Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Csizér Márton

0 bejegyzést írt és 94 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Magyarország (Magyar Televízió), 90+88 perc, ff., magyar Rendező: Fejér Tamás 1964 január 11-től kezdve minden szombaton bemutattak egy 25 perces részt ebből a "filmsorozat"-ból. Azért emeltem ki a "filmsorozat" szót, mert ma már kissé retro hangzása van. (Egy helyen említik egyébként folytatásos…..
Sokan már akkor féltékenykedni kezdenek, ha partnerük mással is szóba áll, ezzel nem egyszer bosszantva minden felet. De vajon miért alakult ki mindez, ha még csak néhány ezer éve élünk (már ahol) monogám kapcsolatokban, miközben előtte évezredek teltek el poligámiában? Ma egyre többen hangoztatnak…..
Csizér Márton 2021.11.30 00:22:11
@Örömhernyó: a monogámia evolúciós/genetikai szempontból mindenképpen jobb. A te logikádból csak az következik, hogy egy férfi szempontjából az az előnyös, ha minél több nőtől van utódja. Az evolúció azonban a faj fennmaradásáról szól. A monogámia biztosítja azt, hogy a maximális számú nőnek és a maximális számú férfinak lehessen utódja. Ezáltal pedig a fajon belüli genetikai sokféleség is maximális lesz, ami a hosszútávú fennmaradás záloga. Ezen felül társadalmi/politikai szempontból is a monogámia a jobb. Képzeljünk el két társadalmat. Az egyikben a "vezérbikáké" a legtöbb nő (vagy a "királynőé" a sok here). Így a társadalom jelentős része pár nélkül marad. A másik társadalom pedig monogám. Ha ez a kettő összeütközik, akkor a monogám társadalomnak tagjainak van miért harcolniuk, hiszen a sajátjukat védik. A poligámban viszont nincs. Ott a társadalom többségének nem áll érdekében a győzelem. Számukra sokkal előnyösebb, ha átállnak a másik oldalra. :) A társadalom békéjét és fejlődését hosszabb távon semmi sem biztosítja jobban, mint az a tudat, hogy az ember a saját gyerekeit neveli és amit ő szerez az életében, azt a gyereki öröklik.... Attól, hogy sokan normaszegők és titokban kilépnek a monogám kapcsolatból, mindenképpen rosszallást vált ki és ha gyermek is lesz belőle, kész anyagi csőd. Hosszú távon az egyén szempontjából sem éri meg. :) A "törvénytelen" gyermekek idekeverése megtévesztő. A "törvénytelen" gyermek házasságon kívül születik, de nem feltétlenül poligám kapcsolatból. Többségük szülei együtt élnek, csak nem fontos számukra a papír.
Az 1989-ben bemutatott A testőrök visszatérnek Richard Lester testőrtrilógiájának befejező része, amely id. Alexandre Dumas Húsz év múlva című regényén alapul. Előzményei: A három testőr, avagy a királyné gyémántjai (1973), A négy testőr, avagy a Milady bosszúja (1974). Bár az első két film…..
Viktória királynő egyik kedvenc írója, Charles John Huffam Dickens, csak pár évvel volt idősebb az uralkodónál, hiszen Dickens 1812. február 7-én született második gyermekként egy nyolcgyermekes családban Portsmouthban. Alig ötéves korában Kentbe költöztek (milyen véletlen - a királynő apja a kenti…..
Kevéssé méltatott Árpád-házi királyunk – akivel mostanában inkább csontvázának kutatása kapcsán foglalkozott a hazai média - III. Béla, aki 1172 és 1196 közt uralkodott a Magyar Királyság felett. Közel negyedszázados uralkodói időszakában ő vezette be bizánci mintára az írásbeliséget (hazánk…..
A görögkatolikus papot, Laci atyát arról kérdeztük, hogy vajon milyen lesz a testünk a feltámadás után. Te mit gondolsz? A domonkos szerzetest arról faggattuk, hogy követné-e a középkori szentek példáját a nemi vágy legyőzése céljából. Nézd meg a vele készült videót itt. A következő debreceni…..
Csizér Márton 2020.10.05 11:57:35
@vilagnezet.blog.hu: ebben már sokan reménykedtek, de mindannyian csalódtak. Meg persze a "tudomány fejlődése" sem jelent garanciát :) : en.wikipedia.org/wiki/Francis_Collins
Történetileg nem bizonyítható, hogy valóban létezett egy nőpápa, de nem is cáfolható egyértelműen. A történet Jean de Mailly 1250 körül írt metzi krónikájában (Chronica Universalis Mettensis) jelent meg először még a pápa neve nélkül. (a képen egy 1560 körül keletkezett kézirat illusztráció a…..
