mozgóátlaga alá. Az évtizedek óta nem látott geopolitikai feszültségek, a még mindig erős inflációs nyomás és a vele együtt szigorodó monetáris kondíciók mellett egyre nagyobb a globális recesszió és az…..
Egy kézműves sörfőzde Torontóban március végén még azon aggódott, hogy több tízezer liter sörük romlik meg a karantén miatt. Pár napra rá már működőképes online értékesítők voltak a Shopify villámgyors segítségével. Azon kanadai e-kereskedelmi vállalat támogatásával, amelynek története egy német…..
Szemben a széles piaccal, a vezető technológiai részvényekben immár két hete nem emelkednek az árfolyamok. Ez a múlt csütörtökön és pénteken már az S&P 500 indexet is kisebb korrekcióra késztette. Jó esélye van annak, hogy az előttünk álló héten a nyár legfontosabb piacbefolyásoló híreit fogjuk…..
Az elmúlt három hónap széles amerikai részvénypiaci emelkedését szinte teljes egészében tíz óriás kapitalizációjú növekedési részvény adta. Ötéves időtávon is az S&P 500 index emelkedésének a 78 százalékát tette be a közösbe a technológia. Mindeközben a 2000-eshez hasonló folyamatok kezdenek…..
Látva a technológiai részvények száguldását érdemes egy kicsit játszanunk a számokkal. Szinte dollárra akkora összeggel nőtt a tíz legértékesebb amerikai techcég értéke március 23. óta, mint amennyivel a koronavírus megjelenését követően a FED növelte mérlegfőösszegét. Jeff Bezos volt felesége,…..
Concorde Gondolatbűnözés 2020.07.06 12:02:44
Két évtizedes tőzsdei pályafutásom leghihetetlenebb eseménysora volt az elmúlt hetek-hónapok részvénypiaci emelkedése, illetve főleg annak a mértéke. Mivel főleg az alapvető gazdasági folyamatokra figyeltem, ezért hibás alapkoncepcióval néztem az idei második negyedévben a világot. Valahogy úgy,…..
Concorde Az ember tragédiája 2020.06.29 14:19:16
Egy régi tanítás szerint az ember kis „én”-ek sorozatából áll. Ezek a kis „én”-ek pedig nincsenek összhangban egymással. A tőzsdei kereskedés napjainkban a világ egyik legkeményebb játéka, ahol nincs helye a hip-hop kis „én”-eknek, csak a következetes stratégiát követő sziklaszilárd szabályrendszer…..
Howard Schultz nehéz körülmények között élő brooklyni család sarjaként épített fel egy hatalmas globális hálózatot a Starbucks kávézólánccal. Ehhez rengeteg buktatón kellett keresztülmennie. Most a Masterclass platformján üzleti vezetést oktat, ahol mesteri tanácsokkal látja el korunk vállalkozóit…..
Az adott szakterületeken a világ legjobbjai tanítanak meg minket számos mesterfogásra a Masterclass nevű online kurzustár tanfolyamain. A nyolcvannál is több képzésen ők megmutatják, hogy miképpen váltak szakmájuk legjobbjaivá. Mik a rutinjaik, mik a meggyőződéseik és mik a vezérgondolataik. Online…..