Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sandinista!

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Furdancs Blog Akkus csavarbehajtók 2014.02.05 09:01:42
Ezek a kisméretű szerszámgépek az apróbb szerelőmunkáknál nagyon előnyösek, meggyorsítják és könnyebbé teszik a munkát, ám a hagyományos csavarbehajtókkal szemben van néhány hátrányos tulajdonságuk is. Ezekre pedig már a beszerzésükkor célszerű jobban oda…..
sandinista! 2014.02.05 21:19:25
@zooltek: Alapvetően nem azon múlik, hogy hol rakták össze, Kínában épp úgy tudnak minőségi cuccot gyártani mint szemetet.
Az egyik itthoni B gyárban mesélték hogy is megy ez a gyakorlatban: Megterveznek mondjuk egy csavarbehajtót, legyen a tervezett végfelhasználói ára pl 100EUR, a termék gyártási ciklusa mondjuk 3 év. Eleve úgy tervezik meg, hogy tudják a következő évben ugyanezt már csak 75EUR-ért lehet árulni, a harmadik évben meg már csak 50-ért mert jön a váltómodell. Az első évben még relatíve minőségi mechanikai elemek vannak, mert elbírja az ár, de már megvan, hogy mit fognak lecserélni a következő évben gagyibbra, majd az utána következő évben (öntvények, fogaskerekek, csapágyak stb). A legtöbb mo.-i kisker üzletlánc csak a gyártás utolsó ciklusában rendel a már kifutóban lévő modellből, a kedvező ár miatt...a friss minőségibb és drágább darabokat túlnyomórészt a Lajtán túl veszik.
Tavaly a B-nél volt egy melónk, beszart a gépünk, vettünk volna egy zöld (hobbi) csavarozót, dolgozói kedvezménnyel lett volna 25e körül az aktuális legfrissebb darab. Mondtuk hogy szemben a barkácsboltban egy ránézésre hasonlónak tűnő cucc akciósan kb. a felébe kerül. Na ekkor mesélték el ezt a sztorit.
Air Power Blog Air Power News 10. 2012.08.02 20:34:33
Légierő-hírek, tizedik iteráció. Időszerűen egy Mi-24-es képpel, így emlékezve meg a típusról, melyet a szociálliberálisok siralomházba küldtek, a második Orbán-kormány pedig a vesztőhelyre kísért... Zord..
sandinista! 2012.11.01 00:01:45
@zord:
Nyilván esélytelen (több okból is), hogy ilyenünk valaha is legyen, de én el tudnám képzelni a P-18-asok utódjaként.

www.kbradar.by/text/pages-view-37.html
 A katonai légtérellenőrzésen belül központi képesség a települő radar erőké, hazai terminológia szerint a mobil radar csoportoké. Ez teszi lehetővé, hogy a Honvédség ott állítson elő légihelyzetképet ahol akar, illetve az rádiótechnikai értelemben lehetséges.…..
sandinista! 2012.06.06 22:37:25
@zord:

Pedig Zsámbékon lassúak voltunk a P-19-cel :)
Anno a Dzsigitet 2 váltás személyzettel (6 fő), leponyvázott menetből 15 perc alatt - a bekapcsolási procedúrával együtt - készre jelentettük a HÁP-ra. Muszáj volt, addig nem mehettünk eltávra, amíg akár álmunkból felverve nem ment a dolog. Persze tájolás nem kellett csak ellenőrzés, fix betonrámpára álltunk.
Még a PRV-16 települt ennyi idő alatt.
A P-18 normára egy óra rémlik, de szvsz gyakorlott személyzetnek nem kell ennyi, pláne ha az antenna felállításhoz van villany és nem kézzel kell felcsörlőzni.
(Zsámbékról semmi fejlemény?)
Air Power Blog Zengőtől Medináig 2011.03.08 23:11:00
Sok időt dolgoztunk rajta, drága volt pénzben, presztízsben, de legalább kapunk egy gyenge megoldást - mármint mi és a NATO. Immár hivatalos a LégierőBlogger által tavaly augusztusban nyilvánosságra hozott infó, miszerint a harmadik Selex Sistemi Integrati RAT-31DL Medinára…..
sandinista! 2011.03.11 16:02:54
@ranyek:
Egy pár hozzászólással feljebb Zord majdnem hiánytalanul felsorolta csak Szolnok és Dunaszentmiklós maradt ki. Összesen 23 század volt a 90-es évek elejéig, a délszláv háborúk idején még további tucatnyival megerősítették a radarhálót a déli határ mentén. A régiekből Kup, Medina Juta, Debrecen (még) és Békéscsaba maradt, Bánkúton és Békéscsabán van a két RAT.
sandinista! 2011.03.19 11:11:46
@Volt tüzér:
Tatai a század, de helyileg Dunaalmás és Dunaszentmiklós között volt.
N47°42'17,17" E18°22'12.07"
(van pár jó kép a Google Earth-on a fénykorból)
sandinista! 2011.03.19 12:08:01
@zord:
A zindexen egy egykoron ott szolgáló azt írta, hogy Vak Bottyán század volt a "beceneve" :)
Mindennek van következménye. Annak is, hogy Medinán lesz a NATO-lokátor. Fussuk át, hogy jutottunk idáig: - Első terv: Zengő. Az Orbán-kormány a 40/2002. (III. 21). Korm. rendeletben a Honvédelmi Minisztérium hatáskörébe utalta a beruházás ("beleértve a nemzetközi katonai…..
sandinista! 2011.03.16 11:55:59
@haku:
A réskitöltő radar meg a és a medinai helyszín miatt megmaradó két század teljesen mást jelent
Jelenleg a Kupon és Medinán a "gerincradar" századok mellett vannak réskitöltő alegységek, néhány modernizált P-18 és SzT-68 az arzenáljuk. Ezeknek az dolguk, hogy amikor "réskitölteni" kell, akkor elgurulnak egy adott pontra, telepítik az eszközöket, meghatározott ideig "réskitöltenek" majd visszamennek a laktanyájukba. Ezek az alegységek nem vesznek részt napi szinten a légtér ellenőrzésében, és akkor is megmaradtak volna ha Zengőre kerül a RAT.

A medinai helyszín miatt a HM-nek a 3 RAT-on felül még két századot folyamatosan működtetni kell, hogy legyen a Dunántúl felett egy minimálisan elvárható radarfedés, mert Medina csak kb. harmadát látja annak amit Mecsek tetejéről lehetne. Hogy ezt a két századot Benő vkf réskitöltőnek nevezi az legyen az ő baja, szárazföldi a lelkem.
sandinista! 2011.03.16 14:10:11
@novalusz:
"De az. Úgynevezett jégkorszak előtti reliktum, szóval itt volt a jégkorszak előtt, és túlélte a jégkorszakot. "

