Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gépzavar

0 bejegyzést írt és 34 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
   Tudták, hogy  Petry azt mondta, hogy a német határőrségnek fegyvert kellene használnia az illegális bevándorlókkal szemben? Ez volt a német szélsőjobb megerősödéséhez vezető nyilatkozat, amiből országos botrány lett. Petry tagadta, hogy explicit tűzparancsra gondolt, de azért mindenki úgy…..
gépzavar 2021.04.10 15:36:18
@AdvocatusDiaboli:
Úgy tudom, a motyogós bocsánatkérés valamilyen szinten megvolt. A sajtóper viszont illúzió lenne, még ha akarná is. Az interjú megjelent, beleégett a retinába, kész.

Migráció-témában sok higgadt, tényszerű, de baromi kényelmetlen kérdést fel lehet tenni problémákról, okokról, okozatokról, kétoldali cinizmusról. A zsigeri migránsozás nem kérdez, hanem dühvel, érzelemből, megkérdőjelezhetetlenül válaszol. A militáns multikultizmus ugyanúgy, csak a másik irányba. Nincs bizonyítékom, hogy Petry szavai hol voltak a skálán. Itt most elloptam a nevedet.

A 8 ill. 16 óraval pont az a bajom, amit írtál. Természetesnek vesszük, hogy retorzió érhet, ezért inkább (el)hallgatunk, még akkor is, ha vélemény/tevékenység az adott esetben nem sértene másokat. De jó-e az a világ, ahol ez így van? Mittudomén, országtól-egyetemtől függően meddig maradna dékán az a klasszika-filológus, aki a facebookon dícsérné a neje remekül sikerült borjúmáj-pastétomját, amit a swinger-hétvégéjükre készített? (Nem magamról van szó, ugyanis nem szeretem a májat.)

A galád Brüsszelnél tök jól összefoglaltad, hogy mire nem gondol a galád brüsszelező a galád brüsszelezése közben, és hogy fel se merül az ellentmondás. Tóta W esetében nem kirúgásveszély volt, hanem független bírósági döntés, hogy a véleménye nem szabad.

A Brüsszel/Tóta/AFD tengely az árokmélyülés okán jött a képbe. Akár jogos, akár túlzó lépés volt a kirúgás, az eredmény ugyanaz: kiásódott egy újabb réteg, hadd ne örüljek felhőtlenül. Ha tudnám, hol lenne a közbeszéd helyes határa, akkor mondanám. És kb. ugyanannyira lenne igazam, mint azoknak, aki most teli szájjal hirdetik az egyetlen helyes határt. Ami véletlenül mindig 2-3 cm-rel a saját véleményük ill. pillanatnyi érdekük körül húzódik.

Kedvenc kapusunk Németországban él és dolgozik, az ideidőt majd javítom, ha kell. Ha nevesítem az árkokat, az AFD releváns, meg a többi hasonló, de általam kevésbe ismert rövidítés.
gépzavar 2021.04.10 19:11:40
@AdvocatusDiaboli:
Petry konkrét nyilatkozatáról nem fogunk tudni vitatkozni, mert apróságokat leszámítva túlságosan egyetértünk, és ugyazokba az ellentmondásokba ütközünk.

A véleményszabadságos példáid annyiban különböznek a klasszika-filológusométól, hogy nálad mindannyian vagy a saját melójukkal kapcsolatban nyilatkoznak, esetleg simán köztörvényesek és/vagy ártanak másoknak. Olyan esetekre gondoltam, ahol nincs átfedés a 8 és a 16 óra között. Mindegy, mert itt is egyetértünk. Nem volt, nincs, és valószínűleg nem is lesz igazi szólásszabadság. Csak akkor meg hogyan háborodhatunk fel, saját jogon vagy fogadatlan prókátorként, hogy nem részesültünk benne? Vagy ez ilyen szelektív dolog?

@ámbátor: Az interjú az utolsó kérdéssel bezárólag visszafogott és tárgyilagos, majd az utolsó válaszban hirtelen nagyon megváltozik a stílus.
gépzavar 2021.04.10 22:12:41
@AdvocatusDiaboli:
Igen, Petrynél többszörös az átfedés. Sokszínű a csapat, soknemzetiségű az edzői kar. Visszás, sőt erősen necces a migránsozás. A Hertha elnöke nyilván nem fog kockáztatni, de az én szememben akkor sem mindegy, hogyan fogalmazott: "nem értek egyet" (plusz: mivel és miért) vagy "teljes erkölcsi romlás".