Csizér Márton 2020.09.17 20:44:33
@DJP: sok Jànos nevű pápa volt, akik pénzérméje lehetett. Hahner Péter természetesen nem volt ott, (ezzel a logikával bármelyik elmúlt korról bármit kitalálhatunk, hiszen a ma élők közül senki sem volt ott, hogy megcáfolhassa), de éppen korabeli források nem említik a "nőpápát" maga a sztori is több évszázadot mozgott az idők folyamán és a névnek is sok eltérő formája felbukkan.
Az egész csak megcáfolt mendemonda, hasonlóan az erényövhöz és az első éjszaka jogához.
Csizér Márton 2020.09.17 23:35:33
@DJP: még a Múlt-Kor portál cikkében is azt írják, hogy "Habár nem túl erős lábakon áll az érvelése, Habicht úgy véli, ezek az eltérő monogrammal ellátott dénárok Johannes Anglicusra, vagyis talán Johanna pápára utalhatnak." Vagyis... talán
Hasonlóan élnek, mint a legtöbb korukbeli fiatal: egyetemre készülnek, elköltöznek otthonról, és buliznak, de közben négy nyelven beszélnek, számukra a gödöllői kastély és a bécsi Hofburg voltaképpen családi múzeum, és már most azon gondolkodnak, hogy talán egyszer majd édesapjuk, valamint…..
Csizér Márton 2020.07.27 11:26:28
@nofret: a magyar történészek ma már - illetve már a '70-80-as évektől kezdve - sokkal pozitívabban ítélik meg a Habsburgok szerepét a magyar történelemben, mint korábban, amikor még a "kurucos, szabadságharcos" történelemszemlélet egyeduralkodó volt. Közélet alatt nem feltétlenül a pártpolitikára gondolok. A mai magyar közélet olyan amilyen, de éppen azért kellene több jó embernek (pl. a riportalanyoknak :) ) aktívabban részt venni benne, hogy ne "olyan" legyen, hanem annál sokkal jobb.
A filmeket több szempont alapján lehet rangsorolni: ismert a filmes szakma elismerés-rendszere, mely a nagy filmes díjak odaítélésében ölt testet (pl Golden Globe, Oscar), aztán ott vannak a filmeket értékelő oldalak listái (pl IMDb, Metacritic, Rotten Tomatoes) és végül sokat nyom a latban a…..
Csizér Márton 2020.07.14 10:46:07
@geegee: ha jól értelmezem, ennél a listánál ez nem probléma, mivel a bevételt veszi figyelembe. Az, hogy a kreatív könyvelők aztán veszteségesnek hozzák ki, az az ügyességüket dicséri, de a bevételt nem befolyásolja.
Csizér Márton 2020.07.14 10:48:35
@Winter is coming: ha kötözködni akarnék, azt mondanám :), hogy a jegyeladások darabszáma sem biztos, hogy igazságos sorrendet adna, mivel pl. az Elfújta a szél idején "csak" kb. 2 milliárd ember élt a Földön, ma meg már közel 4X annyi. :)
Egyre-másra döntik le a szobrokat Amerikában. Elsősorban a Konföderációs árulók a Jim Crow-érában felhúzott szobrai esnek áldozatul ennek, de rabszolga-kereskedők vagy konkvisztádorok is (újabban pedig válogatás nélkül bárkinek a szobra, akit nem ismernek, az is áldozatul esik, mert feltételezik,…..
Csizér Márton 2020.06.26 11:46:45
Csizér Márton 2020.06.26 23:03:55
@Balázs Nádasi: nem mondja, csak egyértelműen következik a cikk lényegéből.
Kolumbusz kétségtelenül nem egy XXI. századi kávéházi okoskodó volt, de azonos mércével mérve az indiánok is tudatlan, faragatlan, barbár tömeggyilkosok voltak.
      Tamás Gáspár Miklós írt ma egy cikket "Churchill, a rasszista" címmel, amiből nyilván lesz majd mandinerista dörgedelem. A professzor úr egyik főérve Churchill ellen (ha Tamás Gáspár Miklós TGM, akkor Winston Churchill... inkább kíírom a nevét) az 1943-44-es bengáli éhinséggel…..
