Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Wilson52

14 bejegyzést írt és 82 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az asztrofizika jövője az Oka folyón túl, Moszkva és Tula régió határán, Puskinóban születik. A puskinói Obszervatórium nem a világűr szenzációs felfedezéseiről híres, de mint technológiai és tesztelési létesítmény több mint fél évszázada jelentős mértékben hozzájárul a mély űr tanulmányozásához. Ma…..
Wilson52 2021.07.16 19:42:07
@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Köszönöm,hogy megtisztelt a figyelmével.....
  Művészi elképzelés egy emberi küldetésről a Mars felszínén. Les Bossinas 1989-es festménye a NASA űrhajójáról. Mi is volt ez pontosan.A Boeing 1991-es tanulmányának egyik koncepciója egy Mars-küldetésre szánt űrhajó. Technológiailag ez volt a legkonzervatívabb az általuk javasolt lehetséges…..
Wilson52 2021.06.06 09:51:21
@gigabursch:

Végül is nézőpont kérdése ki,hogy viszonyul egy ilyen tervhez,nekem inkább a grandiózus kifejezés jut eszembe róla,olyan Star Trek-re emlékeztet az az elképzelés,hogy az űrben rakták volna össze a marsi űrhajót.
Wilson52 2021.06.07 09:08:58
@Balogh Zsolt:

Musk rakétájának a felső fokozatát Starship-nek, az alsót Super Heavy-nek hívják,A rakétátrendszert összefoglaló néven - a SpaceX hivatalos weboldala szerint - Starshipnek nevezik.

Az első fokozat - a Super Heavy - a SpaceX következő generációs hordozórakétája, amely 70 méter magas. A tervezett tömege üzemanyaggal együtt 3400 tonna, amit 37 darab Raptor hajtómű fog elemelni a földről, 72 MN tolóerőt generálva - rakéta hajtóműveinek száma (24-37 darab) ugyanakkor repülések után könnyen változtatható lesz.

A Starship a rakétarendszer második fokozata, a Starship űrhajó, amely 50 méter magas és körülbelül 1200 tonnát nyom.

Felhasználási módjától függően részleteiben kissé eltérő, de főméretekben közel azonos változatai lesznek:

Starship személyszállító űrhajó
Starship utántöltő űrhajó
Starship teherűrhajó (geostacionárius pályára)
Starship Hold-űrhajó
Starship Mars-űrhajó (visszatérő)
Starship Mars-űrhajó (ottmaradó)

A különbség az egyes változatok között a Földre való visszatérés, valamint a hasznos teher fajtája szerint lesz, a visszatérő egységet hőpajzzsal és a manőverezést segítő aerodinamikai elemekkel látják el. A Hold-űrhajót és a vissza nem térő, vagy bolygóközi változatokat nem szükséges hőpajzzsal ellátni, ezeknek nagyobb raktere lehet a kisebb üzemanyagtartályok miatt.
Wilson52 2021.06.08 12:20:08
@Balogh Zsolt:
De ebben az esetben duplázódnak a költségek hiszen két űrhajót kellene építeni a megoldás szerintem az lesz,hogy például a Marson fognak üzemanyagot előállítani mivel így nagyon sok üzemanyag szállítását meg lehet spórolni ami helyett más hasznos terhet,embereket lehet a Marsra szállítani.
James Arthur Chamberlin annak az Űrkutatási Munkacsoportnak (NASA) az egyik kulcsembere volt, amelyből a Texas állambeli Houstonban működő Emberes Űrközpont (ma Lyndon B. Johnson Űrközpont) lett. NASA-pályafutása során a Max Faget által tervezett Mercury-kapszula műszaki vezetője volt, majd a…..
Az előző írásban igyekeztem bemutatni a Szovjetunióban a második világháború alatt és előtt megvalósult rakéta kísérleteket amelyeknél a "főszerepet" a repülőgépek játszották.És nem lenne teljes a kép ha nem térnénk ki a az ugyanebben az időszakban lezajlott (a repülőgépeken alkalmazott) német …..
Wilson52 2021.05.27 18:52:37
@Mikrobi:

kilogram-force. A tolóerő mértékegysége
                                                                    Bár ennek a cikknek a témája kevésbé kapcsolódik az űrkutatáshoz, de a szovjet rakétatechnika és a szovjet űrkutatás szempontjából mégis fontos jelentőséggel bír hiszen egyrészt hozzájárult a szovjet rakétatechnika fejlődéséhez…..
Rocket Science Valentin Glusko 2021.05.19 10:08:49
  Valentin Petrovics Glusko a 20. század kiemelkedő szovjet rakétahajtóműveinek tervezője volt, és 1974-től 1989-ben bekövetkezett haláláig az NPO Energija - a szovjet űrprogram tényleges vezetője ...
  Az ISS 2025-e bejelentett bezárásának kínai nézőpontja...
  Jurij Gagarin, Alan Shepard, Neil Amstrong ezeket az embereket jogosan nevezhetjük az űrkutatás úttörőinek,őket még azok az emberek is ismerik akik egyáltalán nem érdeklődnek az űrkutatás témája iránt.Lajka, Belka és Sztrelka az ő nevük már jóval kevésbé ismert,pedig az ő szerepük sem kevésbé…..
Wilson52 2021.05.16 21:34:18
@gigabursch:

Köszönöm, szerintem megérdemlik,hogy pár szóval megemlékezzünk róluk,épp most olvastam,hogy a 1990-es évek második felében az (amikor már lehetett beszélni róla) a Lajka űrprogramjának az egyik vezetője azt mondta egy interjúban,hogy lelkiismeret-furdalása van,hogy Lajkát a halálba küldték szerinte nem volt jó döntés,hogy feláldozták őt,de az egy teljesen más kor volt és pláne akkor a Szovjetunióban ezzel a legcsekélyebb mértékben sem foglalkoztak.
nazigermanyguide.grafika Mi ez?: Ez a Harmadik Birodalom interkontinentális űrrepülőgépe.. A II. világháború alatt extrém nagy hatótávolságú bombázóként pozicionálták (képes lett volna például egy 3600 kilogrammos bombát New Yorkig eljuttatni egy németországi indítóállásról), de…..
Wilson52 2021.05.12 12:47:46
@midnight coder:
Azért az amerikai történethez az is hozzátartozik, hogy ők nagyon erősen letették a voksukat a rakétatechnika és a német Wernher von Braun mellett.
Wilson52 2021.05.12 16:33:37
@Rambo Janos:

Köszönöm az építő "jellegű" kritikádat a "hibák" folyamatosan javításra kerülnek én mindenesetre köszönöm, hogy időt szakítottál a bejegyzésem elolvasására,és remélem, hogy a jövőben is megtisztelsz a figyelmeddel.
Wilson52 2021.05.16 11:23:46
@Dan da Man:

Köszönöm,hogy megtiszteltél a figyelmeddel.
A múlt század közepe óta több országban is kidolgozták a légi indítású űrhajózási rendszer koncepcióját. A hasznos terhek pályára állítását repülőgép vagy más légi járműről indított hordozórakéta segítségével biztosítják.Ez az indítási módszer ugyan korlátozza az űrbe juttatható hasznos teher…..
                                                        Köztudott, hogy a Szovjetunió volt az első, amely műholdat, élőlényt és embert juttatott fel az űrbe. Az űrverseny során a Szovjetunió arra törekedett, hogy amikor csak lehetett, megelőzze és felülmúlja Amerikát. Voltak győzelmek és…..
Wilson52 2021.05.11 22:36:04
@Androsz: Ebben teljesen egyetértek veled,hiszen nagyon mélyről indulva pár évtized alatt kis túlzással egy "kvantumugrást" hajtottak végre.
Mi lehet ez? Ez a Szovjetúnió Légügyi Minisztériumának M-19 szovjet űrsiklójelöltje, egy kifutópályáról indítható, egyfokozatú, pályára állítható űrrepülőgép volt, amely hidrogénhajtóanyag-alapú nukleáris hajtóművet használt, és amelyet a VKA-23-n korábban már dolgozó Mjaszicsev iroda tervezett.és…..
Wilson52 2021.05.11 09:51:16
Először is köszönöm kissé nyers és őszinte kritikádat az írással kapcsolatban a helyesírással kapcsolatban igazad van de sajnos ez részben a blogmotor hibája mivel az előzőleg pdf-n rögzített írást a szerkesztés során teljesen széttördelte és sajnos elég nagy munka volt újra "gatyába rázni" a dolgot,de ez semmit sem von le abból,hogy nekem jobban alaposabban kellett volna ellenőriznem ebből a szempontból is az írást.Most pedig térjünk ki a többi észrevételedhez,a turbóventilátor kifejezés korántsem annyira szakmaiatlan mint amennyire azt te gondolod,bár nem túl gyakran de előfordul kifejezetten igényes szakmai anyagokban is,az pedig,hogy nem területnek vagy körzetnek lett lefordítva hanem régiónak lett lefordítva jogos bár szerint nem annyira égbekiáltó hiba mivel a mondanivaló lényege ennek hatására nem változott meg gyökeresen,de erre is odafigyelek a jövőben.Ami pedig az elképesztő 4500 km hatótávolságot illeti azt nem más korabeli repülőgépekkel kapcsolatban kell értelmezni,hanem pl az amerikai űrsiklókkal összehasonlítva,hiszen ez a gép elméletileg azokkal van egy kategóriában.A Gurkolyot kifejezés magyar megfelelője benne volt eredetileg a cikkben,de valószínűleg lemaradt az átmásolás során,de ha minden jól megy ez rövidesen pótolva lesz.A szárnykészlettel kapcsolatos problémával együtt.Mindenesetre köszönöm,hogy elolvastad az írást és remélem a jövőben is megtisztelsz azzal,hogy elolvasod az általam megjelentett tartalmakat.
Legyen szép a napod!
Az amerikai űrprogram első éveiben a fő feladat a rakéta-űrrendszerek teljesítményének növelése volt. Gyorsan világossá vált, hogy a műszaki paraméterek növelése jelentős nehézségekkel , és az indítási költségek növekedésével jár. Erre a problémára érdekes megoldást javasoltak a "Big Dumb Booster"…..
Wilson52 2021.05.08 20:28:04
@Maga Lenin:

Abszolút nem veszem kötözködésnek, utána néztem én tévedtem igazad van a kgf a helyes neked és az oroszoknak :-) van igaza jobban hittem annak az amcsi forrásnak ahol tévesen szerepelt a mértékegység de a kommentekben most megtaláltam a helyreigazítást még egyszer mea culpa.Az pedig, hogy milyen példával szemléltet az ember az szerintem egyéni preferencia kérdése, én személy szerint bár szemléletesnek tartom azért nem szeretem a repulőgépes hasonlatot mert szinte mindenki ezt használja.Ugyanúgy,ahogy az ismeretterjesztő filmekben állandóan a futball pályákkal meg olimpiai úszómedencékkel példálóznak.
Wilson52 2021.05.08 21:46:13
@molnibalage:

A hőteljesítményben igazad van,mivel tényleg az a rendszer valódi teljesítménye csupán csak azért jöttem a reaktorok villamos teljesítményével mert ha megfigyeled a médiában akár hányszor szóba kerül a paksi atomerőmű szinte csak a reaktorok villamos teljesítményét említik magyarul ez az érték sokkal jobban benne van a köztudatban mint a hőteljesítménye.Neked mérnökként ez teljesen egyértelmű dolog de egy a téma iránt nem vagy alig érdeklődő átlagembernek a reaktorok hőteljesítménye nem nagyon mond semmit,De erre a hasznos megállapításodra odafigyelek a jövőben.
Csak azért számoltam az erőből mert egy korábbi hibás információ miatt tévedésben voltam a mértékegységgel kapcsolatban,írtam is fentebb erről.Az előbb számoltam utána és szerintem is az a helyes metódus amit te is írtál magyarul az üzemanyag fűtőértékéből kell számolni a 100% teljesítményt.
Wilson52 2021.05.08 21:49:27
@Maga Lenin: Viszont:-)
A szovjet holdmisszió előkészítése során, az "NPP "Zvezda"  egyidejűleg két holdi űrruhát fejlesztett ki, amelyek alapvetően eltérőek voltak a kialakításukban. Krechet-94..
Nem könnyű, de pénz. Erről szól ez az egész. (Pyriel)..
Nincs rossz szorzó ,csak rossz kimenetel (Bankrator)..
Wilson52 2018.12.21 00:52:39
@tenkes.k:

Érdekes amit írsz, én ma bementem a lottózóba végig néztem a mai sovány kínálatot és kb 20 másodperc alatt megraktam a Vitesse-t a Feyenordot a Pogon Szsz a Legiát és az Astrat és így jött egy 10-s odsz ezzel csak azt akarom mondani,hogy én általálban mielőtt fogadok megnézem a csapatok mutatóit,statisztikáit és az alapján döntök ennek ellenére az elmúlt 1 hétben nem jött semmi, rendszeresen 1 gólokon kihagyott tizeneggyeseken mentek el a szelók,ezért ma úgy döntöttem nem agyalok amit elsőre gondolok az adott meccsröl megrakom most bejött.Rendszeresen megfogadom,hogy az ilyen sikertelen periódusok után hagyom a francba az egészet de aztán csak folytatom bár hozzáteszem én csak nagyon kis tétekben játszom (pár száz forint) igazából csak a játék kedvért.Szóval szerintem van amikor a legondosabb elemzés ellenére sem jönnek a szelók és a legképtelenebb megérzések jönnek be de valahol ez a szép az egészben számomra.
Wilson52 2018.12.21 08:55:00
@realmadrid70:

Szia! Ha közepes vagy nagy téttel játszanék biztos megnézném a statisztikát de ahogy te is írtad (már csak a saját példámból is) nem szabad túlzásba vinni mert könnyen elbizonytalanít legalábbis engem.
Wilson52 2018.12.21 08:56:54
@D_Petya:

Én örültem volna ha jön a szelvényed,sajnos jó párszor tapasztaltam,hogy milyen amikor az utolsó meccsen megy el a szelvény.
Ugyanolyan esélyünk van nyerni a lottón, akár játszunk, akár nem. (Fran Lebowitz)..
Minden nap lehet és kell is nyerni! (Nav tanácsadó)..
Wilson52 2018.12.09 10:02:16
@AirTiger:

Szia!

Látva a Róma tegnapi meccsét igazat kell adnom neked.
A szerencsejátékhoz nem CSAK szerencse kell (SAS admirális)..
Wilson52 2018.08.16 14:26:25
@andros: Bizony tanusíthatom ez szóról szóra így van én tenisszel élőztem pár éve egy szabadszemmel is látható összeget hoztam össze de iszonyatos idegfeszültséggel járt.