A 8-16 témában tetszik az érvelésed, de nem Petryvel akartam összevetni, hanem általánosságban érdekel, hogy ki szerint mi fér bele, és mi nem.
       A jelenlegi adatok birtokában járványügyi előrejelzésekkel foglalkozó szakembernek aránylag komoly pontossággal meg kell tudnia mondania,  hányan fognak meghalni Covidban március huszonhatodikán.      "Nem. Mindig volt 1-2 százalék tévedés, de hálásak is lehetünk nekik, mert az…..
gépzavar 2021.03.15 14:16:30
@Vén motoros: Ugyanez az antistatisztika kérdéskör AstraZeneca-ügyben. Hatalmas és fejvesztett pánik, hogy millió beoltottanként 2-3 vérrög (vagy van köze az oltáshoz, vagy nincs). Az, hogy 1 millió véletlen kiválasztott emberből naponta 30-40 meghal (ebből jópáran vérrögtől, igaz, ebben a fejére esett tégla is benne van)? Az, hogy a millió beoltott eleve a veszélyeztett csoportból jön, életkor ill. betegségek miatt?
     "O, say can you see" a.k.a székelynyuszi az amerikai keményvonalas konzervatívok konferenciáján.    Enjoy.  Minden idők egyik legkonzervatívabb, legnemzetibb, legkeresztényebb és legértékelvűbb amerikai himnusz interpretációja.  Ez a nemzetközi mandinerizmus artisztikuma. ..
gépzavar 2021.03.01 09:54:32
Enyhe manipulációszagot érzek. Itt van az eredeti, zongora nélküli felvétel.
www.youtube.com/watch?v=Vga0M4ia5Mc
Hamis persze, csúszkál fel-le, de messze nem annyira drámai, mint amilyennek az referenciapont miatt tűnik. Jó, rendben, az utolsó előtti sor tényleg nagyon-nagyon gáz.

Szólóénekesként egy közepesen képzett hangú, de a közepesnél rosszabb hallású kórustag, aki stabil alap nélkül elkóvályog. Utólagos zongora-aláfestéssel viszont Florance Foster Jenkins is kiröhögte volna. Hangsúly az utólagoson.

Más. A CPAS célközönsége vszleg pont ebben a hamis formában ismeri a himnuszt, mint ahogy Trump tweetjeit meg se értené a helyesírási ill. nyelvtani hibák nélkül.
gépzavar 2021.03.01 10:40:07
@Podvinecz Marsall: Tökéletesen egyetértünk, fáj. Egyetlen elvi problémám van. A zongorás változat karikíroz, felnagyít, rossz fülűeknek is fáj, jó fülűeknek kvázi elviselhetetlen, ugyanakkor, tudatosan vagy sem, elmossa a határt a téma és a paródia között. Villámgyorsan kialakul egy alternatív valóság, ahol szegény zongorakísérő elő egyenes adásban transzponálja végig a kvintkört. A témánál maradva olyan ez, mintha az emlékezetes "magyarok vagyunk, nem?" kiszólást utólag keverték volna a fentebb felidézett történet végére. Csak erre a jelenségre akartam felhívni a figyelmet.
      Aránylag biztos voltam benne, hogy az Orbán-rezsim nem engedi el a járványt és a végén nem lesz napi száz halott. Elengedte. És meghamisították a halálozási adatokat. Ezért nem tévedtem olyan nagyot látszólag.     Kásler Miklós mai bejelentése:    December 10. környékén 27-30000…..
gépzavar 2020.11.18 10:21:12
@Bogomil: Ez nagyon igaz. Átlagpolgár nehezen érti meg az 540 fokos fordulatokat: tegnap ezresével mehettek futballmeccsre, ma meg kijárási tilalom van. Ausztria nem sokkal jobb. Belengetnek egy totális lezárást, erre megtelik a Mariahilferstrasse. Lehetett volna jobban intézni. A Lajta bizonyos értelemben már nem válaszvonal.
Ez a Falujáró Motorvonat blog, miről szólna, ha nem a mellékvonalakról és azok fejlesztési lehetőségeiről. Most azonban indokolatlan vonalbezárások következnek, és fontos tisztáznom, hogy nem a vasútromantikus énem írja ezeket a sorokat, hanem a közlekedési rendszer optimalizálását és a fejlesztési…..
gépzavar 2020.06.29 10:40:40
@gigabursch: Pontosan így igaz. Csak az a kérdés, hogy mit számolunk bele a gazdasági hasznosságbe. Pl. ingatlan és munkaerő. Mi lenne a (most meglevő) budapesti ill. környéki cégekkel, ha tömegközlekedés híján nem jutna be a munkerő egy jó része? Mi lenne a lakásárakkal és a város élhetőségével? Mennyiből lehetne elegendő közúti kapacitást építeni? Mi lenne a vidék (akár csak 10-20 kilométerre a nagyobb városoktól!) lakosság-megtartásával?