Csizér Márton 2020.06.23 12:16:11
@jotunder: "a viktoriánus korszak, well, a mai értelemben, nem volt annyira progresszív" A XIX. században viszont el sem lehetett volna képzelni progresszívebbet: elég csak összehasonlítani, hogy milyen volt a világ 1837-ben és milyen 1901-ben.
Csizér Márton 2020.06.23 17:25:25
@László Pichler: Colin Simpson nem történész volt, hanem újságíró, akinek a példányszám és a szenzáció a fontos.
Szóval ne siessünk annyira a "bukós" bizonyítványokkal. :) Egyébként nagyon korrekt, hogy közlöd a forrást.
 1922. A későbbi brit uralkodó, VIII. Eduárd szamurájöltözékben, Japánban tett látogatása során..
Csizér Márton 2020.06.15 13:29:33
@Örömhernyó @szobatars: szerencsére az ilyen egyházellenes gondolatok gyakorlati végrehajtása ma már csak történelmi emlék. :)
A XX. század első felének ünnepelt dívája anyagi szempontok szerint, többször házasodott, végül mégis az utolsó férje gyilkolta meg. Bajor Gizi és férje, Dr. Germán  Tibor..
Mostanáig egyetlen hiteles csontvázat ismertünk az Árpád-házból, III. Béla királyét. A most előkerült macsói Béla herceg, IV. Béla unokája anyai ágon Árpád-házi leszármazott. A csontmaradványain talált sérülések nem egyszerű kivégzésre, sokkal inkább brutális mészárlásra és csonkításra…..
Csizér Márton 2018.12.20 15:19:27
@Tehéntőgy: úgy látom a legtöbb kérdésben egyetértünk. VI. Henrik esetében meg van egy harmadik csoport is, akik szerint szent volt. :)
Csizér Márton 2020.04.05 17:56:47
@kőőrlő: Marhaság.
Csizér Márton 2020.04.05 18:02:03
@magorisz: nem Károly Róbertre gondolsz? Őt koronázták meg (először) 1301-ben. Csák Mátét nem.
1918-ban a modern kor legnagyobb influenzajárványa söpört végig a világon, több millió halottat hagyva maga után. Mivel a téma összetett és történések tekintetében több szakaszra bontható, teljes kifejtésével pedig többszáz oldalas könyveket lehetne megtölteni, így ebben a cikkben csak a…..
  Még ma is léteznek olyanok, akik az emberi erkölcs megítélését a túlvilághoz kötik. Minden jó és kívánatos - mondják -, ami a mennyországba vezet, s kerülendő mindaz, ami a kárhozatra juttat. A magam részéről mindig furának találom, amikor valaki nagy magabiztossággal beszél a halál utáni…..
Csizér Márton 2020.03.03 14:52:34
@Atiati: a kereszténység esetében ez biztosan nem igaz. A kereszténységnek komoly szociális missziója is van, valamint a kereszténynek a másik embert éppen annyira kell szeretnie, mint saját magát. Ebből következően a keresztény nem "szarhat mindenki másra magán kívül".
Csizér Márton 2020.03.03 15:35:09
@Atiati: a gyónás egyik fontos eleme, hogy törekszel arra, hogy a továbbiakban ne kövess el bűnt. Ha ezt a törekvést a gyóntató nem látja, akkor nem fog feloldozni. Ennek elkerülése a legjobb motiváció. Ha a törekvés tényleg megvan, akkor egyre kevesebb bűnt fogunk elkövetni.
"Amúgy hinni Istenben ès jó keresztènynek lenni kèt merőben eltèrő dolog."
Az egyik egy belső tulajdonság, a másik meg külső cselekedeteinkben is megnyilvánul. Ebből a szempontból tényleg eltérnek.
Csizér Márton 2020.03.03 17:11:29
@G. Nagy László: én csak olyan embereknél találkoztam ezzel a viszolygással, akik legfeljebb papíron katolikusok, de a hitüket és az egyházukat már elhagyták. Feltehetően az említett jezsuita teológus missziós tevékenysége során elsősorban ilyen emberekkel találkozott. Papok esetében még említés szintjén sem találkoztam "viszolygással". Aki nem veszi komolyan, az sem viszolyog, hanem egyszerűen nem megy el gyónni. Az, hogy "magunknak megbocsátunk" nem elérendő cél, hanem az emberi szemelyiség alapbeállítása. Éppen ezért van szükség a gyóntatóra, aki objektív kívülállóként mérlegeli a bűn tényét, mértékét és a bűnbánat őszinteségét. Az objektivitás viszont kétirányú és azt is érthetővé teszi, hogy Isten miért nem csak a lelkiismeretünkön keresztül kommunikál velünk és miért van szükség a papra. A lelkiismeret sokszor megbízhatatlan mérce. Vannak túlzottan lelkiismeretes emberek, akik olyan dolgokat is felrónak önmaguknak, amik tényleg nem bűnök és vannak, akiknek meg annyira gyenge a lelkiismeretük, hogy azonnal meg is bocsátanak önmaguknak. Az utóbbiak persze aligha járnak gyónni, az előbbiek esetében viszont a gyóntató feladata éppen annak elmagyarázása, hogy amit a gyónó bűnnek gondol, az nem is az, vagy nem is annyira súlyos. Ezért is fontos a "második felvonás".
