Regisztráció Blogot indítok
Adatok
czudarka

0 bejegyzést írt és 212 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Idén lesz öt éve, hogy odisszeázni kezdtem, és nemcsak, hogy szívemhez nőtt ez a fajta, de úgy érzem, hogy a 2008-as és 2009-es évjárattal nagykorúvá vált. Látni vélek egy olaszrizling mikrouniverzumot, és jó jel, hogy egyre több borász veszi a fajtát elég komolyan ahhoz, hogy…..
czudarka 2011.01.25 21:25:57
faj vs vad!

8 éve veszek részt egy kísérletben, melynek anyaga remélhetőleg lassan megjelenik magyarul is, mert már angol nyelven megjelent egy-két kivonat!
A Debreceni Egyetem alkalmazott mikrobiológiai tanszékén dolgozik agy kedves ismerősöm, aki a az élesztők/nem csak bor/ szelektálásából írta a doktoriját!
Tőlem több éven keresztül vitt mintákat, hogy helyi élesztőtörzseket lokalizáljon. lett is eredménye!
a mintagyűjtés egy öreg hagyományos kadarka ültetvényről történt több alkalommal!
1. év: erjedő kadarkából vitt mintát. Nem oltottam be/ a kadarkát sosem szoktam/és nem is kapott semmit a 1 dkg/q borkénen kívül! én kiszedtem egy üvegbe, Ő elvitte hűtőtáskában.
Eredmény: egy-két vad törzs, de ezek alacsony alkoholtűrők, a kiszelektálódott többi törzs meg mind ismert volt már!
2. év hasonló eredményekkel zárult!
3. év Mindent lúggal, perecet savval, és hidrogén per-oxiddal fertőtlenítettünk, amivel a cefre találkozott. a mintavétel hozott /debreceni/ műanyag steril üvegbe történt!
Az eredmény mit sem változott, csak talált még kb. 2 törzset melyek már az 5 v/v%-ot is elviselték és csak a fölött pusztultak el!
4. év Ismerősöm megjelenik a szőlőben szüret előtt 1 nappal. Hozza a vödröt a metszőollót és mindent ami kell!
Megszedi gumikesztyűben a mintát kipréseli kézzel és a kb. 1 liter leveses cefrét elviszi Debrecenbe, ahol hagyja spontán erjedni!
És láss csodát az eredmény még mindig nem sokat változott, bár már van egy-két ígéretes versenyző, akik már 10 alkoholt is elviselnek, de a többi, ami az erjedést befejezi/alkoholtűrők/ már mind ismertek régről!

az idén megpróbáljuk egy olyan ültetvényben a szelekciót, ahol 5 km-es körzetben nincs feldolgozó, és ott van egy régi pince, ahol megpróbálunk egy helyi élesztőt összeállítani!
tehát az én tapasztalatom a vad vs. faj kérdésében csupán annyi, mit nevezünk vadnak és fajnak???!!

Azt én is tudom, hogy minden szőlőből lehet jó sauvignon blanc-ot csinálni, és ezt én sem szeretem.

u.i.: szeretem a zöldeket, de utálom a sötétzöldeket!
Szekszárdról sok jó bort várhatunk, de nem az idei évből. Az évjáratértékelésben a nulla pont lehetőségét hiányoló Pálos Miklós például nemes egyszerűséggel úgy fogalmaz, hogy a "kadarka megsemmisült". Dúzsi Tamás, Heimann Zoltán és Pálos Miklós pontszámainak…..
czudarka 2010.11.30 10:08:26
@fiatalborivo: nagyon örülök, hogy te ismersz olyat aki nem panaszkodik, én sem szoktam, csak megjegyzem, hogy miből élünk! Nem jelenti azt, hogy szuicid gondolatok határára ért volna sok borász, de szerinted mondjuk 4 pont lehet az az évjárat, ahol a tavalyi /nem túl magas-sőt alacsony-/ termésmennyiségnek a fele terem, és az is a magas ráfordított művelési költség ellenére szeptemberben végig vízben "áll", majd az esők szüneteiben, sokszor vizesen kerül feldogozásra a termény??????
A szőlőtermesztés északi határán az ilyen trópusokra jellemző csapadék mennyiség / Brazília átlaga /nem az Amazonas térségében!/ 1200-1500 mm /
hozzá nem brazil hőösszeg és( napsütéses órák száma) termelési határához tolta szőlőt! Ez nem azt jelenti, hogy holnap ki kell vágni mindent, de kötöttebb talajokon a sík területeken lehet hogy gond lesz egy-két ilyen évvel!
És ez csak a szőlő!
Hol marad a kassza!
Az átlagos termés fele, egyharmada mellett extra magas művelési költségekkel előállított szerény minőségű termék, ha ez jövőre megismétlődik akkor komoly bajok lesznek!
Az olasz borok kamionszámra száguldoznak nem csak borral, hanem sűrítménnyel felénk, melyre ebben a helyzetben /nincs szőlő, de papír van/ könnyen lesz "magyar" bor!
És senki nem tud csinálni semmit! Mivel a lejelentés megtörténik saját meg nem termett szőlőre!
Szóval szerintem az év végére simán megvan a brazil átlag csapadék felső határa a jövőben csak bízni lehet, hogy nem kell újra ilyet átélni!
Kapcsolódva egy geg: A halak úszóversenyt rendeztek. A tonhal ért be elsőnek a reményhal meg utoljára!:)))

