Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Jónap Richárd, részvénypiaci stratéga

184 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Nasdaq-100 technológiai index 38 éves történetében háromszor fordult elő két negyedév alatt 30 százalék feletti felülteljesítés az NYSE Composite széles hagyományos indexhez képest. Először az ezredforduló részvénypiaci buborékjában, majd a 2020-as karanténok korában, illetve most a 2023-as évben.…..
Az amerikai részvénypiac még mindig emészti a múlt heti szenzációs Nvidia gyorsjelentést. A mesterséges intelligencia térnyerése minden bizonnyal gyorsabban fog lezajlani, mint azt sokan jelenleg gondolják. Ennek a sebességnek a bizonyítéka az Nvidia árbevételének brutális megugrása. Az Nvidia…..
Az élsport csúcsáról mára teljesen kikoptak a múlt században még sok helyen a pályán nagyot alkotó, de mellette intenzíven dorbézoló sztárok. Az elmúlt 15-20 év nagy trendje a karrierhosszabbítás, amihez viszont már az egész évben és a nap 24 órájában vasfegyelem szükségeltetik. Könnyen lehet, hogy…..
Bill Ackman 2015-ben nagyon belehitt egy éppen halálspirálban lévő részvénypiaci befektetésbe a Valeant Pharma kapcsán. Másfél-két év alatt közel 5 milliárd dollárt és a befektetett tőke 94 százalékát bukta el. Szinte minden saját szabályát megszegte ebben az időszakban. Utána azonban példás választ…..
A technológiai behemótok és a piac többi része között hatalmas a teljesítménybeli különbség eddig 2023-ban. Nincs ez másként a közösségi média világának tőzsdei szereplői között sem. Olyannyira nagyok a különbségek, hogy könnyen az eszünkbe juthat erről egy Puskás Ferencnek tulajdonított…..
Van egy olyan 18 milliárd dolláros piaci kapitalizációjú vállalat az Egyesült Államokban, amelynek részvényei 63 százalékkal emelkedtek eddig az idén. Ezzel a teljesítménnyel az S&P 500 index 498 tagjánál jobb 2023-as hozamot mutatnak május 11-én. Egy igazi kakukktojás grafikon…..
A nagyon szűkkörű és főleg a technológiai behemótok által generált 2023-as tőzsdei felfelé menetelésbe május eleje érdekes színfoltot hozott. Két régi ismerős is felbukkant az 52 hetes csúcsok listáján az 50-100 milliárd dolláros technológiai vállalatok közül. Az Uber és a Shopify, mint két fecske…..
Május 2-án és 3-án nagyjából 24 órán belül három top100-as amerikai vállalat adott ki figyelmeztetést az elkövetkező negyedév kínai értékesítéseivel kapcsolatban. A Starbucks, az Estée Lauder és a Qualcomm sem látja rózsásnak a helyzetet. A kilencvenes évek végén és a kétezres évek elején a…..
Az amerikai részvénypiacon az idei év első négy hónapját egyes behemót technológiai részvények szárnyalása mellett hatalmas divergencia is jellemezte. Miközben a Nasdaq-100 index 20+ százalékos emelkedésben van, addig a kiskapitalizációjú részvényeket tömörítő Russell-2000 index ugyanott van, mint…..
A tőkepiaci tevékenység során elkövethető hibák száma nagyon magas. Egyénre válogatva mindenki számára vannak a hibalehetőségek között minősített kategóriák, ezek a főbűnök. A mai írás egy nagyon szubjektív lista a kereskedési tevékenység hét főbűnéről. Az élet bármely területén vannak a jó…..
Az 1970-es évek elején egy érdemi inflációcsökkenés mellett 77 százalékos részvénypiaci rally zajlott le kicsivel több mint két és fél év alatt az S&P 500 indexben. Ez volt a Nifty Fifty éra, a törhetetlen ötvenek száguldása. Döbbenetes, hogy az aktuális részvénypiaci helyzet mennyi mindenben…..
Meglepetést okozhat az USA inflációja az előttünk álló négy hónapban. A mostani 6 százalékos év/év infláció ugyanis nagyon könnyen akár 4 százalék alá is eshet júniusban. Ez pedig erős gazdasági-politikai-társadalmi nyomás alá helyezheti Jerome Powell csapatát. Tavaly ősszel, amikor sorozatban…..
Concorde Csontváz vagy reálkamat? 2023.03.16 15:16:27
A világon az elmúlt három évben a szegmensről szegmensre körbekergetett infláció korszakát éltük. Ennek a vártnál makacsabb jelenségnek is köszönhető az elmúlt egy év gyors és komoly monetáris szigorítása. A Fed versenyfutása azért, hogy előbb csináljon reálkamatot, mint hogy egy csontváz kiborul a…..