Charles de Gaulle (1890-1970) a XX. századi európai történelem egyik legkiemelkedőbb alakja, sőt Napóleon hírnevéhez méltó kultikus figurája, akinek életét mindenki ismeri Franciaországban a kisgyermekektől egészen az aggastyánokig. A fiatal korától katonai karriert választó, majd Franciaország…..
Csizér Márton 2020.02.21 11:44:39
@Void Bunkoid: az amerikaiak általában a franciák második világháborús teljesítményével nem voltak elégedettek. Megvert országnak tekintették, akiknek nincs helyük a győztesek között. A de Gaulle vezette "szabad franciákat" csak '44 nyarán ismerték el, mint Franciaország legitim képviselőit. (Előtte még nagykövetük volt Vichyben Pétain mellett.) Ha viszont Eisenhower tényleg ilyet mondott, az igazságtalanság volt a részéről, hiszen de Gaulle nem akkor menekült el, amikor a német hadsereg a határnál állt, hanem akkor, amikor a francia kormány már döntött a megadásról.
Csizér Márton 2020.02.21 14:04:24
@Der Piefke: "Államférfiként De Gaulle kifejezetten "avíttas" volt, egyetlen igazi érdeme az volt, hogy nem tett keresztbe a már korábban elkezdődött német-francia közeledésnek és együttműködésnek és a kialakuló európai együttműködésnek." Ez az állítás csak akkor igaz, ha csak az elnöki időszakára gondolunk és csak az európai együttműködés szempontjait tartjuk fontosnak. :) Ha viszont az egész életpályáját vizsgáljuk és nem feledkezünk meg arról, hogy nem az Európai Bizottság elnöke volt, akkor sokkal több mindent is felsorolhatunk a pozitív oldalon: Franciaország helyének biztosítása a győztesek oldalán, modern társadalombiztosítási rendszer, az algériai háború befejezése, az amerikai befolyás minimalizálása, a szovjet befolyás minimalizálása, önálló atomütőerő létesítése, a pártok hatalmának (valamelyes) visszaszorítása stb-stb.
Ennek az írásnak a története egy képpel kezdődött, melyet alább láthattok. Tavaly októberben posztolta a képet Balogh Attila a Facebook csoportomba, mely azonnal szöget ütött a fejembe. Azóta elég sokat nyomoztam utána, elég sokat megtudtam róla, de mégis úgy érzem nagyon keveset tudok a teljes…..
Fényképezni ma már egy okostelefonnal sem jelent nehézséget, ám hosszú volt az út, míg idáig elért a fotográfia. Ki volt az első ember, akit megörökítettek? Mikor sikerült először lefotózni a Földet az űrből? Bemutatjuk a fotózás történetének legfontosabb állomásait.  1. Itt kezdődött minden A…..
Közelednek az önkormányzati választások, és ismét felbukkant a feledés homályából a 24 órai zárás tavalyi népszavazáson elbukott ötlete. Minden ellenzéki erő – és van belőlük három – azzal kampányol, hogy ha győz, ledobja a Bulinegyedre az atombombát. Tényleg ki fogják nyírni a…..
Csizér Márton 2019.09.18 12:16:40
@Sir Galahad: egy népszavazásra feltett kérdésnek meg kell felelnie az egyértelműség követelményének. A kötekező zárásra vonatkozó kérdés ennek megfelel. Az önkormányzat ki tudja adni az erre vonatkozó rendeletet.
"A megmaradjon-e a Bulinegyed?" kérdés viszont nem egyértelmű, ezért nem lehet népszavazásra feltenni. Mert nem lehet tudni, hogy mi a teendő, ha a nemek győznek. Le kell bontani az egész kerületet? Vagy csak a nagykörúton belüli részt? Vagy ki kell sajátítani (elkobozni a tulajdonosoktól) az összes kocsmát? Vagy ki kell tiltani a turistákat? Stb-stb.Szóval egy ilyen kérdés nem lehet népszavazás tárgya.