Valóban őshonos, azonban leginkább inkább a déli fekvésű jól benapozott területet kedveli, fő lelőhelye nem a hegy, hanem a déli lábánál található Nagymező.
A csúcson ahová radartorony épült volna egészen pontosan nulla tő található. Végigjártam párszor virágzás idején a Pécsvárad felől felvezető erdészeti utat (ennek nyomvonalában tervezték a radarhoz is az utat) az út mellett látótávolságban kb két-három tucat bazsarózsa van. Csak viszonyításképpen a PTE felmérése szerint a Mecsekben mintegy 150 ezer tő bazsarózsa él, szóval ha ez pár tucat tényleg kipusztult volna az építkezés miatt, akkor sem történik semmi a magyarországi populációval ( a Hármasról sem pusztult ki bazsarózsa pedig 30 éve ott van egy meteorológiai állomás és van felvezető aszfaltozott út is)
sandinista! 2011.03.16 15:29:11
@Goompah:
Sokat kibír az, ki sem lehet irtani, pedig a Mecsek déli lábánál élő parasztok évszázadokon keresztül próbálták. A szemükben egyszerű gyom amitől a tehén megdöglik ha megeszi.
Vastagbőr Remek választás 2011.03.10 16:31:00
Hende Csabáék lezárják az évek óta húzódó NATO-lokátor ügyét. Nem lesz radar a Zengőn (682m), nem lesz radar a Tubesen (611m) sem. Viszont lesz radar Medina mellett. (Tolna megyében.) Önnek nem hiányzik egy hegy a képről? "Van vagy 10-12 középhegységünk számtalan…..
sandinista! 2011.03.11 11:31:58
@eszkep:
Igen ezt használják ki az OTH (Over the Horizon) radarok. De ezek nem légtérellenőrző radarok. Jó talán azért egy zárt kötelékben repülő B-52-es századot észre vesz.
sandinista! 2011.03.11 15:45:39
@bandika gazdája:
Műhold van sokféle, de technikai okok miatt folyamatos légihelyzetképet biztosító (gy.k. radar) nincs. De még ha megoldható is lenne technikailag, akkor sem arra használnák, hogy a pont Magyarországot, azon belül is a Dél-Dunántúlt ezzel figyeljék.
A magyarországi un. gerincradarok, hasonlóan a többis Nato tagország radarjaihoz, az egységes integrált légvédelmi rendszernek (NATINADS) a részét képezik
A "ki nem szar le bennünket"-nek sajnos komoly igazságtartalma van, de ezért keményen meg is dolgozik a mindenkori politikai elitünk. Ez a történet akkor indult amikor még 1-el kezdődött az évszám, a befejezése pedig igazi magyaros abszurd...
sandinista! 2011.03.12 18:14:10
@bandika gazdája:
Magát a 3 db RAT-ot és ezek telepítését a Nato fizeti, egészen pontosan az összköltség 99,35%-át (forrás: a Zengő Bizottság jelentése).
A radarok évekkel ezelőtt az országba kerültek, a bánkúti és békéscsabai már régen készen van, a Zengőre szánt évek óta beládázva porosodik
Amit nem fizet a Nato az két megtartandó "réskitöltő" alakulat éve költségvetése ami cirka 4 Mrd Benkő vkf szerint, és nem fizeti az elavuló berendezések (közel)jövőbeni felújítást vagy cseréjét sem.
A RAT-ok tervezett élettartama 20 év fölött van, tehát a végszámla jelen árakon számolva valahol 100Mrd körül lesz, miközben az eredeti elképzelés szerinti 3 lokátor telepítése összesen 23,5 Mrd-ba került volna, amiből a magyar állam kb 153 millió Ft-ot fizet....
Magyarország, én így szeretlek.
Szögezzük le, nekem is forog a gyomrom az összes harcászati machinációtól, a NATO diktátumaitól, és természetesen minden katonai tevékenységet károsnak tartok. De sajnos a jogállam attól jogállam, hogy a jogerős bírói döntéseket betartják.Páva Zsolt, aki képes volt arra a…..
sandinista! 2009.12.21 00:41:28
@Rwindx: Nem szerbek miatt kell a radar, hanem azért, hogy meglegyen az ország fölött a megfelelő összefüggő rádiólokációs mező. A megfelelő azt jelenti, hogy a felszín fölött 50-100 méterrel haladó célpontokat is kellő távolságból azonosítani lehessen. A délszláv háború idején még 23 db állandó és 8 ideiglenesen a határ mellé települt lokátoros század ellenőrizte az ország légteret. Akkoriban ezek adták ki (természetesen többszörös átfedésekkel) azt a lefedettséget amit Zengőről önmagában lehetne: Juta, Sormás, Egerág, Sárbogárd, Medina, Pusztaszemes, Homokszentgyörgy, Baja.
Ebből manapság kettő üzemel, Juta és Medina. A Tubes miatt Medinának maradnia kell, mert pont Paks felé van holttér a Kelet-Mecsek magaslatai miatt
sandinista! 2009.12.21 01:02:00
@sebien:
A pécsiek alig több mint 30%-a vett részt a népszavazáson, tehát nem igazán jogos azt állítani, hogy a pécsieknek nem kell. A korrekt álláspont az, hogy pécsiek döntő többségét nem érdekli.