Ezek is lehetnének a mérleg másik serpenyőjében, nem pedig a MÁV adott évi szubvenciója és vesztesége. Szép tudomány a statisztika: tetszőleges véleményt ügyesen alá lehet támasztani megcáfolhatatlan érvekkel.
         Az a derék, katolikus, lófő székely úriember a képen a dédapám. Volt egy Grünfeld Záli dédanyám, és egy Bencsik Rozália dédanyám.  A matematikai nagypapám Shiing-Shen Chern, kínai volt, a matematikai dédapám Wilhelm Blaschke pedig német (és akkora náci, mint ide Lacháza). Lehetne pár…..
   "A kutatási tevékenységgel is felzárkóznánk a világszínvonalhoz. Mennyiségi és minőségi szempontból is el kell érni a nemzetközileg kívánatos szintet, meg kell duplázni a Q1-es és Q2-es publikációink számát. (Szabó Lajos György, a Corvinus oktatási rektorhelyettese)"         A Scimago nevű…..
gépzavar 2019.11.30 17:36:50
@Flageolet:
Igen, a többszörös besorolás ill. félrekategorizálás jó sok kellemetlenséghez vezet, pl. amikor egy terület legelismertebb folyóirata a Q2 alsó harmadában köt ki. Szvsz a tudománymetria a tudomány legzavarosabb területe. Nagy átlagban még csak-csak ad valami értelmezhetőt, de egyedi esetekben (pl. kollégám docensi kinevezésénél) egyik anomália a másik után.
gépzavar 2019.12.02 11:07:45
@közösperonos átszállás: Tökéletesen egyetértek, csak egy-egy (rész)területen belüli relatív összehasonlításnak van értelme. Én is pont a CS konferenciákat szoktam felhozni. Egy-egy kutató értékelésénél ott van a szerzők sorrendje is: abc sorrend, hozzájárulás vélt vagy valós mértéke szerint, illetve obligáció (mármint hogy hozzácsapják az intézetvezetőt).

Az IF-et őszintén szólva sose értettem, még a saját témámon belül se korrelál túl jól a személyes ill. kollektív értékeléssel. A relatív sorrend egy fokkal jobb, de azt is a helyén kell kezelni. Egyrészt, a negyedelés durva felosztás (Koppány vezér üdvözletét küldi), túlértékeli a határon átcsúszást. Másrészt, megbízhatatlan az alsó háromnegyedben, 20 extra idézet egész évben, egész folyóiratra, és hirtelen beelőzöd a mezőnyt. Harmadrészt a fent említett félrekategorizálás.
gépzavar 2019.12.02 11:21:11
@Flageolet: A dekadens nyugat sem akar lemaradni. Kedves emlékű kollégám rendegeti a publikációit az egyetemi adatbázisban. Hoppácska, itt egy cikk a listán, amiról nem tud (kolleganővel meg doktorandusszal közös), a terület legjobb lapjában, épp csak a Nature alatti kategória. Az adatbázis szerint megjelenés alatt. Rákérdez a nőnél, hogy ez most micsoda. Válasz: a doktorandusz most kezdett dolgozni a témán, és hogy majd oda fogják beküldeni a cikket. A nő nem is értette, hogy mi a gond a dologgal. Azóta a nő természetesen full prof lett, kollégámnak pedig már csak az emléke kedves.
        „Szerintem egész egyszerűen mindenkinek fel kell fognia, hogy jelen pillanatban képességbeli hiányok vannak Magyarországon, ezt egyértelműen ki kell jelentenünk. (Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a cardiffi zakó után)"               Tegnap a walesi közvetítést…..
gépzavar 2019.11.22 11:54:09
Többé-kevésbé idevágó idézet az index egy mai cikkéből (index.hu/sport/futball/2019/11/22/akademiai_rendszer_orban_kormanyhatarozat/).

"Azért érdekes ez, mert a futballban már legalább 19 akadémia van, a belga átvilágító cég szerint négy az átlagosnál is rosszabbul működik."

Sejtem én, hogy mire gondolhatott a költő, de hát szóval akkor is vicces.
       Aránylag ritkán írnak matematikáról az index.hu-n. Ma ez történt. Egy aránylag hosszú cikkben NEM ismertette a szerző, hogy mi is történt valójában a Collatz-sejtéssel Terence Tao cikkében.    " Tao mások eredményeiből indult ki, akik bizonyították, hogy szinte minden Collatzhoz hasonló…..
gépzavar 2019.09.14 13:25:19
@jotunder: Alapvetően teljesen egyetértek veled, csak a viszonyítási pontjaim különböznek.

Egyik. Pár éve holland blikk-címlapon: tragikus az általános iskolák állapota, megmérettettek, és az iskolák kb. fele az átlag alatt teljesített. Másik. 2015, érettségi, oldjuk meg [1]. Ez utóbbi az infimumot feszegette, sikeresen.

Ezekhez képest kész intellektuális felüdülés az index tech-tudomány rovata. Na jó, többnyire. A geometrikus algebra tényleg bonyolult tudomány.

[1] comment.blog.hu/2015/05/06/a_nemzeti_hirteve_szakertoje_elbukott_a_matekerettsegin
   "This paper developed what is sometimes called von Neumann’s Expanding Economic Model and has been described as the most influential article in mathematical economics. It introduced the use of ‘fixed-point theorems’. (Brouwer’s ‘fixed point theorem’ in topology proved that, in crude terms, if…..