Kívánok mindenkinek szép izgalmasa 2010-es borokat!
Egerben szomorú év az idei. Ha a Gróf Buttler pontszámait kiiktatjuk az egyenletből, három pont alá süllyed az átlag. Kövér vígasz, hogy 2009 és 2006 konszenzusos aranyév volt. Az igencsak sokszínű borvidéki termék- és fajtapaletta lassú tisztulásának jeleként fogható föl,…..
Hát ez az az újbor, amelyet egyetlen évjáratban sem hagyok ki. Már nem emlékszem, melyik volt az első – alighanem a 2006-os –, de arra igen, hogy nem sok olyan volt a sorban, amely nem érte el az ötpontos magasságokat, sőt akadt, ami a hatost is mecsípte, egy primőrtől ez…..
A Művelt Alkoholista Levegőt! 2010.11.22 06:00:00
Nyilván azt hiszi a kedves olvasó, most majd mindenféle jegyzetek jönnek, afféle megszokott fesztiválos rezümé. Az igazság azonban az, hogy magam előtt is hiteltelenné válnék, ha ilyesmivel próbálkoznék. Az idei Borjour Gáláról lehetetlen volna összefoglalót készíteni,…..
czudarka 2010.11.23 20:08:21
@Tóth Ferenc: ez egy okos hozzászólás volt!!!
Az Ajka melletti környezeti katasztrófa hírét hallva óhatatlanul az járt a fejemben, miközben ezt a palackot nyitottam, hogy remélem, a szörnyű pusztítás nem ért el a szőlőültetvényekig. Nagy rajongója vagyok a somlói boroknak. Szeretem ásványosságukat és erőteljes…..
BorBoy Gábor, az alkoholista 2010.09.03 21:58:00
Felül kell vizsgálnom egykori posztomat, melyben megpróbáltam összegyűjteni a fontosabb önkéntes borfirkászokat. Azóta minimum megkétszereződött a számuk, meg mintha valamiféle káeurópai gondolatkeringető is beindult volna: lásd a Polish Wine Guide-ot jegyző Wojciech Bońkowski…..
Bécs 340 vincellére évente összesen 400.000 órát tölt el munkával a 700 hektáron elterülő bécsi szőlőskertekben, mely minden téren jelentősen meghatározza a város kultúráját. Bécsben a jó bor és az aktuális dizájn elválaszthatatlan párost alkot, hiszen mindkettő komoly…..
Albert gazda Nyári szünet 2010.07.19 08:00:00
Tizenhárom és fél hónapon át minden reggel megjelent itt egy bejegyzés, kihagyás nem volt. Ha leléptem néhány napra, beállítottam a soron következő posztokat előre, amelyek aztán szépen élesedtek, amikor eljött az ideje. Hosszabb nyaralásra vagy telelésre ebben az időszakban…..
czudarka 2010.07.21 15:29:43
@Tóth Ferenc: Ferikém!, ha nem pihensz, meghalsz!

Kedves Albert!
Jó pihenést és feltöltődést! Visszavárunk!

Én is lelépek /lebukom/ a víz alá!
Egy karton 2009-es Chateau Pétrus elővételben 30 ezer font. Az egyszerűbb érthetőség kedvéért: 55 ezer forint per féldeci (érdemes alaposan megrágni minden kortyot). Mivel egy tőkéről nagyjából egy palack bor jön le, ez azt jelenti, hogy jó évjáratban egy Pétrus-tőke 830 ezer…..
czudarka 2010.07.13 21:42:39
Na látom a végére "megjöttek" a hazaiak!
Szegény Lackó próbál itt rendet tenni, de itt nem szabad, mert sok okos van!
@Tóth Ferenc: Ferikém, hát azt aki a szőlőt megműveli ápolja és szereti!
Én sajnálnám azt is, ha a te szőlődben történne ilyen, és nem 100.000 ft/tő haszonnal, de még 10 ft haszonnal is!
Nem ismerek magyar borokkal rendszeresen foglalkozó külföldi szerzőt, aki Wojciech Bońkowskinál mélyebben ismerné a borainkat és borászainkat. Nem válik dicsőségünkre, de a net felől nézve valószínűleg ő a legfontosabb idegennyelvű kritikus információforrás a magyar borok…..
czudarka 2010.06.10 07:53:48
@renraku: "Kóstolni kellene tisztelt dél-magyarországi borász urak, nem mindent elhinni, amit a rajongók mondanak."
Ez meg mi?

