Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Aranytojás Blog

33 bejegyzést írt és 56 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az utóbbi években már mind szakmai, mind laikus körökben sikerült a közhelyességig túltárgyalni a nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságát. A probléma okának kiadási oldalról az egyre növekvő élettartamot, bevételi oldalról a csökkenő termékenységet szokás megnevezni, mert ezek együttesen demográfiai…..
Közel 400 ezer honfitársunk használja ki jelenleg a KATA-névre keresztelt adózási formát, amely rövid távon sokkal csábítóbb lehet bármely más megoldásnál, de hosszú távon már jelentős kompromisszumokra kényszeríti az alanyokat. A mai cikk témája – közkívánatra – az, hogy mire számíthatnak majd…..
2020-ban számos új intézkedés lép életbe a diákhiteleket illetően, melyek deklarált célja az, hogy a válság idején segítsék az instabil anyagi helyzetbe kerülő egyetemistákat. Ebben a cikkben összegyűjtöttem, mit érdemes tudniuk az érintetteknek. A diákhitelekről már korábban is írtam a blogon:…..
Beköszöntött a válság. Az előző cikkemben ezt még nem akartam ennyire nyíltan kijelenteni, de mostanra már teljesen egyértelmű. Ebben a környezetben minden épeszű ország nekilát a válságkezelésnek, ennek megfelelően a magyar jegybank is jókor és jókat lépett, a legnevesebb szakértők szerint.…..
A jelenlegi hangulatban ezen a blogon sem maradhat említés nélkül a koronavírus pénzügyi hatása, ugyanis ez a járvány kétségtelenül az elmúlt évtized egyik legdrasztikusabb olyan eseménye, amely önmagában is meghatározó tényezőjévé válhatott mind a világgazdaságnak, mind a befektetési…..
A mai cikk egy olyan jelenségről szól, amely valószínűleg csak a posztmodern társadalmak sajátja, és amelyet a 20-21. századok sok kétes vívmányához hasonlóan szerintem érdemes fenntartásokkal kezelnünk. Ez a jelenség a fogyasztás "megistenülése". Fogyasztói társadalmunk groteszk arca karácsony…..
Ma egy teljesen új oldalamat szeretném nektek megmutatni, ugyanis tőlem nem megszokott módon egy közgazdasági témájú cikkel készültem számotokra, mégpedig a nyugdíjrendszerünkkel kapcsolatosan. Ez a terület méltatlanul kevés figyelmet kap manapság, holott szerintem néhány évtizeden belül az egyik…..
Aranytojás Blog 2019.11.06 23:15:19
@Ozsetan: "arra figyeljünk, hogy a társadalmi össztermék mindig elegendő legyen a teljes népesség megfelelő arányú ellátására"

Rendben, tetszik a gondolatmenet, na de mi legyen akkor, ha nem elegendő? Ha a befizetett járulékok csökkennek, a nyugdíjigények pedig növekednek, akkor előbb-utóbb mérhetetlen deficit keletkezik...
Aranytojás Blog 2019.11.06 23:38:56
@Túl sok felhasználó: Ezek mind olyan kérdések, amelyek a legnevesebb közgazdászokat is foglalkoztatják, ajánlom figyelmedbe a Közgazdasági Szemlét, akár sok évre visszamenőleg is.

Az pedig (bevallom) nem jutott eszembe, hogy az örökbefogadásnál ennyire hosszú lehet a várólista, de biztos ezt is meg lehet oldani, akár valamilyen rangsorolással, mert gyanítom, hogy olyanok is akarnak örökbe fogadni, akiknek biológiailag egyébként lehetne saját gyerekük.
Aranytojás Blog 2019.11.07 10:53:03
@ami szabad: Sok jót írtál, ezekre alább reagálok, de a helytelen stílus miatt a kommented nem maradhatott. Amikre nem válaszolok, ott valószínűleg értelmezési problémával szembesültem, ezeket gondold újra (például nem tudom, ki beszélt hatgyerekes átlagról, ami ellen te annyira felhördültél).