Csizér Márton 2019.09.18 14:22:09
@teéjesenmindegy: az önkormányzat honlapján meg lehet nézni szavazökörönként az eredményeket. Úgy kb. 30%-nál sehol sem volt magasabb a részvétel.
  Nincs még egy olyan kérdés, amely annyira megosztaná a katolikus tábort, mint a fogamzásgátlás témaköre. Az egyház hivatalos álláspontja hosszú-hosszú idő óta változatlan: csakis a természetes családtervezést tartja elfogadhatónak, minden egyebet bűnösnek titulál. A hívek oroszlánrésze ugyanakkor…..
Csizér Márton 2019.09.04 00:42:22
@kgaba82: "Ahogy a húshagyó péntek sem volt benne a Bibliában."
Előbb volt az Egyház és csak utána lett a Biblia. Az Egyház döntötte el, hogy mely írások kerüljenek be a Bibliába. A Biblia tekintélye is az Egyháztól származik. Így téved az, aki a Bibliát akarja "kijátszani" az Egyház ellen. Sok minden nincs benne a Bibliában, de pl. a böjt benne van, annak tartalmáról viszont az Egyház szabadon dönthet. Nem tudom, hogy mi ebben a meglepő. Egyszer azért kritizáljátok a Katolikus Egyházat mert megváltoztat valamit, másrészről meg azért mert nem változtat. Alapvető dogmákat (pl. az élet védelme, vagy a házasság szentsége) nem fogja megváltoztatni. Azt sem értem, hogy ez miért zavar bárkit is, amikor nem kötelező az Egyház szabályai szerint élni, bárki választhatja bármelyik más vallást, vagy alapíthat újat, vagy élhet ateistaként. És akkor azzal sem kell fárasztania magát, hogy alaposabban megismerje az egyháztörténetet vagy akár a katolikus tanításokat.
Csizér Márton 2019.09.04 00:54:39
@kgaba82: "Az egyházat úgy általában elismerés nem illeti azon tudósok eredményeiért. Az eredményeknek alapvetően összeeggyeztethetőnek kellett lennie a hivatalos kánon adott témára vonatkozó passzusaival."
Az első mondatod olyan mintha azt mondanád, hogy azokat az iskolákat ahol Einstein tanult és azokat a tanárokat, akik Einsteint tanították "általában" nem illeti meg semmilyen elismerés. Ez a nézet nyilvánvaló butaság.
A második mondat viszont nem butaság. :-) Ma is, ha egy tudós úgy véli, hogy valami nagy újdonságot talált fel/fedezett fel stb., akkor annak összeegyeztethetőnek kell lennie a "hivatalos kánonnal", vagyis a tudomány aktuális állásával. Amennyiben nem, akkor meg a tudósnak meg kell tudnia magyaráznia az eltérés okát.
Ugyanez volt a helyzet az Egyház esetében is, azzal a különbséggel, hogy tudományos nézetek sosem voltak dogmák, éppen ezért megfelelő bizonyítás mellett megváltoztathatók. (Tkp. erről is szól a korábban belinkelt Galileis index cikk.)
Csizér Márton 2019.09.05 02:13:07
@Igazamvanvagyigazamvan?: semmi köze a kereszthez? Magának a megnevezésnek tényleg nincs semmi köze, mivel nem a kereszt, hanem a krisztus szóból származik.
Kate Brown aláírja az NPVIC-t (forrás: CNN) Múlt szerdán Kate Brown, Oregon állam kormányzója, tizenötödikként aláírta a National Popular Vote Interstate Compactet, az egyezséget, mely ha hatályba lép, teljesen megváltoztatja az elnökválasztások működését. Az egyezmény célja a kétszás éve fennálló…..
Csizér Márton 2019.06.30 23:27:40
@gabors: "amugy meg arra sincs "szabaly" hogyan lephetne ki egy allam .... errol semmi nincs az alkotmanyban (nem is probalta meg egy allam se"

Tkp. megpróbálták. 1860-61-ben 11 állam kilépett az unióból. Hogyan? Egyszerűen mindegyik állam képviselőháza és szenátusa megszavazta az állam kilépését. A polgárháború befejezését követően az északi seregek megszállták ezeket az államokat, új törvényhozó szerveket választottak, amelyek visszavonták a kilépésről szóló döntést.