Mit kéne kóstolni?
Addig, ameddig az ember a borból él próbál idomulni a saját elképzelése és a "rajongók" szája között!

Nagyon szeretem, hogy te is olyan nagyon tudod, hogy mit kéne csinálni, csak nem csinálod!

Ha magas az alkohol az a baj, ha zöld a bor az a baj, de ha ozmozissal dolgozol az is baj! Miért nem néztek a nagy "nyugati" vörösök körmére, mert azt nekem senki ne magyarázza meg, hogy egy egy érett kaberé vagy merlot 13.5-ös szeszel beérett!?
Albert gazda 1 éves vagyok 2010.06.02 08:00:00
Pontosan egy évvel ezelőtt élesítettem az első bejegyzéseket ezen a blogon. Most itt tartok. Egyetlen nap sem múlt el poszt nélkül, minden reggel nyolckor jön valami, magam is meglepődtem, hogy tartani tudom ezt a tempót. Hogy a színvonal közben mit csinál, azt mondják meg mások. A…..
Sokat hangoztatott, és sajnos megalapozott sirám, hogy az édes tokajiak iránti kereslet belföldön, külföldön egyaránt lanyha, és ez a magas előállítási költségekkel társulva egyenes útnak látszik a csődbe. A tokaji borászok szerencsére ezt időben fölismerték, és a száraz…..
czudarka 2010.05.31 16:48:12
Mi van?@X-faktor: @Labancz: @anti és apu: és a többiek!

Miért baj az, hogy van valaki Tokajban, aki nagy is és minőségben is rendben van!?
Minden egyes boruk k...a jó!
lehet megint hisztizni, csak nem sok értelme van, amit a royal csinált külföldön, azt 100 év alatt sem tette meg a magyar bormarketing kompánia!
Annak örüljünk, hogy van egy cég, aki a legnagyobb aszúfelvásárló a környéken és nem szórakozik a gazdákkal! Ki hiszi el, hogy csak kisüzemek pusztán életben tartják a borvidéket?!
Kellenek a "nagyok" akik nem azzal küzdenek, hogy a mindennapi szarukon rágódva próbálnak dolgozni, hanem alkotó, nyereséges munkát végeznek!
ÁTS KARCSI EGY FÉLISTEN!!!!!!!!!!!!!!

Miért fáj már megint a kis magyar lelkünknek, hogy van egy pince aki azon ritka kivételek közé tartozik, akinek nincsenek eladási problémái! Aki megtudott jelenni külföldön már több százszor a boraival és vitte a magyar nektár hírnevét a világba/nem csak a saját hírnevét!!!!!!!!!/

Ébredjetek itt a világ amiről álmodtunk, nehogy már most szarjunk be!!!!!
Eredetileg csak harangozni akartam, hogy a Riffel után újabb rizlingszerelem szökkent borkereskedésbe (mi több, egy kollégáé). Aztán ahogy a kínálatban próbáltam navigálni, rájöttem, hogy ismeretszerzésben és terjesztésben egyaránt elhanyagoltuk mostanában a német borokat. Az…..
czudarka 2010.05.30 21:26:08
@Nóniás: "Amúgy egyszer Potsdamban mesélte az idegenvezető, hogy ottani bort inni hazafias tett és nem élvezet kérdése. Nos ez igaz az ország teljes borászatára."

Ennél butább megnyilvánulást kinyilatkoztatni nem is lehetett volna! Mert ha borász vagy akkor valszeg a bankszakmából kerültél a pályára, hogy még azt sem tudod, hogy a borászat egyik iránya a német /tecno/ borkészítés!
Kiváncsi lennék, hogy a gyöpös agyaddal milyen borokat készítenél ott ahol a napsütéses órák száma nem éri el a magyar felét, az aktív hőösszeg a béka valaga alatt, és csak esik, esik, esik, /mint itthon/.
Szeretném látni, hogy mikor jutsz el erre a szintre!

Mindenki!