"A világban mindenhol csökken a születési ráta" - igen, ez az a jelenség, amit meg kéne oldanunk a nyugdíjrendszer kapcsán. Erről szólt a cikk.

"A fogyatkozó gyerekszámnak egymillió oka van" - igen, és ezek közül az egyik legfontosabb, hogy saját megélhetési szempontból már nincs rákényszerítve senki, hiszen van szociális ellátórendszer.

A vonatkozó kormányintézkedésekről: szerintem is mellément az egész, úgy ahogy van, de ezek majd a statisztikákból úgyis kiderülnek, csak ki kell várni.

Kivándorlás: egyetértek, minden szempontból borzasztóan hiányzik az a sok százezer magyar fiatal, aki elment innen. És ha jól tudom, minden hatodik magyar gyermek már külföldön születik, pedig a népesség egyhatoda korántsem vándorolt ki, tehát tény, hogy jobb anyagi körülmények között több gyermeket vállalnak. Voilá!

Magánynyugdíj-pénztárak lenyúlása: teljesen egyetértek, újabb rettentő csapás volt nem csak pénzügyileg, hanem a közmorál és tervezhetőség számára is.

A nyugdíjjárulék átnevezése: szintén egyetértek.

Kiszámíthatatlan környezet: szintén.
"Minden relatív" – hangzik a közismert, Einsteinnek tulajdonított mondás, bár ha jobban meggondoljuk, ez a szólam önmaga cáfolata, számomra legalábbis eléggé abszolút állításnak tűnik... Szerencsére a mai cikkben nem kell megküzdenünk ezzel a filozófiai problémával, mert a gazdagság szerintem…..
Aranytojás Blog 2019.09.26 11:02:47
@midnight coder: Ugyan miért számolnánk a havi létminimummal? Aki sok éve egy bizonyos életszínvonalra van berendezkedve, az nem fog egykönnyen változtatni rajta. Mindenki számára önmaga az egyetlen jó viszonyítási alap.
A pénzügyi tudatosságot népszerűsítő tanítók gyakran beszélnek az anyagi függetlenség fogalmáról, itthon és külföldön egyaránt. Ez az állapot azt jelenti, hogy valaki rendelkezik egy akkora vagyonnal, hogy pusztán annak hozamaiból fedezni tudja a megélhetési költségeit, azaz lényegében nem kell…..
Aranytojás Blog 2019.08.29 18:02:45
@daniel.g: Úgy lehet 20%-ot félretenni, hogy az ember először félretesz, azután költekezik. Nyilván ha túl magas költségű életszínvonalra rendezkedik be, akkor később már nagyon nehéz megtakarítható összegeket találni a kiadási naplóban. Fiatalon érdemes másokkal közösen bérelni a lakást.
Aranytojás Blog 2019.08.29 18:05:26
@encir: Nem sikerült megérteni @Mankel számításait, ő ugyanis azt mondta, hogy 35% lakhatási költség mellett marad 15% megtakarításra és 50% megélhetésre (ami 170 ezres fizetés esetén havi 85 ezer).
Aranytojás Blog 2019.08.29 18:07:43
@Madnezz: Nekem a legfelső vagyoni decilisre 160 millió forint körüli átlagos vagyon jött ki. Ennek szerintem nem lenne muszáj a nagy részét lakóingatlanban tartani, ha az ember célja az anyagi függetlenség.
Egy korábbi cikkem kommentszekciójában érkezett a kérdés, hogy hogyan érdemes naplózni a hónapokon átívelő kiadásokat, és bár a kommentet hiába keresnétek (a nem megfelelő stílus miatt kimoderáltam), de a kérdés van annyira fontos, hogy megér egy külön blogcikket. Kiadásaink naplózása a pénzügyi…..
A tanévkezdés közeledtével valószínűleg több ezer friss egyetemista fontolgatja a diákhitel felvételét. Az ő kedvükért kiszámoltam, hogy egyáltalán megéri-e belevágni, illetve hogy milyen forgatókönyveket érdemes végiggondolni egy ilyen döntés meghozatala előtt. A diákhitel két típusa A…..
Aranytojás Blog 2019.08.15 12:57:17
@Dread Naughty: Érdekes ötlet a Diákhitel1/állampapír arbitrázs, de nem igazán lenne nagy hasznod.