Concorde Derűre árháború 2023.03.08 08:00:00
Az S&P 500 vállalatok átlagos profit marginjai soha nem látott szintre nőttek 2021 végén és 2022-ben. Mindeközben nemrég az EKB döntéshozói azzal szembesülhettek, hogy az aktuális európai inflációs számok mögött is a korábban gondoltnál nagyobb mértékben van ott okozóként a vállalati…..
Amikor a legnagyobb amerikai technológiai vállalatok tőkepiaci értékeit kívánjuk összehasonlítani az Egyesült Államokon kívüli világ legnagyobb tőzsdei cégeivel, akkor egyáltalán nem találunk semmilyen versenyzőt, nemhogy az Apple és a Microsoft, de még az Alphabet és az Amazon számára sem. Az Apple…..
Úgy látszik a 2020-as években eljött annak az ideje, hogy egymás farkasaivá váljanak a nagy technológiai óriások. Az Apple sikeresen szabályozta le a Facebookot a 2021 tavaszi új adatvédelmi irányelveivel. Most pedig egy újabb – várhatóan ennél jóval erősebb – technológiai háborúba csöppenünk bele…..
Újjászületőben van idén januárban a 2020-ban és 2021-ben már oly sokszor látott lakossági részvénymánia. Csak a pénteki kereskedési napon majdnem minden tizedik Tesla-részvény gazdát cserélt, és majdnem minden negyedik Tesla részvényre vonatkozóan kötöttek opciót. Aztán a Tesla nyerőből…..
Az elmúlt négy év mindegyikét 30 százalékosnál nagyobb kereskedési sávval zárta az S&P 500 index. A nagy mozgások után azonban évtizedenként egyszer szokott érkezni egy-egy nagyon szűk kereskedési sávú esztendő. Így volt ez 1988-ban, 1992-ben, 2004-ben és 2015-ben is. Nagy meglepetés lenne a…..
Az S&P 500 index az elmúlt 10-12 hónapban a 200 hetes és a 200 napos mozgóátlagának a harapófogójába szorult. Ez a két indikátor támaszként és ellenállásként egyre szűkebb tartományba szorítja be a vezető amerikai részvényindexet. De merre jön majd a kitörés ebből a beszűkülésből? A múlt mutat…..
Az elmúlt három és fél hónapban az S&P 500 index 11 százalékkal, míg a német DAX 38 százalékkal került feljebb dollárban számolva. Mi magyarázza ezt a döbbenetes különbséget ilyen rövid idő alatt? A szárnyaló euró és a gyengélkedő technológiai szektor csak egy részét adja a differenciának. A…..
Amióta 2020 elején kitört a világjárvány, az egyedi részvényopciók nagyon népszerű befektetési formává váltak. A drámaian megnövekvő opciós forgalom mellett 2020 nyarán alakult ki először szélsőségesen optimista hangulat ezen a piacon, ami 2021-ben is több hullámban megismétlődött. A 2022-es…..
Az elszabaduló inflációra heves utánkövetéssel reagáló Fed miatt a befektetői társadalom kiélezett figyelemmel követi mostanában az inflációs adatközléseket és a Fed elnökének megnyilvánulásait. Emellett pedig az adott negyedév nagy opciós és határidős kifutása is sokszor érdemi piacmozgató hatással…..
A koronavírus-világjárvány érdemben meglökte az előző évtizedek digitalizációs megatrendjét. A 2020-as évben ennek még mindenféle technológiai vállalat hatalmas nyertese volt, és még 2021-ben is sok kiváló teljesítményt figyelhettünk meg a Nasdaq vezető papírjainál. Ha azonban 2022 novemberében…..
A hosszú távú eredményességnek, sok esetben már magának az életben maradásnak vagy a játékban maradásnak a titka a jó szokások kialakítása mellett a megfelelő táplálékszerzési algoritmusok futtatása. Ez egy vadállatnál a szavannán magáról az élelem megszerzéséről szól, míg a kosárlabdában a pont a…..
A tőzsde egy olyan világ, ahol létezik bizonyos esetekben olyan, hogy valamelyik instrumentum egy gyilkos, 80+ százalékos zuhanást nemhogy visszahoz, de még sokszorosára emelkedik a korábbi csúcsának. Erre klasszikus példának szinte mindig az Amazon részvényeit hozzák fel, amelyek az ezredfordulón…..