Az ilyen agy-mentekkel nem kell foglalkozni, mert csak a lovat adjuk alá és egyre nagyobbra nő a szarkupac!

@Metál Marci: Na az ilyeneket már szeretem! Kösz az infót!
czudarka 2010.05.31 12:24:56
@takács bálint - zsebtévé:
Igazad van! Nagyon szabályzott, de nem csak törvényileg hanem technológiailag is nagy a fegyelem!
Ezért van az, hogy az alapanyag minőségéhez képest "csúcsok" a minőségek!
A legszebb, ha a déli "laza"/mediterrán/ stílus ötvöződik a német "feszes" technológiával!
Megtiszteltetés ért megint, meghívtak bírálni a Pannon Borrégió harmadik borversenyére, bizottsági elnök lettem ráadásul, ilyen még nem volt. Mindez múlt hétfőn történt, mostanra összesítették az eredményeket, közreadhatom észrevételeimet. A versenyben Pécsi, Szekszárdi,…..
Biodinamikus bor Chiléből - tudjuk már, hogy ez nem oxymoron. Nemcsak tartályhajón úsztatott, útközben fajélesztővel erjesztett, szintetikus hiperbor érkezhet onnan hozzánk. Az Antiyal egy 1996-ban alapított, újvilági mértékkel nézve kicsi, de annál híresebb családi gazdaság a…..
czudarka 2010.05.22 11:02:25
@BZoltan: Te biodinamikusan műveled a szőlőidet és a pincében is alkalmazod e technológiát/felfogást/????
Ráspiról, azaz Horváth Józsefről, a magyar borászat angry young manjéről mindenkinek van egy jó vagy rossz szava, nekünk meg rengeteg, ezért most fölöslegesen nem ragozom. A szortiment legolcsóbb borának, a Kopárnak igazából nem is volna szabad léteznie. Először is az árban és…..
czudarka 2010.05.18 21:54:43
@BZoltan: "Másrészt az ilyen viszontagságos körülményekben is kitartóvá a bort a sav-alkohol-extrakt-kén négyes teszi."
ezzel nem értek egyet, mert sokkal többet a redukton tömeg és a ph, mint azt gondolnád.
" Ezek sem feltétlenül kötődnek a kézművességhez." ezzel egyetértek!
A Szegedi Borfesztivált elkerüli a globális felmelegedés, az előrejelzésekből úgy tűnik, hogy az eszményi időjárást kapott nyitónaphoz fogható a következő 10 napban már nem lesz. A helyszín továbbra is gyönyörű, bár a platánok virágzása a szénanáthásokat garantáltan…..
czudarka 2010.05.16 20:08:36
Esik,esik,esik!!!!

És még holnap is esni fog!

Ha nagyon frankó időjárásjelentést akartok, akkor regisztráljatok ide be:

www.farmit.hu ! Nyugi nem fogja a levelesládát televágni szeméttel, mert havonta csak egy hírlevelet küldenek! Írjátok be a regisztrációnál, hogy van pl.: egy Ha gyümölcsösötök!

3 napra 3 órás lebontásba, 7 napra 6 órás lebontásban adja meg megye és nagyobb települések szerint!
FORECA direkt agrometeorológia!
Nekem már sok-sok százezret bennhagyott a zsebembe!

@AG 2.0: a Monyókra gondolsz???:))))
czudarka 2010.05.16 21:59:00
@Parci: Biztosra?!:)))))

Majd kiderül, ha beborul!