A Diákhitel1 kamata félévente változik, emiatt nehezen tervezhető, ráadásul jelenleg rekordalacsony a kamat, nem biztos, hogy 5 év múlva is ilyen kevés lesz.
A Prémium Állampapír inflációkövető, azaz szintén nehezen tervezhető a kamata.
Az Állampapír Plusz esetében pedig bejönne az inflációs kockázat, hiszen fix a kamata.

Ha felveszed a maximális hitelösszeget, és befekteted 5 éves állampapírba, mostani számokkal 5 év múlva lenne köztük kb. 260 ezer forint különbözet, mínusz az értékpapírszámla költségei.

60 hónapra leosztva ez kb. havi 4 ezer forint, amit inflációval még korrigálni kell...
A múlt héten bebizonyítottam, hogy ha valaki komolyan veszi a karrierépítést, akkor nagyon látványos emelkedést mutathat a jövedelme az évek során. Ugyanabban a cikkben azt ígértem, hogy hamarosan készítek egy összeállítást, melyben azok számára adok majd tippeket, akik szeretnék feljebb tornászni a…..
Egy rövidebb, de inspiráló poszttal készültem az Aranytojás Blog fennállásának első évfordulójára, ugyanis holnap lesz egy éve, hogy a legelső cikk megjelent. A címben is említett egymillió forintos nettó havi fizetés az átlagember számára irreálisan soknak tűnhet, ezért ma annak járok utána, hogy…..
Ilyesmi még nem fordult elő a blogon, de most kedvet kaptam ahhoz, hogy készítsek egy alapos számítást arról, hogyan befolyásolhatja a dohányzás költséges szokása a vagyonunk alakulását az évtizedek során. Kizárólag pénzügyi szemszögből közelítem a témát, tehát az élettani hatásokról nem lesz…..
Aranytojás Blog 2019.07.18 10:35:24
@Im just here for the comments: Oké, lehet hogy 19 szál egy doboz, én a NAV adatbázisa alapján vettem 20-nak. Akkor 5%-kal módosulnak az eredmények.
Aranytojás Blog 2019.07.18 10:38:06
@randomgenerator: De, ez így működik. Kérdezd meg a kiadási naplódat, hogy hol vannak a millióid. Ha még nem vezetsz kiadási naplót, akkor pedig javaslom, hogy kezdd el.
Aranytojás Blog 2019.07.18 13:30:39
@droid_: Igen, a kamattényező itt úgy működik, mint egy kiemelhető együttható.
Ha valaki elindul a meggazdagodás felé vezető úton, érdemes résen lennie, mert számos veszélyes tényező leselkedik rá – akárcsak tengeri utazóra a szirének –, melyek romba dönthetik a sikerét. Az egyik ilyen szirén a kölcsönkérés. Kinek ne lenne olyan ismerőse, aki hírhedt, notórius kölcsönkérő?…..
Aranytojás Blog 2019.07.13 00:17:13
@vg123: Igen, legális. (Az uzsorakamat viszont nem!)
Aranytojás Blog 2019.07.13 12:54:00
@Tomi1.8VTI: Ezekben sajnos igazad van. Ugyanakkor egy túlköltekező embernek még mindig ez a lehető legjobb tanács (akár megfogadja, akár nem).
Aranytojás Blog 2019.07.15 23:28:26
@vg123: Megkérdezhetem, hogy ezt a "definíciót" honnan idézted? A vonatkozó hatályos törvények a Btk. 381. (esetleg a Ptk. 6:97.) paragrafusai. Ezekre az általad írtak cseppet sem hasonlítanak...
Az alacsony kamatok világában sokakat érdekel a kérdés (és a legutóbbi cikk után több olvasóm is megkeresett ezzel), hogy mibe érdemes jelenleg befektetni, főleg ha valakinek nem állnak milliók a rendelkezésére. Az efféle pénzügyi tudatosságot egy nagyon dicséretes tulajdonságnak tartom, azonban egy…..
Aranytojás Blog 2019.07.03 18:20:05
@kissiú: Azért havi adatokat számoltam, mert a magyar ember havi léptékben gondolkozik a pénzről. A számításod helyes, viszont továbbra is havi 7.000 forintról beszélgetünk. A 9%-os hozam elérése pedig sokkal nehezebb, mint havi 7.000 forint plusz jövedelem megszerzése, vagy ugyanennyi havi kiadás megtakarítása. Erről szólt a cikk.
Aranytojás Blog 2019.07.03 18:50:44
@Zabalint: A három pontod közül egyikben sem tévedtem, nézzük sorban.

