Regisztráció Blogot indítok
Adatok
opinionnotfact

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Pose már azzal történelmet írt, hogy elkészült, és leadtak belőle 8 részt. Korábban nem volt egyetlen olyan tévécsatorna sem Amerikában, aminek a vezetőiben felmerült volna, hogy transznemű emberek életéről és saját világáról készítsen sorozatot, a kamera előtt és mögött is transznemű…..
opinionnotfact 2018.07.29 13:28:50
A cikk elején kifejtett filozofikus kérdésre egyszerű a válasz:
Azért nem volt eddig ilyen sorozat, mert a transzneműek közössége számban elenyésző, és eddig nem karolták fel az ügyüket a média-hatalmasságok.
A kérdés inkább az, hogy most miért tették, de erre se nehéz válaszolni: a nyugati világ nyakig süppedt a kényszeres virtus-szignálásban. Muszáj jó pontokat szerezni az interszekcionális társadalomkritika órán, mert a tárgy önjelölt professzorai a leghangosabbak és legmainstreamebbek.
Olyan világban élünk, ahol nehéz eldönteni, hogy a Hogy neveld a sárkányodat címszereplőjének azon leírása, hogy "studiók által erőltetett heteroszexuális sárkány" vajon paródia-e vagy valóban a nézőközönség már a homoszexuális sárkányok rajzfilmre komponálását követeli-e.

A cikknek, és a tárgyalt jelenségnek a legszembetűnőbb problémája az, hogy háttérbe tolja az egyén emberi minőségét, és a csoport-identitást teszi az ember legfontosabb, legmeghatározóbb értékévé. A színészvilágban már nem az a fontos, hogy ki tehetséges, hanem az, hogy kinek milyen a bőre színe vagy a nemi identitása. Scarlett Johansson színészi képességein lenne mit vitatkozni, de nyilvánvaló, hogy itt csak az számított, hogy nem vallja magát transzneműnek.

Különösen érdekes a következő gondolat: "az LGBTQ közösségnek nem kell Giliead-ba mennie ahhoz, hogy elképzeljen egy olyan világot, ahol minden meg akarja fosztani az emberségétől és a méltóságától"
Minden meg akarja fosztani. Érted?? MINDEN!!! Ez a nyugati világ divatos, de vészesen általánosító áldozat-komplexusos narratívája: MINDENKI ellened van! A Handmaid's Tale nem volt elég jó sztori, mert az nyíltan fikció volt. Kellett egy olyan sorozat, ami megmutatja, hogy nem csak elvileg lehetne a világ MINDEN-fób, de valójában az is. (Vagy az volt a 80s években).

"... olyan bombasztikusan alakít, hogy igazán szomorú lesz, mikor jövőre még csak Emmy-jelölést sem kap majd érte"
Ez a jövőbelátó sajnálkozás meg miért kellett? A cikkíró előre mindent tud? És ha Billy Porter minden lehetséges díjat bezsebel jövőre, akkor mi van? Akkor is a cisz, fehér felsőbbrendűség és a patriarchátus uralkodik, és mindenki el van nyomva?

És a cikk mellett megjelent disclaimer sem fest túl jó képet az indexről. Szerintem nem jó politika úgy hozzáállni az olvasóközönséghez, hogy "úgyis tudom, mi lesz a véleményed, amit most itt ki is parodizálok." Akkor inkább ne engedje meg a kommentelést, és éljen a kis vélemény-visszhangos buborékában. Úgy tűnik, hogy az író az ilyen megjegyzéseket szellemesnek érzi, de kívülről inkább duzzogásnak tűnik.

Nagyon várok már egy olyan filmre / cikkre, ahol transzneműek, melegek, nők, ázsiaiak, stb. azért kapnak elismerést, mert kiválóan végzik a munkájukat, tehetségesek, jó emberek, és nem azért, mert valamilyen csoporthoz tartoznak!