@Szomjas Gödény: Szegény gyuri48 egyszerű, mint egy faék, ezért nem szabad lemenni a szintre, ahol van, mert az ember a lejtőn megindulva hamar csavarrá válik maga is!!!!!!!!
Márciusban ott hagytam abba a pincenaplónkat, hogy az új szőlészeti év kezdetén megint tele voltunk álmokkal és nagyra törő tervekkel. Így május elején már inkább arra kell koncentrálni, hogy az álmokat megvalósítsuk, és minden munka a terveinknek megfelelően menjen. Néha ez…..
czudarka 2010.05.06 06:45:27
@RAMBO: Ki mondte, hogy telepítsd minden évben? Nem csak felesleges, de mocskos drága is lenne! Egy "normál" térállásnál 2.4*0.8 minden sor minden 3. tőkéjére kell a filccsíkot felrakni, így kb 2 év alatt kolonizálódik az ültetvény!
@BZoltan: Első /most esedékes lassan/permetezésnél nagy adag ként használok 4%-os oldat!!!!!!!!!!
10-12kg thiovit/Ha. ez nagyban segít a primer fertőzés legyűrésében és a további fertőzés ellen, már egy jóval konszolidáltabb fertőzőállománnyal kell küzdeni!
Az égtáj felé köpködés sem rossz csak legyen benne sok kén és tőkére essen a köpet:))))
Sokan mondják, a tokaji szortiment kaotikus, már maga az aszú is túlontúl sokféle puttonyilag, az egyéb nemes édesekről nem is beszélve, a szárazak ráadásul tovább bonyolítják a bonyodalmakat. Utóbbiakat persze mostanában nem érheti kritika, tőlük várjuk a fellendülést és a…..
Kis társaságunk kóstolásainak rendszeres, még ha nem is leggyakoribb szereplői a spanyol vörösborok. Csalódnom még nem sokszor kellett bennük, megosztani sem szokták a kóstolókat, legyenek kezdők vagy haladók, az általános tetszés szinte garantált. Ezúttal egy barát markolt fel…..
Legalább két tévhit forog közszájon a tengerentúli borokkal kapcsolatban. Az egyik, hogy a néhány dolláros vörösek simán verik a magyar csúcsborokat, a másik, hogy odaát mindenki egyenlőréket hamisít, és így szerzett jogtalan előnyét kihasználva nyiszatolja az európai…..
czudarka 2010.05.03 17:30:32
@Parci: Milyen okos kerekedő volt!
Jómagam 1 év spanyol lét után hasonló következtetésekre jutottam: az alsó polc nagy része rettenet/hasonlóan, mint itthon/, de vannak közte kiemelkedően jó és értékes borok!
Hasonlóan a közép és magas árfekvésben/szintén, mint itthon/ ittam 60 euróért ihatatlan/nem palackhibás/ borokat és 20-30-ért frenetikusan nagy borokat!
Általánosításnak helye nincs, csak képzeljük el a fogyasztót, aki pl: egy hamburgi hiperben 8 euróért egrvines bikavért vesz az élmény fenomenális, de ugyanennyi pénzért rosemount is kap, ami ár értékben /5 Eu/ nagyon jó kis bor!
A délkelet-szlovákiai bortermelők ismét használhatják a "Tokaj" nevet, mely régóta parázs viták tárgya északi szomszédunk és hazánk között. A szlovák parlament ugyanis kedden gyorsított eljárásban elfogadta kormányának javaslatát a borászati törvény…..
czudarka 2010.04.30 21:36:54
felhígult a kommentelők sora, mint a tót tokjai!
@jan: "Nem tudom mi ez a nagy tótozás, amikor Zemplénben a határ túloldalán lévő falvakban is nagyrészt magyarok laknak. "
Te okostojás valószínűleg nem ők akarják ellopni, ami amúgy is a sajátjuk!

@Öreg Sam: Be kellene végre látni,hogy kishazánk valami 93000 nkm területű.
Tudod, ha olvasnál egy kicsit és tudnád a "trianoni szar" részleteit nem beszélnél ilyen butaságot, mert abba is bele kellet volna törődnünk, hogy Isztambul a fővárosunk! Na látod a te fajtád fog a leghamarabb elfogyni!
Azt sajnálom, hogy a határt nem anyádék házánál húzták meg és te nem pl: Szerbiában születtél volna, ahol pofán vágnak, mert magyarul beszélsz a szülővárosodban!
czudarka 2010.05.01 07:08:27
@Öreg Sam: Korodhoz képest ingen primitív web nyelvet használsz /valszeg stb/
Látod ez az ami például amivel lehet háború helyett nemzeti megmaradást előidézni, de amíg ilyen ostoba gondolatok szállnak, hát sok jóba ne reménykedjünk! Szerencsére se Szapolyai Rákóczi, se Kossuthék, se sok-sok egyetemista nem törődött bele.....
Elég öreg lehetsz, ha az gondolod, hogy az unokád lehetnék, bár a kor csak egy ideig ad érettséget, hamar átfordul szenilitásba! Vigyázz!

@Labancz:
Köszönöm, hogy ilyen sokra tartasz! A barna színről sok minden eszembe jut, bár a lenéző megnyilvánulásodból inkább a széklet ugrik be, mint a Sturmabteilung! Te labanc!
czudarka 2010.05.02 09:11:28
@Öreg Sam: "Mégegyszer lassan irva: JÓ BORT KELL KÉSZITENI!"
Tiszta Lendvai Ildikó
A magyar borok minősége a borvilág egyik legjobban őrzött titka lehet, írja új posztjában Jancis Robinson. Ez egy olyan állítás Európa legismertebb és elismertebb borkritikusától, amit még nagyon sokszor fognak idézni, és mi is büszkén hivatkozhatunk rá. Jancis Robinson szemmel…..