1. Állításod szerint 2 millió forint a szerény összeg. Akkor 100.000 vajon nem szerény összeg? Olvasd el újra a cikk első mondatát. (Egyébként a többség valóban elszórja a pénzét, sajnos.)

2. A számításodban van pontatlanság, de ettől most tekintsünk el. Az 5%-os és a 10%-os hozamok különbsége tíz éves időtávon havi 16.000 forintot tesz ki, húsz év alatt pedig havi 34.000 forintot. Melyik a könnyebb szerinted: kitanulni úgy a befektetési szakmát nulláról, hogy 10-20 éven keresztül azonnal, stabilan elérj 10%-ot, vagy pedig elérni egy havi 16-34.000 forintos fizetésemelést?

3. A cikkben leírtam, hogy eltekintek az inflációtól az egyszerűség kedvéért, ráadásul ha figyelembe vennénk, az még inkább az én állításaimat erősítené, hiszen a nyereségek különbségei inflálódnának el, azaz lennének még kisebbek. Egyébként pedig az inflációs korrigáció számításakor elvi hibát vétettél, de ez már csak a hab a tortán...

A japános példa stimmel.
Aranytojás Blog 2019.07.03 18:54:49
@Matheusz86: A "semmit nem csinálni a pénzzel" és a "betenni a pénzt állampapírba" nagyjából pont ugyanannyi energiabefektetést igényel. A tőzsdézés és az állampapírban tartás energiaigénye pedig összehasonlíthatatlan. Ez a lényeg.

A kockázat nem mindenkinek éri meg, főleg nem az alacsony jövedelmű, szerény vagyonú, kezdő befektetőknek.

Az évi 14%-ot hozó konzervatív befektetésekről pedig mesélj még, mert biztosan kíváncsiak az olvasók, ahogy én is!
Bizonyára közületek is sokaknak megfordult már a fejében, hogy szeretnétek kézbe venni a pénzügyeitek irányítását, ugyanakkor elképzelhető, hogy nem igazán tudtátok, hogyan fogjatok hozzá. Ez érthető, hiszen életünk során semmilyen oktatást nem kapunk a pénzről, így aztán vagy kitanuljuk…..
Ma kivételesen nem pénzügyekről írok nektek, hanem kicsit tágabb értelemben az önfejlesztésről. Önfejlesztés alatt azt értem, amikor valaki az életében mutatkozó kihívásokra autodidakta módon felkutatja a megoldásokat, és elsajátítja a szükséges képességeket, majd a gyakorlatban alkalmazza is a…..
Ismét egy gyakorlati tippel érkezem hűséges olvasóim számára, mégpedig a személyes pénzügyek egyik legfontosabb kérdésében. Hallomásból talán mindenki ismeri az elterjedt tanácsot, miszerint a bevételeink 10%-át érdemes mindig félretennünk, és erről én is írtam már korábban. De vajon ez a tíz…..
Aranytojás Blog 2019.04.10 14:03:04
@werinter: Két dologra reagálnék azok közül, amiket írtál.