Az egyetemes történelem baszomnagy tévedések nélkül szürke és kiszámítható lenne, mint Svájc bankpolitikája. Most, hogy a citatum.hu Csunderlik-Pető fejezetének majdani kitöltésére alkalmas felütéssel túlestünk az első mondat nehézségein, rögzítjük: a Page Not Found Matolcsy-alapítványi támogatás…..
Csizér Márton 2019.06.13 13:05:33
Konkrétan a 3. helyezett portugál kérdésről írnék, mert az olyan már régen megcáfolt állításokat tartalmaz, amit furcsa viszontlátni egy harmincas éveiben járó, tehát még viszonylag fiatal  - történésztől.
Tévedés az az állítás, hogy ötszáz éve még felfoghatatlan volt, hogy a Föld gömbölyű. Valójában az első ember, akiről tudjuk, hogy tudta, hogy gömb (tudom: geoid) alakú a Föld, az Pithagórasz volt. A Kürénéi Eratoszthenész (Kr.e 276 – Kr.e. 194) még a bolygó kerületét is meglehetős pontossággal ki tudta számolni. Az csak egy rosszindulatú legenda, hogy a középkorban azt hitték, hogy a Föld lapos. A portugálok így nem csak azt tudták, hogy gömb alakú, de azt is, hogy Kolumbusz téved és nyugat felé sokkal messzebb van India, mint kelet felé, még Afrika megkerülését is figyelembe véve. Kolumbusz második nagy tévedése az volt, hogy élete végéig azt hitte, hogy Indiába jutott el. Itt a cikk nem fogalmaz egyértelműen: csak Kolumbusz hitte azt, hogy Indiába jutott el. Még Kolumbusz életében és a negyedik útja előtt már Amerigo Vespucci megállapította, hogy egy új kontinenst találtak.
A portugálok már Vasco de Gama indiai útja előtt rájöttek arra, hogy nem célszerű a Afrika partvonalát követni az Indiai óceánra vezető úton, mert az sokkal lassabb, mintha mélyen behajóznának az Atlanti-óceán közepére és az ottani kedvező szeleket kihasználva, légvonalban hosszabb úton, de gyorsabban el tudnak jutni Indiába. 1494-ben a tordesillasi szerződésben Spanyolország és Portugália „felosztotta egymás között a világot”. A cél az volt, hogy Spanyolország kapja az új kontinenst és Portugália a keletet. (A szerződő felek már ekkor tisztában voltak azzal, hogy Kolumbusz nem jutott el Indiába. )
Amikor Pedro Álvares Cabral 1500-ban már egy nagyobb expedíció élén hajózott Indiába, Vasco de Gama példáját követve nem Afrika partjai mentén, nagyobb viharba került és még a tervezett útirányhoz képest is nyugatabbra sodródott, ahol új szárazföldet fedezett fel. Rögtön meg tudta állapítani, hogy a spanyolokkal kötött szerződés alapján még portugál terület, ezért uralkodója nevében birtokba is vette és elnevezte Brazíliának. Ennek a véletlennek köszönhetően lett Dél-Amerika egy jelentős területe a Portugál Birodalom része. Erről az „apróságról”a cikk elfeledkezik.
Portugália hanyatlásának semmi köze Kolumbusz elutasításához. Valójában egy kicsiny, akkor alig egymilliós nép aligha képes egész kontinensek, szubkontinensek kereskedelmét az ellenőrzése alatt tartania. A távol-keleti pozícióikat még így is a XVII. század első harmadáig meg tudták őrizni. De például az indiai „fővárosuk”, az 1511-ben elfoglalt Goa egészen 1961-ig portugál birtok maradt, abban az évben lett India része. Vagyis a portugálok hosszabb ideig voltak Indiában, mint az angolok. Brazília a napóleoni háborúk után, részben annak következményeként nyerte el függetlenségét. Nagy területű afrikai gyarmataikat viszont egészen 1974-ig megtartották. Az már nem sokkal az ifi vb előtt volt.  Vagyis, ha a sikeresség mércéjének a birodalom fennállásának hosszát tekintjük, akkor a portugálok voltak a legsikeresebbek.
  Warwick igazából egy történelmi vidámpark, egy egész napos, történelmi korokon átívelő, igazi színes forgatag, sok-sok látványossággal, interaktív és kevésbé interaktív kiállításrészekkel, nagyon profi és látványos bemutatókkal. Egyszerűen fantasztikus! Warwick városa Stratford-upon-Avon…..