Az első, miszerint a minimálbérből, de még a bérminimumból sem lehet félretenni. Nos, akkor szerinted miért van az, hogy számos nálunk sokkal szegényebb országban nálunk sokkal több pénzt takarítanak meg? Szerintem ez nem pénz kérdése, hanem akaraté.

A második, hogy mit tanácsolnék azoknak, akik keveset keresnek. Egész egyszerűen azt tanácsolnám nekik, hogy keressenek többet. Aki nem elégedett a fizetésével, az tegyen a változásért. Aki képzi magát és értékesebb munkaerővé válik, az többet fog keresni.

Tudom, hogy ezek kemény szavak, és tudom, hogy nem leszek népszerű. De szerintem a panaszkodás helyett a felelősségvállalás az egyetlen járni érdemes út...
Egyik korábbi cikkemben már említettem, hogy mennyire fontosnak tartom az önfejlesztést, azaz saját tudásunk bővítését egy-egy adott területen. Most összegyűjtöttem három olyan könyvet, amelyek számomra nagyon sokat adtak pénzügyi témában. 1. George S. Clason: Babilon leggazdagabb embere Ha valaki…..
Egy pénzügyi témájú blognak szerintem előbb-utóbb ezzel a kérdéssel is érdemes foglalkoznia, érkezik hát a cikk sokak dilemmájáról: "Alkalmazott legyek, vagy inkább vállalkozó?" Előrebocsátom, hogy szerintem nincs erre univerzális válasz, inkább mindenkinek a saját…..
Egy aprócska tévedés Ha az utcán hirtelen eldübörög mellettünk egy csodaszép sportkocsi, a legtöbbünk valószínűleg azt hiszi, hogy egy nagyon gazdag ember ül benne, és ezért néha irigykedve néz utána. Elvégre ilyen drága autókkal és ilyen drága ruhákban csakis a leggazdagabbak járhatnak. Talán…..
Ha a címben feltett kérdést nekiszegeznénk az utca emberének, nagy valószínűséggel sajnálkozó véleményeket hallhatnánk a magyar pénzügyi helyzet állapotáról. A legtöbben elégedetlenek a fizetésükkel, a vagyoni helyzetükkel, és a jövőre vonatkozó kilátásaik sem éppen…..
Aranytojás Blog 2018.10.23 09:45:38
@maxval balcán bircaman: Mit értesz pontosan "világszint" alatt? Egyébként erre is találtam egy kalkulátort, az alábbi linken megtalálod:

www.givingwhatwecan.org/get-involved/how-rich-am-i/
A legtöbb cikkemben olvashatsz arról, hogy szerintem a pénzügyi tudatosság a legfontosabb készség, amelyet érdemes lehet kifejlesztened magadban, ha gazdagságra vágysz. Ma egy olyan jelenséggel szeretnék foglalkozni, amely téged is nagy mértékben akadályozhat, ha nem figyelsz oda rá kellőképpen. A…..
Aranytojás Blog 2018.10.16 22:05:19
@plokmi: Teljesen egyetértek. Ha valamire igazán szükséged van, azt mindenképp megveszed. Ugyanakkor szerintem ez pont nem számít impulzusvásárlásnak, és az ilyesmit talán nem is érdemes halogatni. Ha valamire nincs szükséged valójában, de mégis közel állsz a megvásárlásához, olyankor érdemes alkalmazni a 3.000 forintos szabályt.
Aranytojás Blog 2018.10.16 22:05:53
@Ranó Matyi: Köszönöm szépen!
Aranytojás Blog 2018.10.16 22:07:22
@Karfiol: Köszönöm!